Kaupunki

”Top of the world, baby”, huutaa kypärävideon kuvannut rakentaja avomeren keskellä – Suomenlahdella tehdään remonttia, jossa rakennusmiestä saattaa alkaa oksettaa

Työmiehet kuljetetaan Helsingin majakan työmaalle vesitse aina, kun sää sallii työnteon.

Suomenlahti välkehtii joka ilmansuunnassa, kun Antti Pietiläinen kiipeää yli noin 27 metrin korkeuteen Helsingin majakan helikopteritasolle.

”Tätä voi sanoa jo jonkinlaiseksi maisemaksi. Kyllä tänne grilli varmaan vielä hommataan”, Pietiläinen vitsailee. Rakennusmies ei kuitenkaan ole tullut grillaamaan, sillä hän on majakalla remonttitöissä.

Nyt Pietiläinen näyttää majakan työmaata kameran välityksellä HS:n lukijoille.

Aurinko paistaa ja tuuli on maltillinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tällaisina päivinä olen koettanut jätkille sanoa, että eihän tämän hienompaa paikkaa ole”, urakoitsija Vesa Karjaluoto sanoo.

”He tosin ovat nähneet sen toisenkin ääripään, kun sataa ja tuulee kunnolla. Säiden armoilla täällä ollaan.”Kamera on aseteltu Pietiläisen päähän, koska HS:n toimittaja ja kuvaaja eivät majakalla vieraillessaan turvallisuussyistä päässeet viereen pysäköityä hinaaja-alusta pidemmälle.

”Top of the world, baby”, Pietiläinen hihkaisee videon lopussa ihaillessaan maisemia majakan katolta, helikopteritasolta. Taustalla merellä näkyy ohitse lipuva risteilyalus.


Pietiläinen on työskennellyt majakalla noin kuukauden.

”Tämä on ihan loistavaa. Täältä ei löydy paljon häiriötekijöitä. Haastavinta on kipuaminen ylös majakkaan ja sinne tavaroiden kantaminen, mutta ei ole mitään sellaista, mistä ei selviäisi”, Pietiläinen sanoo.

 

”Top of the world, baby.”

Helsingin majakka on tuttu näky Helsingin ja Tallinnan väliä lipuville aluksille ja matkustajille niiden kansilla. Kahdeksankerroksinen majakkatorni on turvannut merenkulkua vilkkaiden reittien risteyksissä vuodesta 1959 lähtien.

Majakka eli Helsingin kasuuni on myös Rajavartiolaitoksen valvontapiste ja Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasema.


Nyt majakan valo on väli­aikai­sesti sammu­tettu ja torni on kää­ritty valkoi­seen, osittain repa­leiseen suoja­muoviin. Remontti aloi­tettiin keväällä, ja sen on tarkoitus valmistua kesän loppuun mennessä.

Työpäivät Suomenlahdella alkavat aikaisin aamulla, mutta vain sään salliessa. Jos edellisenä iltana ennustetaan tuulen nousevan yli kahdeksaan metriin sekunnissa, majakalle ei lähdetä laisinkaan.

Työpäivinä hinaaja-alus kuljettaa rakennusmiehet majakalle Länsisatamasta. Ahtaalla työmaalla työskentelee keskimäärin viisi ihmistä päivässä.

Aurinkoinen ja tyyni aamukaan ei takaa vielä kokonaista työpäivää. Monesti työmiehet ovat joutuneet lähtemään kesken päivän rivakasti takaisin maihin, kun sää on yhtäkkiä radikaalisti huonontunut. Mutta vastaavasti jos luontoäiti on suopea, työpäivät voivat venyä hyvinkin pitkiksi.


Urakoitsija Karja­luo­dolle on tuttu näky, että rakennus­miehet nukah­tavat jo mat­kalla takaisin maihin.

”Hyvällä kelillä täällä ollaan niin kauan kuin kintaat pysyy kädessä. Kaksi­toista tuntia alkaa kuitenkin olla maksimi, sillä työ on niin fyysistä”, Karjaluoto kertoo.

Välillä majakalla työskennellään kahdessa vuorossa kellon ympäri.

 

”Hyvällä kelillä täällä ollaan niin kauan kuin kintaat pysyy kädessä.”

Majakan kylkeen pysäköidyn hinaajan kannella on tilaa tarvittaville työkoneille. Toisinaan hinaaja-aluksen perässä tulee myös proomu, johon mahtuvat työmaan betoniasema ja muottitavarat.

Sisätiloista löytyy pieni keittiö ja sieltä hella, mikroaaltouuni ja kahvinkeitin. Taukohuoneessa on televisio.

”Merilounaaksi pojat syövät pääasiassa kotoa tuotuja eväitä ja leipää, mutta ollaan me välillä grillattukin kannella”, Karjaluoto sanoo.

Haasteita Helsingin majakan remonttiin asettaa sään lisäksi esimerkiksi remonttia varten tarvittavien tavaroiden kuljettaminen sekä niiden siirtäminen ylös torniin. Myös siirtyminen hinausaluksesta majakkaan aiheuttaa Karjaluodon mukaan välillä täpäriä tilanteita.


Työpäivän jännittävimmät hetket liittyvät kuitenkin siirtymiseen maista majakalle ja takaisin.

”Yhtäkkiä voi nousta esimerkiksi niin kova sumu, että ei näe enää yhtään mitään. Tässä on aivan valtava muu laivaliikenne, joka täytyy ottaa huomioon”, Karjaluoto kertoo.

Hänellä on rutkasti kokemusta majakoiden remontoinnista. Hän on korjannut majakoita jo noin kymmenen vuotta. Helsingin majakka on työläs suuren kokonsa vuoksi.

Urakoitsijalle tärkeää on sovittaa työvaiheet siten, että työmaalla voidaan tehdä mahdollisimman monta asiaa samaan aikaan.

”Rautakauppaan on kesken päivän hankalaa lähteä, joten täytyy aina miettiä huolellisesti etukäteen, mitä tavaraa huomenna tarvitaan”, Karjaluoto sanoo.

Verkkoyhteys on avomerellä huono, mutta jos mokkulan kantaa aivan laivan keulaan, pystyy urakoitsija lähettämään päivän aikana muutaman sähköpostinkin.

HS uutisoi aikaisemmin, että suojamuovin sisäpuolella lämpötila kohoaa helteillä noin 40 asteeseen. Samalla kerrottiin, että rakennusmiehillä olisi käytössään ilmastoidut kypärät. Karjaluodon mukaan näin ei kuitenkaan ole.

”Pölyn takia pojilla on hengityssuojaimet ja hiekkapuhaltajalla on raitisilmakypärä, mutta muuten meillä on ihan normaalit varusteet. Lämmin siellä on, mutta minkäs teet”, Karjaluoto sanoo.

”Suojahuppumme on tosin juhannuksen myrskyn jälkeen vähän paremmin ilmastoitu, kun tuuli teki siihen reikiä.”

Juhannuksen kova tuuli vaurioitti suojamuovin lisäksi toista telinetasoa. Juhannuksena tuuli enimmillään yli 20 metriä sekunnissa ja aallot olivat todella korkeita. Yhtä kovaa myrskyä ei Karjaluodon mukaan ole remontin aikana ollut.

Urakoitsija Karjaluoto kertoo, että majakan remonttiin kuuluu muun muassa betonirakenteen korjausta. Suola, meri-ilma ja talvisin jää aiheuttavat vaurioita majakan rakenteeseen. Yhtä perusteellista remonttia kunnostusta majakalle ei ole tehty koskaan. Remontin käyttöikätavoite on noin 20 vuotta.

Kaikki tavallinen teräs, niin sanottu musta rauta, vaihdetaan Karjaluodon mukaan kestävämpään.

HS:n tutustuessa remonttiin oli työvaiheena hiekkapuhallus, jossa vanha, hilseillyt maali irtoaa majakan sisäseinistä.


Varsinainen lamppuhuone jää remontin jälkeen tyhjilleen, ja remontin jälkeen pieni ledilamppu syttyy majakan helikopteritasolla eli katolla. Sieltä valo näkyy merellä hyvällä säällä noin kymmenen kilometrin päähän.

Kun iso risteilyalus lipuu majakan ohitse ja aiheuttaa suuren aallokon, hinaaja-aluksen taukohuoneen seinäkello heiluu aaltojen tahtiin. Työntekijät ovat tottuneet ainaiseen keinumiseen, mutta kerran Karjaluoto kertoo tuoneensa paikalle myös merisairaita rakennusmiehiä.

”Kun pääsimme paikalle, kaksi heistä alkoi oksentaa. Ei tämä kaikille sovi, mutta majakassa ei keiku”, Karjaluoto kertoo.”Tänä päivänä laivat pärjäisivät varmaan ilman majakoitakin, mutta majakoilla on tietty museoarvo. Ja onhan Helsingin majakka monelle veneilijälle tärkeä maamerkki.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Suomenlahti
 • Remontti
 • Minja Rantavaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  4. 4

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  8. 8

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  9. 9

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa täysin, poliisi epäilee rikosta – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”

  10. 10

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  5. 5

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  6. 6

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  7. 7

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  8. 8

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää