Kaupunki

Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

Helsingin kaupungin tavoite päästä eroon leipäjonoista on kunnianhimoinen. Uudistuksista keskustellaan elokuussa.

On vasta aamupäivä, mutta Myllypurossa on kuuma. Liikuntamylly-rakennuksen varjo on onneksi suuri, muutoin seisominen olisi vieläkin tukalampaa.

Myllypurolaiselle Seppo Järviselle kelpaa jonotus- ja juttuseura. Hän on käynyt Myllypuron jonossa vuodesta 2008, siitä asti kun muutti alueelle.

”Ei riittävä, pari jogurttia ja leipä, mutta pärjäähän niilläkin”, Järvinen kuvailee leipäjonosta saatavan avun määrää.

Leipäjonot ovat lyhentyneet, mutta se ei johdu avuntarvitsijoiden määrän laskusta, vaan järjestelyistä.

Nyt Helsingin kaupunki haluaa saada leipäjonot poistettua kokonaan. Tarvittavien uudistusten pohdinta jatkuu elokuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kertoi aiemmin hävikkiruoan hyötykäyttöä ja yhteisöllisyyttä painottavista uudistussuunnitelmista ja niihin liittyvistä huhuista.

Vantaalla on käynnissä kaupungin ja seurakuntayhtymän Yhteinen pöytä -hanke, jossa ruoan varastointi on keskitetty yhteen paikkaan. Eri avustusjärjestöt hakevat tarvikkeet varastosta ja jakavat ne alueellaan.

Helsingissä muutokset vaatisivat kaupungilta investointeja, etenkin, jos päädytään perustamaan yhteinen varasto Vantaan tyyliin.

Köyhyystutkija Tuomo Laihiala toivoo, että myös köyhyyden ehkäisyyn investoitaisiin. Leipäjonoista on tullut köyhyyden symboli, mutta ne eivät ole ongelman koko kuva. Muutoksille on sijaa.

”Tilanne on se, että köyhyysongelmalle tulisi tehdä jotain. Miten tahansa ruokaa jaetaan, se ei poista köyhyyttä”, Laihiala korostaa.

Järvisellä on selkeä syy jonossa seisomiselle. Hänellä on nälkä.

Niin on monella muullakin. Heinäkuun puolivälissä jonot eivät ole pisimmillään, mutta Myllypuron elintarvikeapu ry:n voimahahmo Sinikka Backman arvioi päivän kävijämäärän olevan puolentoista tuhannen paikkeilla.


Jonon hännillä ei voi ennustaa, mitä perillä saa mukaansa. Välillä on enemmän tai vähemmän eineksiä, toisinaan kassiin päätyy jauhopussi. Mitä jauhopussilla tekee, jos kaikki muut ainekset tai taito kokata puuttuvat?

”Mulla on jauhot suussa sitten”, nauraa Järvinen. Järvisellä on onneksi tuttava, jolle hän voi viedä jauhot lettutaikinan tekemistä varten.

Myllypuron jonossa Järvinen käy sijainnin vuoksi. Hän asuu lähellä Liikuntamyllyä, joten pääsee paikalle kävellen. Metromatka voisi tulla kalliiksi, jos kohdalle sattuisi tarkastaja. Liputta liikkuminen on riski, jonka ottaminen ei kannata, vaikka kahdesti viikossa jaettava ruoka-apu ei tunnukaan riittävältä.

Miten ruoan jakelua tulisi Järvisen mukaan muuttaa?

Hän ei äkkiseltään osaa sanoa.

”En oikeastaan tiedä, kun tähän olen tottunut, tässä käymään.”

Kysymys on vaikea myös Laihialalle. Avunsaajilla on hyvin erilaisia tilanteita ja tarpeita. Lisäksi ruoka-apua jaetaan usein hyvin pitkälle vapaaehtoistyön voimin. Kyse on siis hyväntekeväisyydestä, ja on vaikeaa sanoa, millainen hyväntekeväisyys olisi oikeinta.

Vantaalla, ja tulevaisuudessa ehkä myös Helsingissä, ruoka-avussa painotetaan yhteisöllisyyttä. Laihiala näkee tavoitteessa sekä hyviä että huonoja puolia. Hän muistuttaa, että kaikki ruoka-apua tarvitsevat eivät ole kokonaisvaltaisesti huono-osaisia. Leipäjonossa seisova ei ole automaattisesti yksinäinen tai masentunut. Avuntarvitsijoita yhdistää nimenomaan vaikea taloudellinen tilanne.

”Ajatus siitä, että köyhä on yksinäinen ja hänellä menee huonosti sen takia, on yksioikoinen.”


Seppo Järvinen ei vastaa stereotypiaa köyhyyden murtamasta miehestä. Hän kertoilee vedettävästä laukustaan, jota kutsuu kassakaapikseen ja kuinka putosi puusta 14-vuotiaana. Vitsailee varanneensa lentoliput Afrikkaan, ”että pääsee vähän lämpöön”. Senegalissa hän on jo käynytkin.

Vakavasti puhuen helle haittaa Järvistä. Hän on varautunut pukemalla kevyen tuulitakin ihoa suojaamaan, päässä on vihreä lierihattu. Säätä ei kuitenkaan voi valita, ja jonossa seistään, oli keli mikä tahansa.

Lähtisikö hän mukaan, jos ruoka-apua jaettaisiin esimerkiksi yhdessä kokatun aterian muodossa?

”Jos joku neuvoo vieressä niin mikä ettei”, tuttujen kanssa ”grillikisoja” suunnitteleva Järvinen pohtii.

Vastaan tulee ”painonnostaja-Seppo”, jonka kanssa Järvinen naureskelee tuulitakkinsa löysyyttä. ”Köyhiä. Eihän tänne rikkaat tule”, hän toteaa tutuistaan ja lisää: ”Tai kai täällä on jotain rahaporukkaakin. Mistäs sitä tietää.”

Leipäjonoista keskusteltaessa muistetaan yleensä mainita hienoilla autoilla jonottamaan saapuvat. Mahdollisiin yhteisruokailuihinkin voi periaatteessa saapua kuka tahansa, ellei kävijöiltä vaadita mitään tietoja. Järjestelmän hyväksikäyttöä voitaisiin suitsia rekisteröimällä asiakkaat.

Järvinen ei ole kuullut mahdollisesti suunnitteilla olevasta kirjanpidosta, muttei vastusta ajatusta. ”Kun eihän minulla ole mitään vietävää. Ei ole perässä kuin ulosotto. Sinne vaan, joukkoon mahtuu.”

Järvistä rekisterijärjestelmä ei haittaisi. Backman ja Laihiala uskovat, että rekisteröinti nostaisi kynnystä avun hakemiselle.

”Ei ole mitään järjellistä syytä perustaa rekisteriä väärinkäytösten takia, sillä väärinkäyttö on erittäin harvinaista, Laihiala toteaa.

Laihiala peräänkuuluttaa uudistusten suunnittelun avuksi tutkimustietoa yhteisöllisten avustusmuotojen vaikuttavuudesta ja siitä, tavoittavatko ne heikoimmassa asemassa olevat.

Yksi avunsaajien näkökulmia kartoittava tutkimus julkaistaan elokuussa.

Olemme edenneet jonon kärkeen, ja kuvaaja alkaa räpsiä kuvia laatikoissa olevista leivistä.

”Ota siitä kuva kato, se on nätti leipä”, Järvinen kehottaa naureskellen, ennen kuin bongaa suosikkisämpylänsä laatikosta.

Tällä kertaa leivän lisäksi mukaan saa ainakin maitoa, jogurttia ja kasviksia. Tarjolla on onneksi myös paprikaa. Se sopii hyvin Järvisen grillikisoihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Leipäjonot
 • Köyhyys
 • Helsinki
 • Vilma Ikola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tomi Metsäkedon törkeästä kunnianloukkauksesta syytetään neljää naista

  2. 2

   Touko Aallon tapaus tarjosi Venäjän medialle varsinaisen herkkupalan – siihen yhdistyi kolme keskeistä mielikuvaa, joita suomalaisista yritetään iskostaa venäläisiin

  3. 3

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  4. 4

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa

  7. 7

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – ”Käsivoimin on revitty kiviä alas”

  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  10. 10

   Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Tomi Metsäkedon törkeästä kunnianloukkauksesta syytetään neljää naista

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää