Kaupunki

Trumpin ja Putinin vierailu polttelee Helsingin pormestari Vapaavuorta: ”Vaikka se olisi Vantaalla, todennäköisesti maailmalla puhuttaisiin, että se on Helsingissä”

Helsinki tarjoaa pormestari Jan Vapaavuoren mukaan täydelliset puitteet hoitaa korkea-arvoinen tapaaminen kunnialla.

Torstaina varmistunut Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien kohtaaminen Helsingin maaperällä otetaan innostuneesti vastaan myös Helsingin kaupungintalolla. Pormestari Jan Vapaavuori näkee Donald Trumpin ja Vladimir Putinin vierailun hyödyttävän Helsingin näkyvyyttä maailmalla.

”Tämän tyyppinen tapahtuma herättää maailmalla ihan valtavasti huomiota. Helsinki tulee olemaan koko maailman huomion keskipisteenä jonkin aikaa”, Vapaavuori kommentoi asiaa Edinburghiin suuntautuneelta työmatkaltaan.

Valkoinen talo ja Kreml ilmoittivat torstaina, että maiden presidentit saapuvat Helsinkiin maanantaina heinäkuun 16. päivänä. Tapaamisen järjestämistä Suomessa alettiin ennakoida jo tiistaina. Tai vasta tiistaina.

 

”Helsinki tulee olemaan koko maailman huomion keskipisteenä jonkin aikaa.”

Heinäkuun lomakauden rauhaan varautuneella Helsingillä on torstaista alkaen vain noin kaksi ja puoli viikkoa aikaa järjestäytyä kahden maailmanpolitiikan tämän hetken kuumimman nimen vierailuun. Tapaamisen turvajärjestelyt ovat korkeinta mahdollista luokkaa ja niiden mukanaan tuoman henkilöstö- ja kalustovarustelun lisäksi tapaamisen on arvioitu houkuttelevan Helsinkiin satoja, ellei tuhansia, toimittajia ympäri maailman.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trumpin ja Putinin tapaamisen kustannukset ja järjestelyiden kokonaisvastuu on todennäköisesti Suomen valtiolla ja poliisilla. Helsinki kuitenkin tarjoaa Vapaavuoren mukaan täydelliset puitteet hoitaa korkea-arvoinen tapaaminen kunnialla kotiin. Toimiva, ennakoitava, luotettava, tehokas, turvallinen. Niillä sanoilla Vapaavuori Helsinkiä kuvailee.

”Helsinki ei varmasti ole ainoa paikka, mutta maailmassa ei varmasti ole monta paikkaa, jossa näin lyhyellä varoitusajalla voidaan järjestää tällainen huipputapaaminen yhtä luotettavasti”, Vapaavuori sanoo.

”En osaa sanoa, mitä tämä kaupungille maksaa vai maksaako mitään. On selvää tietenkin, että omia markkinointiponnisteluja lisätään jonkin verran, sen verran kuin tällä aikataululla on mahdollista”, Vapaavuori arvioi.

”On joka tapauksessa kunnia meille isännöidä tällaisia tapahtumia.”

Vapaavuori muistuttaa, että – Trumpia ja Putinia lukuun ottamatta – kaikki tapaamisen kaupunkiin tuomat ihmiset tarvitsevat jonkinlaisen yöpymispaikan ja todennäköisesti käyttävät rahaa ainakin ruokaan. Tapaamisen Helsinkiin houkuttelemat toimittajat tietävät kaupungille myös paljon ilmaista mainosta – tai niin Vapaavuori ainakin toivoo.

”Tänne tulee satoja ellei tuhansia toimittajia ja yleensä heillä on tapana kirjoittaa vähän muustakin kuin huippukokouksesta. Siinä mielessä tämä on meille iso mahdollisuus mainostaa ja markkinoida itseämme koko maailmalle”, Vapaavuori sanoo.

 

”Maailmassa ei ole monta paikkaa, jossa näin lyhyellä varoitusajalla voidaan järjestää tällainen huipputapaaminen yhtä luotettavasti.”

Trumpin ja Putinin tapaamisen paikkaa ei vielä torstaina julkistettu. Vapaavuori kertoo ymmärtäneensä, ettei paikkaa vielä päätetty. Paikalle on kuitenkin olemassa tiettyjä vaatimuksia, joihin vaikuttavat ennen kaikkea turvallisuus- ja logistiikkanäkökulmat. Tapaavat presidentit missä hyvänsä, Vapaavuori arvelee sen vaikuttavan kaupunkilaisten arkeen ja liikenteeseen jollakin tavalla. Pormestarin mukaan paikalla ei Helsingin näkökulmasta ole väliä.

”Oli se missä päin hyvänsä Helsingissä, niin kyllä siitä hyvää kuvaa saadaan”, Vapaavuori sanoo.

Vastaavia korkean tason tapaamisia on Suomessa järjestetty Vantaalla sijaitsevassa valtion omistamassa Königstedtin kartanossa. Suojaisaan paikkaan Vantaanjoen rannalle rakennetulle Königstedtin kartanolle on Helsinki-Vantaan lentoasemalta matkaa noin 13 kilometriä, mikä tekisi siitä logistisesti näppärän paikan kiireisten presidenttien tapaamiselle.

Mitä jos huippuluokan mediatapahtuma viedäänkin Helsingin sijaan Vantaalle?

”Sitten se viedään sinne eikä siinä sen kummempaa. Vaikka tapaaminen olisi Vantaalla, todennäköisesti maailmalla puhuttaisiin, että se on Helsingissä”, Vapaavuori vastaa epäröimättä.

Hän muistuttaa, että näin ison luokan tapaaminen hyödyttää Helsingin lisäksi joka tapauksessa koko pääkaupunkiseutua.

”Näin turistisesonkina on selvää, ettei Helsingin hotellikapasiteetti yksin riitä hoitamaan kaikkia vieraita. Kyllä tästä hyötyy moni muukin. Matkailun ja markkinoinnin näkökulmasta me olemme samaa konkkaronkkaa kaikki.”

Vapaavuori myös tviittasi asiasta torstaina.


Juttuun korjattu 29.6.2018 kello 13.18 Königstedtin kartanon sijainti lähelle Helsinki-Vantaan lentoasemaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Donald Trump
 • Vladimir Putin
 • Jan Vapaavuori
 • Elisa Rimaila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kellojen siirtely on loppumassa – Nyt ministeriö kysyy, mikä aika Suomen pitäisi valita

  3. 3

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  4. 4

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  5. 5

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  6. 6

   MTV: Poliisi epäilee NHL-hyökkääjä Jori Lehterän sekaantuneen laajaan kokaiinivyyhtiin

  7. 7

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  8. 8

   Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla

   Tilaajille
  9. 9

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  10. 10

   Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  6. 6

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  9. 9

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää