Kaupunki    |   Kolumni

Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

Torstaiyönä kaupunginosan Facebook-ryhmässä kerrottiin murtoyrityksestä. Se ei riittänyt poliisille syyksi lähettää partiota paikalle.

Suomen­linnassa joku yritti murtautua asuntoon ikkunan kautta torstain vastaisena yönä. Valppaana olleen koiran haukku riitti pelästyttämään hämäräheikin, joka pakeni yön varjoihin. Poliisia ei tehtävä saaressa kiinnostanut. Saareen ei kuulemma riittänyt apua arkiyönä, kun Suomenlinnan alueesta varsinaisesti vastaava venepoliisikaan ei päivystä.

Tapauksesta kertova Facebook-keskustelu herätti mielenkiinnon. Onko todella niin, että Suomenlinna on öisin oman onnensa nojassa? Saari, jonne mantereen puolella kaupunkia oleva poliisi ei tunneliyhteydestä huolimatta jaksa lähteä, eikä päivystävää virkavaltaa ole järjestetty? Onhan se jo yhteiskunnallisesti merkittävä tieto, jos näin on.

Jos.

Soitto torstaina aamupäivällä poliisin hälytystehtäväpuolen ylikomisariolle Jaakko Walleniukselle sekoitti tilannetta enemmän kuin selitti: Suomenlinnassa sattuneesta murtoyrityksestä ei ollut edellisyöltä kirjattu poliisille mitään tehtävää. Murtoyrityksestä ei ollut kirjattu rikosilmoitusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hämmentävintä oli kuitenkin se, että Walleniuksen mukaan asuntomurto on ehdottomasti sellainen tehtävä, johon poliisi reagoi.

”Suomenlinna on kaupunginosa siinä missä mikä tahansa muu”, ylikomisario sanoi.

Hätänumeroon yöllä soittaneelle henkilölle oli jäänyt toinen käsitys. Hänen mukaansa hätäkeskuksen päivystäjä oli ensimmäisen puhelun aikana luvannut hälyttää poliisin. Hetki puhelun päättymisen jälkeen päivystäjä oli soittanut itse takaisin ja ilmoittanut, että poliisilta ei nyt riitä partiota saareen.

Keravan hätäkeskuksen johtaja Vesa Seppä löysi yhdessä päivystäjän kanssa edellisöisen puhelun ja tutkiskeli asiaa hetken.

Ilmoitus oli otettu hätäkeskuksessa vastaan yöllä kahden jälkeen. Päivystäjä oli ollut yhteydessä poliisiin, minkä jälkeen oli tehty päätös, ettei Suomenlinnaan tällä kertaa lähdetä. Sepän mukaan poliisissa oli katsottu ilmoituksen ja mahdollisen tapahtuman välillä kuluneen liian kauan, että partion kannattaisi lähteä ajamaan Suomenlinnaan huoltotunnelia pitkin enää siinä vaiheessa.

”Ilmoittajaa on kehotettu olemaan yhteydessä hätäkeskukseen, mikäli hän havaitsee uusia murtoyrityksiä, ja murtoyrityksen kohteeksi joutuneen henkilön kannattaisi tehdä rikosilmoitus”, Seppä kertoi.

”Eli kyllä tässä on kaikki mennyt aivan kuten pitääkin.”

Päätin vielä kerran soittaa poliisille ja kysyä asiasta. Tässä vaiheessa poliisille oli ehtinyt soittaa samasta asiasta jo useampikin toimittaja.

Päivystävän komisarion kanssa yön ilmoituksia läpi käynyt poliisin tiedottaja löysi kuin löysikin Suomenlinnan mysteeriä koskevan raportin.

”Meillä lukee täällä, että ilmoittaja on lukenut Suomenlinnan asukkaiden Facebook-ryhmästä, että joku hänelle tuntematon ihminen on siellä kertonut, että hänen kotiinsa on yritetty murtautua”, Helsingin poliisista kerrottiin.

Ilmoittaja ei ollut osannut kertoa osoitetta, jossa oletettu murtoyritys oli tapahtunut, eikä edes sitä, mistä Suomenlinnan saaresta oli kyse. Tekoajankohtaakaan hän ei tiennyt.

Oletus oli, että murtoyritys oli tapahtunut juuri ennen kuin sen kohteeksi joutunut henkilö oli aloittanut asiasta keskustelun Facebook-ryhmässä. Oli mahdollista, että murtoa yrittänyt henkilö oli ehtinyt hypätä yön viimeisen Kauppatorille vievän lautan kyytiin.

Toisin sanoen tapahtuneesta oli kulunut ilmoituksen jättämiseen ainakin tunti eikä poliisi tiennyt, mistä partion olisi kannattanut mennä murtomiestä etsimään.

Tuntomerkkejä tekijästä ei ollut enempää kuin maininta ”tummasta” hahmosta. Ilmaisu oli poimittu Facebook-ryhmästä. Asiayhteydestä ei selvinnyt, tarkoittiko murtoyrityksen kohteeksi joutunut henkilö tummahiuksista tai tummaihoista henkilöä vai ainoastaan sitä, että oli pimeää.

Tilanne ei siis poliisin näkökulmasta ollut enää akuutti.

Saarella asuvan ilmoittajan näkökulmaan on kuitenkin helppo samastua. Ei ole mukava saada omasta naapurustostaan turvattomuutta luovaa tietoa. Ei etenkään, jos viranomaisen kanssa käydyn keskustelun jälkeen jää olo, että poliisi ei nyt katso tarpeelliseksi tulla paikalle kaupunginosan sijainnin vuoksi.

Poliisin saapuminen tällaisissa tärkeysluokassa kärkipäähän sijoitetuissa tehtävissä kestää ylikomisarion mukaan Helsingissä 5–15 minuuttia.

Kyse ei siis ollut siitä, että Suomenlinnassa joudutaan elämään ”Ville-veneen” eli Helsingin poliisin venepoliisin päivystysaikojen armoilla.

Oikeasti syy poliisin päätökseen jättää Suomenlinnan-keikka väliin on tylsempi: hätäkeskukseen tehty ilmoitus oli kaikesta hyväntahtoisuudestaan huolimatta liian epätarkka, että poliisin käynnistä olisi ollut hyötyä. Tällä kertaa jäi tekemättä myös lehtijuttu.

Tarina olisi hyvin voinut alkaa elää omaa elämäänsä laajemminkin, ja saattaa olla, että elääkin jossakin somekeskusteluissa. Ainekset ovat kasassa: jännittävä yritykseksi jäänyt rikos, sankarikoira ja viranomainen, joka ei välitä.

Tuntuu silti kivalta tietää, että naapurusto – poliisin lisäksi – valvoo ja välittää. Murtoyrityksen kohteeksi joutuneen henkilön kannattaa joka tapauksessa tehdä tapahtuneesta rikosilmoitus. Poliisi saattaa pystyä kytkemään tapauksen myöhemmin muihin vastaaviin rikoksiin, jos sellaisia ilmenee.

Mitä Suomenlinnan mysteeristä voi oppia?

1. Jos kotiisi yritetään murtautua, ilmoitus hätäkeskukseen kannattaa tehdä välittömästi. Silloin poliisin on mahdollista tavoittaa tekijä paikalta ja suorittaa teknistä tutkintaa, koska poliisi tietää, mihin tulla.

2. Jos kotiisi yritetään murtautua, sinun kannattaa tehdä ilmoitus itse ennen kuin kerrot tapahtuneesta Facebook-ryhmässä. Silloin poliisin on mahdollista tavoittaa tekijä paikalta ja suorittaa teknistä tutkintaa, koska poliisi tietää, mihin tulla.

3. Jos kotiisi yritetään murtautua, on hienoa, että haluat varoittaa naapureitasi. Tee kuitenkin rikosilmoitus itse, jos joudut mahdollisen rikoksen kohteeksi.

4. Jos kotiisi yritetään murtautua, on hienoa, että naapurisi haluavat auttaa. Tee kuitenkin rikosilmoitus itse, jos joudut mahdollisen rikoksen kohteeksi. Rikos saattaa muuten jäädä selvittämättä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Poliisi
 • Kolumni
 • Elisa Rimaila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  7. 7

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  9. 9

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  7. 7

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  8. 8

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  9. 9

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Klubi hakkasi päätä seinään 90 minuuttia, Kemi taisteli pisteen Helsingistä – ”Emme saaneet horjuvaa vastustajaa kaadettua nurin”
  3. Genovan silta­turman etsinnät on päätetty, kuolleita 43
  4. Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon
  5. Sara Kuivisto päihitti 1000 metrin juoksun 30 vuotta vanhan Suomen ennätyksen – ”Olisin voinut juosta kovempaakin”
  6. Varamiehinen IFK taisteli Veikkausliigassa pisteen Honkaa vastaan – espoolaissydämet pomppasivat ottelun lopussa toden teolla
  7. Tunti sitten
  8. Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”
  9. Manchester United kompuroi Valioliigassa Brightonin vieraana – Laukoi vain kaksi kertaa maalia kohti
  10. 2 tuntia sitten
  11. Pystyykö kunto­pyörää polkemalla tuottamaan sähköä kotiin? Entä riittävätkö kodin aurinko­paneelit sähköauton lataamiseen? Asian­tuntija vastaa
  12. Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen
  13. Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja ottaa kantaa Mesut Özil -kohuun: ”Minun olisi pitänyt ottaa selkeämpi rooli, kun joistakin suunnista tuli rasistisia hyökkäyksiä”
  14. Näytä lisää