Kaupunki

Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

Joissain tapauksissa lapsen päihteidenkäyttö on tullut vanhemmille täytenä yllätyksenä ja johtanut lapsen kiireelliseen sijoitukseen.

Yläasteikäisten poikien poikkeuksellisen raju huumausaineiden käyttö on tullut yllätyksenä Espoonlahden lastensuojelun konkarityöntekijöille.

Huumeseulassa 13–16-vuotiailta on löytynyt jopa viittä eri ainetta. Joukossa on ollut esimerkiksi amfetamiinia, bentsodiatsepiineja, metamfetamiinia, kannabista, lakkaa eli gammabutyrolaktonia, Subutexia, Rivatrilia ja Lyricaa.

Joillain pojilla käyttö oli alkanut useita kuukausia ennen kiinnijääntiä. Nuorimmat ovat olleet silloin 12-vuotiaita.

”Tämä on todella yllättänyt meitä pitkän työuran tehneitä työntekijöitä”, kertovat lastensuojelun sosiaaliohjaaja Minna Rivala-Koskinen ja johtava sosiaalityöntekijä Pia Kurola Espoon lastensuojelusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaan tulleissa tapauksissa osa lapsista käytti huumeita, osa käytti ja myi muille ja osa vain myi muille.

”Poikkeuksellista on, että nämä huumeidenkäyttäjät ovat todella nuoria ja että he ovat käyttäneet useita vahvoja huumeita ja lääkkeitä sekaisin ja vielä myyneet niitä. Meitä on hämmästyttänyt se, miten näin nuoret ovat uskaltaneet käyttää niin montaa huumaavaa ainetta samanaikaisesti”, Rivala-Koskinen kertoo.

Lastensuojelun tietoon tapauksia on tullut eri tavoin. Yksityishenkilöt ilmoittavat nimettömästi yhä useammin huolensa lapsesta, jonka tilannetta he tuntevat. Ilmoittaja on useimmiten lapsen sukulainen, kaverin isä tai äiti tai naapuri.

”Meihin ottavat yhteyttä myös sellaiset viranomaiset, jotka eivät ehkä aiemmin ole tehneet niin paljon ilmoituksia, kuten kirjastonhoitajat sekä nuorisotalojen ja seurakuntien työntekijät”, Rivala-Koskinen sanoo.

Joskus lapsen huumekoukku alkaa valjeta päihteidenkäytöstä johtuneen sairaalakäynnin tai poliisin kanssa asioinnin jälkeen.

”On ollut esimerkiksi aseellinen ryöstö tai pahoinpitely, jonka jälkeen me olemme lähteneet tutkimaan, voisiko aggressiivisen käytöksen taustalla olla päihteidenkäyttöä”, Rivala-Koskinen kertoo.

Lapset ja teini-ikäiset ovat toisinaan kokoontuneet käyttämään huumeita asuntoon, joka on ollut tyhjillään vanhempien työ- tai lomamatkan aikana.

”Varsinkin kerrostaloasumisessa, kun vieraita ihmisiä alkaa pyöriä rappukäytävässä ja jonkun oven takaa kuuluu meteliä, häiriöstä tullut ilmoitus on paljastanut kymmenenkin nuorta. Joskus he taas ovat käyttäneet huumeita jonkun omilleen muuttaneen täysi-ikäisen luona.”

Osa pojista on ollut lastensuojelun asiakkaina jo ennen kovien huumeiden käytön paljastumista. Osassa tapauksista lapsen päihteidenkäyttö on kuitenkin tullut vanhemmille täydellisenä yllätyksenä ja johtanut saman tien kiireelliseen sijoitukseen eri puolille Suomea. Se tarkoittaa, että lapsi on välittömässä vaarassa ja hänelle on järjestetty sijaishuolto.

”Jos vanhemmat ovat paljon poissa kotoa, tietävätkö he oikeasti, mitä lapset tekevät vapaa-ajallaan?” Rivala-Koskinen kysyy. Hän kannustaakin perheitä jutteluun ja yhdessäoloon.

Espoon lastensuojelun selvittämissä tapauksissa on ollut sekä hyvä- että huono-osaisten perheiden lapsia.

Kun perheellä on hyvä taloustilanne, lapsella saattaa olla käytössään paljon rahaa, mikä mahdollistaa myös päihteiden oston.

Lastensuojelun työntekijöitä on yllättänyt myös se, että todella nuoret myyvät huumeita ja lääkkeitä. Viime kevään aikana sosiaaliohjaaja Rivala-Koskisella oli tilanne, jossa hän soitti nuorelle ja kyseli tämän kuulumisia.

”Hän siinä sitten yritti kamapäissään myydä minulle puhelimessa rauhoittavia lääkkeitä. Taustalta kuului, kun joku toinen nuori kysyi, että onko sulla trivoja.”

Triva tarkoittaa klonatsepaamia sisältävää lääkettä, jonka kauppanimi Suomessa on Rivatril.

Lastensuojelun työntekijöitä huolestuttaa kiinni jääneiden asenne.

”Se välinpitämättömyys, jolla nämä pojat suhtautuivat näinkin vahvoihin huumeisiin, on yllättänyt. Se oli heille pikkujuttu, eivätkä he nähneet siinä mitään pahaa. Jotkut puolustelivat omaa rooliaan siten, että ’mähän vain diilaan enkä käytä’.”


Rikoskomisario Max Bock Länsi-Uudenmaan poliisista kertoo, että 13–14-vuotiaat ovat kovien huumeiden käyttäjinä yksittäistapauksia mutta 16–17-vuotiaiden keskuudessa käyttö on jo vähän yleisempää.

Bockin mukaan huumeidenkäyttö ylipäätään näkyy Espoossa Espoonlahden lisäksi erityisesti Ison Omenan, Sellon ja Entressen kauppakeskusten läheisyydessä eli alueilla, joilla väestöä on paljon ja ollaan liikenteen solmukohdissa.

Huumeita saadakseen ei enää välttämättä tarvitse tuntea ketään, vaan niitä saa tilattua älypuhelimen sovelluksilla.

”Nuorten huumekauppa on tyypillisesti sellaista, että yksi kaveriporukasta on se rohkea, joka hankkii ja jakaa huumeet ja profiloituu näin välittäjäksi ja kauppiaaksi. Harvinaisempaa on se, että 13–14-vuotias ihan oikeasti tekee huumekauppaa ostaen huumeita itselle ja myyden ne sitten tienaamistarkoituksessa”, Bock sanoo.

Samoilla linjoilla on Sanna Teiro Helsingin lastensuojelusta. Hän hoitaa viransijaisena lastensuojelun sosiaalityön päällikön tehtävää.

”Se, että tuon ikäiset rahoittavat myynnillä oman käyttämisensä, on yleistä. Se, että on huumekaupassa mukana alkujuurilla, on harvinaisempaa.”

Teiro kehottaa vanhempia kiinnittämään kesäaikaan huomiota muutamaan asiaan.

”Kesällä nuorten reviirit ovat laajemmat. He liikkuvat enemmän, käyvät kaupungin keskustassa ja voivat törmätä huumeita välittäviin. Kesällä nuoret myös liikkuvat myöhempään.”

Kesällä nuorten huumeidenkäyttö saattaa lisääntyä Teiron kokemuksen mukaan myös sen takia, että monilla on loma-aikaan enemmän rahaa käytössään. Samalla valvovia aikuisia voi olla ympärillä vähemmän.

”Kouluaikoina nuoret ovat enemmän ainakin joidenkin aikuisten silmien alla ja jotenkin helpommin valvottavissa. Kouluaikana myös tietyt rutiinit ja vanhemmatkin valvovat tarkemmin, miten iltoja vietetään ja mennäänkö ajoissa nukkumaan. Kesällä näin ei välttämättä ole”, Teiro sanoo.

Rivala-Koskinen vinkkaa vanhemmille, että huumausaineiden pikatestejä voi tehdä myös kotona.

”Vanhemmat voivat olla itse aktiivisia ja tehdä kotitestejä. Ne eivät ole kovin kalliitakaan. Kannattaa myös matalalla kynnyksellä kysyä neuvoa, jos miettii, käyttääkö oma lapsi huumeita.”

Lisäksi yhteyttä voi ottaa esimerkiksi koulun oppilashuoltoryhmään.

”He ovat koulutettuja näissä asioissa, ja heille kannattaa ilmoittaa muistakin kuin omaa lasta koskevista huumeidenkäyttöön liittyvistä havainnoista.”

Miten nämä huumekoukun takia kiireellisesti eri puolille Suomea sijoitetut pojat voivat nyt?

”Sanotaan näin, että kyllähän siinä on aikamoinen työ saada huumeidenkäyttö loppumaan. Siinä työssä ollaan vasta alussa”, Pia Kurola sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huumeet
 • Lapset
 • Satu Pajuriutta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Venäjän ulkoministeriö: Yhdysvallat tärvelee pidätyksellä Helsingin huippu­kokouksen vaikutuksia – Syytteiden mukaan Maria Butina on Venäjän agentti

  4. 4

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  5. 5

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  6. 6

   Lapissa paukahti kaikkien aikojen helle-ennätys rikki – myös Suomen tämän kesän huippulukema meni taas uusiksi

  7. 7

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  8. 8

   Rakennusmiesten selviämis­keinot helteellä ovat jäätelö ja kivennäisvesi – Kansalaistorin työmaa­monttuihin ei yllä tuulenvirekään

  9. 9

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  10. 10

   Pyhärannassa Varsinais-Suomessa roihuava maastopalo jatkaa leviämistään – paloalue on jo 50 hehtaaria, sammutustyöt jatkuvat maasta ja ilmasta käsin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  4. 4

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  5. 5

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  6. 6

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  7. 7

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  9. 9

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  10. 10

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää