Kaupunki

Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

Joissain tapauksissa lapsen päihteidenkäyttö on tullut vanhemmille täytenä yllätyksenä ja johtanut lapsen kiireelliseen sijoitukseen.

Yläasteikäisten poikien poikkeuksellisen raju huumausaineiden käyttö on tullut yllätyksenä Espoonlahden lastensuojelun konkarityöntekijöille.

Huumeseulassa 13–16-vuotiailta on löytynyt jopa viittä eri ainetta. Joukossa on ollut esimerkiksi amfetamiinia, bentsodiatsepiineja, metamfetamiinia, kannabista, lakkaa eli gammabutyrolaktonia, Subutexia, Rivatrilia ja Lyricaa.

Joillain pojilla käyttö oli alkanut useita kuukausia ennen kiinnijääntiä. Nuorimmat ovat olleet silloin 12-vuotiaita.

”Tämä on todella yllättänyt meitä pitkän työuran tehneitä työntekijöitä”, kertovat lastensuojelun sosiaaliohjaaja Minna Rivala-Koskinen ja johtava sosiaalityöntekijä Pia Kurola Espoon lastensuojelusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaan tulleissa tapauksissa osa lapsista käytti huumeita, osa käytti ja myi muille ja osa vain myi muille.

”Poikkeuksellista on, että nämä huumeidenkäyttäjät ovat todella nuoria ja että he ovat käyttäneet useita vahvoja huumeita ja lääkkeitä sekaisin ja vielä myyneet niitä. Meitä on hämmästyttänyt se, miten näin nuoret ovat uskaltaneet käyttää niin montaa huumaavaa ainetta samanaikaisesti”, Rivala-Koskinen kertoo.

Lastensuojelun tietoon tapauksia on tullut eri tavoin. Yksityishenkilöt ilmoittavat nimettömästi yhä useammin huolensa lapsesta, jonka tilannetta he tuntevat. Ilmoittaja on useimmiten lapsen sukulainen, kaverin isä tai äiti tai naapuri.

”Meihin ottavat yhteyttä myös sellaiset viranomaiset, jotka eivät ehkä aiemmin ole tehneet niin paljon ilmoituksia, kuten kirjastonhoitajat sekä nuorisotalojen ja seurakuntien työntekijät”, Rivala-Koskinen sanoo.

Joskus lapsen huumekoukku alkaa valjeta päihteidenkäytöstä johtuneen sairaalakäynnin tai poliisin kanssa asioinnin jälkeen.

”On ollut esimerkiksi aseellinen ryöstö tai pahoinpitely, jonka jälkeen me olemme lähteneet tutkimaan, voisiko aggressiivisen käytöksen taustalla olla päihteidenkäyttöä”, Rivala-Koskinen kertoo.

Lapset ja teini-ikäiset ovat toisinaan kokoontuneet käyttämään huumeita asuntoon, joka on ollut tyhjillään vanhempien työ- tai lomamatkan aikana.

”Varsinkin kerrostaloasumisessa, kun vieraita ihmisiä alkaa pyöriä rappukäytävässä ja jonkun oven takaa kuuluu meteliä, häiriöstä tullut ilmoitus on paljastanut kymmenenkin nuorta. Joskus he taas ovat käyttäneet huumeita jonkun omilleen muuttaneen täysi-ikäisen luona.”

Osa pojista on ollut lastensuojelun asiakkaina jo ennen kovien huumeiden käytön paljastumista. Osassa tapauksista lapsen päihteidenkäyttö on kuitenkin tullut vanhemmille täydellisenä yllätyksenä ja johtanut saman tien kiireelliseen sijoitukseen eri puolille Suomea. Se tarkoittaa, että lapsi on välittömässä vaarassa ja hänelle on järjestetty sijaishuolto.

”Jos vanhemmat ovat paljon poissa kotoa, tietävätkö he oikeasti, mitä lapset tekevät vapaa-ajallaan?” Rivala-Koskinen kysyy. Hän kannustaakin perheitä jutteluun ja yhdessäoloon.

Espoon lastensuojelun selvittämissä tapauksissa on ollut sekä hyvä- että huono-osaisten perheiden lapsia.

Kun perheellä on hyvä taloustilanne, lapsella saattaa olla käytössään paljon rahaa, mikä mahdollistaa myös päihteiden oston.

Lastensuojelun työntekijöitä on yllättänyt myös se, että todella nuoret myyvät huumeita ja lääkkeitä. Viime kevään aikana sosiaaliohjaaja Rivala-Koskisella oli tilanne, jossa hän soitti nuorelle ja kyseli tämän kuulumisia.

”Hän siinä sitten yritti kamapäissään myydä minulle puhelimessa rauhoittavia lääkkeitä. Taustalta kuului, kun joku toinen nuori kysyi, että onko sulla trivoja.”

Triva tarkoittaa klonatsepaamia sisältävää lääkettä, jonka kauppanimi Suomessa on Rivatril.

Lastensuojelun työntekijöitä huolestuttaa kiinni jääneiden asenne.

”Se välinpitämättömyys, jolla nämä pojat suhtautuivat näinkin vahvoihin huumeisiin, on yllättänyt. Se oli heille pikkujuttu, eivätkä he nähneet siinä mitään pahaa. Jotkut puolustelivat omaa rooliaan siten, että ’mähän vain diilaan enkä käytä’.”


Rikoskomisario Max Bock Länsi-Uudenmaan poliisista kertoo, että 13–14-vuotiaat ovat kovien huumeiden käyttäjinä yksittäistapauksia mutta 16–17-vuotiaiden keskuudessa käyttö on jo vähän yleisempää.

Bockin mukaan huumeidenkäyttö ylipäätään näkyy Espoossa Espoonlahden lisäksi erityisesti Ison Omenan, Sellon ja Entressen kauppakeskusten läheisyydessä eli alueilla, joilla väestöä on paljon ja ollaan liikenteen solmukohdissa.

Huumeita saadakseen ei enää välttämättä tarvitse tuntea ketään, vaan niitä saa tilattua älypuhelimen sovelluksilla.

”Nuorten huumekauppa on tyypillisesti sellaista, että yksi kaveriporukasta on se rohkea, joka hankkii ja jakaa huumeet ja profiloituu näin välittäjäksi ja kauppiaaksi. Harvinaisempaa on se, että 13–14-vuotias ihan oikeasti tekee huumekauppaa ostaen huumeita itselle ja myyden ne sitten tienaamistarkoituksessa”, Bock sanoo.

Samoilla linjoilla on Sanna Teiro Helsingin lastensuojelusta. Hän hoitaa viransijaisena lastensuojelun sosiaalityön päällikön tehtävää.

”Se, että tuon ikäiset rahoittavat myynnillä oman käyttämisensä, on yleistä. Se, että on huumekaupassa mukana alkujuurilla, on harvinaisempaa.”

Teiro kehottaa vanhempia kiinnittämään kesäaikaan huomiota muutamaan asiaan.

”Kesällä nuorten reviirit ovat laajemmat. He liikkuvat enemmän, käyvät kaupungin keskustassa ja voivat törmätä huumeita välittäviin. Kesällä nuoret myös liikkuvat myöhempään.”

Kesällä nuorten huumeidenkäyttö saattaa lisääntyä Teiron kokemuksen mukaan myös sen takia, että monilla on loma-aikaan enemmän rahaa käytössään. Samalla valvovia aikuisia voi olla ympärillä vähemmän.

”Kouluaikoina nuoret ovat enemmän ainakin joidenkin aikuisten silmien alla ja jotenkin helpommin valvottavissa. Kouluaikana myös tietyt rutiinit ja vanhemmatkin valvovat tarkemmin, miten iltoja vietetään ja mennäänkö ajoissa nukkumaan. Kesällä näin ei välttämättä ole”, Teiro sanoo.

Rivala-Koskinen vinkkaa vanhemmille, että huumausaineiden pikatestejä voi tehdä myös kotona.

”Vanhemmat voivat olla itse aktiivisia ja tehdä kotitestejä. Ne eivät ole kovin kalliitakaan. Kannattaa myös matalalla kynnyksellä kysyä neuvoa, jos miettii, käyttääkö oma lapsi huumeita.”

Lisäksi yhteyttä voi ottaa esimerkiksi koulun oppilashuoltoryhmään.

”He ovat koulutettuja näissä asioissa, ja heille kannattaa ilmoittaa muistakin kuin omaa lasta koskevista huumeidenkäyttöön liittyvistä havainnoista.”

Miten nämä huumekoukun takia kiireellisesti eri puolille Suomea sijoitetut pojat voivat nyt?

”Sanotaan näin, että kyllähän siinä on aikamoinen työ saada huumeidenkäyttö loppumaan. Siinä työssä ollaan vasta alussa”, Pia Kurola sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huumeet
 • Lapset
 • Satu Pajuriutta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  8. 8

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  9. 9

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  10. 10

   Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta
  3. Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset Tilaajille
  4. Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla
  5. Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi
  6. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  7. Ihmisten yhteistyö­kyvyn salaisuus löytyy kasvatuksesta – Kun lasta hoitavat muutkin kuin äiti, kehittyy myös kyky myötätuntoon Tilaajille
  8. Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko
  9. Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?
  10. Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”
  11. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  12. Näytä lisää