Kaupunki

Kauppias päätti tehdä Järvenpäästä Suomen sushipääkaupungin, ja kaikki nauroivat – Nyt automarketti myy 30 000 sushipalaa viikossa

Järvenpään K-citymarketin kauppias Markku Hautala kävi konkurssin takia pohjalla. Sitten hän päätti lopettaa pelkäämisen ja lensi Tokioon hakemaan 17 000 kiloa riisiä.

”Markku, tajuathan, että olet Järvenpäässä, et Helsingissä”, sanoi lähipiiri Markku Hautalalle kolme ja puoli vuotta sitten. Järvenpään K-citymarketin kauppias oli päättänyt valmistaa sushia automarketissa. Kaikki pitivät ajatusta hulluna, mutta Hautala ei antanut periksi.

”Halusin tehdä Järvenpäästä Suomen sushipääkaupungin.”

Jotta sushi kannattaisi valmistaa kaupassa, sitä pitäisi myydä 300 kiloa viikossa. Siksi Hautala matkusti työntekijöidensä kanssa Japaniin opettelemaan sushin tekemistä. Japanista kauppias hankki myös sushirobotit tehostamaan tuotantoa. Sana kiiri. Pian asiakkaat ostivat 500 kiloa sushia viikossa.


”Ihmettelin, miten kaikki meni niin helposti. Oliko rima liian alhaalla?”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Japanilaiset tuttavat vakuuttivat, että sushi oli niin hyvää kuin Suomessa oli mahdollista. Se ei riittänyt Hautalalle.

”Ajattelin, etten voi elää, jos sushista on mahdollista saada vielä parempaa”, Hautala sanoo.

Markku Hautala on kolmannen sukupolven k-kauppias. Vanhemmilla oli kauppa Kotkassa, sitten Ruotsinpyhtäällä. 8-vuotias Hautala siivosi veljensä kanssa kaupan varastoa. Hautalan teini-iän kynnyksellä perhe muutti Kuusankoskelle isomman kaupan perässä. Muutto katkoi kaverisuhteet, joten kaupasta tuli Hautalan tuki ja turva. Koulun jälkeen hän hinnoitteli tuotteita ja tiskasi astioita.

”Olen aina rakastanut olla kaupassa ja palvella ihmisiä.”

Keskon periaatteiden mukaan Hautala ei voinut jatkaa vanhempiensa kauppaa. Kesko tarjosi liikepaikkaa Helsingin Siltamäestä.

”Kauhea pieni kauppa, jonka laitoin kuntoon.”

Kaupan menestys sai nuoren kauppiaan ylpistymään. Hautala ajatteli, että tapahtui mitä vain, kaupan pyörittämisen hän ainakin osasi paremmin kuin muut. 2000-luvun alussa Keskolla oli uusi paikka tarjolla Helsingin keskustasta Scandic Simonkentän alla.

”Hölmöyksissä menin ottamaan sen.”


K-kauppa Timjamista tuli täyskatastrofi. Kauppapaikka oli huono, asiakkaat eivät löytäneet perille, mikään ei toiminut. Markku Hautala menetti taloudellisesti kaiken. Hän ei tehnyt virallista konkurssia, koska velka jäi maksettavaksi Keskolle. Puoli vuotta hän oli tyhjän päällä. Henkinen pudotus oli valtava.

”Nätisti sanottuna olin aivan rikki.”

Kesko tarjosi mahdollisuutta yrittää vielä kerran Porvoossa. Taloudellisen pohjan kokenut Hautala päätti, että tekisi jatkossa vain sitä, mihin uskoi. Viidessä vuodessa hän kaksinkertaisti kaupan myynnin.

”Se oli fyysisesti ja henkisesti rankkaa aikaa. Painoin töitä aamusta iltaan ja maksoin Keskolle velkoja takaisin.”

2006 luvassa oli vielä isompi tarjous: Järvenpään citymarket, mutta Hautala empi.

”Olin kokenut taloudellisen katastrofin, ja citymarkettia varten piti ottaa jättilaina.”

Ensimmäiset kymmenen vuotta citymarketin kauppiaana hän pelkäsi koko ajan. Ennen kuin hyväksyi seuraavan kymmenvuotissopimuksen 2016 Hautala päätti vihdoin lopettaa pelkäämisen. Siten muiden muassa sushitehdas sai alkunsa.


Hautala tervehtii asiakkaita ja poimii hyllystä tyhjän pahvipakkauksen. Sushitiskin edessä jonottava asiakas sanoo tulleensa jo yhdeksältä kauppaan, mutta sushia saakin vasta kymmeneltä. Lasin takana työntekijät silppuavat, rullaavat ja täyttävät susheja, minkä ehtivät.

Juhannuksen jälkeen avattu uusi sushitehdas toimii jo lähes täydellä teholla. Yksi robotti pesee riisin, toinen keittää ja kolmas maustaa sen kaupan itsetehdyllä etikalla. Sushirobotit sylkevät ulos nigiripalloja, tasaisia riisipyöryköitä, joiden päälle asetellaan lohipalat käsin. Tavallisena viikkona automarket myy 30 000 sushipalaa eli noin 1 300 kiloa sushia.

Sushin ydin on riisi. Paras riisi tehdään Japanissa, mutta sitä ei noin vain myydä ulkomaille. Siksi Hautalan oli saatava juuri sitä.


Lento Tokioon kesti kymmenen tuntia. Aikaerosta pöllämystyneenä Markku Hautala otti aamumetron ja saapui tyhjään tokiolaiseen toimistoon. Toimistossa seisovat japanilaiset eivät puhuneet mitään, eivät edes katsoneet kohti. Markku Hautalaa alkoi hävettää.

”Ajattelin, että miksi minun pitää olla tällainen. Tämähän on aivan hullua!”

Tulkki taivutteli, mutta japanilaiset olivat järkähtämättömiä. He eivät myisi riisiä ulkomaille. Lopuksi tulkki pyysi anteeksi ja sanoi, että Hautala halusi vain tarjota suomalaisille parasta mahdollista japanilaista sushia. Se avasi padot.

”Yhtäkkiä kyse ei ollutkaan rahasta vaan kulttuuriteosta.”

Järvenpääläiseen automarkettiin saapui 17 000 kiloa sushiriisiä, jonka päällä lukee ”vain Japanin markkinoille”. Elokuusta alkaen robotit muovailevat sitä järvenpääläisessä automarketissa. Eron kuulemma huomaa.

”Ihoni nousi kananlihalle, kun maistoin riisiin tehtyä sushia.”

Pohjalla käyminen laittoi Markku Hautalan arvot uusiksi. Hän ystävystyi filosofi Esa Saarisen kanssa, jonka ajatuksista löytyi henkinen koti.

”Pitää ajatella positiivisesti, pitää ihmisistä huolta ja luottaa siihen, että elämä kantaa.”

Hän kertoo rakastavansa kaikkea taidetta: musikaaleja, taidenäyttelyjä, konsertteja, mutta ei osaa itse tuottaa sitä.

”En osaisi piirtää varmaan edes suoraa viivaa. Siveltimeni on kauppani. Voin suunnitella ihmisille jotain, joka auttaa heitä arjessa.”

Hautala myöntää, että antaa työlleen kaikkensa. Aika on ennen kaikkea poissa perheeltä.

”En varmaan saisi vuoden isä -palkintoa.”

Hän on kuitenkin pyhittänyt perheelleen ajan perjantai-illasta maanantaiaamuun, vaikka asiakkaat kaipaisivat häntä lauantaisin kaupassa.

Markku Hautala ei ole kiinnostunut kehittämään vain omaa kauppaansa. Hän aikoo tehdä Suomen vähittäiskaupasta maailman parhaan. Hän luennoi yrityksissä ja yliopistoissa asiakaskokemuksesta ja yritysstrategiasta. Hautalan mielestä suomalaisen vähittäiskaupan pitäisi näyttää maailmalle suuntaa.

”Meillä on koulutettu ja sitoutunut työvoima, luotettavat toimitusketjut sekä avoin ja tasavertainen lupakäytäntö. Näitä pitäisi hyödyntää nykyistä enemmän.”

Kuka

Markku Hautala


 50-vuotias Järvenpään K-citymarketin kauppias.

  K-kauppias kolmannessa sukupolvessa. Pyörittänyt aiemmin K-kauppoja Helsingin Siltamäessä ja keskustassa sekä Porvoossa.

  Perheeseen kuuluvat vaimo ja 1-vuotias lapsi. Kaksi lasta aiemmasta avioliitosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Järvenpää
 • Kauppa
 • sushi
 • Yrittäjät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  2. 2

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  3. 3

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  4. 4

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin kaupunki haastoi itsensä oikeuteen – Postitalon ikkunoista syntyi harvinaislaatuinen riita

  6. 6

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  7. 7

   Rikkooko hyvä­tuloisten eläkeläisten ”raippavero” yhden­vertaisuutta? Ihmis­oikeus­tuomioistuin pyytää Suomen hallitukselta vastauksia

  8. 8

   Risteilyaluksesta pudonnut nainen virui meressä 10 tuntia Kroatian lähellä – ”On onni, että olen elossa”

  9. 9

   Joonatan, Jasmina ja Julius Anttilan koulumatka on yli 130 kilometriä päivässä, ja sitä kutsutaan ”kouluverkon kehittämiseksi” – Suomesta katosi 12 vuodessa yli tuhat koulua

   Tilaajille
  10. 10

   ”Kassiraivo” söi kauppa­jätin myyntiä Australiassa – asiakkaat reagoivat muovi­pussien poistoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  4. 4

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  6. 6

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  7. 7

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  8. 8

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  9. 9

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää