Kaupunki

”Minut olisi kuulemma ollut kiva nähdä alasti” – Joka neljäs ase­palvelusta suorittava nainen kertoo kohdanneensa seksuaalista häirintää

Vapaaehtoiseen asepalvelukseen haki tänä vuonna ennätysmäärä naisia. Puolustusvoimilla on kuitenkin vielä paljon kehitettävää tasa-arvossa.

Naiset ovat ennennäkemättömän kiinnostuneita asepalveluksesta, mutta moni heistä kokee edelleen häirintää.

Vapaaehtoiseen asepalvelukseen haki tänä vuonna Puolustusvoimien mukaan ennätysmäärä naisia, yhteensä 1 516. Hakemuksia tuli noin 400 enemmän kuin vuonna 2017. Samalla joka toinen asepalvelusta suorittava nainen kokee syrjintää ja joka neljäs seksuaalista häirintää, kertoo Puolustusvoimien viime vuonna teettämä tutkimus Naisten ja miesten vuorovaikutus ja osallisuus asepalveluksessa tasa-arvon näkökulmasta.

Nuorten ääni -toimitus kävi juttelemassa tasa-arvosta ja sen toteutumisesta Kaartin jääkärirykmentissä Helsingin Santahaminassa. Lisäksi muista Puolustusvoimien sotilasyksiköistä haastateltiin kahta asepalveluksessa ollutta naista. Molemmat olivat kokeneet kiusaamista, syrjintää tai seksuaalista häirintää asepalveluksensa aikana.

Sähköpostitse haastateltu mediavarusmiehen erityistehtävissä oleva miehistön jäsen Taru Jalava kertoo joutuneensa kokemaan sanallista seksuaalista häirintää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olin Ilmasotakoulussa Tikkakoskella ainut nainen meistä erityistehtäviin valituista varusmiehistä. Minut valittiin silmätikuksi porukassa. Kiusaaminen oli päivittäistä.”

Jalavan mukaan kommentteja tuli joko ryhmän yhteisessä Whatsapp-keskustelussa tai kaikkien kuullen esimerkiksi ruokalassa.

”Minut olisi kuulemma ollut kiva nähdä alasti, tai minä muka halusin nähdä jonkun alasti. Kysyttiin, miksi meidän mediavarusmiehemme ei ole yhtä hyvännäköinen kuin Ruotuväki-lehden. Whatsapp-keskustelussa kysyttiin, enkö halunnutkaan kimppakivaa kaikkien kanssa.”

Lisäksi Jalava kertoo kuulleensa väitteitä, että häntä suosittaisiin sukupuolensa perusteella.

”Tutustuttuani kunnolla muihin naisiin kiusaamisesta ja syrjinnästä tuli ihan arkipäiväinen keskustelun aihe tuvassa.”

Rannikkoprikaatissa tykkimiehenä palvellut Lotta Harmanen taas kertoo sähköpostitse kokeneensa syrjintää palveluksensa aikana sairastellessaan.

”Vapautusteni määrään puututtiin enemmän kuin sivussa olleiden miesten. Palveluksen lopussa paljon sivussa ollut palvelustoverini yleni, vaikka sääntöjen noudattaminen oli hänelle välillä haastavaa. En itse ylentynyt, vaikka olinkin saanut paljon kehuja palveluksen puolenvälin jälkeen.”

Harmanen sanoo kokemuksen vähentäneen hänen luottamustaan ihmisiin.

”Naispuolisella armeijakaverillani oli samanlaisia kokemuksia. Asialle ei kumpikaan meistä tehnyt muuta kuin että suoritimme palveluksemme loppuun entistä tiukemmalla sisulla ja välittämättä muiden ajatuksista.”

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus tuli Suomessa mahdolliseksi vuonna 1995.

”Alku­vuosi­na varus­miesten ja varmasti palkatun henkilö­kunnan­kin oli hieman vaikea suh­tau­tua tähän uuteen seikkaan. Nyt kun naiset ovat suorit­taneet palve­lusta täällä yli 20 vuotta, siihen on jo totuttu”, kertoo Kaartin jääkäri­rykmentin esi­kunta­päällikkö Mika Kavén.

Puolustusvoimien mukaan reserviin on koulutettu yli 8 100 naista. Viime vuosina noin 65–70 prosenttia heistä on saanut johtajakoulutuksen. Kaartin rykmentissä on useita naisupseereita eri tehtävissä, mutta rykmentin korkeimmissa tehtävissä heitä ei vielä ole.

”Korkein naisupseerin sotilasarvo Kaartin jääkärirykmentissä on majuri. Jossakin vaiheessa tulevaisuudessa on luonnollisesti todennäköistä, että rykmentin komentajana toimii naisupseeri. Toistaiseksi yhdenkään naisupseerin palvelusvuodet eivät tätä mahdollista”, Kavén kertoo.

Esikuntapäällikkö sanoo tietävänsä armeijassa esiintyvästä syrjinnästä. Santahaminassa ei kuitenkaan hänen mukaansa ole ilmennyt seksuaalista ahdistelua.

”Olen ollut vuoden tässä tehtävässä enkä muista, että mitään vastaavaa olisi ilmennyt. Jokin kiusaamistapaus on ollut, mutta siinä miehet kiusasivat miehiä.”

Santahaminan sotilasalueella on olemassa toimintasuunnitelma syrjintä- ja ahdistelutapauksia varten. Rykmentin komentaja ja perusyksikön päälliköt kertovat varusmiehille palveluksen alussa, miten pitää toimia, jos kokee syrjintää tai kiusaamista. Siitä pitää ilmoittaa heti esimiehelle.

Kun ilmoitus tulee, toimiin ryhdytään heti. Pahimmista tapauksista seuraa esitutkinta ja rangaistus.

”Joskus riittää pelkkä puhuttaminen. Kun puhutaan tästä #metoo-kampanjasta, täytyy pureutua siihen, mikä on se käyttäytymisen taso, joka sallitaan – mikä on epäasiallista ja mikä asiallista”, Kavén sanoo.

”Uskaltaisin väittää, että jos verrataan vaikka koulumaailmaan, meillä on huomattavasti tiukempi ohjeistus tässä asiassa ja häirintä pysyy siten aisoissa. Kun puhumme varusmiesten johtajakoulutuksesta, meillä on koulutuksen keskiössä se, miten ihmiset kohdataan ja kuinka käyttäydytään asiallisesti.”

Myös Taru Jalava kertoo esimiesten ottaneen häirinnän vakavasti ja tehneen kaiken voitavansa.

”Kiusaaja ei kuitenkaan lopettanut, ja asiaan jouduttiin palaamaan pariin kertaan. Tästä huolimatta asia hoidettiin kunnialla loppuun asti joka kerta.”

Tapaamme vapaaehtoista varusmiespalvelusta suorittavat Laura Pehkosen ja Enni Rossin 2. jääkärikomppanian taisteluharjoituksessa. Molemmat kertovat kokeneensa syrjintää palveluksensa aikana.

”Emme ole kokeneet mitään sellaista, että pitäisi itsensä iltaisin itkeä uneen. Sen kuitenkin huomaa, kun tekee jonkin virheen, että olet tehnyt sen, koska olet nainen.”

Alokkaat Pehkonen ja Rossi kertovat tulleensa armeijaan, koska katsoivat sen suorittamisen molempien sukupuolten velvollisuudeksi ja halusivat samalla haastaa itseään.

”Tupakaverit ja naisjohtajat ovat olleet täällä parasta. Juttelemme ongelmista tuvassa ja saamme purkaa mieltämme”, Rossi sanoo.

Kaartin jääkäri Janni Tanska ei ole kokenut Santahaminassa syrjintää tai seksuaalista ahdistelua.

”En ole nähnyt tai kuullut, että kenellekään olisi käynyt sellaista.”


Taisteluharjoitus jatkuu. Tarkoituksena on murtaa ovi ja laskeutua köyttä pitkin alempaan kerrokseen.

Alikersantit Jiro Tukiainen ja Roope Auvinen kertovat, etteivät he ole huomanneet syrjintää tai seksuaalista ahdistelua palveluksensa aikana.

”Täällä on ihmisiä eri uskonnoista ja etnisistä taustoista, miehiä ja naisia. Kaikki olemme täällä samanarvoisia, ainakin minun silmissäni ja muidenkin sellaisten ihmisten silmissä, joiden kanssa olen ollut tekemisissä”, Auvinen sanoo.

”On ollut semmoista pientä kränää ihmisten kesken, mutta siihen puututaan saman tien. Ei ole mitään väliä, oletko mies vai nainen, vaan täällä katsotaan lähinnä sitä motivaatiota, jolla tänne tullaan”, Tukiainen kommentoi.

Esikuntapäällikkö Kavénin mukaan kaikki varusmiehet lähtevät samalta viivalta ja näytöt ratkaisevat sen, mihin he etenevät palveluksen aikana tai sotilasurallaan.

”Naiset hakeutuvat vapaaehtoisesti palvelukseen, joten he pärjäävät keskimääräisesti paremmin”, Kavén toteaa.

Myös Roope Auvisen mielestä naisilla on parempi motivaatio armeijan suorittamiseen verrattuna keskimääräiseen mieheen.

”Mielestäni naiset tuovat muutenkin pelkkää positiivista armeijaan.”

Alokas Samuli Kukkonen kertoo arvostavansa vapaaehtoisesti asepalvelusta suorittavia naissotilaita.

”Jokaisen kannattaa kokea tämä kerran elämässään. Kaikki mukaan vaan! Täällä kuitenkin toimitaan joukkueena. Ei täällä yksinään kukaan pärjää.”

Voisivatko sekatuvat vähentää syrjintää?

Ruotsissa ja Norjassa on otettu kokeiluun malli, jossa naiset ja miehet asuvat samassa tuvassa. Ajatuksena on, että sekatuvat voisivat ehkäistä syrjintää ja seksuaalista häirintää armeijassa.

Viime vuosina samanlaista on kokeiltu Suomessakin muun muassa Rannikkoprikaatissa.

Esikuntapäällikkö Mika Kavén kertoo, että sekatuvista on käyty keskustelua myös Santahaminassa. Lopullinen päätös kokeilusta tehdään kuitenkin Pääesikunnassa.

”Tiedän, että osa naisista kokee jääneensä syrjään. Nämä naiset on ikään kuin pakotettu omaan tilaansa irralleen muista”, Kavén arvioi.

Rannikkoprikaatissa palvellut Lotta Harmanen tunsi sekatuvan pienentäneen kuilua naisten ja miesten välillä. Myös ryhmäytyminen ja hitsautuminen omaan joukkueeseen oli helpompaa.

”Minulla oli armeijan aikana syrjintäkokemuksia kantahenkilökunnan osalta. Sain mahtavan tuen ja ymmärryksen omilta tupalaisiltani, jotka olivat kaikki miehiä. Koen, että sekatupa saattaa jopa ehkäistä syrjintää.”

Santahaminassa asepalveluksessa oleva Roope Auvinen arvelee, että sekatupien käytössä voisi ilmetä päivittäisiä ongelmia, kuten vaatteiden vaihtaminen. Samoin ajattelee alokas Laura Pehkonen.

”Luulen, että osalle naisista ja miehistä se olisi epämiellyttävää. Silloin tulisi katseita joka suunnasta eikä olisi omaa yksityisyyttä.”

Taru Jalavan mielestä yhteistupien sijaan pitäisi lisätä yhteisiä vapaa-ajan tiloja ja joustavuutta sääntöihin.

”En koe yhteistupien vaikuttavan syrjintään. Tuvat ovat nukkumista varten, ja jokainen tar­vitsee oman yksityisyytensä ja mahdollisuuden oman intimiteettinsä suojelemiseksi.”

Kirjoittajat kuuluvat pääkaupunkiseudun Nuorten ääni -toimitukseen, joka tuo esille nuorten näkökulmia mediassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  2. 2

   Kauris tuijotti kahvilan asiakkaita ja karisti sen jälkeen poliisit kannoiltaan Katajanokalla – ”Se oli siinä ehkä minuutin verran”

  3. 3

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  4. 4

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  5. 5

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  6. 6

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  7. 7

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  8. 8

   Handmaid’s Tale tarvitsee rinnalleen kertomuksen, jossa naiset on vapautettu raskaudesta – mutta olisiko se dystopia vai utopia?

  9. 9

   Donald Trumpin ja NFL-pelaajien kansallislaulukiista roihahti jälleen liekkiin – presidentti haluaisi protestoivien pelaajien palkanmaksun poikki

  10. 10

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  3. 3

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  4. 4

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  5. 5

   Kymmenen haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – epäillyllä oli isän mukaan mielenterveysongelmia

  6. 6

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  7. 7

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  8. 8

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  9. 9

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  10. 10

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää