Kaupunki

Helsingin kaupunki nappasi Tuska-festarin brändin mainokseensa ja suututti kulttuurijohtaja Stuba Nikulan – ”Ei mahdu ymmärrykseeni”

Helsingin kulttuuripalvelupäällikkönä työskentelevä Tuska-festivaalin entinen toimitusjohtaja Stuba Nikula suomii työnantajaansa huonosta käytöksestä.

”Osaaminen vähentää tuskaa ja lisää hyvää.”

Näin mainostaa Stadin ammattiopisto ympärivuotista hakua opintoihinsa. Huomio mainoksessa kiinnittyy tuska-sanan ja kuvavalinnan yhdistelmään, josta on monelle syntynyt mielikuva metallimusiikkiin keskittyvästä Tuska-festivaalista.


Mainoksen voi ymmärtää tarkoittavan, että metallimusiikin kuuntelijat kaipaisivat jonkinlaista lisäoppia. Se ei kuitenkaan ollut mainoksen pahin ongelma Tuska-festivaalin entisen toimitusjohtajan Stuba Nikulan mielestä.

”Ymmärrykseeni ei mahdu se, että verotusoikeuden omaava toimija lokittaa tulorahoitteisen kulttuuriyrityksen brändiä sopimatta saati maksamatta siitä. Kokemukseni mukaan Tuskan organisaatio on varsin avoin kaikenlaiselle yhteistyölle eikä edes hinnoittelussaan alan arroganteimmasta päästä. Tämän olisi voinut hoitaa niin paljon paremminkin”, Nikula kirjoitti Facebook-päivityksessään keskiviikkona.Asia koskettaa Nikulaa toisellakin tavalla. Hän on nykyisin Helsingin kaupungin kulttuuripalvelupäällikkö.
”Pieniä kampanjoita tehdään nykyään hirveällä kiireellä. Se on jollain tavalla ymmärrettävää. Tämä vaan on jotenkin niin kuvainnollista, että viiden miljardin euron liikevaihtoa pyörittävä, verotusoikeuden omistava toimija niin sanotusti rippaa miltsin (miljoonan euron) kulttuuriyritystä”, Nikula sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asia harmittaa Nikulaa erityisesti myös sen takia, että hän tietää, kuinka paljon festivaalin historiassa on työskennelty sen eteen, ettei Tuskan nimeä ja logoa käytettäisi miten sattuu. Toisaalta hän tietää nykyisen työnsä vuoksi, että Helsingin kaupunki osaa hoitaa asiansa vastuullisesti.

”Me halutessamme osaamme tehdä nämä asiat oikein ja sitten kuitenkin tapahtuu tällainen lapsus, että kampanja on ulkona, ennen kuin siitä on sovittu toisen osapuolen kanssa, että onko se ok”, sanoo Nikula.


Nikulan mukaan Helsingin kaupunki tukee Tuska-festivaalia noin 15 000 eurolla. Summa ei kuitenkaan oikeuta kaupunkia käyttämään Pohjoismaiden suurimmaksi metallimusiikin festivaaliksi nousseen tapahtuman brändiä miten sattuu.

”Avustuksen kautta meille syntyy tietty oikeus käyttää Tuskan nimeä esimerkiksi juhlapuheissa joissakin omissa jutuissa, mutta tätä se oikeus ei kata.”

Nikulan mukaan Tuskan organisaatio olisi todennäköisesti tehnyt Stadin ammattiopiston ja kaupungin kanssa yhteistyötä niin sanotusti sopuhintaan kuten se on tehnyt ennenkin.

”Tiedän Suomesta ja Helsingistäkin festivaaleja, jotka olisivat hinnoitelleet tuon tason yhteistyön viisinumeroisesta summasta, mutta Tuska olisi todennäköisesti ollut ihan tyytyväinen, että olisi kysytty.”

”Se on pieni vaiva tajuta, että tämä tuotemerkki ei ole meidän. Poden tässä oman työnantajani huonoutta”, Nikula sanoo.

Mitä tulee metallimusiikin ystävien oppineisuuteen, siitäkin Nikulalla on käsitys.

”Muistaakseni Tuskan kävijöissä on yhtä paljon korkeakoulututkinnon suorittaneita kuin Flow’n yleisössä. Että se vanha käsitys hevistä amismusiikkina ei pidä paikkaansa. Toki Tuskaan ovat kaikki tervetulleita”, Nikula sanoo.


Tuska-festivaalin promoottorin Eeka Mäkysen mukaan Stadin ammattiopisto ei ollut etukäteen sopinut yhteistyöstä festivaalin kanssa.

”He eivät olleet kysyneet meiltä lupaa”, Mäkynen sanoo.

Hänen mukaansa festivaalin brändin hyödyntämisestä ammattiopiston markkinoinnissa olisi pitänyt sopia ennalta.

”Meidän viestimme on, että mikäli ajatellaan tehtävän yhteistyötä, siihen tarvitaan kaksi osapuolta.”

Mäkynen ei vielä keskiviikkona osannut sanoa, ryhtyykö Tuskan organisaatio toimiin tapahtuneen johdosta.

”Nyt teemme festivaalin ja katsotaan sitten sen jälkeen, tehdäänkö jotakin. Nyt ei ole aika ruotia negatiivisia asioita. Olemme kuitenkin positiivinen festivaali, synkkä, mutta positiivinen”, Mäkynen sanoo.

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ta. viestintäpäällikkö Mervi Kopomaa-Weymarn on tietoinen Stadin ammattiopiston maanantaina alkaneen kampanjan nostattamasta pienimuotoisesta kohusta.

”Se on harmillista, jos me olemme pahoittaneet jonkun mielen. Se ei ollut tarkoitus. Käsittelemme tämän tapauksen perusteellisesti ja otamme oppia jatkoa varten”, Kopomaa-Weymarn sanoo.

Hänen mukaansa kampanjalla yritettiin tavoittaa nuoria ja muita potentiaalisia ammattiopiston opintotarjonnasta kiinnostuneita ja tiedottaa heille ympärivuotisesta hakumahdollisuudesta. Tuska-viittaukset eivät päätyneet mainoksiin vahingossa. Festivaali järjestetään Helsingissä viikonloppuna jo 21:tta kertaa.

”On totta, että halusimme hyödyntää jotakin ajankohtaista”, sanoo Kopomaa-Weymarn.

Hänen mukaansa mainoksien tarkoitus ei kuitenkaan ollut halveksia tai aliarvioida metallimusiikin kuuntelijoiden sivistystasoa.

”Kampanja on ihan kaikille suunnattu. On harmillista, jos joku on loukkaantunut tästä.”

Kopomaa-Weymarnin mukaan mainosten avulla haluttiin erottua.

”Tässä on mietitty, että miten voimme visuaalisessa maailmassa, jossa on impulsseja joka puolella, kiinnittää juuri nuorten huomion”, hän kertoo.

Kopomaa-Weymarn sanoo olleensa tiistain ja keskiviikon aikana yhteydessä Tuska-festivaalin promoottoriin Eeka Mäkyseen. Hänen mukaansa tahot ovat päässeet yhteisymmärrykseen.

”Meidän olisi tietysti pitänyt olla heihin yhteydessä jo liikkeellelähtövaiheessa”, Kopomaa-Weymarn sanoo.

Stadin ammattiopisto päätyi keskiviikkona selventämään mainoskampanjansa viestiä twiittaamalla:
Jos twiitti ei näy, katso se täältä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  3. 3

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  4. 4

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  8. 8

   Euroopan pelätyimpiin kuuluva metsätuholainen leviää Suomeen, eikä sitä pysäytä edes pakkanen

  9. 9

   CNN: Venäjä-tutkintaa johtava USA:n apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein tarjoutunut eroamaan

  10. 10

   Britannian työväenpuolueen jäsenet saivat tarpeekseen brexitistä – Onko edessä uusi kansanäänestys tai peräti uudet parlamenttivaalit?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  5. 5

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  9. 9

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  10. 10

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Rikosoikeuden professori: Rahanpesulla hankittu kiinteistö voidaan määrätä valtiolle
  3. Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä
  4. Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”
  5. Susijengin Mikael Jantusen matka ylioppilaskirjoituksiin Espanjan Aurinkorannalle oli kuin agenttitarina
  6. Belgia teurastaa tuhansia terveitä porsaita kuolleiden villisikojen takia – afrikkalaisen sikaruton pelätään leviävän Suomeenkin
  7. USA:n ja Kiinan kauppasota syveni maanantaina, ”eikä loppua näy” – Walmart varoittaa hintojen noususta
  8. Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”
  9. CNN: Venäjä-tutkintaa johtava USA:n apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein tarjoutunut eroamaan
  10. Bill Cosby saa vankeustuomion seksuaalirikoksista, koomikko yrittää välttää nimeämisen ”väkivaltaiseksi seksuaalirikolliseksi”
  11. Suojelupoliisi on seurannut venäläisten maakauppoja yli 20 vuotta: Viitteitä vakoilusta tai piilotetusta vaikuttamisesta ei ole löytynyt
  12. Näytä lisää