Kaupunki

Hotellista kannettiin huonekaluja kontteihin, kun huoneita puhdistettiin pyörätuolilla liikkuneelle Bill Clintonille sopivaksi – Helsinki on aina puunannut paikkoja ennen huippukokouksia

Katuja on jouduttu asvaltoimaan yötä myöten, jotta korkea-arvoisten vieraiden kyyti olisi tasainen.

Puistojen siivousta ja asvaltointia, tilapäisiä aitoja ja näköesteitä, pysäköintikieltoja ja autojen hinausta, sinisiä busseja poikittain ja varusmiehiä lentoasemalla.

Takavuosien huippukokousten valmisteluissa Helsinki on ahkerasti siivonnut kaupunkikuvaa vuoden 1975 Ety-kokouksen malliin. Silloin Finlandia-talon takaa jopa raivattiin tavarajunien kiskoja pois maisemaa pilaamasta.

Huippukokouksiin on liittynyt perisuomalaista silmänpalvontaa.

Kun Helsinki ei saanut Lasipalatsin työmaata valmiiksi ennen Bill Clintonin ja Boris Jeltsinin tapaamista vuonna 1997, Mannerheimintietä kaventavan työmaan aitaan maalattiin sekä venäjäksi että englanniksi pahoittelu: ”Sorry for the inconvenience Mr President.”


Seitsemän vuotta aiemmin George Bushin ja Mihail Gorbatšovin tapaamisessa vuonna 1990 kokousvalmistelut ja turvatoimet näkyivät ja vaikuttivat kansalaisten elämään monin tavoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurvaltojen johtajat tapasivat ensimmäistä kertaa kylmän sodan päättymisen jälkeen. Irak oli juuri miehittänyt Kuwaitin, ja maailmanpoliittinen tilanne oli hyvän jännittynyt.

Helsingissä kokonaisia katuosuuksia katkaistiin liikennelaitoksen sinisten bussien avulla viikonlopun ajaksi. Ruotsinlaivoja ei sentään siirretty pois Eteläsatamasta, vaikka sitäkin vakavasti pohdittiin, koska neuvottelupaikkana oli Presidentinlinna.


Linnan turvavyöhykettä jouduttiin jopa laajentamaan, koska Hämeenlinnan moottoritien työmaalta Janakkalassa anastettiin dynamiittia juuri ennen kokousta. Isoa räjähdystä ei tapahtunut, mutta Aleksanterinkatu ja Pohjoisesplanadi katkaistiin täydellisesti.

HS:n kuvaaja Pentti Koskinen nappasi uutiskuvan poliiseista, jotka tarkastivat ja sinetöivät Mariankadun viemärin Presidentinlinnan kupeessa.

Perunoita sai silti ostaa Kauppatorilta, vaikka myyjät oli karsinoitu torin länsireunaan.


Helsingin Sanomat raportoi kokouspäivän aattona 8. syyskuuta, miten sotilaat ajoivat asemiin Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Parisataa varusmiestä majoittautui lentoaseman liepeille.

Lentoasemalla Bushin turvamiehet herättivät kielteistä huomiota tönimällä Yhdysvaltain kansallisen turvaneuvoston jäsentä, Stanfordin yliopiston professori Condoleezza Ricea. Tuleva ulkoministeri oli tuolloin vielä melko tuntematon nuori nainen.

Kaikki järjestelyt oli jouduttu tekemään hyvin lyhyellä varoitusajalla. Hotelli Kalastajatorpan historiikista selviää, että hotelli ja valtion vierastalo piti järjestää presidentti Bushin valtuuskunnan käyttöön viidessä päivässä.

Mihail Gorbatšov helpotti järjestelyjä yöpymällä maansa suurlähetystössä Tehtaankadulla.

Kalastajatorppa oli keskeinen paikka myös seuraavassa huippukokouksessa vuonna 1997. Kokouksen varmistuttua Yhdysvaltain suurlähetystö yritti ensin varata koko Kalastajatorppaa maan delegaatiolle. Parin tunnin päästä suurlähetystö peruutti varauksen, koska seurueessa oli 700 henkeä eivätkä Kalastajatorpan huoneet riittäneet.

Hetken päästä Kalastajatorpalle soitettiin taas, nyt Venäjän suurlähetystöstä. Presidentti Jeltsinin seurueelle tarvittiin tilat.


Valtionpää­miehet neuvottelivat seitsemän tuntia Martti Ahtisaaren isännöimässä Mänty­niemessä, mutta lehdistö­tilaisuus ja päätös­illallinen olivat Kalastajatorpalla. Hotellin vahtimestarit värkkäsivät polvileikkauksesta toipuvalle Clintonille pikku korokkeen, jotta hän pyörätuolissaan olisi Jeltsinin kanssa samalla tasolla valokuvissa.

Venäjän presidenttien protokollapäällikkö Vladimir Ševtšenko on vuonna 2004 muistellut, miten Clintonille oli tapahtua erikoinen tuoliturma. Muistelmakirjasta uutisoineen Ilta-Sanomien toimittaja Arja Paanasen mukaan Clintonia avustaneen turvamiehen huomio herpaantui hetkeksi, ja Clinton karkasi hänen käsistään pyörätuoliluiskalla.

Uhkaavalta seinäkolarilta vältyttiin vain Jeltsinin turvapäällikkö Anatoli Kuznetsovin nopean reaktiokyvyn ansiosta.

Etykistä opituilla taidoilla Helsinki rajoitti kokouspäivänä liikennettä keskustassa. Pysäköidyt autot siirrettiin armotta pois reiteiltä, jotka veivät lentoasemalta presidenttien majapaikkoihin ja näistä paikoista Presidentinlinnaan.

Pysäköintikielto ulottui molempien maiden suurlähetystöjen läheisyyteen. Pohjoisesplanadi oli kieltoaluetta kokonaisuudessaan. Katajanokka oli lähes motitettu, koska Presidentinlinnan turvatoimien vuoksi vain Kanavakadun silta oli käytössä.

Clinton esikuntineen sekä Valkoisen talon toimittaja­kaarti majoit­tuivat hotelli Inter-Continentaliin. Helsingin Sanomien kuvatoimittaja Antti Saloniemi muistaa, miten hän nuorena miehenä työskenteli firmassa, joka tyhjensi hotellihuoneita liiallisista huonekaluista.

Sänkyjä ja muita huonekaluja kannettiin kontteihin, joista ne kokouksen jälkeen kannettiin taas takaisin sisään. Huoneita tarvittiin toimistokäyttöön, mutta myös Clintonin pyörätuolin liikutteluun.


Presidentin seurueelle oli varattu neljä ylintä kerrosta. Clinton itse asettui kahdeksanteen kerrokseen.

Clintonin unta häiritsivät kattilankansia kolistelleet mielenosoittajat, mutta hänen mukaansa myös yläkerran saunalta kuulunut pauke. Hotellin johtaja kiisti, että hotellissa olisi metelöity.

Helsingin Sanomat kertoi 22. päivänä maaliskuuta, että Clintonin ruoka maistettiin kolmesti. Presidentin ruokaturvayksikkö koemaistoi aterian raaka-aineet, näytteitä ruoanvalmistuksen aikana sekä lopuksi suupalan valmiista annoksesta.

Jeltsin helpotti Kalastajatorpan henkilökunnan taakkaa tuomalla omat ruoat Venäjältä.

Molemmissa huippukokouksissa Finlandia-talo on ollut lehdistötilana. Bushin ja Gorbatšov huippukokouksessa esimerkiksi uutiskanava CNN käytti Kansallismuseon tornia taustanäkymänä.

Vielä vuonna 1990 uutiset välitettiin kiinteitä puhelinlinjoja pitkin. Ilta-Sanomat laski, että Helsingin Puhelinyhdistys teki tuolloin parin miljoonan markan tilin kytkettyään liki 3 000 tilapäistä puhelinliittymää paikalleen.

Molemmissa huipputapaamisissa oli useita maltillisesti sujuneita mielenosoituksia, joita tuhannet maakunnista haalitut poliisit vartioivat. Niissä kritisoitiin suurvaltojen ihmisoikeusloukkauksia ja vaadittiin sekä Kuwaitia että Karjalaa takaisin, vuonna 1990 jopa samassa lakanassa.

 

Fakta

Samat tilat, eri presidentit


 Huippukokouksissa tapahtumapaikkoina ovat olleet Presidentinlinna, Finlandia-talo ja Kalastajatorppa.

 Media on viime kokouksissa koottu Finlandia-taloon, joka Etykissä toimi myös kokouspaikkana.

 George Bush ja Mihail Gorbatšov tapasivat Presidentinlinnassa 1990. Clinton ja Jeltsin neuvottelivat 1997 Mäntyniemessä, mutta illallista tarjottiin linnassa.

 Bush majoittui Kalastajatorpalle, virkaveli Clinton Inter-Continentaliin.

 Gorbatšov asui suurlähetystössä ja Jeltsin valtion vierasmajassa Munkkiniemessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trumpin asianajaja Giuliani: ”Totuus ei ole totuus”

  2. 2

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  3. 3

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi tanssiin ilta-auringossa

  7. 7

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  8. 8

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  10. 10

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  8. 8

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  9. 9

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  10. 10

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää