Kaupunki

Byrokraattinen sekasotku Vantaalla: Vanhukset jätettiin puolen vuoden jättiremontin ajaksi 6-kerroksiseen taloon, jonka varavessat ovat alakerrassa

Vantaan Hakunilassa iäkkäät asukkaat toivoivat kaupungilta sijaiskoteja kylpyhuoneremontin ajaksi. Vuokra-asuntoyhtiö Vavin johtaja piti Laukkarinne 8:aa kaupungin vastuulla olevana palvelutalona. Vanhustenpalveluihin taas ei kulkenut edes tieto remontin laajuudesta.

Vantaan Hakunilassa osoitteessa Laukkarinne 8 on erityisen tukalaa. Ennätyshelteet sielläkin on, mutteivät talon pääosin iäkkäät asukkaat nyt niinkään kuumuudesta välitä.

Kuusikerroksisessa talossa nimittäin alkoi kesäkuun alussa kylpyhuoneremontti. Se kestää urakoitsijan arvion mukaan vähintään puoli vuotta ja etenee huoneisto huoneistolta. Tällä viikolla piikkaaminen ja poraaminen on siirtynyt neljännen kerroksen asuntoihin.

Remonttiäänet kaikuvat kauas naapurustoon yli Hakunilan kirkon ja vanhan ostoskeskuksen. Ikääntyneiden asukkaiden vuokranantaja on Vav Asunnot, Vantaan kaupungin omistama vuokra-asuntoyhtiö.

Usea talon 40 asunnon vuokralaisista kertoo halunneensa sijaisasuntoon pakoon meluisaa ja asunnot vessattomiksi jättävää remonttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asukkaille toimitetusta tiedotteessa lukee, että kutakin kylpyhuonetta korjataan kolmesta neljään viikkoa. Jos tiloissa on kosteutta, niiden kuivattaminen pidentää työn valmistumista. Käyttöveteen tulee katkoksia.

Yksi korvaavaa kotia toivovista asukkaista on talossa kuusi vuotta viettänyt Pirjo Halinen. Rollaattorin avulla liikkuvan Halisen koti on juuri neljännessä kerroksessa.

”Viime yönäkin kävin kaksi kertaa kellarikerroksessa vessassa. Aamulla oli käynti terveysasemalla, ja kävin siksi vielä kolmannen kerran suihkussa. En hikisenä kehdannut lähteä”, Halinen sanoo.

Olohuoneessa kuljetushäkkiin suljettuna makaa etutassujensa päällä Kisu. Viisivuotias kissa on omistajansa mukaan ”pitänyt aamuseitsemältä varsinaisen mekkalan” tultuaan suljetuksi pieneen tilaan.

Kun remonttimies sitten tuli ulko-ovesta, Kisu jähmettyi zenmäiseen asentoonsa ja veti Halisen mukaan vielä pehmikkeenä olevaa mattoa suojakseen.

Käytävässä toinen talon asukas Hannele Vihanto on menossa neloskerroksessa asuvan äitinsä luo. Vihanto kertoo olleensa tilanteesta yhteydessä Vantaan kaupungin vanhuspalveluihin.

Lähes 90-vuotiasta äitiään varten Vihanto kertoo saaneensa vanhuspalveluista evästyksen, että kun melu ajaa pois asunnosta, voi mennä alakerran asukaskahvilaan.

Muttei äiti Vihannon mukaan jaksa istua vaan tämän pitää päästä pitkäkseen. Kahvilassa ei ole leposijaa.

”Harmittaa tämä Vavin toiminta. Sanoimme asukaskokouksessa, etteivät ihmiset pärjää täällä ja että olisi pitänyt järjestää muu asunto”, Vihanto sanoo.


Vavin taloluettelossa Laukkarinne 8 on ilmoitettu palvelutaloksi. Se tarkoittaisi kaupungin määritelmän mukaan, että asunnot ovat ikäihmisille, jotka eivät suoriudu asumisestaan ilman kaupungin tukea.

Vanhustenpalveluiden tulisi palvelutalossa huolehtia asukkaiden jaksamisesta vaativan remontin keskellä.

Mutta onko Laukkarinne 8 palvelutalo?

Keskustelemalla ensin Vavin toimitusjohtaja Teija Ojankosken ja sitten kaupungin vanhus- ja vammaispalveluiden palvelupäällikön Päivi Keskisen kanssa paljastuu, ettei asukkaiden asema ole ollut yksiselitteinen vuokranantajayhtiön ja palveluista vastaavan kaupungin kesken.

Vaville Laukkarinne 8 on ollut palvelutalo, myös nettisivujen perusteella. ”Jos asukas tarvitsee erityistukea tai apua, se tulee järjestää vanhuspalveluiden kautta. Se on sosiaalitoimen tehtävä eikä kuulu meille”, Ojankoski sanoo.

Vanhuspalveluille ei ole. ”Se on ollut palvelutalo mutta lähes kymmenen vuotta sitten muutettu senioritaloksi, koska asunnot ovat esteellisiä ja on ahtaita tiloja apuvälineitä käyttäville asukkaille”, Keskinen sanoo.

Kymmenkunta asukkaista on Keskisen mukaan Vantaan kotihoidon asiakkaita.

”Hämmästelen, jos tämä tulee Vaville yllätyksenä, sillä tämä ei ole ole palvelutalo vaan normikerrostalo”, hän lisää.


Vantaan kaupunki on Ojankosken mukaan antanut asukkaille remontin aikana mahdollisuuden siivousapuun. Vav on hänen mukaansa myös tarjonnut asukkaille yöastioita öisten vessakäyntien helpottamiseksi. Pesulle pääsee yleisiin saunatiloihin.

Lopulta tilanne valkenee Ojankoskellekin. Hän kirjoittaa sähköpostilla täsmennyksen, että koska kohde onkin normaali vuokratalo, remontista ei myöskään ole ilmoitettu kaupungille.

Vanhustenpalveluissa todella on oltu pimennossa remontin mittavuudesta. Palvelupäällikkö Keskinen kertoo, että yksittäisen asunnon vapautumisesta on kesäkuun alussa tullut tieto asumisesta vastaaville työntekijöille.

”Siinä yhteydessä tuli vain tieto, että talossa tehdään putkiremonttia, joka ei haittaa asumista. Vavilta ei ole tullut tietoa, mikä laajuus on kyseessä”, Keskinen sanoo.

Vastuu sijaisasunnon järjestämisestä olisi siis Pirjo Halisella ja Hannele Vihannolla sekä hänen lähes 90-vuotiaalla äidillään. Sekä kaikilla muilla talon asukkailla.

Lopulta Vavilla tai sosiaalihuollolla ei Ojankosken ja Keskisen mukaan myöskään ole vara-asuntoja.

Erityisesti palveluasunnoista on Vantaalla jatkuvasti pulaa. Varsinkaan tavallisiksi vuokralaisiksi kaupungin kirjoissa luokiteltaville Laukkarinne 8:n asukkaille ei johtajien mukaan ole tarjota toista kaupungin vuokra-asuntoa.

Sitä vastoin Laukkarinteen asukkailla on remonttihaitan perusteella mahdollisuus saada alennusta vuokraansa. Oikeus perustuu lakiin asuinhuoneiston vuokrauksesta.

Jaksaessaan asukkaat voisivat myös kyseenalaistaa, onko heidän kotinsa lainkaan asuttavassa kunnossa.

Silloin vuokraa ei mahdollisesti tarvitsisi maksaa lainkaan.

”Meille kerrottiin asukaskokouksessa, että saamme ensi vuoden alussa remontin jälkeen alennusta neliöistä, jotka ovat pois käytöstä. Ei sanottu, kuinka paljon”, asukas Pirjo Halinen sanoo.

Vuokranalennuskaan ei tosin ole helppo asia tässä talossa. Vavin toimitusjohtaja Ojankoski huomauttaa, että jotkut asukkaista voivat jopa saada haittaa alennuksesta: se voisi sotkea asumistuen tai toimeentulotuen maksatuksen.


Remonttimelun raikuessa elementtikerrostalon rakenteissa alkaa harmaalla laatoitettu piha houkuttaa. Pirjo Halinen liittyy naapureiden seuraan, yksi seinustan penkeillä istuvista asukkaista on Sirpa Talmia.

”Olen hyvin huononäköinen, ja siksi kuulo on korostunut. Hermot alkavat olla pimahtamispisteessä, mutta rollaattorilla tai kepin kanssa ei ole helppoa lähteä kauas. Siksi tässä on oltava”, Talmia sanoo.

Toivoa paremmasta on. Vanhustenpalveluiden Päivi Keskinen lupaa nyt tarttua asukkaiden hyvinvointiin. Hän kertoo välittävänsä tiedon remontin mittavuudesta sosiaalityöntekijöille.

”Pyydän, että asiakasohjauksessa tehdään nyt arvio tilanteesta”, hän sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  2. 2

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  3. 3

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  4. 4

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  5. 5

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  6. 6

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  7. 7

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  8. 8

   Tiesitkö, että Peking on maailman vasta 187. saasteisin kaupunki?

  9. 9

   Puolalaiset salakalastavat Itämeren lohta väittämällä saalista meritaimeneksi, ja se näkyy Suomenkin lohijoissa – EU teki maanantaina lopun temppuilulle

  10. 10

   Kun vaihdevuodet tulevat, naiset siirretään syrjään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  7. 7

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  8. 8

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  9. 9

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  10. 10

   Mari Timonen ajoi Jorvin sairaalaan myrkytysoireista kärsineen 2-vuotiaan Alex-pojan kanssa, kantokopassa pieni vauva – Perillä paljastui, että lähin parkkipaikka on satojen metrien päässä ulko-ovesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää