Kaupunki

Huippukokouksen yhteyteen suunnitellun Helsinki Calling -mielenosoituksen siirtäminen pahoitti osan mielen – ”Olemme saaneet syytöksiä, että haluamme tukahduttaa demokratian”

Sunnuntain ja maanantain aikana Helsingissä järjestetään kymmenen mielenosoitusta. Tänään keskiviikkona Trumpin kannattajat heiluttelevat lippiksiä Musiikkitalon portailla.

Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien tapaamisen aikaan Helsingissä järjestetään kymmenen mielenosoitusta.

Suurimpaan, Helsinki Calling -mielenosoitukseen, odotetaan useita tuhansia ihmisiä.

Alun perin tapahtuman järjestäjät kertoivat odottavansa paikalle noin 15 000 ihmistä, mutta nyt luku on hieman muuttunut. Yhden mielenosoituksen järjestäjäjän Ilona Taimelan mukaan paikalle odotetaan nyt tuhansia ihmisiä.

”Lopullinen luku varmistuu tietenkin vasta mielenosoituspäivänä. Paikalle on tulossa ihmisiä myös ulkomailta ja muilta paikkakunnilta”, Taimela sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mielenosoitus oli aluksi tarkoitus järjestää maanantaina 16. heinäkuuta, mutta järjestäjät ilmoittivat siirtävänsä mielenosoituksen jo sunnuntaille 15. heinäkuuta. Järjestäjien mukaan tilaisuuden aikaa vaihdettiin, jotta mielenilmaukselle saadaan näkyvyyttä niin Suomessa kuin kansainvälisessä mediassakin jo ennen presidenttien tapaamista.

”Olemme saaneet syytöksiä siitä, että haluamme tukahduttaa demokratian siirtämällä päivää. Mutta näin se ei ole. Ääntä riittää sekä sunnuntaille että maanantaille”, Taimela vakuuttaa.

Järjestäjät uskovat presidenttien poistuvan Suomesta maanantai-iltana.

Päivämäärän muuttuminen sai osan tilaisuuteen ilmoittautuneista harmistumaan. Ryhmän Facebook-sivulle tuli päivämääränmuutoksen jälkeen kommentteja, joissa pikaisella aikataululla tehtyä muutosta ihmeteltiin. Osa keskustelijoista kertoi jo ostaneensa matkalippuja Helsinkiin päästäkseen osallistumaan tapahtumaan maanantaina.

Moni koki myös mediahuomion olevan suurimmillaan juuri presidenttien tapaamispäivänä maanantaina. Osa mielenosoitukseen ilmoittautuneista kertoikin aikovansa osoittaa mieltään maanantaina.

”Haluan omasta puolestani pahoitella muutoksien aiheuttamaa mielipahaa”, Taimela sanoo.

Päivämäärän muuttuminen herätti keskustelua myös järjestäjien keskuudessa. Keskustelua päivämäärän muuttamisesta käytiin sekä kasvotusten että sosiaalisessa mediassa.

”Molemmat päivämäärät olivat alusta asti vaihtoehtoja ja olemme äänestäneet niistä useamman kerran. Nyt päädyimme tähän, eikä päivää enää vaihdeta”, Taimela sanoo.

Päätöksenteko nopeatempoisessa ja isossa kansanliikkeessä ei ole aina helppoa, Taimela myöntää. Mukana järjestelyissä on ollut satakunta ihmistä, joista muutama kymmenen on toiminut mukana aktiivisemmin.

Taimelan mukaan ennen päivämäärän vaihtamista selvitettiin, että järjestelyt, kuten äänentoisto ja sähköt, toimivat myös sunnuntaina.

”Emme lähteneet muuttamaan päivää ennen kuin tiesimme kaiken järjestyvän. Emmehän me tee tällaista päätöstä yhtäkkiä.”

HelsinkiCalling kertoo olevansa yksittäisten ihmisten ja kansalaisyhteiskunnan verkostojen järjestämä mielenilmaus. Osalla järjestäjistä on aiempaa kokemusta mielenosoitusten järjestämisestä muun muassa Peli poikki -mielenosoituksesta. Syyskuussa 2016 järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui poliisin arvion mukaan jopa 15 000 ihmistä.

Nyt järjestettävän kansainvälisen mielenilmauksen kokoluokka ja vaatimukset ovat saattaneet tulla osalle järjestäjistä yllätyksenä, mielenosoituksen järjestelyissä mukana oleva Nely Keinänen kertoo.

Osa järjestäjistä on tehnyt töitä tilaisuuden eteen yötä päivää.

”Tämän kokoluokan kansainvälinen tapaaminen vaatii paljon aikaa. Ryhmämme on myös suuri ja ihmisillä on näkemyseroja. Aina on niitä, jotka tuovat asiansa esille kuuluvammin”, Taimela sanoo ja viittaa mielenosoituksen moninaiseen sisältöön.

Mielenosoituksessa marssitaan muun muassa ihmisoikeuksien, demokratian, lehdistönvapauden, rauhan sekä ilmasto- ja ympäristöasioiden puolesta. Järjestäjät kertovat erilaisten sisältöjen herättäneen keskustelua myös ryhmän sisällä.

”Sisäisiä keskusteluita on käyty kuitenkin hyvässä hengessä”, Taimela sanoo.

Maanantaina mieltään osoittavat monet muut ryhmät. Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakolan mukaan kaupungissa järjestetään sunnuntain ja maanantain aikana kymmenen mielenosoitusta.

Sunnuntaina mielenosoituksen järjestää Helsinki Callingin lisäksi Perussuomalaiset Nuoret.

 

”Uskomme kaiken menevän rauhallisesti.”

Äänensä haluavat kuuluville myös muun muassa Kokoomusnuoret ja Amnesty. Lisäksi mieltä ilmaistaan maailmanrauhan puolesta, naisten oikeuksien puolesta sekä Trumpia että Putinia vastaan ja heidän puolestaan.

Hakolan mukaan muihin mielenilmauksiin on ilmoitettu osallistuvan muutamasta hengestä noin sataan henkeä.

”Uskomme kaiken menevän rauhallisesti”, Hakola sanoo.

Yksi rauhaomaisimmista ja hyväntahtoisimmista tapahtumista järjestetään jo tänään keskiviikkona, kun Helsinki Loves Trump -ryhmän jäsenet kokoontuvat Musiikkitalon portailla. Tapahtuma alkaa kello 18. Facebookissa ryhmästä on tykännyt noin 1 300 henkeä, mutta järjestäjä Markus Bundersin mukaan toistaiseksi on epävarmaa, kuinka moni todella osallistuu tapahtumaan.

Bundersin mukaan kyseessä ei ole mielenilmaus, vaan tilaisuus, jossa on tarkoitus ”hymyillä ja heiluttaa lippuja ja lippiksiä”. Bundersin mukaan tilaisuudesta on ilmoitettu myös poliisille.

Tilaisuudella ei ole poliittista agendaa, Bunders sanoo.

”Haluamme luoda esimakua tulevana viikonloppuun. Suhtaudumme positiivisesti tapaamiseen ja haluamme nostattaa hyvää henkeä”, Bunders kuvailee tilaisuuden henkeä.

Lisää tilaisuuksia järjestetään viikonlopun aikana.

Tapahtumaan osallistuvien toivotaan saapuvan paikalle Make America Great Again -lippalakeissa. Lippalakit ovat olleet osa Trumpin presidentinvaalikampanjaa.

”Olemme saaneet paljon kansainvälistä huomiota”, Bunders kertoo.

Oikaisu: Jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti, että Helsinki Callingin järjestämä mielenosoitus olisi ainoa sunnuntaina järjestettävä mielenilmaus. Oikeasti myös Perussuomalaiset Nuoret järjestävät mielenosoituksensa sunnuntaina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  4. 4

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  7. 7

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  8. 8

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  9. 9

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  10. 10

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  7. 7

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  8. 8

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  9. 9

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  10. 10

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  3. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  4. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  5. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  6. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  7. Turunmaan saariston näyttävästä viranomais­operaatiosta lähti viestejä sekä ulkomaille että Suomen eduskuntaan Tilaajille
  8. CNN: Venäjä-tutkintaa johtava USA:n apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein tarjoutui eroamaan
  9. Tunti sitten
  10. Tii Möltsi kohtasi ketun työpaikkansa ovella Lauttasaaressa – ”Hän vain siinä makoili ja nakerteli kynnysmattoa”
  11. FC Barcelonan pelaaminen Floridassa sai lisää vastatuulta, päätös ottelusta olisi historiallinen
  12. Presidentti Niinistö näkee avoimuudessa uhan: Suomalaisuutta voidaan käyttää peitetarkoituksiin
  13. Näytä lisää