Kaupunki

”Top of the world, baby”, huutaa kypärävideon kuvannut rakentaja avomeren keskellä – Suomenlahdella tehdään remonttia, jossa rakennusmiestä saattaa alkaa oksettaa

Työmiehet kuljetetaan Helsingin majakan työmaalle vesitse aina, kun sää sallii työnteon.

Suomenlahti välkehtii joka ilmansuunnassa, kun Antti Pietiläinen kiipeää yli noin 27 metrin korkeuteen Helsingin majakan helikopteritasolle.

”Tätä voi sanoa jo jonkinlaiseksi maisemaksi. Kyllä tänne grilli varmaan vielä hommataan”, Pietiläinen vitsailee. Rakennusmies ei kuitenkaan ole tullut grillaamaan, sillä hän on majakalla remonttitöissä.

Nyt Pietiläinen näyttää majakan työmaata kameran välityksellä HS:n lukijoille.

Aurinko paistaa ja tuuli on maltillinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tällaisina päivinä olen koettanut jätkille sanoa, että eihän tämän hienompaa paikkaa ole”, urakoitsija Vesa Karjaluoto sanoo.

”He tosin ovat nähneet sen toisenkin ääripään, kun sataa ja tuulee kunnolla. Säiden armoilla täällä ollaan.”Kamera on aseteltu Pietiläisen päähän, koska HS:n toimittaja ja kuvaaja eivät majakalla vieraillessaan turvallisuussyistä päässeet viereen pysäköityä hinaaja-alusta pidemmälle.

”Top of the world, baby”, Pietiläinen hihkaisee videon lopussa ihaillessaan maisemia majakan katolta, helikopteritasolta. Taustalla merellä näkyy ohitse lipuva risteilyalus.


Pietiläinen on työskennellyt majakalla noin kuukauden.

”Tämä on ihan loistavaa. Täältä ei löydy paljon häiriötekijöitä. Haastavinta on kipuaminen ylös majakkaan ja sinne tavaroiden kantaminen, mutta ei ole mitään sellaista, mistä ei selviäisi”, Pietiläinen sanoo.

 

”Top of the world, baby.”

Helsingin majakka on tuttu näky Helsingin ja Tallinnan väliä lipuville aluksille ja matkustajille niiden kansilla. Kahdeksankerroksinen majakkatorni on turvannut merenkulkua vilkkaiden reittien risteyksissä vuodesta 1959 lähtien.

Majakka eli Helsingin kasuuni on myös Rajavartiolaitoksen valvontapiste ja Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasema.


Nyt majakan valo on väli­aikai­sesti sammu­tettu ja torni on kää­ritty valkoi­seen, osittain repa­leiseen suoja­muoviin. Remontti aloi­tettiin keväällä, ja sen on tarkoitus valmistua kesän loppuun mennessä.

Työpäivät Suomenlahdella alkavat aikaisin aamulla, mutta vain sään salliessa. Jos edellisenä iltana ennustetaan tuulen nousevan yli kahdeksaan metriin sekunnissa, majakalle ei lähdetä laisinkaan.

Työpäivinä hinaaja-alus kuljettaa rakennusmiehet majakalle Länsisatamasta. Ahtaalla työmaalla työskentelee keskimäärin viisi ihmistä päivässä.

Aurinkoinen ja tyyni aamukaan ei takaa vielä kokonaista työpäivää. Monesti työmiehet ovat joutuneet lähtemään kesken päivän rivakasti takaisin maihin, kun sää on yhtäkkiä radikaalisti huonontunut. Mutta vastaavasti jos luontoäiti on suopea, työpäivät voivat venyä hyvinkin pitkiksi.


Urakoitsija Karja­luo­dolle on tuttu näky, että rakennus­miehet nukah­tavat jo mat­kalla takaisin maihin.

”Hyvällä kelillä täällä ollaan niin kauan kuin kintaat pysyy kädessä. Kaksi­toista tuntia alkaa kuitenkin olla maksimi, sillä työ on niin fyysistä”, Karjaluoto kertoo.

Välillä majakalla työskennellään kahdessa vuorossa kellon ympäri.

 

”Hyvällä kelillä täällä ollaan niin kauan kuin kintaat pysyy kädessä.”

Majakan kylkeen pysäköidyn hinaajan kannella on tilaa tarvittaville työkoneille. Toisinaan hinaaja-aluksen perässä tulee myös proomu, johon mahtuvat työmaan betoniasema ja muottitavarat.

Sisätiloista löytyy pieni keittiö ja sieltä hella, mikroaaltouuni ja kahvinkeitin. Taukohuoneessa on televisio.

”Merilounaaksi pojat syövät pääasiassa kotoa tuotuja eväitä ja leipää, mutta ollaan me välillä grillattukin kannella”, Karjaluoto sanoo.

Haasteita Helsingin majakan remonttiin asettaa sään lisäksi esimerkiksi remonttia varten tarvittavien tavaroiden kuljettaminen sekä niiden siirtäminen ylös torniin. Myös siirtyminen hinausaluksesta majakkaan aiheuttaa Karjaluodon mukaan välillä täpäriä tilanteita.


Työpäivän jännittävimmät hetket liittyvät kuitenkin siirtymiseen maista majakalle ja takaisin.

”Yhtäkkiä voi nousta esimerkiksi niin kova sumu, että ei näe enää yhtään mitään. Tässä on aivan valtava muu laivaliikenne, joka täytyy ottaa huomioon”, Karjaluoto kertoo.

Hänellä on rutkasti kokemusta majakoiden remontoinnista. Hän on korjannut majakoita jo noin kymmenen vuotta. Helsingin majakka on työläs suuren kokonsa vuoksi.

Urakoitsijalle tärkeää on sovittaa työvaiheet siten, että työmaalla voidaan tehdä mahdollisimman monta asiaa samaan aikaan.

”Rautakauppaan on kesken päivän hankalaa lähteä, joten täytyy aina miettiä huolellisesti etukäteen, mitä tavaraa huomenna tarvitaan”, Karjaluoto sanoo.

Verkkoyhteys on avomerellä huono, mutta jos mokkulan kantaa aivan laivan keulaan, pystyy urakoitsija lähettämään päivän aikana muutaman sähköpostinkin.

HS uutisoi aikaisemmin, että suojamuovin sisäpuolella lämpötila kohoaa helteillä noin 40 asteeseen. Samalla kerrottiin, että rakennusmiehillä olisi käytössään ilmastoidut kypärät. Karjaluodon mukaan näin ei kuitenkaan ole.

”Pölyn takia pojilla on hengityssuojaimet ja hiekkapuhaltajalla on raitisilmakypärä, mutta muuten meillä on ihan normaalit varusteet. Lämmin siellä on, mutta minkäs teet”, Karjaluoto sanoo.

”Suojahuppumme on tosin juhannuksen myrskyn jälkeen vähän paremmin ilmastoitu, kun tuuli teki siihen reikiä.”

Juhannuksen kova tuuli vaurioitti suojamuovin lisäksi toista telinetasoa. Juhannuksena tuuli enimmillään yli 20 metriä sekunnissa ja aallot olivat todella korkeita. Yhtä kovaa myrskyä ei Karjaluodon mukaan ole remontin aikana ollut.

Urakoitsija Karjaluoto kertoo, että majakan remonttiin kuuluu muun muassa betonirakenteen korjausta. Suola, meri-ilma ja talvisin jää aiheuttavat vaurioita majakan rakenteeseen. Yhtä perusteellista remonttia kunnostusta majakalle ei ole tehty koskaan. Remontin käyttöikätavoite on noin 20 vuotta.

Kaikki tavallinen teräs, niin sanottu musta rauta, vaihdetaan Karjaluodon mukaan kestävämpään.

HS:n tutustuessa remonttiin oli työvaiheena hiekkapuhallus, jossa vanha, hilseillyt maali irtoaa majakan sisäseinistä.


Varsinainen lamppuhuone jää remontin jälkeen tyhjilleen, ja remontin jälkeen pieni ledilamppu syttyy majakan helikopteritasolla eli katolla. Sieltä valo näkyy merellä hyvällä säällä noin kymmenen kilometrin päähän.

Kun iso risteilyalus lipuu majakan ohitse ja aiheuttaa suuren aallokon, hinaaja-aluksen taukohuoneen seinäkello heiluu aaltojen tahtiin. Työntekijät ovat tottuneet ainaiseen keinumiseen, mutta kerran Karjaluoto kertoo tuoneensa paikalle myös merisairaita rakennusmiehiä.

”Kun pääsimme paikalle, kaksi heistä alkoi oksentaa. Ei tämä kaikille sovi, mutta majakassa ei keiku”, Karjaluoto kertoo.”Tänä päivänä laivat pärjäisivät varmaan ilman majakoitakin, mutta majakoilla on tietty museoarvo. Ja onhan Helsingin majakka monelle veneilijälle tärkeä maamerkki.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Suomenlahti
 • Remontti
 • Minja Rantavaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  2. 2

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   Kauris tuijotti kahvilan asiakkaita ja karisti sen jälkeen poliisit kannoiltaan Katajanokalla – ”Se oli siinä ehkä minuutin verran”

  5. 5

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  6. 6

   Francisco Francon ruumis halutaan kaivaa ylös, mutta suunnitelma herättää vasta­rintaa – Mielen­osoittajat vastasivat aikeisiin fasistitervehdyksin

  7. 7

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  8. 8

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  9. 9

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  10. 10

   Maauimalat ovat yksi merkki kaupungistumis­trendistä – Tällainen tulee Tampereen ensimmäisestä uimalasta, jossa vettä puhdistetaan Särkänniemen delfinaarion vanhoilla suodattimilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  5. 5

   Kymmenen haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – epäillyllä oli isän mukaan mielenterveysongelmia

  6. 6

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  7. 7

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  8. 8

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  9. 9

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  10. 10

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja
  3. Venäjän näyteikkuna kehuttuna kisajärjestäjänä sulkeutuu – ennen seuraavia kisoja on selvitettävä dopingsotkut: ”Siinä on selvästi kahdet kasvot”
  4. Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla
  5. Toimittajan lukusuositus: Tunnetaitokirjat kannustavat lapsia rohkeuteen
  6. Sammutustyöt jatkuvat Varsinais-Suomessa: Maasto kytee jopa kymmenien senttien syvyydessä, ja uusia paloja voi vielä syttyä
  7. Europeleissään hävinneet suomalaisjoukkueet palaavat sunnuntaina arkeen – käteen euroseikkailusta jäi pettymys ja 240 000 euroa kullekin
  8. Francisco Francon ruumis halutaan kaivaa ylös, mutta suunnitelma herättää vasta­rintaa – Mielen­osoittajat vastasivat aikeisiin fasistitervehdyksin
  9. Oliver Helander tähtää jo finaalipaikkaan EM-kisojen keihäsfinaalissa – sitä ennen hän ottaa ensimmäisen Suomen mestaruutensa
  10. Tunti sitten
  11. Maastopalot jatkavat roihuamistaan Lapissa, ukkosten pelätään pahentavan tilannetta – Savu­patsaat näkyvät Nasan satelliitti­kuvissa
  12. Edes Ranskan maailman­mestaruus ei nostanut Macronia epäsuosion alhosta – ehkä hänenkin olisi pitänyt turvautua jalkapallopaitaan
  13. Näytä lisää