Kaupunki

Sofi Oksanen välitti kriittisen viestinsä Trumpille Helsinki Calling -mielen­ilmauksessa: ”Huomenna, oranssia rakastava ystäväni, tapaat täällä bestiksesi Putinin”

Ylikomisario Pekka Höök kertoo, että sunnuntaina järjestetty Helsinki Calling -mielenosoitus sujui ”erittäin rauhallisesti”. Paikalla oli Höökin arvion mukaan reilu parituhatta osallistujaa. Helsinki Callingin järjestäjätaho itse arvioi, että osallistujia olisi ollut 4000.

Tämän päivän tärkein viesti kahdelle huippujohtajalle liittyy liittyy ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, sanoo Helsinki Calling -mielenosoitukseen osallistuva kirjailija Sofi Oksanen.

Hän on yksi Senaatintorilla järjestettävän tapahtuman puhujista.

Oksanen mainitsee itselleen läheisinä asioina muun muassa lehdistövapauden kunnioittamisen ja poliittiset vangit.

”Ei unohdeta esimerkiksi Ukrainan sotaa tai malesialaista lentokonetta, josta Venäjä ei ole vieläkään ottanut vastuuta”, Oksanen sanoi Helsingin Sanomien toimittajalle Katja Kuokkaselle ennen omaa puhettaan.


Kun Oksanen nousi Senaatintorin portaiden puhujalavalle, hän sai yleisöltä raikuvat aplodit. Oksanen osoitti puheensa ”oranssia rakastavalle ystävälleen”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oksanen kertoi kuuluvansa sukupolveen, joka uskoi sananvapauteen ja demokratian läpimurtoon.

”Nuoruudessamme iloitsimme muurien murtumisesta. Takapakki on silti ollut raju, ja se on tapahtunut lyhyessä ajassa. Emme saaneetkaan naapuriksemme ihmisoikeuksia kunnioittavaa valtiota, vaan kleptokratian. Putinin Venäjästä ei tullut kansanvaltaa, vaan siitä tuli mafiavaltio”, Oksanen puhui.

Puheessaan Oksanen kuvaili Putinin Venäjää ”aggressiiviseksi ja vihamieliseksi valtioksi”, jossa esimerkiksi vapaan toimittajan ammatti on hengenvaarallinen. Oksasen mukaan Venäjä on maa, jossa opposition edustajia murhataan ja lakia tulkitaan mielenvaltaisesti.

”Se on valtio, jonka viholliseksi kelpaa kuka tahansa, joka puolustaa sananvapautta, demokratiaa ja ihmisoikeuksia.”

Oksasen mukaan Venäjä on maa, joka sotkeutuu itsenäisten maiden vaaleihin.

”Huomenna, oranssia rakastava ystäväni, tapaat täällä bestiksesi Putinin, jota saat kiittää virastasi. Ette keskustele ihmisoikeusrikkomuksista, niistä ette välitä. Siksi niistä asioista keskustellaan täällä. Niistä ei vaieta, sillä vaikeneminen on hyväksymistä”, Oksanen puhui.

Helsingin Sanomat seuraa sunnuntain tapahtumia hetki hetkeltä.

Hetki hetkeltä -seurantaan pääset tästä: Helsinki valmistautuu Trumpin ja Putinin tapaamiseen – HS seuraa sunnuntain tapahtumia hetki hetkeltä, suora lähetys Helsinki Calling -mielenosoituksesta kello 12.45


”We care” ja ”Helsinki for human rights”, huusi kulkue, joka eteni läpi Helsingin helteisenä sunnuntai-iltapäivänä.

Viimeisetkin mielenosoittajat saapuivat Senaatintorille hieman ennen kello kahta. Pitkä letka kulki siis Kaisaniemen kentältä Rautatieaseman ohi ja siitä Mannerheimintietä sekä Aleksanterinkatua pitkin Senaatintorille noin tunnin verran.

Puheet alkoivat kello 14.30. Ennen ohjelmaan alkua Tuomiokirkon portaille oli asettunut ihmisiä banderollien kanssa.

Torilla oli paljon poliiseja turvaamassa järjestystä. Tunnelma mielenosoituksessa oli alusta loppuun rauhallinen, iloinen ja aurinkoinen.

Poliisi arvioi heti alussa, että kulkueessa on puolitoistatuhatta osallistujaa.

”Reilu parituhatta siellä oli. Ihmisiä tuli matkalta mukaan. Senaatintorilla oli lisäksi muuten turisteja,”, arvioi ylikomisario Pekka Höök kulkueen jälkeen.

Mielenilmaus sujui Höökin mukaan ”erittäin rauhallisesti”. Hänen tiedossaan ei ole, että poliisi olisi joutunut puuttumaan yhteenkään järjestyshäiriöön.

”Näin odotimmekin etukäteen.”

Höök uskoo, että helteellä on ollut vaikutusta päivän rauhalliseen kulkuun.

”Olin itse Senaatintorilla, ja siellä oli kyllä todella kuuma. Jonkun verran ihmisiä poistui torilta.”

Myöskään minkäänlaista liikennehaittaa kulkue ei Höökin mukaan aiheuttanut. Hänen mukaansa Helsingin keskustassa ollaan totuttu vastaaviin kulkueisiin.

Vaikuttiko ajankohta huippukokouksen alla turvatoimiin?

”Ihan samalla lailla käymme turvallisuusasiat aina läpi ennen kaikkia mielenosoituksia. Keskustelemme järjestäjien kanssa ja teemme omia selvityksiä.”


Säde Peltola, yksi Helsinki Callingin järjestäjistä, vastaa tapahtuman päätyttyä kello 17 jälkeen puhelimeen uuvahtaneen, mutta onnellisen kuuloisena.

”Kaikki meni uskomattoman hyvin ottaen huomioon, miten lämmin tästä päivästä tuli. Kukaan ei onneksi pyörtynyt, se jännitti etukäteen”, Peltola kertoo.

Helsinki Callingin järjestäjät olivat varautuneet kahdella isolla vesikanisterilla, joita he saivat täyttää päivän aikana ravintolassa.

Alun perin mielenosoituksen järjestäjät olivat kertoivat odottavansa paikalle jopa 15 000 ihmistä. Luku ei lopulta toteutunut lähellekään.

Helsinki Callingin käsitys tapahtuman osanottajamäärästä poikkeaa poliisin laskujen (reilu 2000 osallistujaa) kanssa.

"Pyysimme järjestyksenvalvonnasta huolehtivaa tahoa laskemaan ihmisten määrää, ja heidän arvionsa mukaan paikalla oli noin 4000 ihmistä. Siinä ihmisiä tuli ja meni aika paljon", Peltola sanoo.

Hän uskoo, että helle on verottanut osallistujamäärää.

”Toivon todella, että mielenosoituksen päivän vaihtaminen ei ole syy, miksi joku on jäänyt pois. Jos on, olen todella pahoillani”, Peltola toteaa.

Mitä järjestäjätaholle itselleen jäi päällimmäiseksi mieleen päivästä?

”Joku sanoi puheessaan ajatuksen siitä, että mikään ei ole mahdotonta. Kaikki on mahdollista, pitää vain toimia.”


Sunnuntaina Helsingissä marssittiin siis ihmisoikeuksien, demokratian, rauhan ja muun muassa ilmaston puolesta. Kulkue eteni helteisen pakahduttavassa säässä hyväntuulisissa tunnelmissa musiikin soidessa. Kulkueessa nähtiin panderolleja useilla eri kielillä.

Väkijoukosta erottuivat ainakin "Make human rights great again" -kyltit ja rauhanmerkki-julisteet.

Kansainvälisistä konflikteista haluttiin muistuttaa ja mielenosoittajien käsissä liehuikin paljon muun muassa Palestiinan ja Syyrian lippuja.
Ihmisoikeuksien puolustaminen näytti olevan Helsinki Calling -mielenosoituksen päällimmäisin teema.

Setan puheenjohtaja Viima Lampinen, Suomen ensimmäinen julkisesti tunnettu sukupuoleton ihminen, nosti Helsingin Sanomien suorassa lähetyksessä esiin Tšetšenian ihmisoikeustilanteen.

”Esimerkiksi Trumpia ei ole tällainen ihmisoikeusloukkaus ja systemaattinen vaino kiinnostanut. Trump esitti olevansa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen suuri ystävä vaalikampanjansa aikana, mutta sen sijaan on tullut heikennyksiä heidän omassa maassaan liittyen vähemmistöjen oikeuksiin”, Lampinen sanoo.


Samaan aikaan, kun pääkulkue saapui Senaatintorille, vietettiin Kampin edustalla Narinkkatorilla Welcome Trump-mielenosoitusta. Poliisin mukaan paikalla oli 50 ihmistä, eikä tilaisuus aiheuttanut häiriöitä liikenteelle.


”Heinäkuu on hankala aika mielenosoituksille, kun moni on poissa pääkaupunkiseudulta”, Maria Sorja, perussuomalaisten pääsihteeri kertoi paikalla olevalle Helsingin Sanomien toimittajalle Minja Rantavaaralle.

Paikalla oli myös Helsinki loves Trump-liikkeen edustajia tukemassa mielenosoitusta.


Tausta: Mikä Helsinki Calling?

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamisen aikaan Helsingissä järjestetään yhteensä 16 poliisille ilmoitettua mielenosoitusta sunnuntain ja maanantain aikana.

Suurimmaksi mielenosoitukseksi arvioitiin etukäteen sunnuntaina järjestettävä Helsinki Calling. Tapahtuma sai jo etukäteen kansainvälistä huomiota.

Helsinki Calling on kertonut olevansa yksittäisten ihmisten ja kansalaisyhteiskunnan verkostojen järjestämä mielenilmaus. Osalla järjestäjistä on aiempaa kokemusta mielenosoitusten järjestämisestä muun muassa Peli poikki -mielenosoituksesta. Syyskuussa 2016 järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui poliisin arvion mukaan 15 000 ihmistä.

Näin Helsinki Calling kertoo itsestään tapahtuman Facebook-sivuilla:

”Kansainvälisen huomion kohdistuessa Helsinkiin kutsumme ihmisiä osoittamaan vahvan ja äänekkään tukensa ihmisoikeuksille, demokratialle, rauhalle ja ympäristönsuojelulle. Nostamme esiin aiheita, joita Putin ja Trump laiminlyövät teoissaan ja välttelevät puheissaan.”

Säde Peltola kertoi jo aiemmin Helsingin Sanomille, että mediaa kiinnosti ainakin suomalaisten rauhallinen ja asiallinen tyyli järjestää mielenosoituksia ja siitä, mitä suomalaiset ylipäätään ajattelevat Trumpin ja Putinin tapaamisesta Helsingissä.

”Tämähän on se tavoite, että kyseessä ei ole vain mielenilmaus vaan että me saamme viestimme kaikkiin välineisiin”, Peltola sanoo.


Alun perin tapahtuman järjestäjät kertoivat odottavansa paikalle noin 15 000 ihmistä, mutta luku muuttui sunnuntain lähestyessä hieman.

”Lopullinen luku varmistuu tietenkin vasta mielenosoituspäivänä. Paikalle on tulossa ihmisiä myös ulkomailta ja muilta paikkakunnilta”, sanoo mielenosoituksen järjestäjiin kuuluva Ilona Taimela.

Helsinki Calling piti järjestää alunperin maanantaina, mutta se siirrettiin varsinaiselta huippukokouspäivältä sunnuntaille näkyvyyden maksimoimiseksi.

Eri tahot järjestävät mielenilmauksiaan Helsinki Callingin yhteydessä. Tällaisia ovat muun muassa vasemmistonuorten mielenilmaus sotaa ja fasismia vastaan, Amnestyn mielenosoitus ihmisoikeuksien puolesta.

Perussuomalaisten nuorten Welcome Trump -tapahtuma järjestetään Narinkkatorilla kello 13.30-14.15.

Mielenilmaus ei todennäköisesti juurikaan näy presidenteille. Donald Trumpin on määrä saapua Suomeen sunnuntaina kello 22. Vladimir Putin saapuu Suomeen maanantaina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Väitöstutkimus tarjoaa uuden selityksen talvisodan ihmeelle: Suomalaiset taistelivat uhrautuvasti, koska he halusivat turvata lastensa tulevaisuuden

  2. 2

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Miksi merivesi ei imeydy merenpohjaan ja häviä?

  5. 5

   Muusikko-toimittaja Perttu Häkkisen muistopaikka tyhjennettiin Hakaniemen­rannasta

  6. 6

   Arvostettua naisprofessoria syytetään miesopiskelijan ahdistelusta – Yhdysvalloissa keskustellaan nyt siitä, kuinka paljastusuutiseen reagoidaan naisen ollessa tekijä ja miehen ollessa uhri

  7. 7

   Weekend-festivaali saartoi Hietaniemen hautausmaan, joku unohti kertoa krematoriolle – ”Aivan katastrofaalista”

  8. 8

   Pörssiyhtiö Metson johtajalle tuomio työsyrjinnästä – antoi työntekijälle potkut perhevapaan käytön vuoksi, käräjäoikeus katsoo

  9. 9

   Elinajanodote laskee useissa länsimaissa ensi kertaa vuosikymmeniin – Yhdysvalloissa huumekuolemat laskevat myös nuorten odotettavissa olevaa elinaikaa

  10. 10

   Jari Sillanpää sai 10 kuukauden ehdollisen vankeus­rangaistuksen huumaus­ainerikoksista – Julkisuus ei vaikuttanut tuomioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  2. 2

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  3. 3

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  4. 4

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  5. 5

   Weekend-festivaali saartoi Hietaniemen hautausmaan, joku unohti kertoa krematoriolle – ”Aivan katastrofaalista”

  6. 6

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  7. 7

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  8. 8

   Egyptistä löytyi maailman vanhin juusto – ja samalla vanhin bakteeri, joka aiheuttaa vaarallista luomistautia

  9. 9

   Sauli Niinistö kommentoi kirjakohua kala-aiheisella runolla, josta presidentin viesti tuskin jää epäselväksi

  10. 10

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää