Kaupunki

Huippukokouksen yhteyteen suunnitellun Helsinki Calling -mielenosoituksen siirtäminen pahoitti osan mielen – ”Olemme saaneet syytöksiä, että haluamme tukahduttaa demokratian”

Sunnuntain ja maanantain aikana Helsingissä järjestetään kymmenen mielenosoitusta. Tänään keskiviikkona Trumpin kannattajat heiluttelevat lippiksiä Musiikkitalon portailla.

Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien tapaamisen aikaan Helsingissä järjestetään kymmenen mielenosoitusta.

Suurimpaan, Helsinki Calling -mielenosoitukseen, odotetaan useita tuhansia ihmisiä.

Alun perin tapahtuman järjestäjät kertoivat odottavansa paikalle noin 15 000 ihmistä, mutta nyt luku on hieman muuttunut. Yhden mielenosoituksen järjestäjäjän Ilona Taimelan mukaan paikalle odotetaan nyt tuhansia ihmisiä.

”Lopullinen luku varmistuu tietenkin vasta mielenosoituspäivänä. Paikalle on tulossa ihmisiä myös ulkomailta ja muilta paikkakunnilta”, Taimela sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mielenosoitus oli aluksi tarkoitus järjestää maanantaina 16. heinäkuuta, mutta järjestäjät ilmoittivat siirtävänsä mielenosoituksen jo sunnuntaille 15. heinäkuuta. Järjestäjien mukaan tilaisuuden aikaa vaihdettiin, jotta mielenilmaukselle saadaan näkyvyyttä niin Suomessa kuin kansainvälisessä mediassakin jo ennen presidenttien tapaamista.

”Olemme saaneet syytöksiä siitä, että haluamme tukahduttaa demokratian siirtämällä päivää. Mutta näin se ei ole. Ääntä riittää sekä sunnuntaille että maanantaille”, Taimela vakuuttaa.

Järjestäjät uskovat presidenttien poistuvan Suomesta maanantai-iltana.

Päivämäärän muuttuminen sai osan tilaisuuteen ilmoittautuneista harmistumaan. Ryhmän Facebook-sivulle tuli päivämääränmuutoksen jälkeen kommentteja, joissa pikaisella aikataululla tehtyä muutosta ihmeteltiin. Osa keskustelijoista kertoi jo ostaneensa matkalippuja Helsinkiin päästäkseen osallistumaan tapahtumaan maanantaina.

Moni koki myös mediahuomion olevan suurimmillaan juuri presidenttien tapaamispäivänä maanantaina. Osa mielenosoitukseen ilmoittautuneista kertoikin aikovansa osoittaa mieltään maanantaina.

”Haluan omasta puolestani pahoitella muutoksien aiheuttamaa mielipahaa”, Taimela sanoo.

Päivämäärän muuttuminen herätti keskustelua myös järjestäjien keskuudessa. Keskustelua päivämäärän muuttamisesta käytiin sekä kasvotusten että sosiaalisessa mediassa.

”Molemmat päivämäärät olivat alusta asti vaihtoehtoja ja olemme äänestäneet niistä useamman kerran. Nyt päädyimme tähän, eikä päivää enää vaihdeta”, Taimela sanoo.

Päätöksenteko nopeatempoisessa ja isossa kansanliikkeessä ei ole aina helppoa, Taimela myöntää. Mukana järjestelyissä on ollut satakunta ihmistä, joista muutama kymmenen on toiminut mukana aktiivisemmin.

Taimelan mukaan ennen päivämäärän vaihtamista selvitettiin, että järjestelyt, kuten äänentoisto ja sähköt, toimivat myös sunnuntaina.

”Emme lähteneet muuttamaan päivää ennen kuin tiesimme kaiken järjestyvän. Emmehän me tee tällaista päätöstä yhtäkkiä.”

HelsinkiCalling kertoo olevansa yksittäisten ihmisten ja kansalaisyhteiskunnan verkostojen järjestämä mielenilmaus. Osalla järjestäjistä on aiempaa kokemusta mielenosoitusten järjestämisestä muun muassa Peli poikki -mielenosoituksesta. Syyskuussa 2016 järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui poliisin arvion mukaan jopa 15 000 ihmistä.

Nyt järjestettävän kansainvälisen mielenilmauksen kokoluokka ja vaatimukset ovat saattaneet tulla osalle järjestäjistä yllätyksenä, mielenosoituksen järjestelyissä mukana oleva Nely Keinänen kertoo.

Osa järjestäjistä on tehnyt töitä tilaisuuden eteen yötä päivää.

”Tämän kokoluokan kansainvälinen tapaaminen vaatii paljon aikaa. Ryhmämme on myös suuri ja ihmisillä on näkemyseroja. Aina on niitä, jotka tuovat asiansa esille kuuluvammin”, Taimela sanoo ja viittaa mielenosoituksen moninaiseen sisältöön.

Mielenosoituksessa marssitaan muun muassa ihmisoikeuksien, demokratian, lehdistönvapauden, rauhan sekä ilmasto- ja ympäristöasioiden puolesta. Järjestäjät kertovat erilaisten sisältöjen herättäneen keskustelua myös ryhmän sisällä.

”Sisäisiä keskusteluita on käyty kuitenkin hyvässä hengessä”, Taimela sanoo.

Maanantaina mieltään osoittavat monet muut ryhmät. Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakolan mukaan kaupungissa järjestetään sunnuntain ja maanantain aikana kymmenen mielenosoitusta.

Sunnuntaina mielenosoituksen järjestää Helsinki Callingin lisäksi Perussuomalaiset Nuoret.

 

”Uskomme kaiken menevän rauhallisesti.”

Äänensä haluavat kuuluville myös muun muassa Kokoomusnuoret ja Amnesty. Lisäksi mieltä ilmaistaan maailmanrauhan puolesta, naisten oikeuksien puolesta sekä Trumpia että Putinia vastaan ja heidän puolestaan.

Hakolan mukaan muihin mielenilmauksiin on ilmoitettu osallistuvan muutamasta hengestä noin sataan henkeä.

”Uskomme kaiken menevän rauhallisesti”, Hakola sanoo.

Yksi rauhaomaisimmista ja hyväntahtoisimmista tapahtumista järjestetään jo tänään keskiviikkona, kun Helsinki Loves Trump -ryhmän jäsenet kokoontuvat Musiikkitalon portailla. Tapahtuma alkaa kello 18. Facebookissa ryhmästä on tykännyt noin 1 300 henkeä, mutta järjestäjä Markus Bundersin mukaan toistaiseksi on epävarmaa, kuinka moni todella osallistuu tapahtumaan.

Bundersin mukaan kyseessä ei ole mielenilmaus, vaan tilaisuus, jossa on tarkoitus ”hymyillä ja heiluttaa lippuja ja lippiksiä”. Bundersin mukaan tilaisuudesta on ilmoitettu myös poliisille.

Tilaisuudella ei ole poliittista agendaa, Bunders sanoo.

”Haluamme luoda esimakua tulevana viikonloppuun. Suhtaudumme positiivisesti tapaamiseen ja haluamme nostattaa hyvää henkeä”, Bunders kuvailee tilaisuuden henkeä.

Lisää tilaisuuksia järjestetään viikonlopun aikana.

Tapahtumaan osallistuvien toivotaan saapuvan paikalle Make America Great Again -lippalakeissa. Lippalakit ovat olleet osa Trumpin presidentinvaalikampanjaa.

”Olemme saaneet paljon kansainvälistä huomiota”, Bunders kertoo.

Oikaisu: Jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti, että Helsinki Callingin järjestämä mielenosoitus olisi ainoa sunnuntaina järjestettävä mielenilmaus. Oikeasti myös Perussuomalaiset Nuoret järjestävät mielenosoituksensa sunnuntaina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  2. 2

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  3. 3

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  4. 4

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  5. 5

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  6. 6

   Mäntyharjun kuolonkolarin aiheuttajaksi epäilty mies ajoi samaa tietä poliisia pakoon myös viime syksynä – tuolloin poliisi onnistui pysäyttämään kuljettajan

  7. 7

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  8. 8

   Maa-ampiaiset hyökkäsivät päivä­koti­ryhmän kimppuun Lappeen­rannassa – ensihoitajat paikalle

  9. 9

   Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

  10. 10

   Irakissa uhkaavat laajat levottomuudet, jotka voivat yltyä tänään – öljy­rikkauksista huolimatta paikalliset elävät kurjuudessa: ”Koti­rouvatkin käyttävät metamfetamiinia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  8. 8

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  10. 10

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää