Kaupunki

Kännykkäyhteydet saattavat katkeilla Trumpin ja Putinin vierailun aikana Helsingissä – tehokkaimmat häirintälaitteet voivat mykistää verkot satojen metrien säteellä

Sekä Venäjän että Yhdysvaltojen delegaatiot tuovat mukanaan myös omia viestintälaitteitaan. Viestintävirasto on saanut jo yhdeltä valtiolta ilmoituksen huippukokouksen ajaksi Suomeen rahdattavista radiolaitteista.

Venäläislehti Kommersant kertoi maanantaina mobiiliyhteyksien katkeavan ainakin osittain Helsingin keskustassa Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamisen aikana ensi maanantaina.

Lehti kertoi yhteyksien katkeamisen johtuvan turvallisuussyistä.

Tieto mobiiliyhteyksien katkaisusta oli laajassa artikkelissa esimerkkinä turvatoimista yhdessä katujen sulkemisen kanssa. Tavallisesti hyvistä lähteistään tunnettu lehti kertoi joidenkin lähteiden sanoneen Helsingin tulleen valituksi tapaamispaikaksi juuri siksi, että Helsingissä turvatoimet on helpompi järjestää kuin Wienissä.

Kommersant myös mainitsi, että tapaaminen järjestettäneen Presidentinlinnassa. Lehti ei maininnut arvelulle kokouspaikan maininnalle lähteitä, joten se saattoi vain toistaa julkisuudessa jo olleita spekulaatioita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehti ei myöskään eritellyt tarkemmin, miten mobiiliyhteydet mahdollisesti katkeavat, kuinka laajalle katko vaikuttaisi tai kuinka kauan se kestäisi. Myös se, kenen taholta mahdollinen katko tapahtuisi, jäi epäselväksi.

Suomessa matkapuhelinverkkojen häirintä on lähtökohtaisesti rikoslain nojalla kielletty, eikä esimerkiksi matkapuhelinverkkojen mykistäminen on sallittua, sanoo taajuushallinnan apulaisjohtaja Kati Heikkinen Viestintävirastosta.

Viestintävirasto voi kuitenkin myöntää poikkeuslupia erilaisista syistä. Lisäksi valtiovieraat voivat käyttää vierailunsa aikana myös omia viestintälaitteitaan. Heikkisen mukaan kyseessä on ilmoitusasia. Tämän vuoden aikana ilmoituksia on tullut kolme kappaletta.

”Yksi valtio on tehnyt ilmoituksen tulevaan huippukokoukseen liittyen. Tähän ilmoitukseen ei kuitenkaan sisältynyt jammer-laitteiden (mykistyslaitteiden käyttöä)”, Heikkinen sanoo. Mykistyslaitteista käytetään englanniksi termiä jammer.

Presidentti Donald Trumpin ja presidentti Vladimir Putinin autosaattueissa liikkuu antenneilla varustettuja maastureita, joiden lähettämien radioaaltojen tarkoituksena on estää esimerkiksi tienvarsipommien räjäyttäminen. Tämän vuoksi radioliikenne pitää sotkea hyvin laaja-alaisesti eikä pelkästään matkapuhelinliikenteen osalta.

Viime vuoden aikana pyyntöjä tuli yhteensä 11. Yleisimmin ilmoitukset liittyvät radiopuhelimien käyttöön valtiovierailuiden aikana. Ilmoitusten sisällöt eivät ole automaattisesti julkisia tietoja, joten Heikkinen ei kerro, minkälaisia laitteita nyt saapuvat vieraat mahdollisesti käyttävät.

”Tavallisimmin vieraan vallan edustajat käyttävät radiopuhelinyhteyksiä ihmisten ja ajoneuvojen välillä”, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan vieraan vallan edustajilla saattaa olla käytössään myös muita laitteita.

”He voivat käyttää myös muuta kalustoa, kun vain ilmoittavat siitä.”

Heikkisen tietoon ei ole tullut, että matkapuhelinverkkoja oltaisiin katkaisemassa tai häiritsemässä. Tämä saattaisi onnistua esimerkiksi laitteilla, joilla voidaan tukkia koko taajuus. Tehokkaimmat häirintälaitteet voivat mykistää matkapuhelinverkot useiden satojen metrien säteellä.

”Häirintälaitteen vaikutusalue riippuu laitteen ominaisuuksista. Suuritehoinen laite voi olla vaikutusalueeltaan hyvin iso”, Heikkinen sanoo.

Viestintävirasto haluaa tietää, mikäli yhteyksissä on häiriöitä. Viestintävirastossa taajuusvalvonta on erityisvalmiudessa koko vierailun ajan.

”Olemme valmiita selvittämään häiriöitä ilmoitusten pohjalta, mutta emme erityisesti itse etsi ongelmia”, Heikkinen sanoo.

Jos ongelmia ilmenee, on taajuusvalvonta valmiina lähtemään paikan päälle selvittämään, mistä on kyse.

Viestintäviraston tehtävänä on valvoa ja varmistaa häiriöttömät yhteydet kansalaisille Helsingin keskustassa myös presidenttien vierailun aikana. Viestit saattavat kuitenkin lähteä alueella hitaasti, jos liikkeellä on paljon ihmisiä, Heikkinen sanoo.

Viestintävirasto on ollut yhteydessä operaattoreihin ja pyytänyt heitä varmistamaan kuuluvuuksien toimimisen. Omia haasteita aiheuttavat salassa pidetyt yksityiskohdat, kuten se, missä päin kaupunkia vieraat liikkuvat.

Heikkisen mukaan sekä viestintäviraston että operaattoreiden tavoitteena on pitää yhteydet mahdollisimman toimivina.

”Operaattorit eivät varmasti yhteyksiä katko”, Heikkinen sanoo.

Näin vakuuttavat myös matkapuhelinoperaattoreiden edustajat: tarkoituksena on lisätä kapasiteettia ja varmistaa kuuluvuus, ei vähentää sitä.

Teknisessä mielessä tapahtuma on kuin mikä tahansa muu suuri tapahtuma, jossa pienelle alueelle pakkautuu paljon ihmisiä.

”Helsingissä tällaisia tapahtumia on jo valmiiksi paljon”, Heikkinen sanoo.

Puhelinoperaattori DNA on varautunut presidenttien saapumiseen vahvistamalla tukiasemia niissä paikoissa, joissa vieraiden oletetaan liikkuvan.

”Olemme tehneet näin Finlandia-talon ja Presidentinlinnan ympäristössä”, DNA:n matkaviestinradioverkoista vastaavan yksikön johtaja Jarkko Laari sanoo.

Myös Elisa on lisännyt voimavaroja erityisesti Finlandia-talossa olevaan lehdistökeskukseen.

Matkapuhelinoperaattori Elisan verkkopalveluiden osastopäällikkö Matti Manninen ei ole kuullut, että vieraan vallan edustajat olisivat häirinneet matkapuhelinverkkoja Suomessa. Muualla maailmalla hän on kuitenkin törmännyt vastaavaan toimintaan.

”Emme ole varautuneet matkapuhelintaajuuksien häirintään etukäteen”, Manninen sanoo.

Telian verkon suunnittelusta vastaava Juha Tontin mukaan mahdollisista havaittavista häiriöistä ilmoitetaan viranomaisille.

”Usein häirintä on tahatonta”, Tontti sanoo.

Erilaisia häiriöitä voi ylipäätään olla vaikea ennakoida, Manninen sanoo. Erityisesti presidenttien tapaamisen kaltaisessa poikkeuksellisessa tapahtumassa etukäteisvarautuminen on vaativaa.

”Onhan tämä poikkeuksellinen tapaaminen ja tapahtuma, joten kaikki on toki mahdollista. Puhutaan kuitenkin kahden suurvallan päämiehistä”, Manninen sanoo.

Myös viranomaisverkko Virven uskotaan kuormittuvan vierailun aikana runsaasti, Suomen Erillisverkot uskoo. Virven uskotaan kuormittuvan jopa monikymmenkertaisesti normaalitilanteeseen nähden.

Jotta järjestelmä kestäisi kuormituksen, on pääkaupunkiseudulle tuotu lisää tukiasemia. Viranomaisverkon kattavuus pyritään takaamaan erityisesti niissä kohteissa, joissa valtiovieraat yöpyvät ja tapaavat, Suomen Erillisverkot tiedottaa.

Lisäksi viranomaiset pyrkivät käyttämään verkkoa tehokkaasti: viestien on oltava lyhyitä ja ytimekkäitä.

Viranomaisverkko Virven liiketoimintajohtaja Jarmo Vinkvistin mukaan viranomaisten välinen viestintä on olennainen osa valtiovierailua.

”Yksi taustatekijä Helsingin valikoitumisella huippukokouksen sijaintipaikaksi on se, että Suomi on turvallinen ja toimiva maa”, Vinkvist kertoi tiedotteessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  3. 3

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi lastensairaala on niin tolkuttoman hieno, että toivottavasti samaa ei tehdä enää ikinä

  5. 5

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  6. 6

   Espanjan ulkoministeri: Trump esitti muurin rakentamista Afrikkaan – ”Saharan raja ei voi olla suurempi kuin meidän ja Meksikon raja”

  7. 7

   Pienelläkin palkalla pitäisi voida elää

  8. 8

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   Jono jo kello seitsemän, kauppakeskus Redi aukeaa tänään – HS:n suora lähetys Kalasataman kauppakeskuksesta alkaa noin 8.45

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  4. 4

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  9. 9

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  10. 10

   ”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota ja poliisikin saapui paikalle, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää