Kaupunki

Donald Trump on lentokonebongarille pelkkä matkustaja – kameran linssille Air Force One on yksi parhaista saaliista

Ilari Lehtinen on kuvannut lentokoneita vuosikymmenen. Sunnuntaina hän ennustaa Helsinki-Vantaan lentokentälle valtavaa ruuhkaa.

Kun Ilari Lehtinen täytti viisitoista vuotta, hän sai lahjaksi ensimmäisen järjestelmäkameransa, Canon EOS 450D:n.

Lomalla Lehtinen ajoi isänsä kanssa Lahdesta Helsinki-Vantaan lentokentälle kuvaamaan lentokoneita.

Nyt, lähes kymmenen vuotta myöhemmin, hän kuvaa yhä.

”Lentokentällä on hieno, omanlaisensa fiilis. Aina ei ole mahdollisuutta lähteä reissuun, mutta aina voi silti mennä sinne lentokentän laidalle katsomaan koneita. Siitä saa sitten vähän samanlaisen tunteen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehtinen kertoo niin sanotun tyyppikuvan olevan onnistunut, kun koneen malli on saatu dokumentoitua mahdollisimman tarkasti. Palkintojakin saanut valokuvaaja sanoo kuvanneensa jo käytännössä kaikki Suomessa käyvät koneet.

Nykyisin hän keskittyykin ikuistamaan jotain erikoisempaa: auringonlaskussa näkyvän siluetin, mielenkiintoisen yksityiskohdan tai erikoisen kuvakulman.


Lentäjäntie 1 C:n kuudennessa kerroksessa sijaitseva katseluterassi on pieni ja kalusteeton. Sisäpuolella on pari välipala-automaattia ja ikkunaa kiertää kapeahko penkki. Seinällä olevalla näytöllä on lentojen lähtöaikoja.

Katseluterassilta näkyy, kuinka Yhdysvaltojen Boeing C-17 Globemaster III kiihdyttää kiitoradalla ja nousee ilmaan. Se on luultavasti tuonut jotain presidentti Donald Trumpin vierailuun liittyvää kalustoa, kuten panssaroidun limusiinin.

Sunnuntaina Suomeen saapuu ensimmäistä kertaa vuoden 1997 jälkeen Yhdysvaltain Air Force One, Trumpia kuljettava Boeing 747-200B. Erikoisvarusteltu kone on Lehtisen mukaan monelle lentokoneista kiinnostuneelle varmasti yksi parhaista bongattavista.

”Ainakin konebongareita se kone kiinnostaa enemmän”, hän arvioi lentokentälle sunnuntaina saapuvien motiiveja pakata kamerat mukaan.

Jos Air Force One kiinnostaa, kentälle kannattaa tulla ajoissa.

Alan harrastajat jakavat tietojaan esimerkiksi Flight Forum -nimisellä keskustelupalstalla. Lisäksi apuna käytetään lentoja reaaliaikaisesti seuraavia palveluita, kuten Flightradar 24:ää.

Esimerkiksi valtiovieraiden koneet, kuten Yhdysvaltain presidentin Air Force One, eivät kuitenkaan näy palvelussa. Silloin vaihtoehtona on kysellä muilta harrastajilta tietoja aikatauluista tai yksinkertaisesti mennä paikalle ja odottaa.

”Jos tänne terassille edes pääsee, niin varmaan on aika täyttä. Tuskin tänne edes mahtuu, jos tulee myöhässä”, Lehtinen arvioi.

Japan Airlinesin Boeing 787-9 nousee ilmaan ja kääntää nokkansa kohti Tokiota. Lehtinen kokoaa kameransa nopeasti ja alkaa räpsiä kuvia. Hän käsittelee kolmisen kiloa painavaa kameraansa tottuneesti.

Kamera on massiivinen, sillä kuvaaja ei yleensä pääse kovinkaan lähelle koneita. Kyse on siksi ainakin osittain välineurheilusta.

Mieleenpainuvimman lentokonekuvansa Lehtinen otti lomamatkalla Madeiralla. Paluulennon myöhästyminen sai nappaamaan kuvan, joka pärjäsi valokuvakilpailussakin.

”Vuorotellen satoi vettä kaatamalla tai paistoi aurinko. Syntyi todella kaunis sateenkaari, ja yksi lentokone lensi siitä siten, että sateenkaari päättyi koneeseen.”

Lentokoneiden kuvaamisessa on kyse osittain sattumasta. Toisin kuin Madeiralla otetussa kuvassa, aina ajoitus ei onnistu. Se on osa lajin viehätystä.


”On se aika hieno tunne. Saattaa ehkä vähän jännittää, kun kauan odotettu kone saapuu, että saako nyt hyvät kuvat. Ja sitten tietysti se, ettei kiitotievalinnoista aina tiedä. Ärsyttää suuresti, jos onkin väärän kiitoradan varressa.”

Tulevana medianomina Lehtinen haaveilee työstä, jossa yhdistyisivät valokuvaaminen ja viestintä. Hänelle valokuvaamisessa on tärkeää kuvan kauneuden lisäksi sen ottoprosessi. Nämä kaksi yhdistyvät ainakin lentokoneiden kuvauksessa.

”Nopeus ja etäisyys aiheuttavat omat haasteensa. Jos kuvaa vaikka Helsingin tuomiokirkkoa, niin se ei hirveästi liiku siitä.”

Fakta

Bongauspaikat Helsinki-Vantaalla


 Lemminkäisen kallio eli Sammonmäki, jonka yli koneet lentävät vähätuulisella säällä matalalla.

 Katriinantien kallio DHL:n rakennusta vastapäätä.

 Finavian katseluterassi T2:n vieressä, auki kello 7–22.

Sunnuntaina näkyvyyttä esimerkiksi Lemminkäisen kalliolla saatetaan rajoittaa turvallisuussyistä. Katseluterassi on suljettu 15.–18. heinäkuuta.

Poliisi on tiedottanut ilmailun rajoituksista Helsingissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  3. 3

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  4. 4

   Itäsuomalaiset miehet tulevat Viipuriin viihtymään ja vähät välittävät hiv-epidemiasta – ”En ole ikinä käynyt hiv-testissä, enkä mene”, sanoo Venäjällä seksipalveluja käyttävä Markku

   Tilaajille
  5. 5

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  6. 6

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Mestarien liigan katsomoissa huutaa nyt joukkio, jonka taival on kuin verivana katsomo­tappeluista kansan­murhaan

  10. 10

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää