Kaupunki

Sakris Kupila kertoi isälleen olevansa poika eikä tyttö – ”Isä sanoi, että pilaan kehoni ja Jumalan luomistyön, joten menin takaisin kaappiin”

Moni seksuaali- ja sukupuolivähemmistön edustaja kohtaa edelleen vaikeuksia jopa läheisten ihmisten kanssa.

Teininä Sakris Kupilalla ei ollut oikeastaan aavistustakaan sukupuolten moninaisuudesta. Kotiseudulla ei oikein tunnettu homojakaan, saati transsukupuolisuutta.

”Kuvittele, pieni kantahämäläinen kylä”, hän sanoo.

16-vuotiaana Kupila perehtyi asioihin ja ymmärsi olevansa transihminen.

”Silloin aloin miettiä, että tämäkö on sitä. Olin luullut, että se tarkoittaa miehiä mekoissa ja muuta sellaista.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se tarkoittikin hänelle identiteettiä ja elämää.

”Minulta olivat jääneet puuttumaan ne sanat. Olin pohtinut, osunko sateenkaaren päälle. Tiesin että tykkäsin tytöistä, mutta en osannut sanoa itseäni les­boksi”, Kupila sanoo.

”Kiinnostaa, mitä olisi ta­pahtunut, jos olisi aiemmin tiennyt, että tällaista edes on olemassa. No, elämä on mennyt nyt näin.”

Helsingin kantakaupungissa sijaitsevan kaksion ikkunasta näkyy sateenkaarilippu. Se on erään oppilaitoksen lippusalossa. Kupilan vaimo Jaana Tiiri ei ole kotona. Hän on järjestelemässä Pride-kulkuetta.

Kupila katselee ikkunasta ulos ja muistelee viiden vuoden takaista kevättalvea.

Tuolloin hän oli lukion toisella luokalla ja päättänyt kertoa läheisilleen, että hänen sukupuolensa ei ole ­oikea. Että hän on poika.

Kupila päätti kertoa asian ensin isälleen, avoimesti ja kasvokkain. Se ei sujunut hyvin.

”Isä otti uutisen niin karusti vastaan, että menin takaisin kaappiin.”

Isä puhui kehon pilaamisesta ja elämän sekä tulevaisuuden tuhoamisesta. Isän mukaan se sotkee Jumalan luomistyötä.

”Isä istutti minuun takaisin pelot, jotka olin käynyt jo läpi”, Kupila sanoo.

”Minä vain jäädyin. En voinut sanoa enää mitään, se oli niin hirveää. Ei pelkästään miten hän sen sanoi, vaan miten vahvasti hän reagoi.”

Seuraavana syksynä Kupila oli valmis yrittämään uudestaan.

”Olin elänyt kaapissa kymmenen kuukautta. Olin voinut niin huonosti, ettei ollut mitään muuta vaihtoehtoa. Se oli rankkaa mutta mahdollisti sen, että pystyin jatkamaan abivuotta ja elämää.”

Kupila kirjoitti vanhemmilleen ja sisaruksilleen pitkän kirjeen. Sen kanssa samaan kuoreen hän laittoi oppimateriaalia transsukupuolisuudesta.

Kirjeen hän antoi pikkusiskolleen ja pyysi välittämään sen vanhemmilleen.

Kupila on nykyään Setan varapuheenjohtaja ja aktivisti, jonka oikeuksien puolesta Amnesty tekee kansainvälistä kampanjaa. Hän ei tänä vuonna osallistu Priden päätapahtumaan, sillä hän on Belgiassa puhumassa transsukupuolisten ihmisten elämästä ja oikeuksista.

Arkielämässä Kupila opiskelee lääketiedettä ja tekee väitöskirjaa Helsingin yliopistolle.

Kaapista tulon jälkeen perhe ja läheiset sulattelivat asiaa rauhassa, mutta muu ympäristö muuttui uhkaavaksi.

Kupila sai tappouhkauksiakin. Ei satunnaisilta tuntemattomilta vaan tuntemaltaan porukalta.

”Se oli tosi hajottavaa, ihan käsittämätöntä. Perusturvallisuudentunne mureni. Ihmisellä on eloonjäämisvaisto, ja jos jotkut sanovat, että ’sinut tekisi mieli hiljentää’, se vie tunteen turvallisuudesta. En toivo sitä kenellekään.”

Abivuoden aikana Kupilalla oli yksi ihminen, jonka kanssa hän pystyi jakamaan tunteita: Tiiri, silloinen tyttöystävä. Hänelle Kupila kertoi asiasta kaksi viikkoa myöhemmin kuin isälleen.

Isän reaktio oli saanut Kupilan pelkäämään, että Jaana suhtautuisi samoin.

”Sen takia olin ajatellut, että tämä on nyt ehkä tässä. Olin oppinut, että ihmisten reaktioita ei voi tietää.”

Kupila kuvaa silloista oloaan ”ekstrahuolestuneeksi”. Mutta kumppani suhtautui asiaan mutkattomasti.

”Hän oli helpottunut, kun sai selville, mikä minua vaivasi. Hän oli ajatellut, että jokin ei täsmää, muttei ollut tiennyt, mikä. Meillä oli ollut paljon sanomattomia asioita.”

Vanhemmat tietävät Kupilan kertovan kaapista tulon jälkeisestä ajasta, ja hänellä on siihen heidän siunauksensa.

Äidillä kesti pitkään, ennen kuin hän pystyi ymmärtämään. Nyt äiti on trans-aktiivi, joka on pukeutunut Pride-tunikaan ja neuvoo transihmisten vanhempia. Äiti ei ollut uskoa, että hänen toimistaan on hyötyä.

”Sanoin hänelle, että se mitä hän tekee, on oikeasti todella tärkeää. Isä tulee perässä, mutta tulee mukana.”

Kupilan kaksoisveli oli aikoinaan töissä rakennustyömailla.

”Hänen kännykkänsä taustakuvana on Amnestyn logo. Kun työkaverit naureskelivat, että oletko joku lahjoittaja, hän vastasi, että en, olen periaatteen mies.”

Pikkuveli kertoo ylpeänä koulutovereilleen sukupuolten monimuotoisuudesta ja isoveljestään Sakriksesta. Isä pyrkii huomioimaan ohjaamillaan liikuntatunneilla mahdolliset translapset ja yhdistää poikien ja tyttöjen ryhmiä.

Kupila kertoo tarinaansa, jotta asiat menisivät eteenpäin ja nuoremmilla olisi helpompaa kuin hänellä. Hän on huomannut, että parhaiten hän näyttää esimerkkiä yksinkertaisesti: elämällä ja olemalla.

Kupila ei saa virallista tunnustusta sukupuolelleen, sillä hän ei lääketieteellisestä ja henkisestä prosessista huolimatta täytä lain vaatimuksia lisääntymiskyvyttömyydestä. Hän ei ole hankkimassa lapsia, mutta asia on hänelle tärkeä periaatteellisesti, yhdenvertaisuuden kannalta.

Perustuslain mukaan jokainen Suomen kansalainen on lain edessä tasa-arvoinen. Se ei Kupilan mielestä toteudu.

Poliitikoille Kupilalla on yksinkertainen sanoma: ”Lain­säädäntö linjaan perustuslain ja ihmisoikeuksien kanssa. Se on teknisesti hyvin helppo asia.”

Muille ihmisille esitetty toive on vielä helpompi. Aikoinaan vanhemmilleen kirjoittamassaan kirjeessä hän totesi viimeisinä sanoinaan toivovansa kunnioitusta. Ymmärrystä ja hyväksymistä ilmankin hän pärjää.

”Haluan elää omaa elämää niin, että perusoikeuksiani kunnioitetaan. Haluan vain ­olla. Niin pitkään kuin se ei toteudu, jatkan aktivismia”, Kupila sanoo.

”Kunnioittakaa ihmistä ja olkaa ihmisiksi. Ei tämä ole sen kummempaa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Kauris tuijotti kahvilan asiakkaita ja karisti sen jälkeen poliisit kannoiltaan Katajanokalla – ”Se oli siinä ehkä minuutin verran”

  4. 4

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  5. 5

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  6. 6

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  7. 7

   Francisco Francon ruumis halutaan kaivaa ylös, mutta suunnitelma herättää vasta­rintaa – Mielen­osoittajat vastasivat aikeisiin fasistitervehdyksin

  8. 8

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  9. 9

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  10. 10

   Maauimalat ovat yksi merkki kaupungistumis­trendistä – Tällainen tulee Tampereen ensimmäisestä uimalasta, jossa vettä puhdistetaan Särkänniemen delfinaarion vanhoilla suodattimilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  5. 5

   Kymmenen haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – epäillyllä oli isän mukaan mielenterveysongelmia

  6. 6

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  7. 7

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  8. 8

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  9. 9

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  10. 10

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja
  3. Venäjän näyteikkuna kehuttuna kisajärjestäjänä sulkeutuu – ennen seuraavia kisoja on selvitettävä dopingsotkut: ”Siinä on selvästi kahdet kasvot”
  4. Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla
  5. Toimittajan lukusuositus: Tunnetaitokirjat kannustavat lapsia rohkeuteen
  6. Sammutustyöt jatkuvat Varsinais-Suomessa: Maasto kytee jopa kymmenien senttien syvyydessä, ja uusia paloja voi vielä syttyä
  7. Europeleissään hävinneet suomalaisjoukkueet palaavat sunnuntaina arkeen – käteen euroseikkailusta jäi pettymys ja 240 000 euroa kullekin
  8. Francisco Francon ruumis halutaan kaivaa ylös, mutta suunnitelma herättää vasta­rintaa – Mielen­osoittajat vastasivat aikeisiin fasistitervehdyksin
  9. Oliver Helander tähtää jo finaalipaikkaan EM-kisojen keihäsfinaalissa – sitä ennen hän ottaa ensimmäisen Suomen mestaruutensa
  10. Maastopalot jatkavat roihuamistaan Lapissa, ukkosten pelätään pahentavan tilannetta – Savu­patsaat näkyvät Nasan satelliitti­kuvissa
  11. Tunti sitten
  12. Edes Ranskan maailman­mestaruus ei nostanut Macronia epäsuosion alhosta – ehkä hänenkin olisi pitänyt turvautua jalkapallopaitaan
  13. Näytä lisää