Kaupunki |HS seuraa

Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

HS seurasi sunnuntain mielenosoituksia ja Trumpien Suomeen saapumista hetki hetkeltä. Runsaasti kuvia ja videoita sisältävän seurannan latautuminen voi kestää hieman tavallista kauemmin HS:n mobiilisovelluksessa.

Mielenosoittajat uhmaavat hellettä Finlandia-talon liepeillä

Helsinki against Trump and Putin -kulkue on saapunut pressikeskuksena toimivan Finlandia-talon takana sijaitsevaan puistoon.

Kaisaniemen puistosta lähteneeseen kulkueeseen osallistui järjestäjän arvion mukaan noin 2000 ihmistä.

Mielenosoitusta järjestämässä ollut Anna-Maria Mitchell osallistui kulkueeseen tyttärensä kanssa.

Kun Helsinki Calling -mielenosoitus siirtyi sunnuntaille, päätti joukko aktivisteja järjestää mielenosoituksen myös maanantaille, jolloin molemmat presidentit ovat maassa.

Mitchell kuvailee tapahtuman sujuneen hyvin, kun otetaan huomioon nopea aikataulut ja resurssit.  

”Aina on parempi, että on ihmisiä, jotka ovat käyttämässä ääntään ja mahdollisuuttaan puhua, kuin ettei olisi mitään”, hän toteaa. 

Suurin osa mielenosoittajista on jo paennut paahtavaa hellettä. Sinnikkäimmät ovat jääneet kuuntelemaan ihmisoikeuksia käsitteleviä puheita.

Vihreiden nuoten puheenjohtaja Iiris Suomela huutaa mikrofoniin: ”Trump and Putin are not welcome here”, ja väkijoukko vastaa suosionosoituksin.

Raskaana olevat Trumpit matkalla kohti keskustaa

”I’m proud of you and you’re going to make the world proud”, aktivisti Boniface Mwangi kannustaa huutavaa joukkoa. 

Alkamaisillaan on mielenosoitus, jota varten 40 aktivistia on pukeutunut joko raskaana olevaksi Trumpiksi tai suukapulalla hiljennetyksi.

Viesti on selvä: jos Donald Trump olisi raskaana, hänen politiikkansa olisi hyvin erilaista.

Mielenosoituksen takana on heikommassa olevien aseman parantamiseen ratkaisuja etsivän suomalaisyritys M4IDin #ResistGag-mielenosoitus, joka vastustaa Trumpin global gag ruleksi kutsuttuja muutoksia. 

Trumpin johdolla rahoitusta vedetään tahoilta, joiden toiminta liittyy aborttiin. Usein abortteja tarjoavalla klinikalla hoidetaan paljon muutakin. Kehitysmaissa etenkin tuberkuloosia ja malariaa hoitavien klinikoiden toiminta on vaikeutunut, kun rahoitusta on vähennetty aborttien vuoksi.

Toimitusjohtaja Mari Tikkasen mukaan ajatus mielenosoituksesta syntyi heti, kun Helsinki varmistui huippukokouksen paikaksi.

”Näemme Trumpin politiikan vaikutuksia jokapäiväisessä työssämme Afrikassa ja Intiassa”, Tikkanen kertoo.

Tunnelma yrityksen toimistolla on odottava: naamareita asetellaan ja aurinkorasvaa levitellään. Joku arvelee menettävänsä ainakin muutaman Facebook-kaverin osallistumisensa vuoksi.

Mielenosoituksessa mukana oleva Rosa Meriläinen uskoo tiiviin viestin toimivan.

”Aina ei ole kysymys siitä, saadaanko paikalle satatuhatta ihmistä. Kekseliäisyydellä voi saada paljon aikaan.”

”Resist gag!” -huudot kuuluvat rummunsoiton yli, kun joukko kulkee läpi senaatintorin. Ohikulkijat pysähtyvät ihmettelemään, kuvaamaan ja huutamaan mukana.

Esplanadin puistossa käynnissä useampi mielenosoitus

Esplanadin puistossa on käynnissä useita mielenosoituksia, jotka keräävät yleisöksi

etenkin turisteja.

Kokoomusnuoret vastustavat Trumpin kauppapolitiikkaa ”Make America trade again” -iskulauseella. Puheenjohtaja Henrik Vuornos kertoo mielenosoituksen suunnittelun alkaneen heti, kun tieto kokouksesta tuli. Vuornoksen mukaan Kokoomusnuoret pyrkii Trumpin kauppapolitiikan vastustamisen lisäksi muistuttamaan Putinia Ukrainan tilanteesta ja kritisoimaan aggressiivista voimapolitiikkaa.

Vuornoksen puheille pyrkivä Kerkko Paananen kantaa mukanaan venäjänkielistä kylttiä, jossa herjataan Putinia. Paanasen ajoi liikkeelle häpeä. ”Hävettää, että yksi sotarikollinen on taas kerran Suomen presidentin vieraana.”

Putinia vastustetaan myös Runebergin patsaan alla. Ukrainan sotaa vastustavat mielenosoittajat huutavat kuorossa ”Stop Putin, stop war” ja pitävät puheita megafonin avulla. Tältä joukolta heruu Trumpille jopa kiitosta hänen Ukrainalle osoittamastaan tuesta. 

Myös Vladimir Kuparisen on tuonut paikalle häpeä. Häntä hävettää Venäjän toimet Ukrainassa. Siksi hän on nyt osoittamassa tukeaan yhä jatkuvan sodan uhreille. Espoossa asuva Kuparinen kertoo, että tulisi kriittisten kirjoitustensa vuoksi todennäköisesti pidätetyksi Venäjällä. 

Mielenosoitusten teema näyttää olevan selvä: Putinia vastustetaan etenkin hänen sotilaallisen voimankäyttönsä vuoksi, Trumpin kohdalla syyt vaihtelevat laajemmalla skaalalla. Toistaiseksi ei ole näkynyt yhtäkään presidenttejä tukevaa mielenosoitusta.

Mielenosoitukset jatkuvat

Mielenosoituksia on tänään maanantaina ympäri Helsinkiä. Sunnuntaina pidetty Helsinki Calling oli suurin, tänään liikkeellä on pienempiä ryhmittymiä.

Stop Putin -mielenosoitukseen Katajanokan sillan kupeeseen saapui tšetšenialaisia, ukrainalaisia ja venäläisiä ihmisoikeusaktiiveja.

Toimittaja Elena Maglevannaya sai Suomesta turvapaikan 2010. Tänään tavoitteena on kertoa etenkin Putinille, ettei hän ole tervetullut. Maglevannayan mukaan ryhmä odottaa vielä lisää väkeä riveihinsä.

Joukko jatkaa myöhemmin Senaatintorille, jonne on saapumassa ainakin pari muutakin mielenosoittajaryhmää.

HS:n seuranta jatkuu huomenna

Hetki hetkeltä -seurantamme päättyy tältä päivältä tähän.

Huomennakin HS seuraa ja analysoi tapahtumia tiiviisti läpi päivän. Hetki hetkeltä -seuranta alkaa heti aamuseitsemältä.

Huipputapaaminen sekoittaa huomenna Helsingin liikenteen

Trumpin ja Putinin kokous sulkee suuria alueita Helsingin keskustassa huomenna. Varmimmin toimivat metro ja paikallisjunat. Bongauspaikkoja on virallisia ja muita mahdollisia.

Lue tästä jutusta, missä voi bongata presidenttejä ja missä vältellä hälinää.

Mihin Trump ja Putin huomenna tähtäävät?

Onnistuuko Trump siinä, missä edeltäjät epäonnistuivat? Kääntyykö Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteissa uusi sivu? Washingtonin kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski ja tuleva Moskovan-kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen kertovat tässä jutussa, mitä suurvaltajohtajat haluavat toisistaan.

Lue myös Saarikosken seitsemän vinkkiä presidentin ymmärtämiseksi.

Mitä huomenna tapahtuu?

Maanantaina Donald Trump tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin. Putin saapuu Helsinkiin aamupäivällä.

Aamupäivän aikana Trump ja tasavallan presidentti Sauli Niinistösyövät aamupalan Mäntyniemessä Niinistön virka-asunnolla. Niinistön ja Trumpin ohjelmaan kuuluu myös yhteinen valokuva. Mäntyniemessä myös Niinistön puoliso Jenni Haukio ja Melania Trump tapaavat.

Kello 13.00 Niinistö, Trump ja Putin saapuvat Presidentinlinnalle, jossa itse kokous järjestetään. 

Presidenttien tiedotustilaisuudet ovat odotettavissa iltapäivällä ja alkuillasta. Lue tarkemmat tiedot huomisesta aikataulusta täältä.

Yhteenveto päivästä: Trumpit saapuivat Kalastajatorpalle väkijoukon saattelemina

Donald ja Melania Trump ovat nyt saapuneet Helsinkiin. Presidenttipari laskeutui Air Force One -koneella Helsinki-Vantaalle iltayhdeksältä.

Trumpien matka jatkui isossa autosaattueessa Munkkiniemen läpi Kalastajatorpalle. Teiden varsille oli kerääntynyt suuri joukko ihmisiä, jotka halusivat nähdä vilauksen presidenttiparista.

Helteinen Helsinki täyttyi sunnuntaina kansainvälisistä toimittajista ja mielenosoittajista. Noin parituhatta mielenosoittajaa kokoontui keskustaan Helsinki Calling -kulkueeseen.

Toimittajat tekivät sunnuntaina suoria lähetyksiä meriuimala Altaalta sekä muun muassa testasivat Finlandia-talolle pystytetyn mediakeskuksen saunoja. Kymmenittäin toimittajia oli paikalla myös Helsinki-Vantaalla Trumpien saapumisen aikaan.

Video: Donald Trumpin "The Beast" lipui Munkkiniemen läpi

Autosaattue saapuu Kalastajatorpalle

Trumpia kuljettava auto saapuu Kalastajatorpalle muun muassa poliisiautojen ja salaisen palvelun autojen saattelemana. Poliisi on eristänyt alueen.

Massiivinen operaatio muutaman sekunnin tähden

Mutta tällaista se on USA:n presidenttien, niin Bill Clintonin, Barack Obaman kuin Donald Trumpinkin kanssa. Valtavat turvajärjestelyt ja tuntien odottelu ennen kuin mitään tapahtuu.

Tällä kertaa kukaan ei edes huutanut Trumpille kysymystä, kun hän laskeutui lentokoneen portaita. Sitä olisi ollut vaikea kuullakin, sillä kone pitää maassakin aikamoista meteliä.

Munkkiniemeen on kerääntynyt iso määrä yleisöä odottamaan presidenttiparia

Munkkiniemessä Saunalahdentiellä ihmiset odottavat jo presidenttiparin autosaattuetta. Poliisi on käskenyt yleisöä pysymään 20-35 metrin päässä tiestä. Taivaalla kiertää helikoptereita.

Donald ja Melania Trump astuivat ulos Air Force Onesta varsin vakavailmeisinä. Täältä voit lukea HS:n jutun presidenttiparin saapumisesta.

Poliisi siirtää autoja saattueen kulkureitiltä Munkkiniemessä

Donald ja Melania Trump lähtivät kohti Helsinkiä

Donald Trump saattueineen on poistunut kentältä kohti Kalastajatorppaa. Air Force One täyttää yhä kiitotien. Toimittajat purkavat kamojaan. Huomenna on sitten varsinainen kokous!

Presidenttiparin saapuminen Helsinki-Vantaalle ja kättelyt olivat nopeasti ohi. Punainen matto haettiin nopeasti lentokoneen portaiden edestä, ja portaat kuljetettiin pois.

Donald ja Melania Trump saapuivat Helsinkiin

Autosaattue lähti Kalastajatorpalle

Trumpia vastassa kentällä oli myös Suomen USA:n-lähettiläs Kirsti Kauppi.

Presidenttipari poistui mustalla limusiinilla

Presidenttipari on poistunut lentokoneesta. Heitä kuljettava limusiini lähti liikkeelle mittavan saattueen saattelemana.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi epäilee, että asuntoon heitettiin polttopullo

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Veronpalautukset jaettiin aamuyön ja aamun aikana miljoonilla suomalaisille – Ensi vuonna järjestelmä muuttuu

  6. 6

   Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

  7. 7

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  8. 8

   Vain neljä vuotta vanhasta Malmin sairaalasta löytyi kosteusongelmia – Edessä kuukausien muuttoruljanssi

  9. 9

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  10. 10

   Suomalaiset lahjoittavat miljoonia, mutta mihin rahat lopulta menevät? HS selvitti, miten järjestöt käyttävät joulun alla keräämiään rahoja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  2. 2

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  3. 3

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  7. 7

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  8. 8

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  9. 9

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  10. 10

   Helsingin Koskelantiellä syttyi maanantai-iltana räjähdysmäinen tulipalo: Silmin­näkijöiden mukaan lieskat löivät voimalla ikkunasta ja kaupungin­osa oli täynnä savua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää