Kaupunki

Alle kouluikäinen isoveli haki Annemari Karjalaisen kotiin pulkassa vetäen – Vasta aikuisena hän oppi, että pitäisi sanoa sijaissisarus ja sijaiskotiin

Samassa perheessä kasvaville halutaan oikeus tavata toisiaan, vaikka sisaruus ei olisi biologista.

Lapsena Annemari Karjalaiselle kerrottiin usein, miten sillä tärkeällä kerralla hänet haki kotiin alle kouluikäinen isoveli pulkalla vetäen.

Karjalainen oli viety sijaiskotiin ensimmäisen kerran kaksivuotiaana. Välillä kokeiltiin, josko hän voisi turvallisesti palata asumaan biologisen vanhempansa luo, mutta kokeilu epäonnistui. Kokeilun aikana Karjalaista vain pikkuisen vanhempi sijaisvanhempien biologinen lapsi ikävöi ja huolehti, että koska pikkusisko Annemari palaa.

Kun aikuiset sanoivat tämän tosiaan tulevan takaisin, veli otti pulkkansa.

Vasta aikuisena sosiaalityöntekijänä Karjalainen käytti veljestään ensimmäisen kerran tällaista sanaa: sijaissisarus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Karjalainen on nimittäin töissä Perhehoitoliiton Meidän sakki -hankkeessa. Sen idea on tukea sisaruussuhteita ja sisaruksia riippumatta siitä, miten he ovat perheeseen tulleet.

Yksi esimerkki on se, kenellä on oikeus tavata lasta. Lastenhuoltolakia uudistetaan parhaillaan, ja hallituksen esityksessä ollaan lisäämässä tapaamisoikeuksia muillekin aikuisille kuin biologisille vanhemmille, esimerkiksi osalle isovanhemmista ja sijaisvanhemmille.

Yhdessä kasvaneet Karjalaisen ja hänen veljensä kaltaiset alaikäiset eivät lain edessä ole toisilleen mitään, jos sijoituspaikka muuttuu tai sijoitettu voikin palata takaisin biologisten vanhempiensa luo. Lasten yhteydenpito on aikuisista kiinni silloinkin, kun he ovat ehtineet kiintyä toisiinsa syvästi.

Karjalainen on tosiaan asunut sijaisperheessään taaperosta siihen asti, kun hän lähti yliopistoon. Hän pitää satunnaisesti yhteyttä biologiseenkin perheeseensä ja myös niihin sijaisvanhempien lapsiin, jotka ovat huomattavasti häntä vanhempia.

Eniten veljeltä tuntuu se pulkanvetäjä, jonka kanssa arki oli yhteistä läpi lapsuuden.

Toiset pitkään sijoitettuna olleet kokevat perheen eri tavalla kuin Karjalainen. Lapsi voi laskea sisaruksikseen hyvinkin laajan joukon ihmisiä eivätkä geenit ratkaise, ketkä kaikki lapsi listaa joukkoon ja missä järjestyksessä. Vasta aikuiset lisäilevät väliin sellaisia määreitä kuin sijais- tai biologinen tai -puoli tai adoptoitu.

Samoja määreitä lätkivät kiivaasti myös laki ja palvelujärjestelmä. Perhehoitoliiton mielestä ihan kaikkien sisarusten välisiä suhteita pitäisi tukea.

Tapaamisoikeuksien lisäksi liitossa harmitellaan sitä, että viranomaiset tuskin koskaan katsovat yhdessä asuvien lasten hyvinvointia kokonaisuutena. Jokin pieni harmi pääsee sitten kasvamaan isoksi asiaksi, joka voi saada perheenjäsenet uupumaan tai välit tulehtumaan.

Hankejohtaja Emilia Säles nostaa esiin esimerkin liiton keräämästä aineistosta: yhdessä perheessä sijoitettuja lapsia on neljä, kolmesta eri kunnasta.

Kaikki lapset ovat ajoittain kotilomalla biologisten vanhempien luona. Joka lapsella on eri sosiaalityöntekijä, ja lomat osuvat jatkuvasti eri viikonlopuille. Perhe on tuskin koskaan vapaalla yhtä aikaa kotona, mikä näkyy lasten väleissä.

Karjalainen taas sanoo, että usein sijaisperheissä vanhempien biologiset lapsetkin tarvitsisivat tukea, mutta sitä tarjotaan aktiivisesti vain sijoitetulle lapselle. Karjalainen olisi toivonut veljelleen samantapaista keskusteluapua kuin itse sai muutamassa kohtaa.

”Esimerkiksi kun häntä kiusattiin koulussa minun takiani. Ja murrosiässä, kun oli puhetta siitä, voitaisiinko sijoitukseni ehkä purkaa.”

Tunnollisella sijaissisaruksella voi olla paljon raskaampikin taakka vedettävänä kuin pulkka pikkusiskolla.

Sijoitetulla tai huostaan otetulla lapsella voi olla takanaan rankkoja kokemuksia ja hän on usein uudessa perheessään Karjalaisen tapaan kuopus. Hän saattaa oireilla rajusti tai kertoa sijaissisarukselleen sellaisia asioita, joita tämä on liian nuori yksin käsittelemään.

Kukaan ei välttämättä hoksaa kysellä, miten sijaissisarus voi tämän kaiken keskellä tai puhua tämän kanssa vaikeita asioita läpi. Sijaisvanhemmat saavat koulutuksen tehtäväänsä, sisaruksia varten valmennusta ei järjestetä yhtä kattavasti.

Lapsia itseään kiinnostaa sijaisperheessäkin sama asia kuin ihan kaikkia sisaruksia. Reilu kohtelu.

Säles kertoo esimerkin omasta perheestään, johon kuuluu kaksi ”omatekoista” lasta ja yksi sijoitettu. Heillä ei riittänyt, että nakkeja oli jokaisen lautasella tasan sama määrä. Lapsi kommentoi sitäkin, että nakit olivat hivenen eri pituisia.

Karjalainen taas muistelee nuorena marisseensa siitä, että kotitöitä ei muka jaeta tasan.

Nakit voi pilkkoa ja siivousvuoroista tehdä listan, mutta sijaisperheessä on paljon asioita, joissa lapset eivät oikeasti ole samalla viivalla. Sijaisvanhempi ei esimerkiksi voi päättää sijoitetun lapsen kohdalla kaikesta, mistä vanhempana muuten voi.

Kuvitellaan vaikka, että teini särkee kännykkänsä tahallaan. Biologiselle lapselleen voi sanoa, että maksat sen sitten viikkorahoistasi. Sijoitetulle teinille maksettaviin käyttövaroihin ei sen sijaan saa koskea vain siksi, että nuori törttöilee.

Vastaavia käytännön tilanteita on paljon, joskin Säleksen mukaan myös hyviä käytäntöjä tukea perheitä on kehitelty monilla paikkakunnilla. Mutta vuorovaikutustaitoja sijaisperheet siis tarvitsevat, että ihmissuhteet toimivat myös lasten välillä hyvin.

Samoin yhteisiä isoja tarinoita, niin kuin vaikka se pulkka. Annemari Karjalainen on ollut siinä istuessaan liian pieni muistaakseen sitä kunnolla, mutta tapahtuneesta on kerrottu hänelle.

Sijaisperheille halutaankin nyt antaa enemmän työkaluja ratkaista pulmia ja myös tapoja tukea kaikkien perheen lasten hyvinvointia.

Syksyllä Meidän sakki alkaa kehittää perheinterventiomallia, jossa kussakin perheessä toimivia konsteja etsimään tulee sosiaalityöntekijä Karjalaisen lisäksi psykologi. Lasten oikeuksien näkökulmasta uusia tapoja toimia on miettimässä asiantuntijoita Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja Mannerheimin lastensuojeluliitosta.

Säles kaipaisi toisaalta arjen apukeinojen lisäksi laajaa yhteiskunnallista keskustelua.

”Että miten toimimalla kaikilla lapsilla olisi sellainen olo, että he tulevat kuulluiksi.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lastensuojelu
 • Lapsen oikeudet
 • Perhe
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  7. 7

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  9. 9

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  7. 7

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  8. 8

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  9. 9

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  10. 10

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Klubi hakkasi päätä seinään 90 minuuttia, Kemi taisteli pisteen Helsingistä – ”Emme saaneet horjuvaa vastustajaa kaadettua nurin”
  3. Genovan silta­turman etsinnät on päätetty, kuolleita 43
  4. Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon
  5. Sara Kuivisto päihitti 1000 metrin juoksun 30 vuotta vanhan Suomen ennätyksen – ”Olisin voinut juosta kovempaakin”
  6. Varamiehinen IFK taisteli Veikkausliigassa pisteen Honkaa vastaan – espoolaissydämet pomppasivat ottelun lopussa toden teolla
  7. Tunti sitten
  8. Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”
  9. Manchester United kompuroi Valioliigassa Brightonin vieraana – Laukoi vain kaksi kertaa maalia kohti
  10. 2 tuntia sitten
  11. Pystyykö kunto­pyörää polkemalla tuottamaan sähköä kotiin? Entä riittävätkö kodin aurinko­paneelit sähköauton lataamiseen? Asian­tuntija vastaa
  12. Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen
  13. Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja ottaa kantaa Mesut Özil -kohuun: ”Minun olisi pitänyt ottaa selkeämpi rooli, kun joistakin suunnista tuli rasistisia hyökkäyksiä”
  14. Näytä lisää