Kaupunki |HS seuraa

Sarjakuristaja Michael Penttilä sai elinkautisen vankeustuomion murhasta – Oikeus: Teko oli suunnitelmallinen sekä erityisen raaka ja julma

Oikeus ei pitänyt tarpeellisena tutkia Michael Penttilän mielentilaa.

Penttilä tuomittiin elinkautiseen vankeuteen murhasta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona sarjakuristaja Michael Maria Penttilän elinkautiseen vankeuteen murhasta. Oikeuden mukaan Penttilä ei tappanut huhtikuussa 52-vuotiasta naista hetken mielijohteesta, kuten Penttilä oli väittänyt, vaan teko oli suunnitelmallinen sekä erityisen raaka ja julma.

Penttilä kuristi hengiltä naisen tämän kotona Alppiharjussa. Nainen myi seksipalveluita, ja Penttilä oli sopinut naisen kanssa tapaamisen.

Oikeus korosti, ettei uhri ollut ennen kuristamista tehnyt mitään, mikä voisi vaikuttaa lieventävästi Penttilän teon arviointiin. Penttilällä ei ollut mitään muuta syytä tappamiseen kuin oman mielihalunsa toteuttaminen.

Oikeus ei pitänyt tarpeellisena tutkia Penttilän mielentilaa. Penttilä itse oli vaatinut tätä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeuden mukaan Penttilän mielentilaa on toistuvasti tutkittu, eikä hänellä ole vuoden 1986 jälkeen todettu olleen sellaisia mielenterveydellisiä häiriöitä, että häntä voitaisiin pitää syyntakeettomana tai edes alentuneesti syyntakeisena, oikeus huomautti.

Penttilä on henkirikoksen jälkeenkin esiintynyt rauhallisesti eikä hänen käytöksensä ole millään tavalla herättänyt ulkopuolisten huomiota, oikeus jatkoi. Tämä näyttää osoittavan, että Penttilä on teon aikaan ollut ainakin kohtalaisessa psyykkisessä tasapainossa.

Tuomio oli syyttäjän täydellinen voitto. Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski oli vaatinut Penttilälle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta, ja kaikilta osin oikeus asettui syyttäjän kannalle.

”Minusta oikeuden ratkaisu on oikea. Käräjäoikeus perusteli erittäin hyvin ratkaisun”, Velitski kommentoi tuomion julistamisen jälkeen.

”Tuomio on kaikilta osin juuri sitä mitä pitääkin.”

Tuomio julistettiin käräjäoikeudessa päivä pääkäsittelyn jälkeen. Penttilä kuunteli tuomion julistamista hyvin rauhallisena. Hänen oma puolustajansa ei ollut läsnä istunnossa, ja sijainen lähti paikalta kommentteja antamatta.

Penttilä oli myöntänyt henkirikoksen, mutta hänen mielestään kyse oli taposta. Hän kiisti menneensä naisen asunnolle tappoaikeissa ja sanoi alkaneensa kuristaa naista sen takia, että tämä alkoi huutaa tunnistettuaan hänet julkisuudessa olleeksi sarjakuristajaksi.

Oikeus ei tähän uskonut. Nainen oli saanut puhelun sinä aikana, kun Penttilä oli jo ollut asunnossa. Soittajan mukaan nainen oli vaikuttanut normaalilta.

”Sen vuoksi Penttilän kertomusta teon alkamisesta heti asuntoon saapumisen jälkeen ja nopeasti toteutettuna ei voi pitää uskottavana”, oikeus totesi.

Vakaasta harkinnasta kertoi oikeuden mukaan se, että Penttilä oli ennen tekoa hankkinut prepaid-liittymän. Hän oli käyttänyt uutta puhelinta ja liittymää vain sopiakseen tapaamisen naisen kanssa. Tapaamiseen Penttilä ei ottanut mukaan omaa puhelintaan.

”Käräjäoikeus katsoo, että Penttilä on hankkinut uuden puhelimen nimenomaan toteuttaakseen tapaamisen ja siten, että häntä ei voitaisi jäljittää puhelintiedoista.”

Oikeus huomautti myös, ettei asunnosta ole löytynyt Penttilän dna:ta tai sormenjälkiä. Tämä viittaa siihen, että hän on varonut jättämästä jälkiä tai ainakin osittain siivonnut asuntoa.

Nämä yhdessä osoittavat oikeuden mukaan teon suunnitelmallisuutta.

Juuri ennen tapaamista Penttilä on katsonut kuristamisvideota. Hän on ottanut mukaansa kuristamiseen sopivia välineitä, kuten nahkahanskoja, nahkavöitä, huivin ja sukkahousut.

Oikeuden mukaan Penttilä kuristi uhria useilla eri välineillä. Hän käytti ainakin käsiään, sukkahousuja ja vyötä, oikeus arvioi.

Penttilä kiisti käyttäneensä muita välineitä kuin sukkahousuja.

Oikeuden mukaan kuristaminen on kestänyt ainakin 6–8 minuuttia. Penttilä on siten osoittanut päättäväisyyttä ja sitkeää surmaamispyrkimystä, oikeus arvioi. Teko on siten tehty erityisen raa’alla tavalla.

Oikeus jatkoi, että uhri on tiennyt useiden minuuttien ajan, että hän tulee kuolemaan. Tappo on tehty kovia tuskia aiheuttaen, ja Penttilä on pitkittänyt tekoa tuskien lisäämiseksi.

”Voidaan pitää selvänä, että [nainen] on ollut teon kohteena ollessaan kauhun vallassa.”

Penttilä määrättiin maksamaan uhrin äidille 10 000 euron kärsimyskorvaukset.

Penttilä on ennen tätä kuristanut hengiltä kolme ihmistä. 1980–1990-luvuilla tehdyissä kuristamistapauksissa kuolivat Penttilän oma äiti, naistuttava sekä 12-vuotias tyttö.

Lisäksi Penttilä on yrittänyt kuristaa muitakin naisia ja syyllistynyt lukuisiin väkivalta- ja seksuaalirikoksiin, kuten törkeään raiskaukseen. Hän on tehnyt rikoksia usein pian vankilasta vapautumisensa jälkeen ja käyttänyt kuristaessaan nahkahansikkaita.

Viimeksi Penttilä sai tuomion toukokuussa, kun Helsingin hovioikeus tuomitsi hänet nuoreen naiseen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Hän sai kaksi ja puoli vuotta vankeutta.

Tuomion mukaan Penttilällä on asfyksofilia eli harvinainen henkeä uhkaava seksuaalisen perversion muoto. Siihen kuuluu kuristamista ja hapensaannin kontrollointia.

Hovioikeuden mukaan Penttilä ei juuri kykene hillitsemään käyttäytymistään eikä lopettamaan toimintaansa ajoissa.

HS seurasi tuomion julistamista hetki hetkeltä:

Seuranta täältä Helsingin käräjäoikeuden salista 209 päättyy tähän. Kiitos seurasta.

Penttilä sai avustajaltaan käteensä tuomion kirjallisena. Hän tutki sitä hetken, ja sitten hän kätteli avustajansa ja lähti vanginvartijan kanssa sivuovesta ulos.

Penttilä pidetään edelleen vangittuna.

Istunto on päättynyt.

Penttilä tuomittiin elinkautiseen vankeuteen murhasta

Teko on siis tehty vakaasta harkinnasta, ja se on ollut erityisen raaka ja julma. Penttilällä ei ollut tekoon mitään muuta syytä kuin oman mielihalunsa tyydyttäminen.

Näin ollen Penttilä tuomitaan elinkautiseen vankeuteen murhasta.

Usean tekovälineen käyttäminen viittaa siihen, että hän on pitkittänyt uhrin kuolemaa. Uhri on tiennyt pitkän aikaa, että hän tulee kuolemaan. Uhri on ollut teon aikana kauhun vallassa, joten teko on ollut julma.

Vyöstä löydetty dna osoittaa, että Penttilä on vastoin kiistoaan käyttänyt kuristamiseen myös vyötä. Hän on siten käyttänyt useita välineitä, ainakin käsiään, sukkahousuja ja vyötä.

Teko osoittaa sitkeää surmaamispyrkimystä.

Penttilä on ottanut mukaansa kuristamiseen sopivia välineitä, kuten vyö, nahkahanskat ja sukkahousut.

Penttilällä on taipumus kuristamiseen, mutta hän tästä huolimatta lähtenyt tapaamiseen.

Penttilä on tehnyt rikoksen vakaasti harkiten eikä hetken mielijohteesta.

Asunnosta on hävinnyt uhrin puhelin. Ainoa mahdollisuus on, että Penttilä on ottanut puhelimen salatakseen tekonsa.

Hän on myös siivonnut asunnon, eikä sieltä ole löytynyt hänen dna:taan.

Penttilä on kertonut, ettei hänellä ollut surmaamistarkoitusta. Hän on kuitenkin hankkinut uuden puhelimen juuri ennen tapaamista ja käyttänyt sitä vain tapaamisen sopimiseen. Käräjäoikeuden mukaan Penttilä hankki puhelimen sen takia, ettei häntä voitaisi tunnistaa.

Nyt käsitellään sitä, oliko kyseessä tappo vai murha.

Oikeus toteaa, että Penttilälle on tehty aiempia mielentilatutkimuksia. Näistä oikeus toteaa, että hän on ollut toistuvasti tutkittavana, eikä hänellä ole todettu sellaisia mielenterveydellisiä häiriöitä, että hänet olisi todettu syyntakeettomaksi tai edes alentuneesti syyntakeiseksi.

Penttilä on teon aikana ollut kohtalaisessa tasapainossa, sillä hänen käytöksensä on ollut rauhallisesti. Kaikki puhuu sitä vastaan, ettei hän olisi ymmärtänyt tekoa.

Myöskään hänen persoonallisuushäiriönsä ei vaikuta arvioon.

Penttilän mielentilan tutkiminen ei siis ole perusteltua. Asiassa annetaan siis lopullinen ratkaisu.

Ensin tulee syyksilukeminen eli se, onko Penttilä kuristanut naisen.

Oikeus katsoo, että Penttilä on tehnyt kuristamisen. Hän on ennen tekoa ostanut prepaid-liittymän ja sopinut tapaamisen uhrin kanssa. Tapaamisessa hän on kuristanut naista sukkahousuilla ja nahkavyöllä. Nainen on tehnyt kuolemaa vähintään 6-8 minuuttia.

Puheenjohtaja ilmoittaa, että ratkaisu annetaan myös kirjallisesti heti sen jälkeen, kun se on julistettu.

Nyt pääsimme saliin.

Penttilä on itse paikalla sinisessä hupparissa.

Tervetuloa Helsingin käräjäoikeuteen seuraamaan ratkaisua sarjakuristaja Michael Penttilän asiassa.

Mahdollisuuksia on siis kaksi. Oikeus voi määrätä Penttilän mielentilatutkimukseen, jolloin tuomio annetaan sen valmistuttua. Toinen vaihtoehto on, että tänään julistetaan tuomio.

Odotelemme vielä käytävällä, että juttu huudetaan sisään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkirikokset
 • Oikeudenkäynnit
 • Susanna Reinboth

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  2. 2

   Nämä tiet ja radat valtio haluaa pitää parhaassa kunnossa – ministeriön luonnos runkoverkoksi valmistui

  3. 3

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – Osa vaurioista syntyi mahdollisesti takaa-ajossa

  5. 5

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  6. 6

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  7. 7

   Ensin jätkäsaarelaiset menettivät 8-ratikan, nyt sitä korvaavat bussit ovat jatkuvissa vaikeuksissa – ”Vaikka laittaisimme sinne kuinka paljon autoja, ne seisovat ruuhkassa”

  8. 8

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  9. 9

   Sinisten kansanedustaja Matti Torvinen kertoo joutuneensa Lapin ”Mooses-uskovaisten” ankaran nettikiusaamisen kohteeksi – satoja törkyviestejä, hämärämiehiä ovella ja avointa uhkailua

  10. 10

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  8. 8

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  9. 9

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – Osa vaurioista syntyi mahdollisesti takaa-ajossa

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää