Kaupunki

Helsinki on ollut vuosi­kymmeniä avuton iäkkään anarkistin edessä – edes roima uhka­sakko ei ole saanut Aulis Junesta, 79, remontoimaan keskellä Helsinkiä ränsistyvää huvilaansa

Helsingin kaupungin langettamat 20 000 euron uhkasakot tulevat maksettavaksi marraskuussa. Linnunlaulun huvilan kunnosta on huomautettu 1990-luvun alusta lähtien.

Helsingin kaupunki yrittää jälleen saada Linnunlaulun ränsistyneen huvilan korjatuksi. Toiveet eivät ole edelleenkään suuret.

Nyt kaupungin rakennusvalvonta yrittää saada kunnostusta edistymään roimilla uhkasakoilla. Tammikuussa määrätyt uhkasakot alkavat kaatua omistajan Aulis Juneksen, 79, niskaan ensi marraskuussa, jollei Linnunlaulun huvilan numero yhdeksän remontointi ole edennyt tarpeeksi.

Junekselle lankeaa 20 000 euroa sakkoja, jollei hän ehdi korjata tai korjauttaa huvilan parvekkeita. Uhkasakko on juokseva, eli se suurenee määräajan jälkeen kuukausittain.

Jokaisesta ylimenevästä kuukaudesta Junekselle tulee 4 000 euroa lisää sakkoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuoden 2019 marraskuussa Juneksen maksettavaksi tulee uusi 20 000 euron uhkasakko, jos hän ei ole kunnostanut talon syöksytorvia, räystäitä ja hulevesijärjestelmää.

Jos Junes ei saa mitään vaadituista korjauksista tehdyksi ensi vuoden marraskuuhun mennessä, maksettavaa on kertynyt tuolloin noin 90 000 euroa.

HS kävi Aulis Juneksen luona kesäkuussa ja haastatteli häntä. Tämä juttu kertoo enemmän huvilan historiasta ja sen omistajasta.


Uhkasakkoja Junekselle on määrätty aiemminkin. Ne eivät ole tehonneet. Eikä hän lupaa, että tehoaisivat nytkään, Junes kertoo Helsingin Sanomille. Junes itse on kutsunut itseään ”anarkistiseksi, muttei kapinalliseksi”.

Kaupunki aikoo myös tehdä Juneksesta rikosilmoituksen, jos hän ei korjaa vaadittuja kohtia ajoissa.

Jo kymmenen vuotta sitten kaupungilla oli tilaisuus puuttua asiaan vaikka väkisin. Helsingin hovioikeus päätti silloin, että kaupunki voi korjauttaa rakennuksen ja periä kustannukset Junekselta.

Päätöksellä oli kolmen vuoden määräaika. Korjaustöitä ei sinä aikana aloitettu, ja hovioikeuden päätös raukesi.

Kaupunkiympäristön tekninen johtaja Jaakko Stauffer mainitsee, että päätös kaupungin rahojen käyttämisestä jonkun muun omistaman kiinteistön remonttiin on poliittinen. Sitä ei voi tehdä virkamiespäätöksenä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajana oli tuolloin Suvi Rihtniemi, nykyinen HSL:n johtaja. Hänen mukaansa kaupunki uskoi Juneksen suunnitelmiin.

”Työt olivat edistyneet. Pihalla oli siivottu, ja Junes esitteli suunnitelmiaan. Hän oli hankkinut ikkunoihinkin varaosia Pohjanmaalta”, Rihtniemi kertoo.

Sen jälkeen työt eivät ole edenneet kovin nopeasti. Monen mielestä edistystä ei ole ollut lainkaan. Junes on useaan kertaan vedonnut siihen, että hän kunnostaa huvilaa perinnerakentamisen työtavoilla.

Tältä talon sisällä näytti kesäkuussa 2018:


Juneksella on ollut jykevä tukija menetelmilleen. Puuarkkitehtuurin guru Panu Kaila on todennut, että Junes pelastaa huvilan verkkaisella remonttitahdillaan.

”Ensimmäisenä toimenpiteenä oli ainoa kiireellinen: osittain sortuneen vesikaton uusiminen. Tämä pysäytti tuhon. Nyt Junes kunnostaa ikkunoita huolellisesti, vanhaa kunnioittaen, yksi kerrallaan”, Kaila kirjoitti HS:n mielipideosastolla vuonna 2005.

Noihin aikoihin paikalla kävi myös silloinen teknisen toimen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen. Hänen tarkoituksenaan oli henkilökohtaisesti rupatella Juneksen kanssa, miten huvila ja sen ympäristö saataisiin kuntoon.

”Kailalla on se hitaan rakentamisen filosofia”, Korpinen sanoo.

Junes selvitti suunnitelmiaan Korpiselle, jonka mukaan ne kuulostivat järkeviltä. Odotukset eivät täyttyneet.

”Kuvia katsomalla tilanne näyttää paljon huonommalta kuin silloin. Ei tämä varmaankaan ole mennyt niin kuin Kaila oli odottanut”, Korpinen sanoo nyt.

”Koko ajan on ollut kyse siitä, että kaupunki on lykännyt kunnostamista, ja Junes on parhaansa mukaan viivyttänyt ja hidastanut.”

Korpinen ja Rihtniemi molemmat toteavat, että paikka pitäisi saada kuntoon.

Entä tulevaisuus? Stauffer ei usko, että kaupunki ottaa kantaakseen korjauksen taloudelliset riskit.

”Meillä on omaakin korjattavaa riittävästi. Ja kaupunkikin on saanut uhkasakkoja”, Stauffer sanoo.

Huvila on pistänyt kaupunkilaisten silmiin jo 1990-luvulta asti.

Välillä huomiota on herättänyt tontilla oleva roina, välillä huvilan kunto. Tällä hetkellä akuutein ongelma ovat parvekkeet, jotka ovat kaupungin mukaan romahtamispisteessä.

Junes aikoo jatkaa samaan malliin.

”Kyllä minä aina sitä kunnostan, kun on sopiva ilma. Se on päivä kerrallaan.”

Hän ei arvioi, pystyykö kunnostamaan paikat kaupungin haluamassa tahdissa. Hän ei myöskään osaa sanoa, pystyykö hän maksamaan uhkasakot.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtajan sijainen Raimo K. Saarinen ei myöskään osaa sanoa sen kummemmin, mitä tuleman pitää.

”Uhkasakot ovat järeä toimi”, hän sanoo.

Vielä ei tosin ole tietoa, peritäänkö Junekselta uhkasakkoja, jos ne olisivat langetakseen maksettavaksi.

”Jotenkin varmasti asiaan palataan”, Saarinen sanoo.

Oikaisu 5.7. 2018 kello 12.15: Korjattu Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtajan sijaisen Raimo K. Saarisen nimi oikeaksi. Aiemmin jutussa luki virheellisesti Heikki S. Saarinen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  2. 2

   Nämä tiet ja radat valtio haluaa pitää parhaassa kunnossa – ministeriön luonnos runkoverkoksi valmistui

  3. 3

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – Osa vaurioista syntyi mahdollisesti takaa-ajossa

  5. 5

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  6. 6

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  7. 7

   Ensin jätkäsaarelaiset menettivät 8-ratikan, nyt sitä korvaavat bussit ovat jatkuvissa vaikeuksissa – ”Vaikka laittaisimme sinne kuinka paljon autoja, ne seisovat ruuhkassa”

  8. 8

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  9. 9

   Sinisten kansanedustaja Matti Torvinen kertoo joutuneensa Lapin ”Mooses-uskovaisten” ankaran nettikiusaamisen kohteeksi – satoja törkyviestejä, hämärämiehiä ovella ja avointa uhkailua

  10. 10

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  8. 8

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  9. 9

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – Osa vaurioista syntyi mahdollisesti takaa-ajossa

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää