Kaupunki

Harry Harkimon alullepaneman Sipoonrannan uudet asunnot jäivät rakentajan käsiin – ”Se alue ei ole kiinnostusta herättänyt”

Sipoonrannan asukkaita raivostuttaa, kun alueen valmistuminen kestää. Epäsiisteys ja palveluiden puuttuminen kismittävät eniten. Kehityksen jarruna pidetään sitäkin, ettei Helsingin laajentuminen itään ole edennyt toivotulla nopeudella.

Sipoonrannan alueesta aivan Helsingin kupeessa piti tulla Sipoon kunnan ylpeydenaihe hulppeine asuntoineen ja satamineen.

Toisin on käynyt.

Etelä-Sipoossa sijaitseva alue on asukkaiden mielestä monella tapaa keskeneräinen. Sipoonranta on ihmisten mielestä epäsiisti, ja sieltä puuttuvat palvelut.

Sipoonranta -projektin alullepanija ja keulakuva on Harry Harkimo. Hän on sittemmin myynyt osake-enemmistönsä Skanskalle, jolla on nyt Sipoonranta oy:stä suurin osakekanta. Harkimo toimii yhä Sipoonranta oy:n hallituksen puheenjohtajana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipoonrannan alueen piti olla alun perin valmis jo pari vuotta sitten vuonna 2016. Sipoon kunta on myöntänyt Sipoonranta oy:lle jo kertaalleen lisäaikaa alueen loppuunsaattamiseksi vuoteen 2021 saakka. Nyt yhtiö on hakenut Sipoon kunnalta vielä kymmenen vuotta lisäaikaa vuoteen 2028 saakka. Asiasta kertoi hiljattain Sipoon Sanomat.

HS tavoitti Harkimon, mutta hän ei halua kommentoida sitä, miksi Sipoonranta oy on pyytänyt lisäaikaa hankkeelle.

”Omistajat ovat hakeneet sitä, enkä voi vastata niiden puolesta”, Harkimo sanoo viitaten Skanskaan ja Ilmariseen.

”Ne vastaa siitä ja rahoittaa sen. Ei minulla ole mitään tekemistä sen kanssa muuta kuin että ne on halunnut pitää minut siinä hallituksessa.”

Skanska omistaa Sipoonranta oy:stä 47 prosenttia, Harkimo ja Ilmarinen kumpikin noin neljänneksen ja Helena Karihtala kolme prosenttia.

Harkimon mukaan hänen osakkeensa eivät ole äänivaltaisia.

Sipoonranta oy:n suurimman osakekannan omistavan Skanskan aluejohtaja Juhani Aspara, vuoteen 2021 on vielä aikaa, joten miksi jatkoaikaa tarvitaan ja on pyydetty?

”Siellä on yli 20 000 kerrosneliötä rakentamatonta asuntorakennusoikeutta eli useampi sata asuntoa, emmekä usko ottaen huomioon sen kysynnän mikä siellä on, että seuraavien vuosien aikan saisimme koko alueen rakennettua. Meillä on ollut seuraavatkin kohteet ennakkomarkkinoinnissa useamman vuoden ajan, mutta hyvästäkään asuntomarkkinatilanteesta huolimatta se alue ei ole kiinnostusta herättänyt”, perustelee jatkoaikahakemusta aluejohtaja Aspara Skanskasta.

Östersundomista eli entisestä Lounais-Sipoosta tuli osa Helsinkiä vuonna 2009, minkä jälkeen Helsinki on ostanut maata yksityisiltä. Östersundomiin laaditaan Helsingin, Sipoon ja Vantaan yhteistä yleiskaavaa. Kaavaehdotuksen mukaan Östersundomissa voisi tulevaisuudessa olla jopa 100 000 asukasta.

”Näemme tämän niin, että alueen rakentuminen kunnolla edellyttää sitä, että Helsingin kaupunki laajenee itäsuuntaan sillä tavalla kuin oletettiin silloin, kun tähän hankkeeseen lähdettiin mukaan. Silloinhan Helsingin itälaajentuminen metroineen oli kovasti esillä. Nämä asiat eivät ole toteutuneet, ja alue on jäänyt etäiseksi palvelurakenteesta ja julkisista liikenneyhteyksistä.”

Aspara toivoo, että Sipoolta jatkoaikaa heltiää.

”Vahvasti haluamme uskoa siihen, että kunnan päättäjät tämän tilanteen ymmärtävät ja näkevät, että ei me voida tyhjilleen rakentaa sinne taloja. Olemme lähteneet siitä, että jos ja kun tällainen pidempi jatkoaika edelleen alueen rakentumiseen tulee, tehdään sinne tarvittavia väliaikaisjärjestelyjä kuten maisemointia ympäristön siistimiseksi.”


Lisäajan pyytäminen raivostuttaa alueen asukkaita. Palaute on kantautunut Sipoon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Heikki Vestmanille (kok) asti.

”Palautetta on tullut jo pidemmän aikaa, eikä se liity yksinomaan tähän uuteen jatkohakemukseen. Sen alueen ja koko eteläisen Sipoon asukkailta on tullut jatkuvasti yhteydenottoja Sipoonrannan tilasta. Ydinviesti on se, että ne lupaukset jotka tästä alueesta aikoinaan annettiin kun kunta alueen kaavoitti, pitää lunastaa”, Vestman kertoo.

”Alueesta pitää saada sellainen eteläisen Sipoon helmi, jollaisena se kunnalle ja kunnan asukkaille hankkeena myytiin. Kaikki edellytyksethän Sipoonrannassa ovat.”

Vestmanin mukaan eniten palautetta on tullut alueen keskeneräisyydestä ja epäsiisteydestä.

”Kun alueelle menee itse katsomaan, jokainen näkee, missä kunnossa se on. Kysymys on koko sen alueen yleisilmeestä.”

Valtuuston puheenjohtajalle on valitettu myös Sipoonrannan palveluiden puutteesta.

”Alue pitää saada valmiiksi, jotta sinne kehittyy palveluja ja asuinalueesta tulee vireämpi. Siellähän aloitti toimintansa aikoinaan muun muassa yksityinen lääkäriasema, joka on lopettanut. Ihan arkielämän palveluita Sipoonrannassa kaivataan.”

Sataman asukkaat haluavat myös kuntoon.

”Pitää muistaa, että alueella oli ennen tätä hanketta toimiva satama, joka lähti sen tieltä. Eteläsipoolaisten kysymys on, että mitä me saimme tilalle”, Vestman sanoo.

Ennen Sipoonranta-projektia puhuttiin Storörenin satamasta, mutta Harkimo keksi alueelle uuden nimen.

Satama-alueen omistus on Harry Harkimolla.

Miksi se ei ole edennyt aikataulussa?

”Ei siinä ole ollut mitään aikataulua”, Harkimo väittää.

”Kaikki laiturit uusitaan”, Harkimo kertoo.

”Sen mistä mä vastaan, niin sen mä kyllä hoidan.”

Puolet laitureista uusitaan tänä syksynä ja loput ensi vuonna.

Harkimon mielestä Sipoonrannassa asuvat pitävät alueesta.

”Mä tunnen ne melkein kaikki, ja ne on tosi tyytyväisiä. Että se on kyllä joku, joka haluaa mustamaalata projektia, joka sanoo, että ne asukkaat eivät ole tyytyväisiä. Ne on kyllä tyytyväisiä.”

Sipoon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Vestmanin mukaan Sipoonrannan valmiiksi saattamisessa ei saa vitkutella enää yhtään enempää.

”Katson asiaa myös lakimiehen näkökulmasta. Sopimukset on pidettävä”, Vestman toteaa.

”Maankäyttösopimuksessa on määräaika, johon mennessä alueen pitää tulla valmiiksi. Taantuman vuoksi jo kerran annettiin lisäaikaa. Yrittäjäriskiä ei pidä enempää siirtää kunnan ja asukkaiden kannettavaksi. Sopimukset tehdään tietyillä riskiarvioilla ja sitten puolin ja toisin ne pidetään.”

 

”Jos hankkeen vetäjät eivät saa aluetta valmiiksi nyt suhdennehuipulla, koska sitten.”

Vuosien varrella Sipoonranta-yhtiö on vedonnut talouden taantumaan, kun varakkaille suunnatut asunnot eivät käyneetkään kaupaksi odotetulla tavalla.

”Mutta nythän markkinatilanne on mitä erinomaisin. Jos hankkeen vetäjät eivät saa aluetta valmiiksi nyt suhdennehuipulla, koska sitten”, kysyy Vestman.

Virkamiesvalmistelussa Sipoonranta-yhtiön pyytämää lisäaikaa puollettiin, mutta sillä ehdolla, että alue maisemoidaan. Poliitikot haluavat kuitenkin perusteellisen selvityksen, ennen kuin asiasta päätetään.

Vestman on kutsunut Sipoon valtuustoryhmien puheenjohtajat elokuussa koolle keskustelemaan asiasta.

”Tämä on kunnalle strateginen kysymys. Maankäyttöjaosto on pyytänyt virkamiehiltä tarkempaa selvitystä sopimusvelvoitteista, jotka ovat täyttämättä ja odotamme tätä selvitystä keskustelujen tueksi.”

Vestman muistuttaa myös viiden miljoonan euron vakuuksista kunnalle, jos Sipoonranta-yhtiö ei täytä sovittuja velvollisuuksiaan ensimmäisen jatkoajan puitteissa eli vuoteen 2021 mennessä.

”Arvioimme parhaillaan myös sitä, onko tämä lopulta valtuustoon päätettäväksi tuleva asia sopimukseen liittyvien vakuuksien vuoksi.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sipoo
 • Asuntokauppa
 • Kaavoitus
 • Helsinki
 • Satu Pajuriutta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet

  4. 4

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  5. 5

   Poliisin ratsaama Airiston helmi on ollut Paraisilla esillä lähinnä myönteisessä valossa, sanoo kaupungin­hallituksen puheen­johtaja

  6. 6

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  7. 7

   Tuomas Hämäläinen täyttää sittenkin 30 vuotta, sillä pilkkikaveri pelasti hänet hukkumasta – ”Kaveria ei jätetä”, sanoo hengenpelastus­mitalin saava Timo Haapasalo

  8. 8

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  9. 9

   Keisari Aarnio -sarjan tv-esitykset alkavat tänään – katso ensimmäiset jaksot etukäteen tästä

   Tilaajille
  10. 10

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  6. 6

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  7. 7

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  10. 10

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kim Koivu ylsi ensimmäisen kerran kymmenen parhaan joukkoon golfin Euroopan-kiertueella ja sai uransa suurimman palkintosekin
  3. Saksan hallitus taiteilee uskottavuudellaan estääkseen hallituksen kaatumisen – tiedustelujohtaja Maaßenin uusi työ peruttiin
  4. Tunti sitten
  5. Lähes maksimit irti – Suomen miehet sijoittuivat lentopallon MM-kisoissa 13:nneksi: ”Erittäin kovan luokan tulos”
  6. Hurjavireinen Arsenal jatkoi voittoputkeaan Valioliigassa
  7. Myös Suomen kehitysapuraha hakee tuottoa – eikä sitä saa helposti sieltä, missä avun tarve on suurin Tilaajille
  8. Ruotsi lupasi ottaa eurot käyttöön, mutta pysyttelee niistä kaukana – Ruotsalais­tutkija: ”Se kysymys on juuri nyt kuollut”
  9. Tuomas Hämäläinen täyttää sittenkin 30 vuotta, sillä pilkkikaveri pelasti hänet hukkumasta – ”Kaveria ei jätetä”, sanoo hengenpelastus­mitalin saava Timo Haapasalo
  10. Pääministeriä informoitu krp:n operaatiosta Turun saaristossa: ”Ilmeisen vakavista talousrikkeistä, veropetoksista ja rahanpesusta puhutaan”
  11. Lehti: Britannian pääministerin Theresa Mayn avustajat valmistelevat yllätysvaaleja marraskuulle – Syynä umpisolmuun menneet brexit-neuvottelut
  12. 2 tuntia sitten
  13. Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet
  14. Näytä lisää