Kaupunki

Sakris Kupila kertoi isälleen olevansa poika eikä tyttö – ”Isä sanoi, että pilaan kehoni ja Jumalan luomistyön, joten menin takaisin kaappiin”

Moni seksuaali- ja sukupuolivähemmistön edustaja kohtaa edelleen vaikeuksia jopa läheisten ihmisten kanssa.

Teininä Sakris Kupilalla ei ollut oikeastaan aavistustakaan sukupuolten moninaisuudesta. Kotiseudulla ei oikein tunnettu homojakaan, saati transsukupuolisuutta.

”Kuvittele, pieni kantahämäläinen kylä”, hän sanoo.

16-vuotiaana Kupila perehtyi asioihin ja ymmärsi olevansa transihminen.

”Silloin aloin miettiä, että tämäkö on sitä. Olin luullut, että se tarkoittaa miehiä mekoissa ja muuta sellaista.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se tarkoittikin hänelle identiteettiä ja elämää.

”Minulta olivat jääneet puuttumaan ne sanat. Olin pohtinut, osunko sateenkaaren päälle. Tiesin että tykkäsin tytöistä, mutta en osannut sanoa itseäni les­boksi”, Kupila sanoo.

”Kiinnostaa, mitä olisi ta­pahtunut, jos olisi aiemmin tiennyt, että tällaista edes on olemassa. No, elämä on mennyt nyt näin.”

Helsingin kantakaupungissa sijaitsevan kaksion ikkunasta näkyy sateenkaarilippu. Se on erään oppilaitoksen lippusalossa. Kupilan vaimo Jaana Tiiri ei ole kotona. Hän on järjestelemässä Pride-kulkuetta.

Kupila katselee ikkunasta ulos ja muistelee viiden vuoden takaista kevättalvea.

Tuolloin hän oli lukion toisella luokalla ja päättänyt kertoa läheisilleen, että hänen sukupuolensa ei ole ­oikea. Että hän on poika.

Kupila päätti kertoa asian ensin isälleen, avoimesti ja kasvokkain. Se ei sujunut hyvin.

”Isä otti uutisen niin karusti vastaan, että menin takaisin kaappiin.”

Isä puhui kehon pilaamisesta ja elämän sekä tulevaisuuden tuhoamisesta. Isän mukaan se sotkee Jumalan luomistyötä.

”Isä istutti minuun takaisin pelot, jotka olin käynyt jo läpi”, Kupila sanoo.

”Minä vain jäädyin. En voinut sanoa enää mitään, se oli niin hirveää. Ei pelkästään miten hän sen sanoi, vaan miten vahvasti hän reagoi.”

Seuraavana syksynä Kupila oli valmis yrittämään uudestaan.

”Olin elänyt kaapissa kymmenen kuukautta. Olin voinut niin huonosti, ettei ollut mitään muuta vaihtoehtoa. Se oli rankkaa mutta mahdollisti sen, että pystyin jatkamaan abivuotta ja elämää.”

Kupila kirjoitti vanhemmilleen ja sisaruksilleen pitkän kirjeen. Sen kanssa samaan kuoreen hän laittoi oppimateriaalia transsukupuolisuudesta.

Kirjeen hän antoi pikkusiskolleen ja pyysi välittämään sen vanhemmilleen.

Kupila on nykyään Setan varapuheenjohtaja ja aktivisti, jonka oikeuksien puolesta Amnesty tekee kansainvälistä kampanjaa. Hän ei tänä vuonna osallistu Priden päätapahtumaan, sillä hän on Belgiassa puhumassa transsukupuolisten ihmisten elämästä ja oikeuksista.

Arkielämässä Kupila opiskelee lääketiedettä ja tekee väitöskirjaa Helsingin yliopistolle.

Kaapista tulon jälkeen perhe ja läheiset sulattelivat asiaa rauhassa, mutta muu ympäristö muuttui uhkaavaksi.

Kupila sai tappouhkauksiakin. Ei satunnaisilta tuntemattomilta vaan tuntemaltaan porukalta.

”Se oli tosi hajottavaa, ihan käsittämätöntä. Perusturvallisuudentunne mureni. Ihmisellä on eloonjäämisvaisto, ja jos jotkut sanovat, että ’sinut tekisi mieli hiljentää’, se vie tunteen turvallisuudesta. En toivo sitä kenellekään.”

Abivuoden aikana Kupilalla oli yksi ihminen, jonka kanssa hän pystyi jakamaan tunteita: Tiiri, silloinen tyttöystävä. Hänelle Kupila kertoi asiasta kaksi viikkoa myöhemmin kuin isälleen.

Isän reaktio oli saanut Kupilan pelkäämään, että Jaana suhtautuisi samoin.

”Sen takia olin ajatellut, että tämä on nyt ehkä tässä. Olin oppinut, että ihmisten reaktioita ei voi tietää.”

Kupila kuvaa silloista oloaan ”ekstrahuolestuneeksi”. Mutta kumppani suhtautui asiaan mutkattomasti.

”Hän oli helpottunut, kun sai selville, mikä minua vaivasi. Hän oli ajatellut, että jokin ei täsmää, muttei ollut tiennyt, mikä. Meillä oli ollut paljon sanomattomia asioita.”

Vanhemmat tietävät Kupilan kertovan kaapista tulon jälkeisestä ajasta, ja hänellä on siihen heidän siunauksensa.

Äidillä kesti pitkään, ennen kuin hän pystyi ymmärtämään. Nyt äiti on trans-aktiivi, joka on pukeutunut Pride-tunikaan ja neuvoo transihmisten vanhempia. Äiti ei ollut uskoa, että hänen toimistaan on hyötyä.

”Sanoin hänelle, että se mitä hän tekee, on oikeasti todella tärkeää. Isä tulee perässä, mutta tulee mukana.”

Kupilan kaksoisveli oli aikoinaan töissä rakennustyömailla.

”Hänen kännykkänsä taustakuvana on Amnestyn logo. Kun työkaverit naureskelivat, että oletko joku lahjoittaja, hän vastasi, että en, olen periaatteen mies.”

Pikkuveli kertoo ylpeänä koulutovereilleen sukupuolten monimuotoisuudesta ja isoveljestään Sakriksesta. Isä pyrkii huomioimaan ohjaamillaan liikuntatunneilla mahdolliset translapset ja yhdistää poikien ja tyttöjen ryhmiä.

Kupila kertoo tarinaansa, jotta asiat menisivät eteenpäin ja nuoremmilla olisi helpompaa kuin hänellä. Hän on huomannut, että parhaiten hän näyttää esimerkkiä yksinkertaisesti: elämällä ja olemalla.

Kupila ei saa virallista tunnustusta sukupuolelleen, sillä hän ei lääketieteellisestä ja henkisestä prosessista huolimatta täytä lain vaatimuksia lisääntymiskyvyttömyydestä. Hän ei ole hankkimassa lapsia, mutta asia on hänelle tärkeä periaatteellisesti, yhdenvertaisuuden kannalta.

Perustuslain mukaan jokainen Suomen kansalainen on lain edessä tasa-arvoinen. Se ei Kupilan mielestä toteudu.

Poliitikoille Kupilalla on yksinkertainen sanoma: ”Lain­säädäntö linjaan perustuslain ja ihmisoikeuksien kanssa. Se on teknisesti hyvin helppo asia.”

Muille ihmisille esitetty toive on vielä helpompi. Aikoinaan vanhemmilleen kirjoittamassaan kirjeessä hän totesi viimeisinä sanoinaan toivovansa kunnioitusta. Ymmärrystä ja hyväksymistä ilmankin hän pärjää.

”Haluan elää omaa elämää niin, että perusoikeuksiani kunnioitetaan. Haluan vain ­olla. Niin pitkään kuin se ei toteudu, jatkan aktivismia”, Kupila sanoo.

”Kunnioittakaa ihmistä ja olkaa ihmisiksi. Ei tämä ole sen kummempaa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  4. 4

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  7. 7

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  8. 8

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  9. 9

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa täysin, poliisi epäilee rikosta – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”

  10. 10

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  8. 8

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  9. 9

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  10. 10

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat