Kaupunki

Lennokas suunnitelma: Suomenlinnaan voitaisiin tulevaisuudessa kulkea köysirataa pitkin – ”Huomiota herättävä, tutkimisen arvoinen idea”, innostuu Anni Sinnemäki

Ilmarata Senaatintorin, Kauppatorin ja laivojen yli Suomenlinnaan avaisi huimat näkymät.

Helsingin Aikatutkimusinstituutti täyttyy puheesta ja ideoista Kalevankadulla. Äänessä on kaupunkiaktiivi Teemu Lehto näköisekseen nimeämässään työhuoneessa.

Työhuoneen seinällä on Lapinlahden sairaalan pohjapiirustuksia. Lehto on jo vuosikymmenten ajan kunnostautunut ideoimalla vanhojen helsinkiläisten rakennusten uudelleen käyttöä. Eikä vain ideoimalla, vaan olemalla mukana myös toteuttamisessa.


Lehto on Lapinlahden tilajakamo -osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja. Tilajakamo pyrkii kehittämään kaupunkikulttuuria ja jakamaan tiloja jäseniensä käyttöön. Jäseniä on noin 250.

Viimeisimpiä toteutuneita hankkeita ovat muun muassa tilojen muuttaminen ja vuokraaminen työhuoneiksi Lapinlahden sairaalasta sekä Helsingin rakennusvalvonnan entisestä, purkutuomion saaneesta talosta Hakaniemessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi ideoista lentää kuitenkin sananmukaisesti ylitse muiden: ilmarata Suomenlinnaan.

”Se olisi ekologinen, hiljainen ja turvallinen. Sieltä näkisi auringon nousun, ihmiset voisivat nähdä eri tavalla tämän maailman, työmatkalla ei oltaisi vain työmatkalla, liikkuminen voisi olla unelmamaista . . .” Lehto selostaa.

Toisin kuin ehkä voisi kuvitella, totiset virkamiehet ja poliitikot eivät ole nauraneet ideaa saman tien kuoliaaksi ja hautaan. Ajatus on esitelty Helsingin kaupungille noin vuosi sitten.

”Se on tutkimisen ja pohtimisen arvoinen idea. Ei kylläkään maailman helpoin toteutettava”, Helsingin kaupunkiympäristön toimialasta vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) sanoo.

Sinnemäki kertoo keskustelleensa Suomenlinnan köysiradasta Lehdon ja entisen vihreän kaupunginvaltuutetun ja nykyisen saunayrittäjän Kimmo Helistön kanssa. Helistö oli aktiivinen, kun köysirataa tutkittiin yhtenä vaihtoehtona Helsingin keskustan ja Kruunuvuorenrannan yhdistäville Kruunusilloille.

Idea Helsinginniemeltä Suomenlinnaan johtavasta köysiradasta on itse asiassa vanha. Suunnitelma radasta voitti jo vuonna 1971 Suomenlinnan asemakaavallisen aatekilpailun, jolla etsittiin ratkaisua muun muassa siihen, kuinka Suomenlinnan liikenne tulevaisuudessa hoidetaan.

Köysirata olisi kulkenut Kauppatorilta Iso-Mustasaareen Suomenlinnan kirkon kupeeseen. Lopulta rakennettiin kuitenkin tunneli Kaivopuiston ja Suomenlinnan Länsi-Mustan välille.


”Saatiin muun muassa ambulanssiyhteys toteutettua sitä kautta”, maankäyttöjohtaja Raimo K. Saarinen kaupunkiympäristön toimialalta muistaa.

Myös Saarisen mukaan Suomenlinnan köysirata on selvittämisen arvoinen asia. ”Teknisesti se olisi mahdollista”, hän sanoo.

”Se on vähän kuin ostaisi kaupasta uuden auton”, Teemu Lehto vertaa kuvatakseen ilmaradan toteuttamisen helppoutta.

Helpoin linjaus olisi Kaivopuistosta Särkän saaren kautta Länsi-Mustaan Suomenlinnassa. Toinen vaihtoehto olisi johtaa ilmarata Kauppatorilta Suomenlinnan väliaseman kautta Vallisaareen. Tai miksei Suurkirkon takaa niin, että matkaa tehtäisiin yli empirekeskustan.

Maailmalla köysiratoja on viljalti, myös muussa kuin hiihtokeskusten käytössä. Suomalaiset saattavat tuntea niistä parhaiten vaikkapa Manhattanin ja Roosevelt Islandin yhdistävän radan New Yorkissa tai Torre Saint Sebastianin ja Montjuic-kukkulan välisen radan Barcelonassa.

Köysirata Suomenlinnaan maksaisi Lehdon mukaan noin 40 miljoonaa euroa. Se on pienen sillan hinta.

”Yksivaijerinen halvin vaihtoehto, sellainen joka lähtisi puolen minuutin välein, kuljettaisi yli kolmetuhatta ihmistä tunnissa. Se on kymmenkertainen määrä lauttaan verrattuna”, Lehto sanoo.

Entä miksi ihmeessä Suomenlinnaan pitäisi saada lisää ihmisiä? Saaren kantokyky on viime vuosina ollut koetuksella, kun kävijöitä on ollut yli miljoona vuodessa? Lehdon mielestä vastaus sisältyy tavallaan jo kysymykseen. Juuri siksi, että kävijöitä on niin paljon, tarvitaan rata:

”Yli miljoona kävijää vuodessa tarkoittaa valtavia tavarakuljetuksia. Köysiradan häkit mahdollistavat myös tavarankuljetuksen”, Lehto sanoo.

”Varmaankin köysiradalla olisi aluksi jonkinlaisia Linnanmäki-käyttäjiä. Mutta turismin kasvu ei ole kiinni siitä, millä välineellä sinne mennään. Ne menee sinne joka tapauksessa. Köysirata olisi vain parempi tapa mennä ja tulla. Asukkaiden ei tarvitsisi katsoa koko ajan kelloa, ja he pääsisivät liikkumaan öiseenkin aikaan.”

Helsingin kaupungilla on jo jonkin aikaa ollut niin kutsuttu merellinen strategia. Se sisältää muun muassa pyrkimyksen lähisaariston avaamisesta yleisölle.

Apulaispormestari Anni Sinnemäki toteaa, ettei merellisten hankkeiden investointirahoja vielä juurikaan ole. Hengeltään ekologinen ja elämyksellinen köysirata saattaisi hänen mukaansa strategiaan toki istua.

”Mietimme, mitä hyötyjä köysiradasta olisi merellisen strategian näkökulmasta. Ainakin se olisi vetovoimainen, huomiota herättävä, ja sillä tavalla se olisi avuksi meidän saariston tunnetuksi tekemisessä”, Sinnemäki sanoo.

”Suomenlinnan kävijämääriä ei ole juuri tarpeen lisätä. Olenkin pohtinut, olisiko köysirata sellainen, että se ulottuisi Vallisaareen asti.”

Helsinki on jo muutaman vuoden ajan suunnitellut merellistä biennaalia. Ensimmäinen katselmus järjestetään vuonna 2020, ja sen teemana on meri. Tapahtuman pääpaikkoja ovat Vallisaari ja Kuninkaansaari Suomenlinnan vieressä. Tapahtuman järjestää Helsingin kaupungin taidemuseo (HAM).

Kävijätavoite on 300 000. Miten ihmeessä ihmiset saadaan kuljetettua Vallisaareen?

”Ehkä nämä asiat on yhdistettävissä. Vallisaaresta on puhuttu parhaana, mutta voisi se ulottua muuallekin saaristoon. Jos ensimmäisestä biennaalista tulee suosittu, ehkä toiseen tarvitaan jo köysirata”, Sinnemäki naurahtaa.

”Yksi näkökulma on, että kun köysirata kulkee korkealla, ja kun ajatellaan saaristoa, Suomenlinnaa, empirekeskustaa . . . matka Senaatintorin, Kauppatorin ja laivojen yli Suomenlinnaan avaisi huimat näkymät toisella tavalla kuin veneestä.”

Myös maankäyttöjohtaja Raimo K. Saarinen viittaa Helsingin merelliseen strategiaan.

”Köysirata olisi elämys itsessään. Laivaväylien takia sen täytyisi kulkea aika korkealla. Se mahdollistaisi Helsingin, Kauppatorin, laivojen ja merellisen Helsingin näkemisen yläviistosta.”

Fakta

Maailman köysiratoja


 Roosevelt Island–Manhattan (New York, Yhdysvallat)

 Portlandin rata (Yhdysvallat)

 Telluriden rata (Yhdysvallat)

 Maokong-köysirata (Taipei, Taiwan)

 Singaporen köysirata

 Sotšin köysirata (Venäjä)

 Barcelonan köysirata (Espanja)

 Emirates Air Line (Lontoo, Englanti)

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  2. 2

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   Kauris tuijotti kahvilan asiakkaita ja karisti sen jälkeen poliisit kannoiltaan Katajanokalla – ”Se oli siinä ehkä minuutin verran”

  5. 5

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  6. 6

   Francisco Francon ruumis halutaan kaivaa ylös, mutta suunnitelma herättää vasta­rintaa – Mielen­osoittajat vastasivat aikeisiin fasistitervehdyksin

  7. 7

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  8. 8

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  9. 9

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  10. 10

   Maauimalat ovat yksi merkki kaupungistumis­trendistä – Tällainen tulee Tampereen ensimmäisestä uimalasta, jossa vettä puhdistetaan Särkänniemen delfinaarion vanhoilla suodattimilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  5. 5

   Kymmenen haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – epäillyllä oli isän mukaan mielenterveysongelmia

  6. 6

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  7. 7

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  8. 8

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  9. 9

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  10. 10

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja
  3. Venäjän näyteikkuna kehuttuna kisajärjestäjänä sulkeutuu – ennen seuraavia kisoja on selvitettävä dopingsotkut: ”Siinä on selvästi kahdet kasvot”
  4. Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla
  5. Toimittajan lukusuositus: Tunnetaitokirjat kannustavat lapsia rohkeuteen
  6. Sammutustyöt jatkuvat Varsinais-Suomessa: Maasto kytee jopa kymmenien senttien syvyydessä, ja uusia paloja voi vielä syttyä
  7. Europeleissään hävinneet suomalaisjoukkueet palaavat sunnuntaina arkeen – käteen euroseikkailusta jäi pettymys ja 240 000 euroa kullekin
  8. Francisco Francon ruumis halutaan kaivaa ylös, mutta suunnitelma herättää vasta­rintaa – Mielen­osoittajat vastasivat aikeisiin fasistitervehdyksin
  9. Oliver Helander tähtää jo finaalipaikkaan EM-kisojen keihäsfinaalissa – sitä ennen hän ottaa ensimmäisen Suomen mestaruutensa
  10. Tunti sitten
  11. Maastopalot jatkavat roihuamistaan Lapissa, ukkosten pelätään pahentavan tilannetta – Savu­patsaat näkyvät Nasan satelliitti­kuvissa
  12. Edes Ranskan maailman­mestaruus ei nostanut Macronia epäsuosion alhosta – ehkä hänenkin olisi pitänyt turvautua jalkapallopaitaan
  13. Näytä lisää