Kaupunki |HS seuraa

Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

HS seurasi sunnuntain mielenosoituksia ja Trumpien Suomeen saapumista hetki hetkeltä. Runsaasti kuvia ja videoita sisältävän seurannan latautuminen voi kestää hieman tavallista kauemmin HS:n mobiilisovelluksessa.

Donald ja Melania Trump astuivat Suomen kamaralle

Air Force One laskeutui Helsinki-Vantaalle

Trump Twitterissä: Mikään, mitä teen Helsingissä, ei tule riittämään arvostelijoilleni

Poliisi: Helsinki Calling -mielenosoitukseen osallistui noin parituhatta ihmistä

Trump tv-kanavan haastattelussa: Odotukseni matalalla Putinin tapaamisen suhteen

Näytä lisää(1 kpl)

Mielenosoittajat uhmaavat hellettä Finlandia-talon liepeillä

Helsinki against Trump and Putin -kulkue on saapunut pressikeskuksena toimivan Finlandia-talon takana sijaitsevaan puistoon.

Kaisaniemen puistosta lähteneeseen kulkueeseen osallistui järjestäjän arvion mukaan noin 2000 ihmistä.

Mielenosoitusta järjestämässä ollut Anna-Maria Mitchell osallistui kulkueeseen tyttärensä kanssa.

Kun Helsinki Calling -mielenosoitus siirtyi sunnuntaille, päätti joukko aktivisteja järjestää mielenosoituksen myös maanantaille, jolloin molemmat presidentit ovat maassa.

Mitchell kuvailee tapahtuman sujuneen hyvin, kun otetaan huomioon nopea aikataulut ja resurssit.  

”Aina on parempi, että on ihmisiä, jotka ovat käyttämässä ääntään ja mahdollisuuttaan puhua, kuin ettei olisi mitään”, hän toteaa. 

Suurin osa mielenosoittajista on jo paennut paahtavaa hellettä. Sinnikkäimmät ovat jääneet kuuntelemaan ihmisoikeuksia käsitteleviä puheita.

Vihreiden nuoten puheenjohtaja Iiris Suomela huutaa mikrofoniin: ”Trump and Putin are not welcome here”, ja väkijoukko vastaa suosionosoituksin.

Raskaana olevat Trumpit matkalla kohti keskustaa

”I’m proud of you and you’re going to make the world proud”, aktivisti Boniface Mwangi kannustaa huutavaa joukkoa. 

Alkamaisillaan on mielenosoitus, jota varten 40 aktivistia on pukeutunut joko raskaana olevaksi Trumpiksi tai suukapulalla hiljennetyksi.

Viesti on selvä: jos Donald Trump olisi raskaana, hänen politiikkansa olisi hyvin erilaista.

Mielenosoituksen takana on heikommassa olevien aseman parantamiseen ratkaisuja etsivän suomalaisyritys M4IDin #ResistGag-mielenosoitus, joka vastustaa Trumpin global gag ruleksi kutsuttuja muutoksia. 

Trumpin johdolla rahoitusta vedetään tahoilta, joiden toiminta liittyy aborttiin. Usein abortteja tarjoavalla klinikalla hoidetaan paljon muutakin. Kehitysmaissa etenkin tuberkuloosia ja malariaa hoitavien klinikoiden toiminta on vaikeutunut, kun rahoitusta on vähennetty aborttien vuoksi.

Toimitusjohtaja Mari Tikkasen mukaan ajatus mielenosoituksesta syntyi heti, kun Helsinki varmistui huippukokouksen paikaksi.

”Näemme Trumpin politiikan vaikutuksia jokapäiväisessä työssämme Afrikassa ja Intiassa”, Tikkanen kertoo.

Tunnelma yrityksen toimistolla on odottava: naamareita asetellaan ja aurinkorasvaa levitellään. Joku arvelee menettävänsä ainakin muutaman Facebook-kaverin osallistumisensa vuoksi.

Mielenosoituksessa mukana oleva Rosa Meriläinen uskoo tiiviin viestin toimivan.

”Aina ei ole kysymys siitä, saadaanko paikalle satatuhatta ihmistä. Kekseliäisyydellä voi saada paljon aikaan.”

”Resist gag!” -huudot kuuluvat rummunsoiton yli, kun joukko kulkee läpi senaatintorin. Ohikulkijat pysähtyvät ihmettelemään, kuvaamaan ja huutamaan mukana.

Esplanadin puistossa käynnissä useampi mielenosoitus

Esplanadin puistossa on käynnissä useita mielenosoituksia, jotka keräävät yleisöksi

etenkin turisteja.

Kokoomusnuoret vastustavat Trumpin kauppapolitiikkaa ”Make America trade again” -iskulauseella. Puheenjohtaja Henrik Vuornos kertoo mielenosoituksen suunnittelun alkaneen heti, kun tieto kokouksesta tuli. Vuornoksen mukaan Kokoomusnuoret pyrkii Trumpin kauppapolitiikan vastustamisen lisäksi muistuttamaan Putinia Ukrainan tilanteesta ja kritisoimaan aggressiivista voimapolitiikkaa.

Vuornoksen puheille pyrkivä Kerkko Paananen kantaa mukanaan venäjänkielistä kylttiä, jossa herjataan Putinia. Paanasen ajoi liikkeelle häpeä. ”Hävettää, että yksi sotarikollinen on taas kerran Suomen presidentin vieraana.”

Putinia vastustetaan myös Runebergin patsaan alla. Ukrainan sotaa vastustavat mielenosoittajat huutavat kuorossa ”Stop Putin, stop war” ja pitävät puheita megafonin avulla. Tältä joukolta heruu Trumpille jopa kiitosta hänen Ukrainalle osoittamastaan tuesta. 

Myös Vladimir Kuparisen on tuonut paikalle häpeä. Häntä hävettää Venäjän toimet Ukrainassa. Siksi hän on nyt osoittamassa tukeaan yhä jatkuvan sodan uhreille. Espoossa asuva Kuparinen kertoo, että tulisi kriittisten kirjoitustensa vuoksi todennäköisesti pidätetyksi Venäjällä. 

Mielenosoitusten teema näyttää olevan selvä: Putinia vastustetaan etenkin hänen sotilaallisen voimankäyttönsä vuoksi, Trumpin kohdalla syyt vaihtelevat laajemmalla skaalalla. Toistaiseksi ei ole näkynyt yhtäkään presidenttejä tukevaa mielenosoitusta.

Mielenosoitukset jatkuvat

Mielenosoituksia on tänään maanantaina ympäri Helsinkiä. Sunnuntaina pidetty Helsinki Calling oli suurin, tänään liikkeellä on pienempiä ryhmittymiä.

Stop Putin -mielenosoitukseen Katajanokan sillan kupeeseen saapui tšetšenialaisia, ukrainalaisia ja venäläisiä ihmisoikeusaktiiveja.

Toimittaja Elena Maglevannaya sai Suomesta turvapaikan 2010. Tänään tavoitteena on kertoa etenkin Putinille, ettei hän ole tervetullut. Maglevannayan mukaan ryhmä odottaa vielä lisää väkeä riveihinsä.

Joukko jatkaa myöhemmin Senaatintorille, jonne on saapumassa ainakin pari muutakin mielenosoittajaryhmää.

HS:n seuranta jatkuu huomenna

Hetki hetkeltä -seurantamme päättyy tältä päivältä tähän.

Huomennakin HS seuraa ja analysoi tapahtumia tiiviisti läpi päivän. Hetki hetkeltä -seuranta alkaa heti aamuseitsemältä.

Huipputapaaminen sekoittaa huomenna Helsingin liikenteen

Trumpin ja Putinin kokous sulkee suuria alueita Helsingin keskustassa huomenna. Varmimmin toimivat metro ja paikallisjunat. Bongauspaikkoja on virallisia ja muita mahdollisia.

Lue tästä jutusta, missä voi bongata presidenttejä ja missä vältellä hälinää.

Mihin Trump ja Putin huomenna tähtäävät?

Onnistuuko Trump siinä, missä edeltäjät epäonnistuivat? Kääntyykö Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteissa uusi sivu? Washingtonin kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski ja tuleva Moskovan-kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen kertovat tässä jutussa, mitä suurvaltajohtajat haluavat toisistaan.

Lue myös Saarikosken seitsemän vinkkiä presidentin ymmärtämiseksi.

Mitä huomenna tapahtuu?

Maanantaina Donald Trump tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin. Putin saapuu Helsinkiin aamupäivällä.

Aamupäivän aikana Trump ja tasavallan presidentti Sauli Niinistösyövät aamupalan Mäntyniemessä Niinistön virka-asunnolla. Niinistön ja Trumpin ohjelmaan kuuluu myös yhteinen valokuva. Mäntyniemessä myös Niinistön puoliso Jenni Haukio ja Melania Trump tapaavat.

Kello 13.00 Niinistö, Trump ja Putin saapuvat Presidentinlinnalle, jossa itse kokous järjestetään. 

Presidenttien tiedotustilaisuudet ovat odotettavissa iltapäivällä ja alkuillasta. Lue tarkemmat tiedot huomisesta aikataulusta täältä.

Yhteenveto päivästä: Trumpit saapuivat Kalastajatorpalle väkijoukon saattelemina

Donald ja Melania Trump ovat nyt saapuneet Helsinkiin. Presidenttipari laskeutui Air Force One -koneella Helsinki-Vantaalle iltayhdeksältä.

Trumpien matka jatkui isossa autosaattueessa Munkkiniemen läpi Kalastajatorpalle. Teiden varsille oli kerääntynyt suuri joukko ihmisiä, jotka halusivat nähdä vilauksen presidenttiparista.

Helteinen Helsinki täyttyi sunnuntaina kansainvälisistä toimittajista ja mielenosoittajista. Noin parituhatta mielenosoittajaa kokoontui keskustaan Helsinki Calling -kulkueeseen.

Toimittajat tekivät sunnuntaina suoria lähetyksiä meriuimala Altaalta sekä muun muassa testasivat Finlandia-talolle pystytetyn mediakeskuksen saunoja. Kymmenittäin toimittajia oli paikalla myös Helsinki-Vantaalla Trumpien saapumisen aikaan.

Video: Donald Trumpin "The Beast" lipui Munkkiniemen läpi

Autosaattue saapuu Kalastajatorpalle

Trumpia kuljettava auto saapuu Kalastajatorpalle muun muassa poliisiautojen ja salaisen palvelun autojen saattelemana. Poliisi on eristänyt alueen.

Massiivinen operaatio muutaman sekunnin tähden

Mutta tällaista se on USA:n presidenttien, niin Bill Clintonin, Barack Obaman kuin Donald Trumpinkin kanssa. Valtavat turvajärjestelyt ja tuntien odottelu ennen kuin mitään tapahtuu.

Tällä kertaa kukaan ei edes huutanut Trumpille kysymystä, kun hän laskeutui lentokoneen portaita. Sitä olisi ollut vaikea kuullakin, sillä kone pitää maassakin aikamoista meteliä.

Munkkiniemeen on kerääntynyt iso määrä yleisöä odottamaan presidenttiparia

Munkkiniemessä Saunalahdentiellä ihmiset odottavat jo presidenttiparin autosaattuetta. Poliisi on käskenyt yleisöä pysymään 20-35 metrin päässä tiestä. Taivaalla kiertää helikoptereita.

Donald ja Melania Trump astuivat ulos Air Force Onesta varsin vakavailmeisinä. Täältä voit lukea HS:n jutun presidenttiparin saapumisesta.

Poliisi siirtää autoja saattueen kulkureitiltä Munkkiniemessä

Donald ja Melania Trump lähtivät kohti Helsinkiä

Donald Trump saattueineen on poistunut kentältä kohti Kalastajatorppaa. Air Force One täyttää yhä kiitotien. Toimittajat purkavat kamojaan. Huomenna on sitten varsinainen kokous!

Presidenttiparin saapuminen Helsinki-Vantaalle ja kättelyt olivat nopeasti ohi. Punainen matto haettiin nopeasti lentokoneen portaiden edestä, ja portaat kuljetettiin pois.

Donald ja Melania Trump saapuivat Helsinkiin

Autosaattue lähti Kalastajatorpalle

Trumpia vastassa kentällä oli myös Suomen USA:n-lähettiläs Kirsti Kauppi.

Presidenttipari poistui mustalla limusiinilla

Presidenttipari on poistunut lentokoneesta. Heitä kuljettava limusiini lähti liikkeelle mittavan saattueen saattelemana.

Trump heilautti kättään medialle ja katosi mustaan autoon

Trumpia ja Melania Trumpia tervehtivät koneen laskeuduttua USAn uusi lähettiläs Robert Pence ja puoliso Suzy Pence. Vastaanottokomiteassa oli myös presidentinkanslian kansliapäällikkö Jukka Siukosaari.

Donald ja Melania Trump astuivat Suomen kamaralle

Nyt Donald ja Melania Trump astuvat ulos lentokoneesta Helsinki-Vantaan lentokentällä. Presidentin eteen on levitetty punainen matto, kun hän laskeutuu portaita alas kohti mustaa limusiinia.

Trump tulee pian koneesta

Saattue on valmiina koneen edessä: liuta mustia autoja, joissa USAn ja Suomen lippuja. Joukko avustajia on jo purkautunut koneen takaovesta.

Ensimmäiset kuvat Air Force Onesta ovat julki

Air Force One laskeutui Helsinki-Vantaalle

Presidentti Donald Trump on saapunut Suomeen.

Satoja lentokonebongareita odottaa Air Force Onea Vantaalla

Toinen kone laskeutuu Helsinki-Vantaalle

Nyt Helsinki-Vantaalle näyttää olevan laskeutumassa toinen lentokone.

Koneita on kolme

Ulkoministeri Pompeon konetta odotetaan kuulemma vasta presidentin jälkeen.

Ensimmäinen kone oli varakone

Hki-Vantaalle laskeutui jo yksi valkoinen USA-kone. Se on kuulemma presidentin varakone, jolla tulee avustajia tms. Air Force One tulee pian.

Ensimmäinen yhdysvaltalaiskone laskeutui Helsinki-Vantaalle

Ensimmäinen United States of America -merkinnöillä varustettu lentokone on laskeutunut Helsinki-Vantaan lentokentälle. Tunnelma paikalla on vielä varsin rauhallinen, mutta turvatoimet ovat mittavat, kertoi HS:n paikalla oleva toimittaja Vesa Mäkinen.

Video: Toimittaja Miikka Hujanen kertoo lentoaseman rajuista turvatoimista

Air Force One näkyvissä

Helsinki-Vantaalla näkyy jo sitä lähestyvä, Donald Trumpia kuljettava Air Force One -lentokone.

Air Force One lähestyy - lentokoneita aletaan ohjata kiertoreiteille

Air Force Onen laskeutumiseen on enää alle tunti.

Kone ei näy tavallisilla lentokoneita seuraavilla sivustoilla, joten spekuloinnille on jäänyt tilaa. Keskustelupalstoilla on analysoitu tuulen voimakkuutta, Trumpin saattueen muita koneita ja kentän käytäntöjä. Vahvin veikkaus laskeutumiseen käytettäväksi kiitoradaksi on 04L, joka sijaitsee Katriinantien vieressä.

Tavallisimmat katselupaikat on suljettu ja lämpötila ulkona edelleen hellelukemissa, joten koneen bongaaminen on suhteellisen vaikeaa.

Kööpenhaminasta Helsinkintiin saapuva kone käännettiin juuri pois kentältä.

Huopalahdentiellä runsaasti poliiseja

Vaikka Trumpin autosaattueen reittiä ei ole vielä kerrottu, jotain voinee päätellä siitä, että Huopalahdentiellä Munkkiniemessä ja Munkkivuoressa on runsaasti poliiseja.

Trump onnittelee Twitterissä Ranskaa ja haukkuu mediaa

Trump jatkaa twiittaamista matkalla Helsinkiin. Nyt hän onnittelee Ranskaa jalkapallon maailmanmestaruudesta. Hän onnittelee myös Putinia ja Venäjää kisojen isännöinnistä: "Yksi parhaista [MM-turnauksista] ikinä!"

Aiemmissa Trumpin lentokoneesta kirjoittamissa twiiteissä on ollut suuttunut sävy. Trump hyökkäsi Twitterissä median ja poliittisten vastustajiensa kimppuun. Hän kirjoitti muun muassa, etteivät "valeuutiset" kerro Pohjois-Korean positiivisesta kehityksestä, kuten ohjuskokeiden loppumisesta ja amerikkalaisten vankien vapauttamisesta.

"Suuri osa uutismediastamme on todellakin kansan vihollisia, ja kaikki demokraatit tietävät, kuinka pannaan hanttiin ja vaikeutetaan [asioita]", Trump syytti.

Trump kirjoitti myös, että hänen suoritukseensa Helsingin huippukokouksessa ei oltaisi tyytyväisiä, "vaikka minulle annettaisiin suuri Moskovan kaupunki hyvitykseksi kaikista Venäjän tekemistä synneistä ja vääryyksistä".

HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski odottaa lentokentällä Trumpin saapumista

Täällä ollaan, kiitoradan reunalla kamerat kohti kenttää. Kolme bussillista toimittajia ja ainakin saman verran poliiseja. Helikoptereita, tarkka-ampujia, valoheittimiä. Meille kerrottiin, että täältä saa vain kuvia; presidentille ei voi edes huutaa kysymystä tai tervehdystä. Mutta Trumpistahan ei koskaan tiedä.

Poliisi: Trumpin saattueen reitti ei ole vielä varma

Poliisin mukaan presidentti Trumpin saattueen reittiä ei ole vielä päätetty. Ylikomisario Pekka Höök kertoo, että tämäntyyppisissä vierailuissa saattueille on aina useita vaihtoehtoja ja lopullinen reitti selviää vasta, kun saattue lähtee liikkeelle. Tilannetta mutkistaa se, että tänään ja maanantaina Helsingissä liikkuu myös muita huippukokoukseen liittyviä saattueita kuin presidenttien saattueet.

Video: Isä ja poika tulivat spottaamaan Air Force Onea lentoasemalle

Helsinki-Vantaan kiitoradalla tarkka-ampujia ja satoja poliiseja

Nyt olemme kiitoradalla satojen poliisien kanssa. Tornissa tarkka-ampujia.

Trumpia vastassa on liuta mustia autoja

Trumpia vastassa on kentän takana liuta mustia autoja ja mustapukuisia miehiä. Salainen palvelu, oletan.

Presidentti Trumpin autoletka on massiivinen

Kun presidentti Trump vaimoineen mahdollisesti saapuu Kalastatorpalle, kulkee autoletkan ensimmäisenä autona niin sanottu johtoauto, toimittaja Juri Vuortama kertoo.

Sen jälkeen kulkee reittiauto, joka kertoo muulle letkalle, onko edessä esteitä tai jotakin muuta, mikä voisi vaikuttaa matkantekoon.

Autoletkaan kuuluu myös usein paikallispoliisin moottoripyöristä muodostuva ”moottoripyöräparvi”.

Lisäksi letkassa on Yhdysvaltojen salaisen palvelun autoja, jotka ovat usein kookkaita katumaastureita.

Autosaattueen keskeisin osa on presidenttiä kuljettava limusiini, joita on saattueessa kaksi kappaletta. The Beastiksi, Pedoksi, kutsut limusiinit ovat täysin identtisiä rekisterikilpiä myöten.

”Matkan aikana salainen palvelu saattaa jopa vaihtaa autojen paikkaa, jotta ei olisi selvää, kummassa presidentti matkustaa”, Vuortama kuvailee.  

Saattueen mukana kulkee myös oma ambulanssi.

Vuortaman mukaan autoletka voi liikkua lentokentältä Kalastajatorpalle nopeasti, alle puolessa tunnissa.

Presidentti voisi saapua myös helikopterilla, sillä Kalastajatorpalla on oma laskeutumisalusta koptereille, Vuortama sanoo.

Kalastajatorpan ympäristössä kuhisee poliiseja

Kalastajatorpan ympäristö on täynnä poliiseja, mutta myös tavalliset kansalaiset ja autot pääsevät liikkumaan alueella. Moni ohikulkija ottaa myös kuvia tilanteesta.

"Täytyy huomioida, että meillä on täällä Suomessa sananvapaus ja mekin saamme tehdä tätä haastattelua tässä ilman ongelmia", Helsingin Sanomien haastattelema Sam Inkinen toteaa.

Kalastajatorpan alue on ympäröity tarkasti metalliaidoilla.

Ilta-Sanomien toimittaja Juri Vuortaman mukaan alueelle on kulkenut Yhdysvaltojen suurlähetystön autoja.

Perillä kentällä

Lentokentän portilla oli parikymmentä poliisia ja vartijaa. Toimittajien bussit - USA:n medialla ja suomalaismedialla on oma bussinsa - pysäköitiin vierekkäin tänne lentokentän taakse. Pääsemme kuulemma kiitoradalle katsomaan Air Force Onen laskeutumista ehkä noin tunnin kuluttua. Siihen asti ollaan sisällä bussissa. Ja katsotaan futista, kuten koko muu maailma.

Trump Twitterissä: Mikään, mitä teen Helsingissä, ei tule riittämään arvostelijoilleni

Donald Trump lähettää twiittejä lentokoneesta.

"Matkalla kohti Helsinkiä, Suomea", Trump kirjoittaa ja kertoo odottavansa innolla huomista tapaamista Putinin kanssa.

Trumpin mielestä sillä, kuinka hyvin hän suoriutuu tapaamisesta, ei ole väliä, koska mikään ei kuitenkaan riitä hänen arvostelijoilleen. "Vaikka minulle annettaisiin suuri Moskovan kaupunki hyvitykseksi kaikista Venäjän vuosien varrella tekemistä synneistä ja vääryyksistä, saisin palatessani kritiikkiä siitä, ettei se ollut tarpeeksi hyvin ja että minun olisi pitänyt saada vielä Pietarikin", Trump kirjoittaa.

Tuoko Trump mukanaan omat ruoat tai jopa astiaston?

HS:n kaupunkitoimittaja Marja Salomaa on Kalastajatorpalla haastattelemassa yhtä hotellin historiakirjan kirjoittannutta taiteen tohtori Sam Inkistä. Olettamuksen mukaan Trump yöpyy alueella sunnuntain ja maanantain välisen yön.

Eleettömän skandinaavisen sisustuksen on veikkailtu olevan kaukana Trumpin mausta.

”Sitä pitää kysyä häneltä. Hotellivieraita on monenlaisia”, Inkinen sanoo.

Kalastajatorpalla on aiemmin vieraillut muun muassa George Bush 1980-luvulla.

Kalastajatorpan valtion vierasmajassa on yöpynyt myös Venäjän presidentti Boris Jeltsin. Heikkisen mukaan hän toi aikoinaan mukanaan omat ruoat.

”Joskus päämiehet ovat tuoneet mukanaan jopa oman astiaston”, Inkinen sanoo.

Kalastajatorpan on veikattu soveltuvan yöpymiseen muun muassa turvallisuutensa ansiosta.

Kalastajatorppa kuuluu osaksi Hilton-ketjua. Valtion vierastalo puolestaan on Suomen valtion omistama.

Salomaan oletuksen mukaan osa presidentin kestitsemisestä aiheutuvista kustannuksista laskutetaan Trumpin delegaatiolta.

Hikinen huippari

Moottoritien vieressä matkalla kentälle lukee +30. Fahrenheiteissa se on just alta pakkasrajan. Kuulinkin tänään jenkkitoimittajalta, että häntä oli varoitettu etukäteen, että te jäädytte siellä Helsingissä.

Alukset päivystävät Katajanokan edustalla

Toimittajabussillakin on poliisisaattue

Jopa bussia, joka kuljettaa toimittajat kentälle Trumpin konetta vastaan, saattaa moottoripyöräpoliisi. Enpä ole aiemmin nähnyt Suomessa tällaista.

Poliiseja tyhjällä Mannerheimintiellä

Olen matkalla kentälle toimittajabussissa. Mannerheimintiellä on joka kulmassa huomioliiviasuinen poliisi. Muuta liikennettä onkin sitten vähän.

Turvajärjestelyt yhtä tiukat kuin USA:ssa

Trumpin saapumisen turvajärjestelyt Suomessa ovat yhtä tiukat kuin USA:ssa. Toimittajat lähtevät Finlandia-talolta bussilla pari tuntia ennen kuin pitää olla kentällä. Tavarat läpivalaistaan. Viime syksynä, kun Niinistö vieraili Valkoisessa talossa, Valkoisen talon portille piti mennä tunteja aiemmin turvatarkastuksen takia. Koiratkin nuuhkivat laukut. Sitten vain odoteltiin.

HS:n suora lähetys Kalastajatorpalta ja lentokentän läheisyydestä alkamassa

Kalastajatorppa on tukevasti aidattu. Poliiseja on vilisemällä.

Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

Helsinkiläinen hotellikonkari Kalastajatorppa on jälleen huippukokousjärjestelyjen keskipisteessä. Trumpien ennakoidaan saapuvan Valtion vierastaloon, Kalastajatorpan hotellisiiven kupeeseen illan suussa. HS:n kaupunkitoimittaja Marja Salomaa analysoi tässä jutussa, miksi paikka on ylivoimainen valinta presidenttiparin yöpaikaksi.

Villi veikkaus, että pelkistetty skandinaavisuus ei vetoa Trumpiin.

Valkoisen talon toimittajat, jotka seuraavat presidenttiä kaikkialle, kertoivat tänään, että Trumpin golfkenttähotellin sisustus Skotlannissa oli valkoista ja kultaa. Ne ovat Trumpin lempivärit. No, niitä löytyy myös Linnasta maanantaina.

Uutistoimisto AP kertoi tänään, että Trump ei olisi halunnut alun perin tavata Putinia Helsingissä, vaan Valkoisessa talossa. AP:n mukaan hän pelkäsi, ettei Helsinki ole tarpeeksi hieno (glamorous). Avustajat vakuuttivat, että kyllä on.

Ehkäpä me katsomme futista. Katsotaankohan Air Force Onessa sitä? Putin nyt katsoo tietysti, mutta USAn joukkue ei päässyt edes kisoihin. Jenkeissä amerikkalainen futis on paljon suositumpaa.

Trumpeja vastaan lentokentälle on tulossa ainakin sata toimittajaa

Kentälle on näköjään tulossa ainakin sata toimittajaa ja kuvaajaa Air Force Onea vastaan. Mitäköhän me kaikki teemme kentällä ennen sitä? Kun Trumpin kone laskeutuu kello 21, voi olla, että hän tervehtii mediaa. Tai sitten hän vain hyppää mustaan autoon ja suuntaa Kalastajatorpalle yöksi.

Juttelin lehdistökeskuksessa brittien ja amerikkalaisten kanssa. Kaikki olivat epävarmoja, mitä Helsingissä sovitaan, jos sovitaan.

HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski raportoi matkalla lentokentälle

Nyt mennään! Trump ei ole vielä edes noussut ilmaan Skotlannissa, mutta kansainvälinen toimittajajoukko on jo lähdössä Finlandia-talolta häntä vastaan. Turvatarkastus on sama kuin lentokentällä.

Donald ja Melania Trump nousivat lentokoneeseen Skotlannissa

Donald ja Melania Trump nousivat Air Force Onen kyytiin sateisessa Skotlannissa ja suuntaavat nyt kohti helteistä Helsinkiä. Presidenttiparin odotetaan saapuvan Helsinki-Vantaalle illalla noin yhdeksältä.

Hornetit ovat ilmassa, Puolustusvoimien mukaan kyse on normaalista lentotoiminnasta

Hornetit ovat ilmassa, mutta puolustusvoimat ei kommentoi, liittyykö se huippukokoukseen. ”Kyse on normaalista lentotoiminnasta”, kertoo Puolustusvoimien viestintäpäivystäjä  Katrina Carlson.

Katuja katkaistu betoniesteillä ydinkeskustassa

Helsingin ydinkeskustan katukuvaan on ilmestynyt paljon värikkäitä betoniesteitä. Muun muassa Pohjoisesplanadilta lähteville poikkikaduille on lisätty useita jykeviä esteitä.

Lisäksi Esplanadille on ilmestynyt kirkkaita muovikartioita.

Presidenttien vierailu tulee vaikuttamaan liikenteeseen runsaasti sunnuntain ja maanantain aikana. Kansalaisia on kehotettu välttämään liikkumista alueella omalla autolla.

Trump on aloittanut matkansa kohti Suomea

Donald Trumpin autosaattue on lähtenyt Skotlannissa Turnberrystä kohti Prestwickin lentokenttää, kertoo BBC. Air Force Onen odotetaan laskeutuvan Helsinki-Vantaalle tänään noin kello 21.

Trump: EU, Kiina ja Venäjä ovat vihollisia

Donald Trump listasi EU:n, Kiinan ja Venäjän "vihollisikseen" juuri ilmestyneessä uutiskanava CBS:n haastattelussa.

"Mielestäni minulla on paljon vihollisia. - - Vaikka ei ehkä uskoisi, Euroopan unioni on vihollinen. Venäjä on tietyssä suhteessa vihollinen. Kiina on taloudellinen vihollinen, ehdottomasti, mutta se ei tarkoita, että se olisi paha. Se tarkoittaa, että Kiina on kilpailunhaluinen", Trump sanoi.

Mystiset pukumiehet päivystävät yhä St. George-hotellin edessä

Trumpit saapuvat jo tänään, mutta heidän majoituksensa on yhä epäselvä. Pukumiehiä on pyörinyt tällä viikolla kahden majoituspaikaksi veikatun hotellin, St. Georgen ja Kalastajatorpan, ympärillä. Sunnuntaina iltapäivällä miehet istuivat retkituoleilla Helsingin Vanhan kirkkopuiston kulmalla St. Georgen edessä.

Voi esimerkiksi olla, että toisessa hotellissa yöpyvät Trumpit, toisessa Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo. Lue tästä jutusta lisää.

Helsinki Callingin järjestäjä: "Kaikki meni uskomattoman hyvin"

Säde Peltola, yksi Helsinki Callingin järjestäjistä, kertoo Senaatintorin tapahtuman päätyttyä, että päivä on järjestäjien näkökulmasta ollut onnistunut.

"Kaikki meni uskomattoman hyvin", Peltola iloitsee.

Hän kertoo, että helteiseen säähän oltiin varauduttu etukäteen.

"Meillä oli kaksi isoa vesikanisteria, joita eräs ravintola ystävällisesti antoi meidän täyttää kulkueen aikana. Kukaan ei onneksi pyörtynyt, se jännitti etukäteen", Peltola kertoo.

Helsinki Callingin käsitys tapahtuman osanottajamäärästä poikkeaa poliisin laskujen (reilu 2000 osallistujaa) kanssa.

"Pyysimme järjestyksenvalvonnasta huolehtivaa tahoa laskemaan ihmisten määrää, ja heidän arvionsa mukaan paikalla oli noin 4000 ihmistä. Siinä ihmisiä tuli ja meni aika paljon", Peltola sanoo.

Presidentit otetaan vastaan poikkeuksellisen helteisessa Helsingissä

Helsingissä on vietetty hyvin kuumaa kesäpäivää. Kumpulassa mitattiin sunnuntaina 30,1 asteen lämpötila.

Helsingissä ei ole vuosiin ollut yhtä lämmintä, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen kertoo.

"Edellisen kerran näin kuumaa on ollut heinäkuussa 2015”, Siiskonen sanoo.

Maanantaina lämpötila saattaa kohota jopa 32 asteeseen.

Helsinkiä kiertelevä linja-auto toivottaa presidenteille siunausta

Jesus bless Trump and Putin welcome to Finland -tekstillä varusteltu linja-auto kääntyy kohti Kruununhakaa. Pian se saapuu takaisin ja parkkeeraa Presidentinlinnan eteen

Joosua-missio ry:n trubaduuriksi itseään kutsuva Samuel Suokkko kertoo yhdistyksen kiertävän linja-autolla ympäri Helsinkiä helteestä nauttien. Teippausten toivotusten he toivovat muistuttavan presidenttejä siitä, että vallastaan huolimatta he ovat vastuussa teoistaan Jumalalle. Suokko ei halua kommentoida järjestön poliittisia tarkoitusperiä, sillä kiertämässä ollaan evankelistisessa tarkoituksessa.

Linja-auto on ehtinyt olla pysähdyksissä Presidentinlinnan edessä alle kymmenen minuuttia, kun nappikorvainen pukumies poliisimerkki kaulassaan tulee lähettämään seurueen matkoihinsa.

Helsingin poliisi: Kaikki on sujunut toistaiseksi suunnitelmien mukaan

Helsingin poliisin mukaan huippukokoukseen liittyvät turvatoimet ovat sujuneet toistaiseksi suunnitelmien mukaan.

Mielenosoituksissa oli suurin piirtein niin paljon ihmisiä kuin etukäteen arvioitiin ja ne sujuivat rauhallisesti, kertoo ylikomisario Pekka Höök.

Poliisi tekee parhaillaan tarkastuksia saattueiden mahdollisten kulkureittien varrella. Höökin mukaan mitään erikoista ei ole tullut ilmi.

Presidenttien vierailu vaikuttaa kaupunkipyörien saatavuuteen

HKL twiittasi presidenttien vierailun vaikuttavan myös kaupunkipyöräilijöihin.

Kantakaupungin alueelta poistetaan käytöstä noin kymmenen kaupunkipyörätelinettä sunnuntain ja maanantain ajaksi. Pyöriä ei saa palauttaa asemille, jotka on merkitty sulkunauhoilla.

HKL ei ole tarkentanut, missä päin käytöstä poistetut asemat sijaitsevat.

HKL:n mukaan asemat palautuvat käyttöön, kun nauhat poistetaan.

Trump-imitaattori kerää huomiota Kauppatorilla

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia imitoiva esiintyjä kerää huomiota kulkemalla ympäri Kauppatoria.

Esitystä seuraavat niin tiedostuvälineiden kuin turistienkin kamerat.

Perinteiset lentokonebongauspaikat on suljettu

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatoimet vaikuttavat myös lentokonebongareihin.  Perinteisille bongauspaikoille Katriinantielle ja Lemminkäisen kalliolle ei ole pääsyä.

Lentoaseman turva-aitojen lähelle meneminen on estetty kokonaan ja paikalla on varusmiehiä ja poliiseja ohjaamassa ihmisiä.

Poliisin mukaan bongareille ei ole voitu osoittaa vaihtoehtoisia katselu- tai bongauspaikkoja, koska  kentän ympärillä on paljon eri yritysten alueita, eikä koneiden laskeutumissuunnat ole tiedossa.

Myös Finavian katseluterassi on suljettu.

Lue HS:n juttu lentokonebongauksesta.

"Uudet syytteet venäläisiä vastaan vahvistavat Trumpin asemaa neuvotteluissa"

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton kommentoi haastattelussaan ABC -televisiokanavalle, että uudet syytteet venäläisiä agentteja vastaan vain vahvistavat presidentti Trumpin neuvotteluasemaa.

"Nyt presidentti voi mennä, iskeä tämän asian pöytään ja sanoa että 'tämä on vakavaa, meidän pitää puhua tästä'", Bolton totesi.

Bolton totesi haastattelussa myös, että USA:n ja Venäjän väleissä on kieltämättä vihamielisiä piirteitä.

Lentokentän alueella laajat turvatoimet

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja sen ympärillä on mittavat turvatoimet, koska Donald Trumpin koneen on määrä saapua tänään illalla. Poliisin lisäksi turvatoimiin osallistuvat rajavartiolaitos ja puolustusvoimat.

Trumpia ja häntä kuljettavaa Air Force One -lentokonetta odotetaan saapuvaksi Helsinki-Vantaalle kello 21.

Itä-Uudenmaan poliisin komisario Risto Purastie kertoo, että poliisillakaan ei ole vielä vahvistettua tietoa siitä, milloin kone tarkalleen saapuu. Myöskään koneen laskeutumissuunta ei ole tiedossa.

Poliisi onkin läsnä myös lentokentän lähialueilla kaikissa koneen mahdollisissa laskeutumissuunnissa.

Tavallisiin matkustajiin turvatoimet vaikuttavat lähinnä liikennekatkoksina, joita on luvassa etenkin maanantaina koko päivän, kun huippukokoussaattueet poistuvat ja saapuvat kentälle.

Tuolloin viranomaiset sulkevat tiet, joilla saattueet kulkevat ja sen lisäksi myös ristikkäinen liikenne pysäytetään.

Purastien mukaan kentälle ei kannata maanantaina saapua Helsingistä autolla. ”Juna on paras vaihtoehto”, hän sanoo.

 

Teitä tukittu betoniporsailla ja ajoneuvoilla ympäri keskustaa

Senaatintorilla jatkuvasta Helsinki Calling -mielenosoituksesta kantautuu rauhallista musiikkia.

Ihmiset kävelevät jäätelöitä syöden, turisti pysähtyy kysymään tietä paperinen kartta kädessään.

Aleksanterinkadulla kahvilan terassilla istuva Markus Nordenstreng näyttää samalta kuin moni muukin ympärillä: tavalliselta kesäpäivältä nauttivalta helsinkiläiseltä. Hän on kuitenkin ollut mukana mielenosoituksessa, jonka toivoisi osoittavan, että suomalaiset välittävät ihmisoikeuksista.

Nordenstrengin mukaan mielenosoitus on ainakin saanut huomiota: kulkueen aikana useampikin ulkomaisen median edustaja tuli nykimään häntä hihasta ja kyseli, kuinka mielenosoitus on sujunut.

Huippukokouksesta kielivät lähinnä ympäriinsä viuhuvat poliisiautot sekä ajoneuvoin ja betoniporsain tukitut tiet.

"Emme etsi konkreettisia ratkaisuja", kommentoi USA:n John Bolton

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton kommentoi ABC-televisiokanavan haastattelussa, että Venäjä suostui vapaamuotoiseen tapaamiseen. Hänen mukaansa tapaamisessa ei etsitä konkreettisia ratkaisuja.

Bolton kommentoi myös presidentti Putinin roolia Venäjän yrityksissä vaikuttaa USA:n vaaleihin Trumpin eduksi vuonna 2016.

"Vaikea uskoa että Putin ei tiennyt", Bolton totesi.

Senaatin demokraattijohtajat pyytävät Trumpia olemaan tapaamatta Putinia kahden kesken

Vielä kaksi päivää sitten joukko demokraatteja vaati presidentti Trumpia perumaan koko tapaamisen. Eilen pienempi joukko demokraattipoliitikkoja pyysi kirjeessään Trumpia olemaan tapaamatta Putinia kaksistaan, kuten johtajilla on tarkoitus.

"Putin on koulutettu KGB-agentti joka tulee kokoukseen hyvin valmistautuneena", luki kirjeessä.

Buzzfeedin toimittaja Emma Loop twiittasi kuvat kirjeestä.

Poliisi: Helsinki Calling -mielenosoitukseen osallistui noin parituhatta ihmistä

Noin parituhatta ihmistä käveli Helsinki Calling -mielenosoituksessa läpi paahteisen Helsingin keskustan, arvioi ylikomisario Pekka Höök kulkueen päätyttyä.

Ennen tapahtuman alkua poliisi arvioi, että mielenosoitukseen osallistuisi noin 1500 ihmistä.

Höökin mukaan tapahtuma sujui erittäin rauhallisesti. Hänen tiedossaan ei ole, että poliisi olisi joutunut puuttumaan yhteenkään järjestyshäiriöön. Höökin mukaan jonkin verran ihmisiä poistui Senaatintorilla.

"Helle varmaan vaikutti. Olin itsekin paikalla ja siellä oli kyllä todella kuuma."

Helsingin Sanomien mainokset kiinnostavat myös ulkomaista mediaa

Myös ulkomainen media kiinnostui HS:n mainoskampanjasta sananvapauden puolesta. Ulkomaiset toimittajat ovat kuvanneet mainoksia pitkin päivää.

Helsingin Sanomien 300 julisteen mainoskampanja suunnattiin Helsinkiin saapuville presidenteille muistutukseksi lehdistönvapauden tärkeydestä.

Lue HS:n juttu kampanjasta tästä.

Vaalivaikuttaminen ja kybersota olivat tapetilla Trumpin ja Putinin välillä myös vuosi sitten

Uudet syytteet venäläisiä agentteja vastaan varjostavat Trumpin ja Putinin tapaamista. Syytteissä on kyse USA:n viranomaisten näkemyksestä, että Venäjä pyrki vaikuttamaan USA:n presidentinvaaleihin Trumpin eduksi 2016.

Asia oli myös vahvasti esillä vuosi sitten samoihin aikoihin. Silloin Trump ja Putin olivat keskustelleet yhteisestä kyberturvallisuusyksiköstä. Ajatus ei kestänyt kovin kauaa ennen kuin se haudattiin kokonaan.

Finlandia-talon lehdistökeskuksessa on esillä suomalaista designia ja perinteisiä herkkuja

Lehdistökeskuksena toimiva Finlandia-talo tarjoaa medialle hienot puitteet presidenttien tapaamisen ajan. Paikalla kuhisee jo median edustajia ruokailemassa, mutta suurissa työtiloissa on vielä paljon tilaa.

Lounge-tilat ovat sisustettu suomalaisella designillä ja isot valkokankaat ovat valmiina illan jalkapallon MM-kisojen kisastudiota varten.

Finlandia-talossa eri puolilta löytyy eväspisteitä ja suomalaisia herkkuja, kuten Marianne-karkkeja ja mustikkapiirakkaa.

Saunatilat herättävät mielenkiintoa ulkomaisessa mediassa, mutta löylyihin asti ei ole vielä uskaltautunut moni.

HS arvioi, mitä suurvaltajohtajat todella haluavat toisistaan

Onnistuuko Trump siinä, missä edeltäjät epäonnistuivat? Kääntyykö Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteissa uusi sivu? Washingtonin kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski ja tuleva Moskovan-kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen kertovat, mitä suurvaltajohtajat haluavat toisistaan – lue juttu tästä.

Venäjän senaatin edustaja väittää, että uusissa syytteissä venäläisiä agentteja kohtaan on kyse vain Trumpin painostamisesta

Venäjän parlamentin ylähuoneen ulkoasian komitean varapuheenjohtaja Klimov kommentoi sunnuntaina venäläiselle uutistoimisto TASS:ille, että hänen mielestään uusien syytteiden tarkoitus on vain painostaa Trumpia ottamaan kovempi neuvotteluasenne Putinin kanssa Helsingissä maanantaina.

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinta johti perjantaina jälleen uusiin syytteisiin. Tällä kertaa kohteena oli 12 venäjän sotilastiedustelun agenttia. Lue HS:n uutinen aiheesta.

Mueller on tutkinut yli vuoden Trumpin presidentinvaalikampanjan yhteyksiä venäläisiin agentteihin ja toimijoihin. HS julkaisi katsauksen tutkimukseen perjantaina.

Amerikkalaiskanava CNN:n suora lähetys Altaalta on käynnissä

Muun muassa amerikkalaiskanava CNN on pystyttänyt tv-studionsa meriuimala Altaalle Kauppatorin kupeeseen. Kanavan kirjeenvaihtaja Abby Phillip ihastelee helsinkiläismaisemaa Twitterissä:

Sofi Oksanen: "Elämme kummallisia, vaarallisia aikoja"

Kirjailija Sofi Oksanen nousi Senaatintorille pitämään puhetta ihmisoikeuksien puolesta.

”Minä kuulun sukupolveen, jonka nuoruudessa iloitsimme muurien murtumisesta”, Oksanen aloitti puheensa.

Oksasen mukaan takapakkia on otettu paljon hänen nuoruusvuosistaan, eikä muutos ole tapahtunut hyvään suuntaan.

”Elämme kummallisia, vaarallisia aikoja”, Oksanen sanoi.

Hän puhui Venäjän olevan maa, jossa muuan muassa korruption tutkiminen on hengenvaarallista. Oksasen mukaan maassa tulkitaan lainsäädäntöä mielivaltaisesti ja maa syyllistyy muun muassa sotarikoksiin joutumatta niistä vastuuseen.

”Se myös sotkeutuu itsenäisten maiden vaaleihin”, Oksanen totesi.

Oksasen mukaan Helsinki Calling –mielenosoituksen tärkeä anti onkin puhua ihmisoikeuksista, sillä hän uskoi, ettei presidentti Trump ja presidentti Putin käsittele teemoja omassa tapaamisessaan.

”Ne eivät heitä kiinnosta.”

Putin käyttää neuvotteluissa usein Hyvä poliisi, paha poliisi -strategiaa, kertoo Latvian entinen presidentti

Latvian entinen presidentti Vaira Vike-Freiberga kertoi presidentti Putinin neuvottelustrategioista The Guardianin taannoisessa haastattelussa.

Vike-Freiberga kuvaili Putinia täydelliseksi näyttelijäksi joka "Vaihtaa sujuvasti kreikkalaisten teatterin suru- ja ilonaamareiden välillä".

Guardian siteerasi myös Toomas Ilvestä, Viron entistä presidenttiä.

"Yksi strategia jota venäläiset käyttävät, on kertoa kokouksen jälkeen jostain, mistä ei edes ole puhuttu itse kokouksessa", Ilves kuvaili.

Finavia: Helsinki-Vantaan lentoasemalle kannattaa lähteä normaalia aiemmin

Lentokentälle kannattaa lähteä tänään ja huomenna normaalia aiemmin. Finavian viestintäpäällikkö Annika Kåla kertoo, että turvatarkastuksiin ei ole odotettavissa poikkeuksellisia ruuhkia, mutta liikennejärjestelyt eivät suju normaalisti. Joukkoliikenteessä saattaa olla merkittäviä häiriöitä ja muussakin liikenteessä saattaa olla pysähdyksiä.

Rajavartiolaitoksen mukaan huippukokouksen takia käyttöönotetut Schengen-alueen sisärajatarkastukset eivät ole aiheuttaneet jonoja.

Helsingin Sanomien uutispäällikkö Irina Vähäsarja kertoo, että lentoasemalla oli runsaasti rajatarkastajia sunnuntaina iltapäivällä. ”Rajatarkastajia näki heti, kun astui ulos lentokoneesta saapuvien ja lähtevien matkustajien alueelle. Lisäksi rajatarkastajia liikkui matkalaukkuhihnojen lähellä ja tuloaulassa”, Vähäsarja kertoo.

Helsinki-Vantaan lentokonebongareiden katseluterassi on suljettu huipputapaamisen vuoksi. Vierailun aikana poliisi voi rajoittaa myös liikkumista lentoaseman turva-aitojen lähellä.

Poliisi muistuttaa myös ilmailurajoituksista. Ilmailu on kokonaan kielletty Helsingin kantakaupungin yllä ja Helsinki-Vantaan lennonjohdon lähialueella lukuun ottamatta kaupallista ilmaliikennettä, jonka määränpää tai lähtökenttä on Helsinki-Vantaan lentoasema. Kielto koskee myös droneja.

Video: Senaatintorin portaille on viritetty paljon erilaisia ja värikkäitä banderolleja

Sofi Oksanen puhuu ihmisoikeuksien puolesta

Kirjailija Sofi Oskanen pitää pian puheen Senaatintorilla. Oksasen mukaan ihmisoikeudet ovat tärkeä viesti, jonka mielenosoittajat haluavat välittää Trumpille ja Putinille.

”Ihmisoikeuksien ja sananvapauden kunnioittaminen sekä lehdistönvapaus ovat tärkeitä asioita”, Oksanen listasi.

Hän toivoi maailman kiinnittävän huomiotaan muun muassa Ukrainaan.

"Siellä kuolee päivittäin ihmisiä eurooppalaisten arvojen puolesta", Oksanen sanoi.

Myös ydinaseet saattavat olla kokouksen asialistalla

Presidentti Trump saapuu kommenttiensa mukaan tapaamiseen vähin odotuksin.

HS:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan vuonna 2021 umpeutuvan Start-ydinaseiden rajoittamissopimuksen jatko on niitä harvoja asioita, josta kokouksessa voidaan sopia jotain konkreettista.

Poliisi: Senaatintorilla on 2500 ihmistä, joista osa turisteja

Senaatintorilla lähes 30 astetta lämmintä

Mielenosoituksen päätepisteenä toimivalla Senaatintorilla on lähes 30 astetta lämmintä. Paikalle saapuneet ihmiset ovat varustautuneet hellesäähän päähineillä ja erilaisilla aurinkosuojilla. Sinisellä taivaalla näkyy vain muutama kumpupilvi.

HS:n paikalla olevan toimittajana arvion mukaan torilla on tuhansia ihmisiä.

Pian alkavien puheiden pitäjinä kuullaan muun muassa europarlamentaarikko Heidi Hautalaa sekä kirjailija Sofi Oksasta.

Kansainväliset mediat lähettävät ohjelmaa Helsingistä koko tämän ja huomisen päivän

Fox Newsin aamulähetys tulee parhaillaan suorana Helsingistä. Juontajat keskustelevat Trumpin neuvottelustrategiasta ja kritisoivat demokraatteja, jotka vaativat kokouksen perumista.

Myös CNN:n Wolf Blitzer twiittasi hetki sitten valmistautuvansa lähetyksiin tänään ja huomenna.

Helsinkiin odotetaan kokouksen aikana yhteensä n. 1500 toimittajaa 61 eri maasta.

Amerikkalaiskanava Helsingin mielenosoituksesta: "Pikemminkin kesäfestivaali"

Amerikkalainen uutiskanava MSNBC kuvailee lähetyksessään Helsinki Calling festivaalia "enemmän kesäfestivaaliksi kuin protestiksi". Asiasta twiittaa Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Johannes Kotkavirta:

Video: Mielenosoitukseen on tultu erikoisilla tavoilla, kuten tällä nojapyörällä Lahdesta asti

Welcome Trump -mielenosoituksessa on rauhallinen tunnelma

Perussuomalaisten nuorten järjestämä Welcome Trump -mielenosoitus on käynnissä Narinkkatorilla. Paikalla on kymmeniä henkilöitä, joista osa on median edustajia.

Myös Helsinki loves Trump-ilmiön edustajia ja Soldiers of Odinin väkeä on tullut paikalle tukemaan tapahtumaa.

Jarmo Keto piti juuri tervetuliaispuheen, mutta muuten tapahtumassa on hyvin rauhallista.

"Trump on kova jätkä" sanoo Tommi O. Pälve, perussuomalaisten nuorten hallituksen varajäsen.

"Hän on hyvä presidentti, puolet amerikkalaisista äänesti häntä", Pälve lisää.

Järjestäjillä on päällään t-paidat, joissa lukee #MFGA ja #MAGA eli Make Finland Great Again ja Make America Great Again. Ihmisillä on käsissään Suomen ja Yhdysvaltojen lippuja ja paikalla on myös iso banneri, jossa toivotetaan Trump tervetulleeksi Suomeen.

Kulkue saapunut Senaatintorille

Kulkue on saavuttanut Senaatintorin. Torilla kuullaan myöhemmin iltapäivän aikana puheita.

Parhaillaan torilla soi musiikki ja ihmiset nauttivat lämmöstä hyvässä hengessä. Torilla liehuvat muun muassa sateenkaariliput.

Kulkueessa on nähty myös paljon erilaisia kylttejä, kuten kyltti, jossa luki: ”Build saunas, not walls”

Veera Tyhtilä: "Suomi ei ole pelinappula"

Helsinkiläinen näytelmäkirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja Veera Tyhtilä  otti osaa mielenosoitukseen.

Tyhtilän mukaan sananvapaus on heikentynyt merkittävällä tavalla sekä Yhdysvalloissa että Venäjällä.

”Tuemme tiedon vapautta. Jokaisella on oikeus kirjoittaa ja vapaus saada äänensä kuuluville”, Tyhtilä sanoi.

Tyhtilän mukaan presidenttien harjoittama politiikka on ollut vahingollista koko maailmalle.

”Molempien maiden johtajat pyrkivät lietsomaan ja poimimaan vähemmistöjä vihan kohteeksi. He ovat saaneet myös meidät riitelemään keskenään”, Tyhtilä sanoi.

Tyhtilän esimerkin mukaan esimerkiksi ristiriidat köyhien ja rikkaiden välillä ovat kasvaneet.

Tyhtilä uskoo presidenttien palaavan kovaa peliä omien etujensa nimissä. Tyhtilän mukaan Suomella on tärkeä rooli osoittaa oma paikkansa palapelissä.

”On äärimmäisen tärkeää osoittaa, että olemme yhdessä, emmekä ole pelinappuloita, eikä meitä voi käyttää sellaisiin tarkoituksiin”, Tyhtilä sanoi.

 

Saksan ulkoministeri varoittelee Trumpia tekemästä sopimuksia Putinin kanssa

Saksan ulkoministeri Heiko Maas varoittaa, ettei presidentti Trumpin kannata tehdä presidentti Putinin kanssa Yhdysvaltain liittolaisille haitallisia kahdenvälisiä sopimuksia Helsingissä maanantaina.

Trump kritisoi poikkeuksellisesti ja voimakkaasti Saksaa ja Saksan väitettyä riippuvuutta venäläisestä kaasusta. Kritiikki liittyy rakenteilla olevaan Nordstream 2 -kaasuputkeen. Lue HS:n uutinen aiheesta tästä.

"Trumpilla on hyviäkin mielipiteitä", sanoo kulkuetta seurannut Mirka Pittman

Rantasalmella asuva Mirka Pittman on sitä mieltä, että mielenosoitus on joukkohysteriaa ja että Trumpilla on hyviäkin mielipiteitä. Pittman kertoo kannattavansa esimerkiksi Meksikon muuria. Mukana kulkuetta seuraamassa Helsingin Aleksanterinkadulla oli Ritva Suhonen.

Poliisi on varautunut kiinniottoihin

Peter Vesterbacka: "Suomessa uskotaan ihmisoikeuksiin"

Mobiilipelien kehittäjä Peter Vesterbacka otti osaa Helsinki Calling –mielenosoitukseen.

”Olen mukana täällä, sillä tämä on tärkeä asia. Helsinki on tunnettu siitä, että se pitää ihmisoikeuksia kunniassa”, Vesterbacka muistutti.

”Täällä uskotaan ihmisoikeuksiin. Se on todella tärkeää.”

Vesterbacka on mukana puhujana mielenoistuksessa myöhemmin sunnuntaina.

”Voimme olla ylpeitä siitä, että ole olemme maailman onnellisin kansa. Ei vain omasta, vaan myös YK:n mielestä”, Vesterbacka sanoi.

Vesterbackan mielestä yksi maamme vahvuuksista on, ettei ristiriitoihin etsitä ratkaisua esimerkiksi tarttumalla aseisiin vaan löytämällä muita vaihtoehtoja.

”Täällä ei olla aseistamassa opettajia, vaan annetaan enemmän työvälineitä ja koulutusta kaikille”, Vestecbacka sanoi.

Vesterbacka totesi, ettei kaikkialla maailmassa suhtauduta samoin ihmisoikeuksiin kuin Suomessa.

”Kaikki maailman johtajat eivät voi puhua yhtä syvällä rintaäänellä ihmisoikeuksista”, Vesterbacka sanoi ja viittasi muun muassa Trumpin harjoittamaan siirtolaispolitiikkaan, jossa lapsia on erotettu vanhemmistaan.

Trumpin kentän yllä lentänyt liitäjä pidätetty Skotlanissa

Reuters uutisoi, että varjoliitäjä, joka osoitti mieltä Trumpia vastaan Skotlannissa, on pidätetty.

Mielenosoittaja onnistui lentämään Greenpeacen tunnuksilla varustetulla varjoliitäjällä Trumpin hotellin ja golf-kentän yli, vaikka alueen yllä oli lentokielto.

Liitäjä veti perässään Trumpia pilkkaavaa julistetta. HS uutisoi asiasta.

HS kokosi huippukokouksen aikataulut

Yhdysvaltain presidentin Air Force One -lentokone laskeutuu Helsinki-Vantaalle kello 21. HS kokosi yhteen kaiken sen, mitä päivien kulusta tällä hetkellä tiedetään – lue juttu tästä.

Welcome Trump -mielenosoitus alkaa Narinkkatorilla

Kampin edustalla Narinkkatorilla on pian alkamassa Welcome Trump -mielenosoitus. Paikalla on nyt noin parikymmentä ihmistä.

"Odotamme paikalle noin 50 ihmistä. Heinäkuu on hankala aika mielenosoituksille, kun moni on poissa pääkaupunkiseudulta", kertoo Maria Sorja, perussuomalaisten pääsihteeri.

Paikalla on myös Helsinki loves Trump -liikkeen edustajia tukemassa mielenosoitusta.

Video: Abdirahim Hussein kertoo, miksi osallistuu mielenosoitukseen

Iskulauseissa vaaditaan ihmisoikeuksien kunnioittamista

Liikenne seisoo Sokoksen kulmalla. Letka on muodostunut pitkäksi ja mukana on runsaasti ihmisiä.

Mukana kuuluu muun muassa ruotsinkielinen huuto: ”Ei rasisteja meidän kaduillemme!” Lisäksi kuullaan iskulausahduksia ihmisoikeuksien puolesta sekä naisten oikeuksien puolesta.

”Helsinki puolustaa ihmisoikeuksia, Helsinki vaatii ihmisoikeuksia”, kuului megafoneista ja mielenosoittajien huudahduksista Stockmannin kohdalla.

Arki jatkuu keskustassa mielenosoituksen ohella

Rautatieaseman edustalla Kaivokadulla muu arki jatkuu mielenosoituksen ohella. Raitiovaunuliikenne ja katuvalot toiminnassa normaalisti, kertoo paikan päällä oleva HS:n toimittaja Katja Kuokkanen.

Sisärajatarkastuksissa ei ole tullut ilmi tavallisesta poikkeavaa

Huippukokouksen vuoksi käyttöönotetut Schengen-alueen sisärajatarkastukset ovat sujuneet rauhallisesti, kertoo kapteeni Samuel Siljanen Suomenlahden merivartiostosta.

Tarkastuksia on tehty lähinnä Helsingin satamissa ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Tarkastuksia on tehty kohdennetusti riskianalyysien perusteella. Siljasen mukaan tarkastukset eivät ole aiheuttaneet jonoja tai ruuhkaa, eikä niissä ole tullut ilmi mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

 ”Joissakin tapauksissa on ollut puutteita matkustusasiakirjoissa tai on löytynyt etsintäkuulutuksia, mutta ei mitään poikkeuksellista, mikä liittyisi huippukokoukseen”, Siljanen kertoo.

Kulkue etenee musiikin tahdissa

Kulkue etenee huutolausahduksien ja musiikin tahdittamana. Kulkueessa kulkee mukana pakettiauto, jonka takaosasta kuuluu rytmikästä musiikkia kovalla volyymillä.

Letka seisahtelee välillä, samoin liikenne. Letka seisahti hetkeksi Rautatieaseman edustalla.

Trump tv-kanavan haastattelussa: Odotukseni matalalla Putinin tapaamisen suhteen

Presidentti Donald Trump on kommentoinut amerikkalaiskanava CBS:lle huomista tapaamista Putinin kanssa.

"Odotukseni ovat matalalla", hän sanoi.

Kun haastattelija kysyi Trumpilta tämän tavoitteista neuvotteluille, presidentti sanoi kertovansa vasta huippukokouksen jälkeen. Trump kuitenkin lupasi, ettei presidenttien tapaamisesta seuraisi "mitään pahaa."

Lue HS:n juttu aiheesta täältä.

Poliisin arvio: Kulkueessa tällä hetkellä puolitoistatuhatta osallistujaa

Helsingin poliisi arvioi, että Helsinki Calling -mielenosoituksessa marssii tällä hetkellä noin 1 500 osallistujaa.

Mielenosoitusmarssi alkoi helteisessä Kaisaniemessä

HS:n ja IS:n suora lähetys Helsinki Calling -mielenosoituksesta on käynnissä. HS:n toimittaja Katja Kuokkanen raportoi paikan päältä.

Kulkue on lähtenyt liikkeelle

Kulkue on lähtenyt liikkeelle ja etenee Itäiseltä Teatterikujalta Vilhonkadulle. Kulkue suuntaa seuraavaksi kohti Kaisaniemen puistoa.

Myös Trumpin kannattajat marssivat Lontoossa eilen

Myös presidentti Trumpia kannattavia mielenilmauksia nähtiin eilen Lontoossa.

Tuhannet ihmiset marssivat paitsi kannattaakseen Trumpia, myös vankilassa olevaa äärioikeistolaisaktiivi Tommy Robinsonia. Mielenosoitukset alkoivat erillisinä, mutta yhdistyivät myöhemmin yhdeksi yhteiseksi kulkueeksi.

Evening Standard -lehden mukaan protestien yhteydessä pidätettiin 12 ihmistä.

Myös Helsingissä suunnitellaan Trumpia kannattavia mielenilmauksia. Ainakin Perussuomalaiset nuoret suunnittelevat täksi päiväksi Welcome Trump! -mielenilmausta.

Mielenosoittajat ovat lähtemässä liikkeelle

Mielenosoittajat harjoittelevat vielä huudatuksia Kaisaniemen kentällä. "Helsinki for human rights", väkijoukko huutaa. Jono on asettunut järjestykseen marssia varten.

Mielenosoittajat ovat kokoontuneet Kaisaniemen puistoon

Kaisaniemeen puistoon on kokoontunut satoja mielenosoittajia. Mielenosoituksen on tarkoitus lähteä letkana kohti Senaatintoria klo 13.

Mielenosoituksessa on panderolleja useilla eri kielillä. Väkijoukosta erottuvat ainakin "Make human rights great again" -kyltit ja rauhanmerkki-julisteet. Paikalla olevien toimittajien mukaan ihmisoikeuksien puolustaminen näyttää olevan Helsinki Calling -mielenosoituksen päällimmäisin teema.

Helsinki Callingissa marssitaan pian banderollien, ristipistojen ja hirviöiden voimin

Myös Trump on keskustellut Israelin kanssa

Israelin pääministeri Netanyahu kertoi hallituksensa tapaamisessa keskustelleensa lauantaina myös presidentti Trumpin kanssa Iranin joukkojen läsnäolosta Syyriassa.

Netanyahun mukaan Trump vahvisti sitoutumisensa Israeliin. Israel on iskenyt Syyrian sodan aikana lukuisia kertoja niin Syyrian hallituksen kuin Iraninkin joukkojen asemiin.

Viimeisin isku tapahtui vain muutama päivä sitten. Haaretzin mukaan Israel iski kolmeen kohteeseen Syyrian alueella.

USA ja Venäjä ovat tukeneet vastakkaisia puolia Syyrian sisällissodassa. Israel ei taas virallisesti tue ketään, mutta vastustaa Iranin läsnäoloa alueella.

Aiheen uskotan nousevan esille Helsingin tapaamisessa HS:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan.

Theresa May paljasti: Trump neuvoi haastamaan EU:n oikeuteen

Ennen Suomeen saapumista Donald Trump tapasi Euroopan-matkallaan Lontoossa Britannian pääministerin Theresa Mayn. Äskettäin May paljasti, että Trump oli neuvonut häntä haastamaan EU:n oikeuteen. Lue HS:n juttu aiheesta täältä.

Amerikkalaistoimittaja kokeili lehdistökeskuksen saunaa

Suomi tarjoaa ulkomaisille toimittajille saunaa Finlandia-talossa. Sky News -kanavan toimittaja Julian Morrison piipahti saunassa pikaisesti ja jakoi kokemuksensa Twitterissä:

Trump aloitti aamunsa Skotlannissa golfaamalla

Reutersin mukaan presidentti Trump on aloittanut päivänsä Skotlannissa pelaamalla golfia. Trump nähtiin aamulla valkoisessa lippalakissa omistamallaan kentällä Turnberryssä.

Trumpin odotetaan saapuvan Helsinkiin kello 21.00 golfaamisensa jälkeen.

Presidentti on viihtynyt usein omistamillaan golf-kentillä kautensa aikana. HS uutisoi presidentin matkustus- ja lomatottumuksista.

UM vahvisti: Putin saapuu maanantaina aamupäivällä Helsinkiin

Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingin-vierailu on saanut virallisen vahvistuksen. Ulkoministeriö vahvistaa vierailun HS:lle. Putin saapuu Helsinki-Vantaan kentälle aamupäivällä.

Mielenosoitusta valmistellaan Kaisaniemen kentällä

Putin on tavannut pitkin viikkoa Syyrian sodan osapuolia

Trumpin tavatessa USA:n liittolaisia Nato-kokouksessa ja Britanniassa Putinin luona on tavannut Syyrian sodan osapuolia pitkin viikkoa.

Yhdysvaltain läheisen liittolaisen Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu vieraili Moskovassa torstaina keskustelemassa Iranin joukkojen vahvasta läsnäolosta Syyriassa.

Heti perään perjantaina myös Iranin edustajat kävivät Moskovassa neuvottelemassa Putinin kanssa.

Iran ja Venäjä ovat molemmat tukeneet Syyrian sodassa presidentti Bashar al-Assadin hallituksen joukkoja.

Paahteinen Helsinki valmistautuu huippukokoukseen

Huippukokousta edeltävä päivä on Helsingissä yksi kesän kuumimmista. Keskipäivällä lämpötila kipusi 28 asteeseen. Ilma on lähes tuuleton, mikä nostaa kuumuuden tunnetta entisestään.

Tämä näkyi myös Finlandia-talon ympäristössä seisoskelevien poliisien ja puolutusvoimien työntekijöiden olemuksessa. Koppalakin alla valui hiki, juomapullot olivat kovassa käytössä ja moni oli etsiytynyt varjoon. Finlandia-talo toimii huippukokouksen aikana lehdistökeskuksena ja se on eristetty laajasti. Muutamankymmenen metrin välein taloa vartioi joko virkapukuinen poliisi tai keltaiseen huomioliiviin puettu vihreäasuinen vartija.

Finlandia-talon junaradan puoleisessa päädyssä kävelijät ja pyöräilijät olivat löytäneet kulkureittinsä nurmikolta. Toimittajat kulkivat harvana virtana Mannerheimintien puolelta sisälle taloon hakemaan lehdistöpassejaan.

Myös Ukrainan tilanne kokouksen asialistalla

Yksi varma aihe, jota Trump ja Putin tulevat tapaamisessaan käsittelemään, on Itä-Ukrainan tilanne ja Venäjän valtaama Krimin niemimaa.

Venäjä julisti kokouksen alla, että se ei tule neuvottelemaan Krimin asemasta. Trump taas kommentoi torstaina, ettei ole iloinen Krimin tilanteesta.

Trump myös sanoi, ettei Venäjä olisi onnistunut valtaamaan Krimiä Ukrainalta jos hän olisi ollut presidenttinä Obaman sijaan 2014.

Venäjä erotettiin G8 -maista invaasion takia. Viimeksi perjantaina ranskan presidentti Macron kommentoi, ettei Ukrainassa ole tapahtunut sellaisia edistysaskelia jotka mahdollistaisivat Venäjän paluun.

Trump itse taas kommentoi kesäkuussa G7 -kokouksessa, että Venäjän voisi ottaa takaisin joukkoon.

Britanniassa nähtiin valtavat mielenosoitukset Trumpin vierailun aikana

Helsingin kokouksen yhteydessä mieltä osoitetaan myös Suomessa, mutta tuskin vastaavassa mittakaavassa mitä nähtiin Britanniassa.

Lontoon mielenosoituksessa oli järjestäjien mukaan noin 250 000 osallistujaa.

Pienempiä mielenosoituksia nähtiin myös Skotlannissa, jonne Trump siirtyi golfaamaan Lontoon-visiittinsä jälkeen. Edinburghissa marssi noin 10 000 ihmistä.

Myös Trumpin golfkentän ulkopuolella nähtiin pienempi joukko ihmisiä, joille Trump vilkutteli pelinsä yhteydessä. Lue HS:n juttu aiheesta täältä.

Myös Trumpin suosikkikanava Fox toimii Altaalla, sunnuntaina Allas on auki kaikille

Sijainti Presidentinlinnan vieressä ja samalla siis Trumpin ja Putinin huipputapaamisen ytimessä on tehnyt Allas Sea Pool -uimalasta vilisevän paikan. Jo perjantaina uutiskanava CNN aloitti suorat lähetykset altaalta.

Toimitusjohtaja Bodil Ståhl vahvisti sunnuntaina HS:lle, että Altaalta tekevät lähetyksiä myös presidentti Trumpin suosikkina profiloitunut Fox sekä uutistoimisto AP ja tv-kanava CBS.

Sunnuntaina Allas on normaalisti auki, jos haluaa aistia tunnelmia itse. Maanantaina sekä Allas että Kauppatori on suljettu.

Lue tästä juttu Trumpin ja Foxin tiiviistä yhteydestä.

Putin keskusteli kokouksen asioista myös Turkin Erdoğanin kanssa

Yksi asia, jota Trumpin ja Putinin tapaamisessa varmasti käsitellään, on Syyrian sisällissodan tilanne. Venäjä on tukenut konfliktissa Syyrian hallitusta, kun taas USA on avustanut osaa kapinallisista.

Konfliktiin on osallistunut myös Nato-maa Turkki, joka on ollut napit vastakkain niin USA:n tukemien kurdien kuin Venäjän tukeman Bashar al-Assadin joukkojenkin kanssa.

Putin puhui perjantaina puhelimitse Turkin presidentti Erdoğanin kanssa siitä, miten konflikti ratkaistaisiin.

HS:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Syyria on yksi niistä asioista, joista Helsingin kokouksessa voidaan ehkä saada konkreettista edistymistä tapahtumaan.

Tällaisia ovat olleet aiemmat Helsingin-huippukokoukset

Helsinki toimi näyttämönä, kun itäblokin hajoamista vauhditettiin ja kun Venäjän presidentti ei onnistunut estämään Naton itälaajentumista. Molemmat asiat kaihertavat Putinia.

Lue laaja artikkeli huippukokousten historiasta.

Finlandia-talolla lämpesi sauna ulkomaisille toimittajille, lämpöä riittää ilmankin

Suomi tarjoaa ulkomaisille toimittajille saunaa Finlandia-talossa. Jos siis joku kaipaa vielä kovempaa lämpöä kuin mitä Helsinki tänään hehkuttaa luonnostaan.

Katso ajantasainen sää tästä.

Helsingin Sanomien kirje presidenteille huomioitiin Venäjällä

Helsingin Sanomien toimittajat Laura Saarikoski ja Saska Saarikoski kirjoittivat avoimen kirjeen presidentti Trumpille ja presidentti Putinille. Kirje julkaistiin tänä aamuna.

Avoin kirje on huomioitu jo ainakin Venäjällä, missä valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti teki siitä aamun pääuutisensa.

Seuraa Helsinki Calling -miekkaria HS:n suorassa lähetyksessä kello 12.45 alkaen

Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat seuraa tänään sunnuntaina Helsinki Calling -mielenosoitusta. Livevideolähetys Kaisaniemenpuistosta alkaa kello 12.45. Marssi Senaatintorille lähtee kello 13 ja kulkee reittiä Kaisaniemen puisto - Itäinen teatterikuja - Vilhonkatu - Mikonkatu - Kaivokatu - Mannerheimintie - Aleksanterinkatu - Senaatintori. Matkanvarrelta poimimme haastatteluun mielenkiintoisia marssijoita

Ennen suurmielenosoitusta ulkomainen media pommittaa ja kamoja pitää roudata

Nimekäs joukko ulkomaisia medioita aikoo seurata Helsinki Calling -mielenosoitusta. Tämän voi päätellä siitä, että järjestäjiin ovat olleet yhteydessä toimittajat esimerkiksi Britannian BBC:stä, NBC, New York Timesista, Viron Postimees -lehdestä, Ruotsin SVT;stä, Norjan Aftenpostenista, Slovakian yleisradiosta, ja Atlanticista. Juuri nyt järjestäjät roudaavat pöytiä, tuoleja, vesikanistereita ja ensiapulaukkuja Hakaniemestä Kaisaniemeen sekä Senaatintorille. Ja tietysti kahvinkeitin lähtee mukaan.

Suomi vahvasti esillä ulkomaisessa mediassa

Huippukokouksen alla Helsinkiin saapuu arviolta noin 1500 toimittajaa. Moni on saapunut jo viikonloppuna ja tehnyt ennakkojuttuja Suomesta ja suomalaisista.

Esimerkiksi CNN uutisoi Helsingistä "bunkkerikaupunkina Venäjän varjossa" tutustuessaan Helsingin alla oleviin huoltotunneleihin ja pommisuojiin.

Juttujen virta kasvaa kokouksen lähestyessä. Yhdysvaltain suosituin aamuohjelma Good Morning America tekee ainakin kolme lähetystä Helsingistä Nikolai II -laivan kannelta.

HS uutisoi lähetyksistä aikaisemmin.

Putin isännöi jalkapallon MM -kisoja, tapaa Sudanin presidentin tänään

Sillä välin kun Trump vierailee Britanniassa, hänen vastapuolensa Helsingin kokouksessa, Venäjän Vladimir Putin, on Moskovassa isännöimässä jalkapallon maailmanmestaruuskisoja.

Eilen Putin edusti gaalassa Bolshoi-teatterilla FIFA:n puheenjohtajan Gianni Infantinon kanssa.

Reutersin mukaan Putin tapaa myös Sudanin presidentin Omar al-Bashirin ennen tämänpäiväistä jalkapallofinaalia.

Helsingin tapaaminen päättää Trumpin riitaisan Euroopan-matkan

Presidentti Trump saapui Eurooppaan Nato-huippukokoukseen 10. heinäkuuta, jossa hän kritisoi kovaan sävyyn liittolaisiaan. Myöhemmin hän totesi myös, että kokouksessa saatiin paljon aikaan.

Lue HS:n uutinen aiheesta.

Nato-kokouksen jälkeen Trump matkusti Britanniaan, jossa hän aiheutti myrskyn kritisoimalla The Sun -lehdelle pääministeri Mayn Brexit-linjaa ja tukemalla tämän kilpailijaa, entistä ulkoministeri Johnsonia. Myöhemmin Trump kuitenkin syytti The Sunin juttua valeuutiseksi tiedotustilaisuudessaan Mayn kanssa ja perui puheitaan.

HS:n kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä kommentoi vierailua.

Trump uskoo voivansa tulla hyvin toimeen Putinin kanssa

Britannian-vierailunsa aikana presidentti Trump on antanut lukuisia haastatteluja. The Guardianin mukaan hän on kommentoinut uskovansa, että voi tulla hyvin toimeen Putinin kanssa.

Hän kertoi myös uskovansa, että Venäjän presidentti on häikäilemätön, mutta niin ovat monet muutkin ihmiset joiden kanssa Trump on tekemisissä.

HS:n haastattelemat asiantuntijat eivät usko suuriin läpimurtoihin kokouksessa.

HS:n toimittajat kirjoittivat avoimen kirjeen presidenteille

Helsingin Sanomien toimittajat Saska Saarikoski ja Laura Saarikoski kirjoittivat Trumpille ja Putinille osoitetun avoimen kirjeen. Siinä he muun muassa muistuttavat, että Yhdysvallat on Suomesta maantieteellisesti Venäjää kauempana, mutta henkisesti lähellä.

Lue koko kirje täältä.

Helsingin poliisi on tarkkana avoimien ikkunoiden varalta, liikenne jumiutuu maanantaina

Helsingin poliisilla on hoidettavinaan kaikkien aikojen mittavimmat turvatoimet. Yksi hyvä kanava saada ajantasaista tietoa esimerkiksi äkillisistä liikennekatkoksista on seurata poliisin Twitter-tiliä. Sitä varten ei tarvitse kirjautua viestipalveluun.

Lue HS:n juttu Helsinkiä odottavista liikennehäiriöistä ja poliisin tiukasta suhtautumisesta esimerkiksi avoimiin ikkunoihin.

Trump golfasi vielä eilen Skotlannissa, turvatoimet pettivät

Presidentti Trumpin odotetaan saapuvan Suomeen kello 21.00. Hän on ollut vierailemassa Britanniassa. Eilisen hän on viettänyt pelaamalla golfia omistamallaan Turnberryn kentällä Skotlannissa.

Huolimatta viiden miljoonan punnan turvatoimista, Greenpeacen mielenosoittaja onnistui lentämään läpi lentokieltoalueen varjoliitimellä julistetta perässään vetäen.

The Guardian julkaisi lennosta videon. Lue HS:n juttu aiheesta täältä.

Suurin mielenosoitus liikkuu sunnuntaina Kaisaniemestä Senaatintorille

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin huippukokous alkaa näkyä Helsingin keskustassa sunnuntaina puoliltapäivin. Silloin suurin mielenosoitus Helsinki Calling järjestäytyy Kaisaniemen puistossa. Marssi Senaatintorille alkaa Kaisaniemestä kello 13. Marssin reitti kulkee puistosta Kaivokadulle, rautatieaseman ohi, Mannerheimintielle ja lopulta Aleksanterinkatua Senaatintorille. Kello 14.30 alkaa puhujien osuus Senaatintorilla.

Lue HS:n juttu Helsinki Calling -mielenosoituksesta.

Sunnuntaiaamuna ulkomaisia toimittajia ei näkynyt Finlandia-talolla

Sunnuntaiaamuna Helsinki on vielä hiljainen. Mannerheimintien varressa sijaitsevan Crowne Plaza -hotellin piha on ympäröity metalliaidoin. Poliisin maija on sulkenut kadun ja kahdeksan aikaan hotellin pääoven edessä seisoi diplomaattiauto. Kansainvälisen median keskuksena toimivan Finlandia-talon edustalla oli autiota.

Kokous on edelleen tapahtumassa, vaikka demokraatit vaativat perumista

Trumpin ja Putinin Helsingin-kokouksen ylle nousi perjantaina uusi varjo, kun Yhdysvaltain viranomaiset nostivat syytteet 12 venäläistä agenttia vastaan vaalivaikuttamisesta. Useat demokraatit vaativat kokouksen perumista, mutta Valkoinen talo ilmoitti tapaamisen tapahtuvan suunnitellusti.

Lue HS:n uutinen aiheesta.

Näin Suomea esitellään Yhdysvalloissa

”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”. Näin kirjoittaa presidentti Donald Trumpin suosikkikanava Fox News suomalaisista. Lue koko juttu.

Historiallinen huippukokous järjestettiin vauhdilla

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen järjestäminen on ollut suomalaisille todellinen voimannäytös: historiallinen huippukokous piti saada kasaan runsaassa kahdessa viikossa. Lue tästä, miten kaikki tapahtui.

HS seuraa sunnuntain tapahtumia hetki hetkeltä

Tervetuloa HS:n liveseurantaan! Tänään järjestetään muun muassa suuri mielenilmaus Helsingin keskustassa. Seuraa päivän tapahtumia tässä artikkelissa hetki hetkeltä.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  2. 2

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  3. 3

   Yllättävä tulos HS:n asumismenovertailussa: Kerrostalossa asuminen maksaa vuodessa lähes 1 400 euroa omakotitaloa enemmän

  4. 4

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kurvin massiivinen ”neuvosto­rumilus” muuttuu 11-kerroksiseksi hotelliksi – Remontissa paljastui piilotettu hissi

  6. 6

   Koripalloilija Fiifi Aidoo oli yksinäinen poika, joka tappeli kiusaajiaan vastaan, kunnes eräänä päivänä ovisilmästä näkyi outo nainen

  7. 7

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  8. 8

   Ammattiliitot syntyivät lisäämään ihmisten hyvinvointia, mutta menikö ay-liike liian pitkälle – Sipilän hallitus haluaa nyt vallan takaisin

  9. 9

   Irlantilaiset saavat äänestää jumalanpilkan romukoppaan, mutta Suomen herkempi Jumala tarvitsee yhä lain suojaa

  10. 10

   Vuoden luontokuvan napannut seinäjokinen Taru Rantala on ensimmäinen kisan voittanut nainen – kuvakoosteessa kaikkien sarjojen voittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  3. 3

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  4. 4

   Kurvin massiivinen ”neuvosto­rumilus” muuttuu 11-kerroksiseksi hotelliksi – Remontissa paljastui piilotettu hissi

  5. 5

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  6. 6

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  7. 7

   Vuoden luontokuvan napannut seinäjokinen Taru Rantala on ensimmäinen kisan voittanut nainen – kuvakoosteessa kaikkien sarjojen voittajat

  8. 8

   8 000 marssi ilmaston puolesta Helsingissä – saamelainen Petra Laiti läksytti poliitikkoja eduskuntatalon portailla

  9. 9

   Suurvallat kehittävät aseita, joilla avaruus voitaisiin tuhota käyttökelvottomaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Naapurusto pidättää hengitystään Järvenpäässä: Ratkeaako tämä talo liitoksistaan ennen kuin se päästään purkamaan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  4. 4

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  8. 8

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  9. 9

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää