Kaupunki

Sakris Kupila kertoi isälleen olevansa poika eikä tyttö – ”Isä sanoi, että pilaan kehoni ja Jumalan luomistyön, joten menin takaisin kaappiin”

Moni seksuaali- ja sukupuolivähemmistön edustaja kohtaa edelleen vaikeuksia jopa läheisten ihmisten kanssa.

Teininä Sakris Kupilalla ei ollut oikeastaan aavistustakaan sukupuolten moninaisuudesta. Kotiseudulla ei oikein tunnettu homojakaan, saati transsukupuolisuutta.

”Kuvittele, pieni kantahämäläinen kylä”, hän sanoo.

16-vuotiaana Kupila perehtyi asioihin ja ymmärsi olevansa transihminen.

”Silloin aloin miettiä, että tämäkö on sitä. Olin luullut, että se tarkoittaa miehiä mekoissa ja muuta sellaista.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se tarkoittikin hänelle identiteettiä ja elämää.

”Minulta olivat jääneet puuttumaan ne sanat. Olin pohtinut, osunko sateenkaaren päälle. Tiesin että tykkäsin tytöistä, mutta en osannut sanoa itseäni les­boksi”, Kupila sanoo.

”Kiinnostaa, mitä olisi ta­pahtunut, jos olisi aiemmin tiennyt, että tällaista edes on olemassa. No, elämä on mennyt nyt näin.”

Helsingin kantakaupungissa sijaitsevan kaksion ikkunasta näkyy sateenkaarilippu. Se on erään oppilaitoksen lippusalossa. Kupilan vaimo Jaana Tiiri ei ole kotona. Hän on järjestelemässä Pride-kulkuetta.

Kupila katselee ikkunasta ulos ja muistelee viiden vuoden takaista kevättalvea.

Tuolloin hän oli lukion toisella luokalla ja päättänyt kertoa läheisilleen, että hänen sukupuolensa ei ole ­oikea. Että hän on poika.

Kupila päätti kertoa asian ensin isälleen, avoimesti ja kasvokkain. Se ei sujunut hyvin.

”Isä otti uutisen niin karusti vastaan, että menin takaisin kaappiin.”

Isä puhui kehon pilaamisesta ja elämän sekä tulevaisuuden tuhoamisesta. Isän mukaan se sotkee Jumalan luomistyötä.

”Isä istutti minuun takaisin pelot, jotka olin käynyt jo läpi”, Kupila sanoo.

”Minä vain jäädyin. En voinut sanoa enää mitään, se oli niin hirveää. Ei pelkästään miten hän sen sanoi, vaan miten vahvasti hän reagoi.”

Seuraavana syksynä Kupila oli valmis yrittämään uudestaan.

”Olin elänyt kaapissa kymmenen kuukautta. Olin voinut niin huonosti, ettei ollut mitään muuta vaihtoehtoa. Se oli rankkaa mutta mahdollisti sen, että pystyin jatkamaan abivuotta ja elämää.”

Kupila kirjoitti vanhemmilleen ja sisaruksilleen pitkän kirjeen. Sen kanssa samaan kuoreen hän laittoi oppimateriaalia transsukupuolisuudesta.

Kirjeen hän antoi pikkusiskolleen ja pyysi välittämään sen vanhemmilleen.

Kupila on nykyään Setan varapuheenjohtaja ja aktivisti, jonka oikeuksien puolesta Amnesty tekee kansainvälistä kampanjaa. Hän ei tänä vuonna osallistu Priden päätapahtumaan, sillä hän on Belgiassa puhumassa transsukupuolisten ihmisten elämästä ja oikeuksista.

Arkielämässä Kupila opiskelee lääketiedettä ja tekee väitöskirjaa Helsingin yliopistolle.

Kaapista tulon jälkeen perhe ja läheiset sulattelivat asiaa rauhassa, mutta muu ympäristö muuttui uhkaavaksi.

Kupila sai tappouhkauksiakin. Ei satunnaisilta tuntemattomilta vaan tuntemaltaan porukalta.

”Se oli tosi hajottavaa, ihan käsittämätöntä. Perusturvallisuudentunne mureni. Ihmisellä on eloonjäämisvaisto, ja jos jotkut sanovat, että ’sinut tekisi mieli hiljentää’, se vie tunteen turvallisuudesta. En toivo sitä kenellekään.”

Abivuoden aikana Kupilalla oli yksi ihminen, jonka kanssa hän pystyi jakamaan tunteita: Tiiri, silloinen tyttöystävä. Hänelle Kupila kertoi asiasta kaksi viikkoa myöhemmin kuin isälleen.

Isän reaktio oli saanut Kupilan pelkäämään, että Jaana suhtautuisi samoin.

”Sen takia olin ajatellut, että tämä on nyt ehkä tässä. Olin oppinut, että ihmisten reaktioita ei voi tietää.”

Kupila kuvaa silloista oloaan ”ekstrahuolestuneeksi”. Mutta kumppani suhtautui asiaan mutkattomasti.

”Hän oli helpottunut, kun sai selville, mikä minua vaivasi. Hän oli ajatellut, että jokin ei täsmää, muttei ollut tiennyt, mikä. Meillä oli ollut paljon sanomattomia asioita.”

Vanhemmat tietävät Kupilan kertovan kaapista tulon jälkeisestä ajasta, ja hänellä on siihen heidän siunauksensa.

Äidillä kesti pitkään, ennen kuin hän pystyi ymmärtämään. Nyt äiti on trans-aktiivi, joka on pukeutunut Pride-tunikaan ja neuvoo transihmisten vanhempia. Äiti ei ollut uskoa, että hänen toimistaan on hyötyä.

”Sanoin hänelle, että se mitä hän tekee, on oikeasti todella tärkeää. Isä tulee perässä, mutta tulee mukana.”

Kupilan kaksoisveli oli aikoinaan töissä rakennustyömailla.

”Hänen kännykkänsä taustakuvana on Amnestyn logo. Kun työkaverit naureskelivat, että oletko joku lahjoittaja, hän vastasi, että en, olen periaatteen mies.”

Pikkuveli kertoo ylpeänä koulutovereilleen sukupuolten monimuotoisuudesta ja isoveljestään Sakriksesta. Isä pyrkii huomioimaan ohjaamillaan liikuntatunneilla mahdolliset translapset ja yhdistää poikien ja tyttöjen ryhmiä.

Kupila kertoo tarinaansa, jotta asiat menisivät eteenpäin ja nuoremmilla olisi helpompaa kuin hänellä. Hän on huomannut, että parhaiten hän näyttää esimerkkiä yksinkertaisesti: elämällä ja olemalla.

Kupila ei saa virallista tunnustusta sukupuolelleen, sillä hän ei lääketieteellisestä ja henkisestä prosessista huolimatta täytä lain vaatimuksia lisääntymiskyvyttömyydestä. Hän ei ole hankkimassa lapsia, mutta asia on hänelle tärkeä periaatteellisesti, yhdenvertaisuuden kannalta.

Perustuslain mukaan jokainen Suomen kansalainen on lain edessä tasa-arvoinen. Se ei Kupilan mielestä toteudu.

Poliitikoille Kupilalla on yksinkertainen sanoma: ”Lain­säädäntö linjaan perustuslain ja ihmisoikeuksien kanssa. Se on teknisesti hyvin helppo asia.”

Muille ihmisille esitetty toive on vielä helpompi. Aikoinaan vanhemmilleen kirjoittamassaan kirjeessä hän totesi viimeisinä sanoinaan toivovansa kunnioitusta. Ymmärrystä ja hyväksymistä ilmankin hän pärjää.

”Haluan elää omaa elämää niin, että perusoikeuksiani kunnioitetaan. Haluan vain ­olla. Niin pitkään kuin se ei toteudu, jatkan aktivismia”, Kupila sanoo.

”Kunnioittakaa ihmistä ja olkaa ihmisiksi. Ei tämä ole sen kummempaa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille

  4. 4

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  5. 5

   Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa

  6. 6

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  9. 9

   ”Ihmisroska”-termiin yhdistetyn Markku Korhosen katkaisuhoito onnistui, kunnes paluujuna saapui Oulun rautatieasemalle

  10. 10

   Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  4. 4

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Hinausauton kuljettaja saapui työmaalle ja alkoi tuhota silmittömästi henkilöautoa Vantaalla – ”Minä tempaisin siitä asfaltinpalasella toisen sivuikkunan sisälle”

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä
  3. Kansanedustaja Jani Toivola siirtää kirjansa Helsinkiin kulu­korvauksista saamansa arvostelun jälkeen – ”Toivottavasti luottamus työhöni säilyy”
  4. Nuori Samuli Kaislasalo toi sormi murtuneenakin puhtia Suomen lentopallomiesten hakkuripeliin – ”Halusin antaa kaikkeni”
  5. Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa
  6. Suuri määrä matkalaukkuja myöhästyi vian vuoksi jatkolennoilta Helsinki-Vantaalla
  7. Liike Nyt kiinnosti ihmisiä, jotka ovat pettyneet perinteisten puolueiden välinpitämättömyyteen – ”Meitä houkutellaan makkaralla äänestämään”
  8. Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille
  9. Brexitin loppusuoralle on jäänyt vain vaikeita kysymyksiä, mutta ero ilman sopimusta olisi kaikille huono vaihtoehto Tilaajille
  10. Tunti sitten
  11. Trump ilmoitti taas uusista Kiina-tulleista – Hyötyykö niistä kukaan? Onko pelätty kauppasota nyt totta? HS etsi vastaukset keskeisiin kysymyksiin
  12. 84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen
  13. Näytä lisää