Kaupunki

Huippukokouksen yhteyteen suunnitellun Helsinki Calling -mielenosoituksen siirtäminen pahoitti osan mielen – ”Olemme saaneet syytöksiä, että haluamme tukahduttaa demokratian”

Sunnuntain ja maanantain aikana Helsingissä järjestetään kymmenen mielenosoitusta. Tänään keskiviikkona Trumpin kannattajat heiluttelevat lippiksiä Musiikkitalon portailla.

Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien tapaamisen aikaan Helsingissä järjestetään kymmenen mielenosoitusta.

Suurimpaan, Helsinki Calling -mielenosoitukseen, odotetaan useita tuhansia ihmisiä.

Alun perin tapahtuman järjestäjät kertoivat odottavansa paikalle noin 15 000 ihmistä, mutta nyt luku on hieman muuttunut. Yhden mielenosoituksen järjestäjäjän Ilona Taimelan mukaan paikalle odotetaan nyt tuhansia ihmisiä.

”Lopullinen luku varmistuu tietenkin vasta mielenosoituspäivänä. Paikalle on tulossa ihmisiä myös ulkomailta ja muilta paikkakunnilta”, Taimela sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mielenosoitus oli aluksi tarkoitus järjestää maanantaina 16. heinäkuuta, mutta järjestäjät ilmoittivat siirtävänsä mielenosoituksen jo sunnuntaille 15. heinäkuuta. Järjestäjien mukaan tilaisuuden aikaa vaihdettiin, jotta mielenilmaukselle saadaan näkyvyyttä niin Suomessa kuin kansainvälisessä mediassakin jo ennen presidenttien tapaamista.

”Olemme saaneet syytöksiä siitä, että haluamme tukahduttaa demokratian siirtämällä päivää. Mutta näin se ei ole. Ääntä riittää sekä sunnuntaille että maanantaille”, Taimela vakuuttaa.

Järjestäjät uskovat presidenttien poistuvan Suomesta maanantai-iltana.

Päivämäärän muuttuminen sai osan tilaisuuteen ilmoittautuneista harmistumaan. Ryhmän Facebook-sivulle tuli päivämääränmuutoksen jälkeen kommentteja, joissa pikaisella aikataululla tehtyä muutosta ihmeteltiin. Osa keskustelijoista kertoi jo ostaneensa matkalippuja Helsinkiin päästäkseen osallistumaan tapahtumaan maanantaina.

Moni koki myös mediahuomion olevan suurimmillaan juuri presidenttien tapaamispäivänä maanantaina. Osa mielenosoitukseen ilmoittautuneista kertoikin aikovansa osoittaa mieltään maanantaina.

”Haluan omasta puolestani pahoitella muutoksien aiheuttamaa mielipahaa”, Taimela sanoo.

Päivämäärän muuttuminen herätti keskustelua myös järjestäjien keskuudessa. Keskustelua päivämäärän muuttamisesta käytiin sekä kasvotusten että sosiaalisessa mediassa.

”Molemmat päivämäärät olivat alusta asti vaihtoehtoja ja olemme äänestäneet niistä useamman kerran. Nyt päädyimme tähän, eikä päivää enää vaihdeta”, Taimela sanoo.

Päätöksenteko nopeatempoisessa ja isossa kansanliikkeessä ei ole aina helppoa, Taimela myöntää. Mukana järjestelyissä on ollut satakunta ihmistä, joista muutama kymmenen on toiminut mukana aktiivisemmin.

Taimelan mukaan ennen päivämäärän vaihtamista selvitettiin, että järjestelyt, kuten äänentoisto ja sähköt, toimivat myös sunnuntaina.

”Emme lähteneet muuttamaan päivää ennen kuin tiesimme kaiken järjestyvän. Emmehän me tee tällaista päätöstä yhtäkkiä.”

HelsinkiCalling kertoo olevansa yksittäisten ihmisten ja kansalaisyhteiskunnan verkostojen järjestämä mielenilmaus. Osalla järjestäjistä on aiempaa kokemusta mielenosoitusten järjestämisestä muun muassa Peli poikki -mielenosoituksesta. Syyskuussa 2016 järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui poliisin arvion mukaan jopa 15 000 ihmistä.

Nyt järjestettävän kansainvälisen mielenilmauksen kokoluokka ja vaatimukset ovat saattaneet tulla osalle järjestäjistä yllätyksenä, mielenosoituksen järjestelyissä mukana oleva Nely Keinänen kertoo.

Osa järjestäjistä on tehnyt töitä tilaisuuden eteen yötä päivää.

”Tämän kokoluokan kansainvälinen tapaaminen vaatii paljon aikaa. Ryhmämme on myös suuri ja ihmisillä on näkemyseroja. Aina on niitä, jotka tuovat asiansa esille kuuluvammin”, Taimela sanoo ja viittaa mielenosoituksen moninaiseen sisältöön.

Mielenosoituksessa marssitaan muun muassa ihmisoikeuksien, demokratian, lehdistönvapauden, rauhan sekä ilmasto- ja ympäristöasioiden puolesta. Järjestäjät kertovat erilaisten sisältöjen herättäneen keskustelua myös ryhmän sisällä.

”Sisäisiä keskusteluita on käyty kuitenkin hyvässä hengessä”, Taimela sanoo.

Maanantaina mieltään osoittavat monet muut ryhmät. Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakolan mukaan kaupungissa järjestetään sunnuntain ja maanantain aikana kymmenen mielenosoitusta.

Sunnuntaina mielenosoituksen järjestää Helsinki Callingin lisäksi Perussuomalaiset Nuoret.

 

”Uskomme kaiken menevän rauhallisesti.”

Äänensä haluavat kuuluville myös muun muassa Kokoomusnuoret ja Amnesty. Lisäksi mieltä ilmaistaan maailmanrauhan puolesta, naisten oikeuksien puolesta sekä Trumpia että Putinia vastaan ja heidän puolestaan.

Hakolan mukaan muihin mielenilmauksiin on ilmoitettu osallistuvan muutamasta hengestä noin sataan henkeä.

”Uskomme kaiken menevän rauhallisesti”, Hakola sanoo.

Yksi rauhaomaisimmista ja hyväntahtoisimmista tapahtumista järjestetään jo tänään keskiviikkona, kun Helsinki Loves Trump -ryhmän jäsenet kokoontuvat Musiikkitalon portailla. Tapahtuma alkaa kello 18. Facebookissa ryhmästä on tykännyt noin 1 300 henkeä, mutta järjestäjä Markus Bundersin mukaan toistaiseksi on epävarmaa, kuinka moni todella osallistuu tapahtumaan.

Bundersin mukaan kyseessä ei ole mielenilmaus, vaan tilaisuus, jossa on tarkoitus ”hymyillä ja heiluttaa lippuja ja lippiksiä”. Bundersin mukaan tilaisuudesta on ilmoitettu myös poliisille.

Tilaisuudella ei ole poliittista agendaa, Bunders sanoo.

”Haluamme luoda esimakua tulevana viikonloppuun. Suhtaudumme positiivisesti tapaamiseen ja haluamme nostattaa hyvää henkeä”, Bunders kuvailee tilaisuuden henkeä.

Lisää tilaisuuksia järjestetään viikonlopun aikana.

Tapahtumaan osallistuvien toivotaan saapuvan paikalle Make America Great Again -lippalakeissa. Lippalakit ovat olleet osa Trumpin presidentinvaalikampanjaa.

”Olemme saaneet paljon kansainvälistä huomiota”, Bunders kertoo.

Oikaisu: Jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti, että Helsinki Callingin järjestämä mielenosoitus olisi ainoa sunnuntaina järjestettävä mielenilmaus. Oikeasti myös Perussuomalaiset Nuoret järjestävät mielenosoituksensa sunnuntaina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  2. 2

   Nämä tiet ja radat valtio haluaa pitää parhaassa kunnossa – ministeriön luonnos runkoverkoksi valmistui

  3. 3

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – Osa vaurioista syntyi mahdollisesti takaa-ajossa

  5. 5

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  6. 6

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  7. 7

   Ensin jätkäsaarelaiset menettivät 8-ratikan, nyt sitä korvaavat bussit ovat jatkuvissa vaikeuksissa – ”Vaikka laittaisimme sinne kuinka paljon autoja, ne seisovat ruuhkassa”

  8. 8

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  9. 9

   Sinisten kansanedustaja Matti Torvinen kertoo joutuneensa Lapin ”Mooses-uskovaisten” ankaran nettikiusaamisen kohteeksi – satoja törkyviestejä, hämärämiehiä ovella ja avointa uhkailua

  10. 10

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  8. 8

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  9. 9

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – Osa vaurioista syntyi mahdollisesti takaa-ajossa

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää