Kaupunki

Byrokraattinen sekasotku Vantaalla: Vanhukset jätettiin puolen vuoden jättiremontin ajaksi 6-kerroksiseen taloon, jonka varavessat ovat alakerrassa

Vantaan Hakunilassa iäkkäät asukkaat toivoivat kaupungilta sijaiskoteja kylpyhuoneremontin ajaksi. Vuokra-asuntoyhtiö Vavin johtaja piti Laukkarinne 8:aa kaupungin vastuulla olevana palvelutalona. Vanhustenpalveluihin taas ei kulkenut edes tieto remontin laajuudesta.

Vantaan Hakunilassa osoitteessa Laukkarinne 8 on erityisen tukalaa. Ennätyshelteet sielläkin on, mutteivät talon pääosin iäkkäät asukkaat nyt niinkään kuumuudesta välitä.

Kuusikerroksisessa talossa nimittäin alkoi kesäkuun alussa kylpyhuoneremontti. Se kestää urakoitsijan arvion mukaan vähintään puoli vuotta ja etenee huoneisto huoneistolta. Tällä viikolla piikkaaminen ja poraaminen on siirtynyt neljännen kerroksen asuntoihin.

Remonttiäänet kaikuvat kauas naapurustoon yli Hakunilan kirkon ja vanhan ostoskeskuksen. Ikääntyneiden asukkaiden vuokranantaja on Vav Asunnot, Vantaan kaupungin omistama vuokra-asuntoyhtiö.

Usea talon 40 asunnon vuokralaisista kertoo halunneensa sijaisasuntoon pakoon meluisaa ja asunnot vessattomiksi jättävää remonttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asukkaille toimitetusta tiedotteessa lukee, että kutakin kylpyhuonetta korjataan kolmesta neljään viikkoa. Jos tiloissa on kosteutta, niiden kuivattaminen pidentää työn valmistumista. Käyttöveteen tulee katkoksia.

Yksi korvaavaa kotia toivovista asukkaista on talossa kuusi vuotta viettänyt Pirjo Halinen. Rollaattorin avulla liikkuvan Halisen koti on juuri neljännessä kerroksessa.

”Viime yönäkin kävin kaksi kertaa kellarikerroksessa vessassa. Aamulla oli käynti terveysasemalla, ja kävin siksi vielä kolmannen kerran suihkussa. En hikisenä kehdannut lähteä”, Halinen sanoo.

Olohuoneessa kuljetushäkkiin suljettuna makaa etutassujensa päällä Kisu. Viisivuotias kissa on omistajansa mukaan ”pitänyt aamuseitsemältä varsinaisen mekkalan” tultuaan suljetuksi pieneen tilaan.

Kun remonttimies sitten tuli ulko-ovesta, Kisu jähmettyi zenmäiseen asentoonsa ja veti Halisen mukaan vielä pehmikkeenä olevaa mattoa suojakseen.

Käytävässä toinen talon asukas Hannele Vihanto on menossa neloskerroksessa asuvan äitinsä luo. Vihanto kertoo olleensa tilanteesta yhteydessä Vantaan kaupungin vanhuspalveluihin.

Lähes 90-vuotiasta äitiään varten Vihanto kertoo saaneensa vanhuspalveluista evästyksen, että kun melu ajaa pois asunnosta, voi mennä alakerran asukaskahvilaan.

Muttei äiti Vihannon mukaan jaksa istua vaan tämän pitää päästä pitkäkseen. Kahvilassa ei ole leposijaa.

”Harmittaa tämä Vavin toiminta. Sanoimme asukaskokouksessa, etteivät ihmiset pärjää täällä ja että olisi pitänyt järjestää muu asunto”, Vihanto sanoo.


Vavin taloluettelossa Laukkarinne 8 on ilmoitettu palvelutaloksi. Se tarkoittaisi kaupungin määritelmän mukaan, että asunnot ovat ikäihmisille, jotka eivät suoriudu asumisestaan ilman kaupungin tukea.

Vanhustenpalveluiden tulisi palvelutalossa huolehtia asukkaiden jaksamisesta vaativan remontin keskellä.

Mutta onko Laukkarinne 8 palvelutalo?

Keskustelemalla ensin Vavin toimitusjohtaja Teija Ojankosken ja sitten kaupungin vanhus- ja vammaispalveluiden palvelupäällikön Päivi Keskisen kanssa paljastuu, ettei asukkaiden asema ole ollut yksiselitteinen vuokranantajayhtiön ja palveluista vastaavan kaupungin kesken.

Vaville Laukkarinne 8 on ollut palvelutalo, myös nettisivujen perusteella. ”Jos asukas tarvitsee erityistukea tai apua, se tulee järjestää vanhuspalveluiden kautta. Se on sosiaalitoimen tehtävä eikä kuulu meille”, Ojankoski sanoo.

Vanhuspalveluille ei ole. ”Se on ollut palvelutalo mutta lähes kymmenen vuotta sitten muutettu senioritaloksi, koska asunnot ovat esteellisiä ja on ahtaita tiloja apuvälineitä käyttäville asukkaille”, Keskinen sanoo.

Kymmenkunta asukkaista on Keskisen mukaan Vantaan kotihoidon asiakkaita.

”Hämmästelen, jos tämä tulee Vaville yllätyksenä, sillä tämä ei ole ole palvelutalo vaan normikerrostalo”, hän lisää.


Vantaan kaupunki on Ojankosken mukaan antanut asukkaille remontin aikana mahdollisuuden siivousapuun. Vav on hänen mukaansa myös tarjonnut asukkaille yöastioita öisten vessakäyntien helpottamiseksi. Pesulle pääsee yleisiin saunatiloihin.

Lopulta tilanne valkenee Ojankoskellekin. Hän kirjoittaa sähköpostilla täsmennyksen, että koska kohde onkin normaali vuokratalo, remontista ei myöskään ole ilmoitettu kaupungille.

Vanhustenpalveluissa todella on oltu pimennossa remontin mittavuudesta. Palvelupäällikkö Keskinen kertoo, että yksittäisen asunnon vapautumisesta on kesäkuun alussa tullut tieto asumisesta vastaaville työntekijöille.

”Siinä yhteydessä tuli vain tieto, että talossa tehdään putkiremonttia, joka ei haittaa asumista. Vavilta ei ole tullut tietoa, mikä laajuus on kyseessä”, Keskinen sanoo.

Vastuu sijaisasunnon järjestämisestä olisi siis Pirjo Halisella ja Hannele Vihannolla sekä hänen lähes 90-vuotiaalla äidillään. Sekä kaikilla muilla talon asukkailla.

Lopulta Vavilla tai sosiaalihuollolla ei Ojankosken ja Keskisen mukaan myöskään ole vara-asuntoja.

Erityisesti palveluasunnoista on Vantaalla jatkuvasti pulaa. Varsinkaan tavallisiksi vuokralaisiksi kaupungin kirjoissa luokiteltaville Laukkarinne 8:n asukkaille ei johtajien mukaan ole tarjota toista kaupungin vuokra-asuntoa.

Sitä vastoin Laukkarinteen asukkailla on remonttihaitan perusteella mahdollisuus saada alennusta vuokraansa. Oikeus perustuu lakiin asuinhuoneiston vuokrauksesta.

Jaksaessaan asukkaat voisivat myös kyseenalaistaa, onko heidän kotinsa lainkaan asuttavassa kunnossa.

Silloin vuokraa ei mahdollisesti tarvitsisi maksaa lainkaan.

”Meille kerrottiin asukaskokouksessa, että saamme ensi vuoden alussa remontin jälkeen alennusta neliöistä, jotka ovat pois käytöstä. Ei sanottu, kuinka paljon”, asukas Pirjo Halinen sanoo.

Vuokranalennuskaan ei tosin ole helppo asia tässä talossa. Vavin toimitusjohtaja Ojankoski huomauttaa, että jotkut asukkaista voivat jopa saada haittaa alennuksesta: se voisi sotkea asumistuen tai toimeentulotuen maksatuksen.


Remonttimelun raikuessa elementtikerrostalon rakenteissa alkaa harmaalla laatoitettu piha houkuttaa. Pirjo Halinen liittyy naapureiden seuraan, yksi seinustan penkeillä istuvista asukkaista on Sirpa Talmia.

”Olen hyvin huononäköinen, ja siksi kuulo on korostunut. Hermot alkavat olla pimahtamispisteessä, mutta rollaattorilla tai kepin kanssa ei ole helppoa lähteä kauas. Siksi tässä on oltava”, Talmia sanoo.

Toivoa paremmasta on. Vanhustenpalveluiden Päivi Keskinen lupaa nyt tarttua asukkaiden hyvinvointiin. Hän kertoo välittävänsä tiedon remontin mittavuudesta sosiaalityöntekijöille.

”Pyydän, että asiakasohjauksessa tehdään nyt arvio tilanteesta”, hän sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  2. 2

   Suolan vaaroja liioitellaan, väittää suurtutkimus – Oikein käytettynä suola jopa vähensi sydän- ja verisuonitauteja

   Tilaajille
  3. 3

   Sauli Niinistö kommentoi kirjakohua kala-aiheisella runolla, josta presidentin viesti tuskin jää epäselväksi

  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   Paavo Arhinmäki soitti Helsingin kaupungin puhelinvaihteeseen, mutta hukkuikin ”absurdiin limboon”, jonka aikana lomakin vaihtui eläkkeeksi

  6. 6

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  7. 7

   Soullegenda Aretha Franklin on kuollut – Ennätyksiä rikkonut laulajatar eli pettymyksien täyttämän elämän, mutta raivasi naisille tien

  8. 8

   Perheministeri Annika Saarikko sai moitteet otettuaan lapsen yrittäjätilaisuuteen – Ministeri HS:lle: Nolostuin, mutta samalla nousi yhteiskunnallinen suuttumus

  9. 9

   Yhdysvalloissa kuoli viime vuonna huumeisiin enemmän ihmisiä kuin koskaan – yksi selitys superhuumeen yleistyminen

  10. 10

   Antti Rinne sai Sdp:n nousuun, mutta onko hänestä pääministeriksi? Sitä puolueen kannattajatkin pohtivat, kun vaalikausi alkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  9. 9

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  10. 10

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  6. 6

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  7. 7

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää