Kaupunki

Näillä matkailuvinkeillä pärjäät Helsingissä: Aisti hiljaisen kansan luonne kirjastossa, juo maailman puhtainta vettä ja jonota aina kiltisti

HS listasi matkailuvinkit huippukokouksen takia Helsinkiin ryntäävälle medialaumalle. Vinkit pureutuvat syvälle suomalaisuuteen ja niistä on hyötyä ihan kenelle tahansa!

Jos aikaa on yksi päivä

1. Juo torikahvit

Suomalaiset tunnetaan kahvin latkimisesta. Aurinkoinen päivä kannattaa aloittaa juomalla aamukahvi esimerkiksi torilla. Suomessa kesäsää ei tosin aina helli kulkijaa, mutta se ei suomalaista haittaa. Kesällä kahvi juodaan ulkona aina kun mahdollista.


Torilla kannattaa maistaa myös tuoreita ja makeita suomalaisia mansikoita sekä rapeita herneitä. (Kyllä, suomalaiset syövät herneet rouskuvan tuoreina!) Torilla vieraillessa kannattaakin samalla vaivalla maistaa myös mustikoita, jotka Suomessa kasvavat villeinä metsissä.

Parhaaseen toritunnelmaan Helsingissä pääsee Hakaniementorilla (mene metrolla), Hietalahdentorilla (raitiovaunulla) ja Töölöntorilla (raitiovaunulla), jos haluaa välttää Kauppatorin (Presidentinlinnan edessä) lokit ja ryysiksen.


2. Sauno

Suomessa ei kerta kaikkiaan voi vierailla käymättä saunassa. Helsingin saunakulttuuri on viime vuosina löytänyt merellisen ympäristön, ja ydinkeskustan rannikolle on rakentunut toinen toistaan hienompia saunoja. Mennäkö Löylyyn vai Allas Seapooliin? Myös Finlandia-talon pressikeskuksen eteen on pystytetty sauna. Käy edes siinä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aitoa suomalaista tunnelmaa etsivän kannattaa pitää mielessään myös muut vaihtoehdot. Löylyttelypaikkoja löytyy pienen raitiovaunumatkan päästä Kalliosta ja Vallilasta, joissa on lukuisia 1900-luvun alussa kaupunkilaisten yhteisiksi pesutiloiksi suunniteltuja saunoja. Niistä heinäkuun puolivälissä ovat auki ainakin Kotiharjun sauna Harjutorilla ja Hämeentien varressa sijaitseva Sauna Hermanni.

Omanlaisiaan kokemuksia ovat myös vuonna 1928 käyttöön otettu Yrjönkadun uimahalli ja ankean harmailla kerrostaloilla ympäristöstään erottuvaan Merihakaan vuonna 2013 avattu Kulttuurisauna. Yrjönkadun uimahalli tosin on suljettu koko kesän.

Muista, että Suomessa saunaan mentäessä kaikki vaatteet jäävät pukuhuoneeseen. Ilmaisulla sekasauna tarkoitetaan, että miehet ja naiset ovat samoilla lauteilla samaan aikaan. Jos siis huomaat kyltin ”sekasauna”, sinua on varoitettu. Sekasaunamahdollisuus on esimerkiksi ympärivuorokautisessa käytössä olevassa Sompasaunassa.


3. Koe maailman helpoin metro

Metrolla kulkeminen on Helsingissä niin helppoa, että lapsikin sen osaa. Metroa käyttäessä ei tämän maan pääkaupungissa tarvitse tietää juuri muuta kuin se, onko oranssi juna menossa itään vai länteen.

Marraskuussa 2017 avattiin Helsingistä Espoon puolelle ulottuva niin sanottu länsimetro, johon liittyvä jahkailu ja rakentaminen erilaisine vaiheineen kestivät toistakymmentä vuotta. Yritä ymmärtää, että paikalliset ovat vieläkin hieman tohkeissaan tästä uudesta metrolinjastaan.

Sörnäisten asemalta itään metron kiskot kulkevat paljon myös maan pinnalla ja junan ikkunoista avautuvat näkymät tavallisten helsinkiläisten maisemiin. Metro kulkee myös meren alla ja päällä!


4. Syö maailman parhaita perunoita ja lohta

Kesällä Helsingin ja koko Suomen toreilla myydään maailman parhaita uusia perunoita (vaikka ruotsalaiset muuta väittäisivät). Suomalaiset odottavat aikaa, jolloin pienet ja vasta pellosta nostetut perunat voi syödä keitettynä pienen voinokareen, tillin ja sillin tai lohen kanssa. Nyt on paras peruna-aika! Näitä sinun on pakko syödä ennen paluutasi.

Muista myös lohi. Kermainen lohikeitto ei ole missään yhtä hyvää kuin täällä.


5. Tee pakollinen arkkitehtuurikierros

Nämä nimet sinun on syytä tietää. Helsingin ilmeeseen suuresti vaikuttaneita arkkitehteja ovat Alvar Aalto, Eliel Saarinen ja Carl Ludvig Engel.

Kiireisen Helsingin-vierailun tärppeinä voisi herrojen arkkitehtonisista taidonnäytteistä mainita Helsingin päärautatieaseman (Saarinen) ja ison valkoisen kirkon ympärillä olevan Senaatintorin alueen (Engel). Aallon työn jälkeä ei tarvitse etsiä kaukaa. Hän on suunnitellut Töölönlahden rannalla sijaitsevan, Donald Trumpin ja Vladimir Putinin vierailun aikana lehdistökeskuksena toimivan Finlandia-talon.

Talon ulkoseiniin liittyy pari kiinnostavaa yksityiskohtaa. Helsinkiläisten kanssa voi aloittaa sujuvan keskustelun kysymällä esimerkiksi, kuinka Finlandia-talon marmoripinnat voivat. Toisen yksityiskohdan havaitsemiseksi kannattaa kävellä Töölönlahden vastarannalla mäen päällä sijaitsevan Sinisen huvilan kahvilan pihaan ja etsiä kohta, josta katsottuna näyttää kuin Kansallismuseon torni piirtyisi Finlandia-talon seinän läpi.

Jos aikaa on kaksi päivää

1. Käy saaressa

Helsinki on merellinen kaupunki ja sen rannikko täynnä hienoja saaria, joille pääsee helposti kesäaikaan esimerkiksi Kauppatorilta ja Hakaniemestä.


Saarista tunnetuin – ja yleensä hyvällä säällä heti aamusta turisteista täyttyvä – on Suomenlinna. Merilinnoituksen edustalla käytiin 1850-luvulla Krimin sotaan liittyviä taisteluita. Saareen pääsee nopeasti ja halvalla Helsingin sisäisen liikenteen lipun hinnalla Kauppatorilta.

Lauttaa odotellessa joutuu tosin aurinkoisena päivänä opettelemaan myös erästä hyvin suomalaista tapaa: jonottamista. Suomalainen on jonottamisesta tarkka, eikä kiilaajaa katsota suopein silmin.

Viime vuosina Helsingin edustalla on avattu yleisölle myös hienosta luonnostaan tunnetut Vallisaari ja Isosaari niiden vapauduttua armeijan käytöstä. Katsastaa kannattaa myös pieni Lonna, jossa on (tietysti) saunomismahdollisuus.

Kiireisinkin matkaaja ehtii vähintään käydä muutaman kymmenen metrin päässä Kaivopuistosta sijaitsevassa Uunisaaressa. Käymisen arvoinen on myös Seurasaari, jossa voi samalla tutustua talonpoikaisajan Suomeen.


2. Ui meressä

Pulahdus Itämereen hoituu esimerkiksi saariretken yhteydessä tai joltakin Helsingin lukuisista uimarannoista. Rannoista ehkä tunnetuin ja isoin on Hietaniemen ranta eli Hietsu.


3. Juo hanavettä, syö jäätelöä

Suomessa hanavesi on kaikkialla juotavaa. Eikö olekin uskomatonta, että suihkussa käydessäsi peseydyt täysin juomakelpoisella vedellä! Heinäkuun helteissä kannattaa kantaa mukana omaa pulloa, jota on helppo täyttää vedellä missä tahansa kaupungilla.

Kesällä suomalaiset syövät myös paljon jäätelöä. Tai oikeastaan suomalaiset syövät jäätelöä myös talvella. Jäätelönsyönnissä suomalaiset ovatkin Euroopan kärkeä, noin 13 litraa henkeä kohti vuodessa. Kauppatorin ja Esplanadin läheisyydestä irtojäätelöpallon ostavan kannattaa muistaa, että myös helsinkiläiset lokit ovat jäätelön suurkuluttajia eivätkä arkaile viedä herkkua jopa varomattoman nautiskelijan kädestä.


4. Hiljenny kirjastossa

Helsingissä vieraileva saattaa jo parin päivän aikana havaita, että suomalaiset ovat aika hiljaista porukkaa. Suurimpaan osaan maailman pääkaupungeista verrattuna Helsinki on kaikilla tavoilla mitattuna jopa hyvin hiljainen. Jos hiljaa oleminen tuntuu vaikealta, turistin kannattaa hakeutua paikkaan, jossa hiljaisuus on vaatimus.

Yksi vaihtoehto on mennä kirjastoon. Suomalaiset ovat maailman ahkerimpia julkisten kirjastojen käyttäjiä, ja parhaillaan Helsingin ytimeen aivan Eduskuntatalon lähelle rakennetaan valtavaa uutta keskustakirjastoa Oodia.

Kirjastovierailun voi tehdä esimerkiksi Kansalliskirjastoon, Helsingin yliopiston Kaisa-taloon, Rikhardinkadun kirjastoon tai äskettäin remontoituun Kallion kirjastoon. Niiden tunnelmassa tavoittaa jotain oleellista suomalaisten sielunmaisemasta.


5. Mene baarikierrokselle Kallioon

Vanha työläiskaupunginosa Kallio on täynnä baareja ja ihmisiä. Suomalaisittain ”täynnä” tarkoittaa, että joka kadulla on ainakin yksi baari ja lisäksesi yksi toinenkin ihminen. Kallio on Helsingin ja koko Suomen tiheimmin asuttu alue. Baaritarjontaa on. Oikean paikan valitaksesi et tarvitse Tripadvisoria tai Googlea, kävelet vain.


6. Syö snagarilla

Jos ilta Kalliossa venähtää pitkäksi, kannattaa seuraavaa aamua varten tankata lisäenergiaa – käytännössä rasvaa ja suolaa – grillikioskilla eli snagarilla. Jos kioskin edessä on jonoa, älä missään tapauksessa etuile. Se on pahinta, mitä voit suomalaiselle tehdä. Seurauksena saat päällesi humalaisen suomalaisen vihan – ja se viha on pitkä.

Jos aikaa on kolme päivää

1. Käy siirtolapuutarhassa

Siirtolapuutarhat ovat vehreitä keitaita lähellä kaupungin vilskettä. Helsingissä on yhdeksän siirtolapuutarhaa, joista helpon raitiovaunumatkan varrella sijaitsevat Vallilan ja Kumpulan siirtolapuutarha sekä kaupungin vanhin, vuonna 1918 rakennettu Ruskeasuon siirtolapuutarha. Siirtolapuutarhat turvasivat aikoinaan kaupunkilaisten ruoantuotantoa, kun ajat olivat kurjat.


Siirtolapuutarhojen maat omistaa kaupunki, jolta kaupunkilaiset voivat vuokrata puutarhaviljelykseen sopivaa, noin 250–500 neliömetrin suuruista palstaa. Heinäkuu on parasta satokautta, ja siirtolapuutarhat ja niiden yhteyteen rakennetut somat pikku mökit luovat oivan ympäristön pieneen hengähdykseen.


2. Pese matto

Jos et tuonut mukanasi omaa mattoa, käy ainakin katselemassa, kun muut pesevät niitä. Perinteiseen tapaan matot pestään vedellä ja suomalaiseen innovaatioon perustuvalla mäntyöljystä valmistetulla mäntysuovalla, jota voi käyttää myös kirvojen torjumiseen puutarhasta.

Matonpesupaikkoja on Helsingissä useita. Rannikolta niitä löytyy muun muassa Merihaasta ja kaupungin eteläkärjestä Merisatamasta. Nykytietojen mukaan on tosin hieman kyseenalaista pestä mattoja niin, että pesuvedet päätyvät luonnonvesiin.

Jos et halua lisätä Itämeren rehevöitymistä, voit edellä mainittujen mattolaitureiden tuntumassa seurata muiden pesutouhuja vaikka oluttuopin kanssa. Kuivalle maalle rakennettu matonpesupaikka Helsingissä on Pukinmäessä.

Matot levitetään pesupaikan pöydille, kastellaan, levitetään suopaa päälle ja hangataan juuriharjalla. Lopuksi ne huuhdellaan ja viedään kuivumaan.


3. Mene metsään

Keskellä Helsinkiä on Keskuspuistoksi kutsuttu alue, jossa kaupunkilaiset tykkäävät viettää aikaa. Monesti kuulee sanottavan, että suomalaisilla ja metsällä on aivan erityinen suhde. Keskuspuistossa pääsee hyvin tunnelmaan kävellen tai vaikka keltaista kaupunkipyörää polkien. Keskellä puistoa voit yllättäen törmätä citykaniin, kettuun, huuhkajaan tai jopa villisikaan.

Runsaan puolen tunnin päässä aukeaa valtava kansallispuisto Nuuksio. Siellä pääset aitoon erämaatunnelmaan. Jos et muuta ehdi, käy grillaamassa makkarat Haukkalammen nuotiopaikalla. Samalla voit ihastella uljaita kallio- ja järvimaisemia. Osta evääksi lenkkimakkaraa. Sininen lenkki -niminen makkara on lähestulkoon suomalaisten perinneruoka. Se sopii myös kasvissyöjille, koska makkara koostuu pitkälti muusta kuin lihasta, tuppaavat suomalaiset muistuttamaan.


4. Hurmaa paikalliset sanomalla kippis!

Tämä juomatoivotus olisi kannattanut opetella jo ensimmäisenä päivänä, mutta yhtä hyvin Helsingille ja suomalaisuudelle voi kippistää kolmantena iltana. Vierailun arvoisia kohteita ovat elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen mennyttä neuvostotunnelmaa huokuva Kafe Moskva ja sen täydellinen vastakohta, Torni-hotellin kattobaari, jonka lasiseinäisestä naisten wc:stä aukeaa näkymä Helsingin yli.

Jos haluat kahvin ja puhtaan hanaveden lisäksi juoda myös muuta suomalaista perinnejuomaa, tilaa lonkero (tuoppi harmaata juomaa) tai jaloviina (snapsilasillinen kultaista nestettä). Onpahan joissain ravintoloissa keksitty myös yhdistää nämä kaksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Suomalaisuus
 • Matkailu
 • Elisa Rimaila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS Paraisilla: Poliisia kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viranomaisilta ostettuja veneitä

  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Muurin rakentaminen Meksikon rajalla alkoi – kuuden kilometrin pätkä maksaa 22 miljoonaa dollaria, ja rakennettavaa jää vielä noin 3 000 kilometriä

  5. 5

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  6. 6

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  7. 7

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  8. 8

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  4. 4

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  5. 5

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  6. 6

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää