Kaupunki

Trumpin ja Putinin kokous maksoi Suomelle miljoonia – Helsingin lasku 200 000 euroa

Pelkät mediajärjestelyt maksavat jopa yli miljoonan.

Helsingissä maanantaina järjestetyn Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien tapaamisen hinta on nousemassa useisiin miljooniin euroihin.

Valtio maksaa pääosan huipputapaamisen kustannuksista lukuun ottamatta Helsingin kaupungin puolesta tehtyjä järjestelyjä. Ensisijaisesti kulut katetaan ministeriöiden määrärahoista, mutta tarvittaessa valtioneuvosto päättää, tarvitaanko kustannuksia varten lisäbudjettia.

Valtioneuvoston kansliasta ei osattu tiistaina arvioida tapahtuman kokonaiskustannuksia.

Pelkistä lehdistöjärjestelyistä koituu kuitenkin ulkoministeriölle jopa yli miljoonan euron lasku, arvioi ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikön päällikkö Vesa Häkkinen. Kustannusten lopullinen summa tarkentuu myöhemmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viestinnän näkökulmasta suurimmat kuluerät tulivat Finlandia-talon tilavuokrasta, Kauppatorin ja Finlandia-talon ympäristöön pystytetyistä rakenteista sekä toimittajien muonituksesta ja kuljetuksista.

”Hinta tulee juoksevista kuluista, ja summa täsmentyy pikkuhiljaa. Järjestelyiden takia jätettiin lisäksi muut työt tekemättä, mutta on vaikea arvioida, mikä arvo sille annetaan”, Häkkinen sanoo.

Häkkisen mukaan tavoitteena oli saada toimittajille mahdollisimman sujuvat työskentelyolot.

”Me katsoimme tätä toimivuuden näkökulmasta, ja se toteutettiin mahdollisimman hyvin tietenkään törsäämättä”, Häkkinen sanoo.

Helsingissä nähtiin huippukokouksen aikaan mittavat turvajärjestelyt, joihin osallistuivat niin poliisi, Puolustusvoimat kuin Rajavartiolaitoskin.

Helsingin poliisin ylikomisarion Pekka Höökin mukaan tämänhetkinen arvio poliisille aiheutuneista suorista kuluista on noin kaksi miljoonaa euroa. Se kattaa esimerkiksi henkilöstön huoltokustannukset, kaluston lainat ja huollon. Höök korostaa, että hintahaarukka on vielä arvio ja lopulliset kustannukset tarkentuvat mahdollisesti parin kuukauden kuluttua.

”Tässä vaiheessa on vaikeaa arvioida, millaiset kustannukset muille poliisilaitoksille tuli esimerkiksi ylitöistä ja päivittäisen poliisitoiminnan uudelleenorganisoinnista, kun heidän henkilöstöään saapui Helsingin poliisilaitoksen virka-avuksi”, Höök sanoo.

Tapahtuman turvallisuusjärjestelyjen päävastuussa ollut Helsingin poliisilaitos teki huippukokouksen alla virka-apupyynnön maan muille poliisilaitoksille, yhteistyöviranomaisille ja Puolustusvoimille.

Poliisin hinta-arvioon ei sisälly kuluja virka-apua antaneiden viranomaisten osalta. Sisäministeriöstä ei osattu vielä tiistaina kertoa, millaiset kokonaiskustannukset tapaamisen turvajärjestelyistä aiheutuu.

Helsingin kaupungin osuus huippukokouksen järjestelyiden kustannuksista on huomattavasti pienempi.

Tämänhetkisen arvion mukaan kaupungin maksettavaksi jää hieman alle 200 000 euroa, kertoo Helsingin kansliapäällikön sijaisena toimiva Tommi Laitio.

Kaupungin kulut koostuvat liikennejärjestelyiden toteuttamisesta, pysäköinninvalvonnan muutoksista, osasta turvallisuusjärjestelyjä sekä markkinoinnista ja toimittajien palvelemisesta yhteistyössä ulkoministeriön kanssa.

Laitio huomauttaa, että kokous valmisteltiin kahden ja puolen viikon varoitusajalla eikä kuluja pystytty juuri suunnittelemaan etukäteen.

”Tietenkin ymmärrettiin, että tässä käytetään verovaroja ja kaiken rahan pitää olla tarkoituksenmukaisesti käytetty”, Laitio sanoo.

Mitä Helsinki ja Suomi sitten hyötyivät kokouksesta?

Tapahtumalla Helsinki sai ainakin runsaasti näkyvyyttä, jonka arvoa on vaikea mitata, Vesa Häkkinen sanoo. Helsingissä oli huippukokouksen aikaan toistatuhatta toimittajaa ja suuria kansainvälisiä medioita, joiden toimittajilla on sosiaalisessa mediassa miljoonia seuraajia. Yleisöille välitettiin tietoa muustakin kuin presidenttien kokouksesta.

”Yhteiseen hiileen on puhallettu, niin kyllä siitä joku yrittäjäkin saa roposen”, Häkkinen sanoo.

Tommi Laitio on kuluihin suhteutettuna erittäin tyytyväinen kaupungin saamaan julkisuuteen.

”Panos-tuottosuhde on tässä erittäin hyvä”, Laitio sanoo.

Kaupunki aikoo tehdä alkusyksystä laajemman media-analyysin Helsingin saamasta näkyvyydestä. Jo nyt Laitio uskaltaa sanoa ainakin sen, että Helsinki näyttäytyi kansainvälisesti kaupunkina, jossa asiat toimivat.

”Tapahtuma vahvisti Helsingin vetovoimaa kongressi- ja kokouskaupunkina, mitä on hyvin paljon toivottu”, Laitio sanoo.

Laition mukaan kokouksesta hyötyivät myös monet helsinkiläisyritykset. Huippukokous työllisti ainakin ravintoloita, tapahtumatuottajia, teknistä henkilökuntaa ja vartiointiyrityksiä.

”Tästä on hyötyä yrityksille ja hyötyä kaupungille”, Laitio sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  7. 7

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  8. 8

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  9. 9

   Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla

  10. 10

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta
  3. Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset Tilaajille
  4. Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla
  5. Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi
  6. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  7. Ihmisten yhteistyö­kyvyn salaisuus löytyy kasvatuksesta – Kun lasta hoitavat muutkin kuin äiti, kehittyy myös kyky myötätuntoon Tilaajille
  8. Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko
  9. Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?
  10. Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”
  11. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  12. Näytä lisää