Kaupunki    |   Kolumni

Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

Torstaiyönä kaupunginosan Facebook-ryhmässä kerrottiin murtoyrityksestä. Se ei riittänyt poliisille syyksi lähettää partiota paikalle.

Suomen­linnassa joku yritti murtautua asuntoon ikkunan kautta torstain vastaisena yönä. Valppaana olleen koiran haukku riitti pelästyttämään hämäräheikin, joka pakeni yön varjoihin. Poliisia ei tehtävä saaressa kiinnostanut. Saareen ei kuulemma riittänyt apua arkiyönä, kun Suomenlinnan alueesta varsinaisesti vastaava venepoliisikaan ei päivystä.

Tapauksesta kertova Facebook-keskustelu herätti mielenkiinnon. Onko todella niin, että Suomenlinna on öisin oman onnensa nojassa? Saari, jonne mantereen puolella kaupunkia oleva poliisi ei tunneliyhteydestä huolimatta jaksa lähteä, eikä päivystävää virkavaltaa ole järjestetty? Onhan se jo yhteiskunnallisesti merkittävä tieto, jos näin on.

Jos.

Soitto torstaina aamupäivällä poliisin hälytystehtäväpuolen ylikomisariolle Jaakko Walleniukselle sekoitti tilannetta enemmän kuin selitti: Suomenlinnassa sattuneesta murtoyrityksestä ei ollut edellisyöltä kirjattu poliisille mitään tehtävää. Murtoyrityksestä ei ollut kirjattu rikosilmoitusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hämmentävintä oli kuitenkin se, että Walleniuksen mukaan asuntomurto on ehdottomasti sellainen tehtävä, johon poliisi reagoi.

”Suomenlinna on kaupunginosa siinä missä mikä tahansa muu”, ylikomisario sanoi.

Hätänumeroon yöllä soittaneelle henkilölle oli jäänyt toinen käsitys. Hänen mukaansa hätäkeskuksen päivystäjä oli ensimmäisen puhelun aikana luvannut hälyttää poliisin. Hetki puhelun päättymisen jälkeen päivystäjä oli soittanut itse takaisin ja ilmoittanut, että poliisilta ei nyt riitä partiota saareen.

Keravan hätäkeskuksen johtaja Vesa Seppä löysi yhdessä päivystäjän kanssa edellisöisen puhelun ja tutkiskeli asiaa hetken.

Ilmoitus oli otettu hätäkeskuksessa vastaan yöllä kahden jälkeen. Päivystäjä oli ollut yhteydessä poliisiin, minkä jälkeen oli tehty päätös, ettei Suomenlinnaan tällä kertaa lähdetä. Sepän mukaan poliisissa oli katsottu ilmoituksen ja mahdollisen tapahtuman välillä kuluneen liian kauan, että partion kannattaisi lähteä ajamaan Suomenlinnaan huoltotunnelia pitkin enää siinä vaiheessa.

”Ilmoittajaa on kehotettu olemaan yhteydessä hätäkeskukseen, mikäli hän havaitsee uusia murtoyrityksiä, ja murtoyrityksen kohteeksi joutuneen henkilön kannattaisi tehdä rikosilmoitus”, Seppä kertoi.

”Eli kyllä tässä on kaikki mennyt aivan kuten pitääkin.”

Päätin vielä kerran soittaa poliisille ja kysyä asiasta. Tässä vaiheessa poliisille oli ehtinyt soittaa samasta asiasta jo useampikin toimittaja.

Päivystävän komisarion kanssa yön ilmoituksia läpi käynyt poliisin tiedottaja löysi kuin löysikin Suomenlinnan mysteeriä koskevan raportin.

”Meillä lukee täällä, että ilmoittaja on lukenut Suomenlinnan asukkaiden Facebook-ryhmästä, että joku hänelle tuntematon ihminen on siellä kertonut, että hänen kotiinsa on yritetty murtautua”, Helsingin poliisista kerrottiin.

Ilmoittaja ei ollut osannut kertoa osoitetta, jossa oletettu murtoyritys oli tapahtunut, eikä edes sitä, mistä Suomenlinnan saaresta oli kyse. Tekoajankohtaakaan hän ei tiennyt.

Oletus oli, että murtoyritys oli tapahtunut juuri ennen kuin sen kohteeksi joutunut henkilö oli aloittanut asiasta keskustelun Facebook-ryhmässä. Oli mahdollista, että murtoa yrittänyt henkilö oli ehtinyt hypätä yön viimeisen Kauppatorille vievän lautan kyytiin.

Toisin sanoen tapahtuneesta oli kulunut ilmoituksen jättämiseen ainakin tunti eikä poliisi tiennyt, mistä partion olisi kannattanut mennä murtomiestä etsimään.

Tuntomerkkejä tekijästä ei ollut enempää kuin maininta ”tummasta” hahmosta. Ilmaisu oli poimittu Facebook-ryhmästä. Asiayhteydestä ei selvinnyt, tarkoittiko murtoyrityksen kohteeksi joutunut henkilö tummahiuksista tai tummaihoista henkilöä vai ainoastaan sitä, että oli pimeää.

Tilanne ei siis poliisin näkökulmasta ollut enää akuutti.

Saarella asuvan ilmoittajan näkökulmaan on kuitenkin helppo samastua. Ei ole mukava saada omasta naapurustostaan turvattomuutta luovaa tietoa. Ei etenkään, jos viranomaisen kanssa käydyn keskustelun jälkeen jää olo, että poliisi ei nyt katso tarpeelliseksi tulla paikalle kaupunginosan sijainnin vuoksi.

Poliisin saapuminen tällaisissa tärkeysluokassa kärkipäähän sijoitetuissa tehtävissä kestää ylikomisarion mukaan Helsingissä 5–15 minuuttia.

Kyse ei siis ollut siitä, että Suomenlinnassa joudutaan elämään ”Ville-veneen” eli Helsingin poliisin venepoliisin päivystysaikojen armoilla.

Oikeasti syy poliisin päätökseen jättää Suomenlinnan-keikka väliin on tylsempi: hätäkeskukseen tehty ilmoitus oli kaikesta hyväntahtoisuudestaan huolimatta liian epätarkka, että poliisin käynnistä olisi ollut hyötyä. Tällä kertaa jäi tekemättä myös lehtijuttu.

Tarina olisi hyvin voinut alkaa elää omaa elämäänsä laajemminkin, ja saattaa olla, että elääkin jossakin somekeskusteluissa. Ainekset ovat kasassa: jännittävä yritykseksi jäänyt rikos, sankarikoira ja viranomainen, joka ei välitä.

Tuntuu silti kivalta tietää, että naapurusto – poliisin lisäksi – valvoo ja välittää. Murtoyrityksen kohteeksi joutuneen henkilön kannattaa joka tapauksessa tehdä tapahtuneesta rikosilmoitus. Poliisi saattaa pystyä kytkemään tapauksen myöhemmin muihin vastaaviin rikoksiin, jos sellaisia ilmenee.

Mitä Suomenlinnan mysteeristä voi oppia?

1. Jos kotiisi yritetään murtautua, ilmoitus hätäkeskukseen kannattaa tehdä välittömästi. Silloin poliisin on mahdollista tavoittaa tekijä paikalta ja suorittaa teknistä tutkintaa, koska poliisi tietää, mihin tulla.

2. Jos kotiisi yritetään murtautua, sinun kannattaa tehdä ilmoitus itse ennen kuin kerrot tapahtuneesta Facebook-ryhmässä. Silloin poliisin on mahdollista tavoittaa tekijä paikalta ja suorittaa teknistä tutkintaa, koska poliisi tietää, mihin tulla.

3. Jos kotiisi yritetään murtautua, on hienoa, että haluat varoittaa naapureitasi. Tee kuitenkin rikosilmoitus itse, jos joudut mahdollisen rikoksen kohteeksi.

4. Jos kotiisi yritetään murtautua, on hienoa, että naapurisi haluavat auttaa. Tee kuitenkin rikosilmoitus itse, jos joudut mahdollisen rikoksen kohteeksi. Rikos saattaa muuten jäädä selvittämättä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Poliisi
 • Kolumni
 • Elisa Rimaila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  2. 2

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  3. 3

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  4. 4

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  5. 5

   Kun fiilis menee seksin aikana, syynä on yleensä häpeä – Vastalääke voi palauttaa fiiliksen moninkertaisena takaisin

  6. 6

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  7. 7

   Resepti vaihtui seuraavaan, ja lopulta Eliya Zweygberg oli käyttänyt masennuslääkkeitä puolet elämästään – Kun Zweygberg päätti lopettaa, edessä oli raivokohtauksia, jotka saivat hänet pelkäämään itseään

   Tilaajille
  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   Puolalaiset salakalastavat Itämeren lohta väittämällä saalista meritaimeneksi, ja se näkyy Suomenkin lohijoissa – EU teki maanantaina lopun temppuilulle

  10. 10

   Tiesitkö, että Peking on maailman vasta 187. saasteisin kaupunki?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  7. 7

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  8. 8

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  9. 9

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää