Kaupunki

Ravintoloitsijat ottavat huippukokouksen tuoman medialauman vastaan varsin suomalaisesti: ”Toivotaan, että lomilta ei tarvitse pyytää ketään töihin”

Helsinki täyttyy viikonloppuna ja alkuviikosta kansainvälisestä mediasta. Ravintoloissa huippukokousta odotetaan kuitenkin maltillisesti.

Vaikka Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien viikon päässä häämöttävän tapaamisen ennakoidaan tuovan Helsinkiin tuhansia ulkomaista mediavierailijoita, suhtautuvat ravintolat tapahtumaan vielä hyvin rauhallisesti.

Finlandia-talon kupeessa sijaitsevassa Café Huvilassa tiedostetaan, että tapahtuma tuo naapuriin pystytettävään mediakeskukseen lähes puolitoistatuhatta toimittajaa. Suuria muutoksia kahvilan normaaliin toimintaan ei ole luvassa, kertoo omistaja Joonas Kyllönen.

”Lounas pidetään ihan normaalisti, mutta teemme vain vähän enemmän ruokaa”, Kyllönen sanoo.

Kahvilassa on terassi mukaan luettuna noin 40 asiakaspaikkaa. Normaalisti paikalla on noin kolme työntekijää kerrallaan. Maanantaina presidenttien tapaamispäivänä kahvilaan tarvitaan ehkä kahdet lisäkädet, Kyllönen arvioi. Lomilta ei ole ketään tarvinnut töihin tätä tapahtumaa varten pyytää, vaan lisävoima saadaan paikalle järjestelemällä työvuoroja uudelleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei tänne työntekijöitä tahdo enempää mahtuakaan”, Kyllönen sanoo.

Toiveissa kuitenkin on, että Finlandia-talon kuhinasta osa päätyy myös Hakasalmen huvilan vierellä olevaan kahvilaan.

”Varmaan normaalia enemmän markkinoidaan paikkaa ja viedään Finlandia-talon lähistölle jotain kylttejä”, Kyllönen kertoo.

Töölönlahden toisella puolella sijaitsevassa Sinisen huvilan kahvilassa kesän kohutuinta mediatapahtumaa ei olla juurikaan noteerattu.

”Emme ole sillä lailla ajatelleet, että tapahtuma toisi tänne hirveästi ihmisiä, mutta nyt kun sanoit, että toimittajat ovat Finlandia-talolla, niin toivottavasti he löytävät meidät”, sanoo kahvilan omistaja Lassi Helenius.

”Mutta meillä käy muutenkin paljon väkeä, eli täysmiehitys on joka tapauksessa.”

Torikortteleissa sijaitsevassa ravintola Savotassa mahdollisiin ruuhkiin on sen sijaan varauduttu paljon järeämmin keinoin. Ravintolassa on sunnuntaina ja maanantaina täysmiehitys, ja aukioloaikaa venytetään tarvittaessa myöhemmäksi.

”Toivotaan, että lomilta ei tarvitse pyytää ketään töihin”, sanoo A&S -ravintoloiden markkinointipäällikkö Heli Laakkonen.

A&S -ravintoloilla on yhteensä kuusi ravintolaa Helsingin keskustassa. Tarpeen mukaan muista ravintoloista siirretään henkilökuntaa sinne, missä ruuhkaa on enemmän. Laakkonen odottaa, että presidenttien tapaamista edeltävä sunnuntai on asiakasmääriltään vähintään yhtä kiireinen kuin maanantai.

”Saaren ja Savun aukioloaikoja tarvittaessa aikaistetaan tai jatketaan. Jos tulee isoja delegaatiovarauksia, olemme valmiita avaamaan myös lappilaisen Saaga -ravintolan Bulevardilla”, Laakkonen sanoo.

”Sitten tulee kyllä henkilökunnan osalta haasteita, jos joudutaan avaamaan ravintola, joka normaalisti olisi kiinni sunnuntaisin.”

Vaikka ravintoloiden henkilökuntaan ja aukioloaikoihin saattaakin olla luvassa muutoksia, pysyttelevät ravintolat ruoan suhteen perinteisellä suomalaisella linjalla.

”Ihan perus à la carte -listalla mennään. Emme ole ajatelleet mitään Putin- tai Trump-menua”, Laakkonen sanoo.

Pizzeria Via Tribunalissa mietityttää etukäteen lähinnä se, mitä haasteita presidenttivierailu tuo logistiikan kannalta. Donald Trumpin on kerrottu vierailevan ainakin Presidentinlinnassa, mutta vierailun vaikutuksista mahdollisiin liikkumisrajoituksiin ei ravintolassa vielä tiedetä.

”Tavarantoimittajilla voi olla haasteita. Mutta meillä ei ole ollut tarvetta valmistautua suurempaan tai pienempään väkimäärään. Kesäaikaan meillä on muutenkin kiireistä, niin emme ole siinä mielessä noteeranneet tapahtumaa”, sanoo yrittäjä Sami Benamed.

Mahdolliset liikennerajoituksia on mietitty myös Pohjoisesplanadilla ravintola Olossa. Trumpin vierailu Presidentinlinnassa katkaisee liikenteen ainakin linnan edustalta.

”Liikkuminen ravintolaan voi olla vaikeampaa, jos tapahtuma sulkee katuja. Välillä tällaisten tilaisuuksien aikaan on melkein itselläkin ollut vaikeuksia päästä töihin”, sanoo Olon ravintoloitsija Jari Vesivalo.

Olo on auki normaalisti tiistaista lauantaihin, eikä presidenttien vierailusta ja sen tuomasta väkimäärästä olla ravintolassa niin innostuneita, että ovet oltaisiin päätetty avata maanantainakin.

”Loppuviikkoon tämä varmaan vaikuttaa, että silloin on kauhea sähinä päällä. Mutta sen kanssa pitää vaan elää”, Vesivalo sanoo.

Suomalaiseen sesonki- ja lähiruokaan keskittyvä ravintola Ora Huvilakadulla pitää myöskin tiukasti kiinni kesälomasta. Oraan pääsee ruokailemaan seuraavan kerran vasta 25. heinäkuuta. Sitä eivät presidentit muuta.

”Vaikka omalla tavallaan on tosi vaikuttava ja hieno juttu, että presidenttien kokous on täällä, niin minun olisi kyllä todella vaikea mennä selittämään työntekijöille, että vien heiltä lomat”, sanoo ravintolaa pyörittävä Sasu Laukkonen.

Laukkosta ei hänen omien sanojensa mukaan harmita laisinkaan, että tapahtuma osuu juuri sellaiselle ajankohdalle, kun Ora sattuu olemaan kiinni. Sitä paitsi, kaupunkiin saapuvat ulkomaiset toimittajat saattavat hyvinkin olla niin kiinni päivän tapahtumissa, etteivät edes ehtisi ravintolaan syömään, Laukkonen arvelee.

”Luulen, että se ruokailu on silloin kuitenkin enemmän pitsan tilaamista ja take awayta”, Laukkonen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  2. 2

   Nämä tiet ja radat valtio haluaa pitää parhaassa kunnossa – ministeriön luonnos runkoverkoksi valmistui

  3. 3

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – Osa vaurioista syntyi mahdollisesti takaa-ajossa

  5. 5

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  6. 6

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  7. 7

   Ensin jätkäsaarelaiset menettivät 8-ratikan, nyt sitä korvaavat bussit ovat jatkuvissa vaikeuksissa – ”Vaikka laittaisimme sinne kuinka paljon autoja, ne seisovat ruuhkassa”

  8. 8

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  9. 9

   Sinisten kansanedustaja Matti Torvinen kertoo joutuneensa Lapin ”Mooses-uskovaisten” ankaran nettikiusaamisen kohteeksi – satoja törkyviestejä, hämärämiehiä ovella ja avointa uhkailua

  10. 10

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  8. 8

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  9. 9

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – Osa vaurioista syntyi mahdollisesti takaa-ajossa

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää