Kaupunki

Kirjan voi valita kannen perusteella ja 49 muuta vinkkiä kesäkirjan valintaan – Riikka Utriainen keksi hetken mielijohteesta lukuhaasteen, joka on villinnyt jo tuhannet suomalaiset

Aikuisena yhtäkään kirjaa ei ole pakko lukea loppuun, Helmet-lukuhaasteen kehittänyt Riikka Utriainen sanoo.

Kirjan kansi on yksivärinen. Kirja on maahanmuuttajan kirjoittama. Kirjan nimessä on vain yksi sana.

Esimerkiksi tällaisia ovat pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-lukuhaasteen 50 erilaista vinkkiä, joiden avulla voi helposti valita itselleen kesälukemista laiturinnokkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aivan pienestä haasteesta ei ole kyse, sillä se on villinnyt jo yli 7 800 intohimoista lukijaa pauloihinsa.

Mutta mistä kaikki on saanut alkunsa ja kuka haasteen takana on?

Helsinkiläinen kirjastonhoitaja Riikka Utriainen, 31, vietti vuonna 2014 vuoden viimeistä päivää työpaikallaan Espoon kirjastossa, kun hän sai ajatuksen: olisi kiva osallistua johonkin lukuhaasteeseen, mutta sellaista ei tuntunut löytyvän. Ei ainakaan suomeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Netti oli pullollaan erilaisia listoja, mutta mikään ei tuntunut täysin omalta.

Utriainen kysyi työnantajaltaan, voisiko kirjasto olla mukana laatimassa lukuhaastetta lukijoille. Lupa heltisi ja ensimmäinen lukuhaaste julkaistiin Helmetin sivuilla alle vuorokaudessa vuonna 2015.

”Se syntyi spontaanisti ja hetken mielijohteesta”, Utriainen kuvailee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sittemmin lukuhaaste on saanut lukijat mukaansa: Helmet-lukuhaaste on kerännyt suosiotaan jo neljänä vuonna. Ensimmäisenä vuonna yli 600 ihmistä liittyi ryhmän Facebook-sivuille. Nyt ryhmään on liittynyt jo yli kymmenkertainen määrä ihmisiä.

Kaikkien haasteeseen osallistuvien arvioiminen on mahdotonta, sillä moni osallistuu haasteeseen myös omatoimisesti.

”Emme tienneet, että haaste lähtisi näin hyvin. Sehän on ollut menestys”, Utriainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Utriaisen iloitsee, kuinka moni lukija on kertonut pitäneensä vuosien taukoja lukemisesta, mutta palannut kirjojen pariin lukuhaasteen innostamana.

Utriainen uskoo Helmet-lukuhaasteen suosion perustuvan selkeään konseptiin ja sosiaalisuuteen. On jokin syy tarttua kirjaan ja jakaa lukukokemus muillekin.

”Ihmiset tykkäävät kirjoista ja suomalaiset ovat lukijakansaa. Pelillinen elementti innostaa ja saa ihmiset tarttumaan kirjoihin. Lukuhaaste tuo myös sosiaalisen puolen: luetuista kirjoista voi puhua yhdessä.”


Espoonlahden alueen kirjastoissa työskentelevälle Utriaisella kuluva lukuhaaste on merkittävä, sillä hän saattaa saada listan ensimmäistä kertaa täyteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nyt listassa on 47 kirjaa. En ole kertaakaan aiemmin saanut haastetta täyteen, eikä se ole edes se juttu. Tämä ei ole kilpailu”, Utriainen sanoo.

Utriainen korostaakin kirjahaasteen olevan stressitön projekti, jonka jokainen hoitaa omalla tyylillään. Kirjan saa jättää myös kesken, Utriainen muistuttaa.

”Lukemisen tarkoituksena on tuoda iloa elämään. Olemme aikuisia ihmisiä, eikä kukaan pakota meitä lukemaan kirjoja, joita emme halua lukea”, Utriainen sanoo.

Utriainen itse lukee mielellään rakkausromaaneja, sillä ne irrottavat arjesta. Hän lukee keskimäärin kirjan viikossa.

”Jos joku kirja ei vedä, jätän sen vain sivuun. Lukemisen ei pidä olla pakkopulla”, Utriainen sanoo.

Ensi vuonna lukuhaaste viettää viisivuotisjuhliaan. Utriainen aloittaa seuraavan haasteen suunnittelun elo-syyskuun aikana, mutta ei enää tee työtä yksin: moni kollega ja lukija vinkkaa lukutoiveitaan vuoden aikana. Hänellä on apunaan liuta kollegoita ja vapaaehtoisia, jotka auttavat muun muassa Facebook-sivujen ylläpidossa. Nykyään haasteella on myös oma logonsa.

Jokaisessa haasteessa on mukana aina kaksi pysyvää elementtiä: kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja sekä kuluvan vuoden uutuuskirja. Lukuvinkit löytyvät myös Helmet-kirjastojen sivulta.

”Muuten kohdat liittyvät kirjailijaan, kirjan kanteen tai sisältöön. Lisäksi mietimme, onko vuoden aikana ajankohtaisia teemoja, jotka olisi kiva nostaa esille. Esimerkiksi viime vuonna Suomi 100 -juhlavuosi näkyi niin, että tuli lukea kirja, jonka kansi oli sinivalkoinen”, Utriainen sanoo.

Kirjan voi siis valita vain kansien perusteella!

Listan laatiminen on helpottunut vuosien saatossa, kun Utriainen on ymmärtänyt, minkälaiset ohjeet toimivat. Silti aina tulee yllätyksiä, kun ihmiset tulkitsevat ohjeita.

Mikä on esimerkiksi lukuhaasteessa 2017 esiintynyt yhdenpäivänromaani? Onko se yhdessä päivässä ahmaistava romaani? Vai kenties romaani, jonka tapahtuman sijoittuvat yhden päivän ajanjaksolle?

”Kirjallisuudessa sillä tarkoitetaan kirjaa, jonka tapahtumat tapahtuvat yhdessä päivässä. Mutta moni on tulkinnut sen niinkin, että kirjan lukee yhdessä päivässä. Eikä kumpikaan ole väärin.”

Juuri se Helmet-haasteessa onkin Utriaisen mukana parasta: sitä ei voi mokata, tehdä väärin tai epäonnistua. Jokainen tulkitsee, lukee ja merkitsee kirjoja omien tavoitteiden mukaisesti.

Haasteen tarkoituksena on lukea kirjoja läpi vuoden, ei vain kesäisin. Vaikka toki niinkin voi tehdä, jos se sopii omaan aikatauluun.

”Jokainen laatii omat sääntönsä ja päättää, miten tulkitsee ohjeita.”

Näin lähestyt Helmet-lukuhaastetta:

1. Lue yksi kirja kerrallaan

”Pitkä lista saattaa pelottaa, mutta kaikkea ei tarvitse lukea heti”, Utriainen muistuttaa.

2. Listaa ei tarvitse suorittaa järjestyksessä

Mieti, mikä haasteen kohdasta kuulostaa kivalta. Olisiko sinulla mielessä jo joku kirja, joka voisi sopia johonkin tiettyyn kohtaan?

3. Listaa ei tarvitse suorittaa kokonaan

Saman kirjan voi merkitä useampaankin kohtaan, johon se sattuu sopimaan.

4. Pyydä apua

Jos jokin kohta tuntuu vaikealta, voi apua pyytää ystäviltä, kirjastosta tai Facebook-ryhmästä, Utriainen vinkkaa.

5. Keskustele kirjoista

Vuoden aikana saavutetut ihanimmat ja kamalimmat lukukokemukset voi jakaa muiden haasteeseen osallistuvien kanssa.

Tatu ja Patu viedään hyllyistä

Kesällä helsinkiläiset lukevat kirjoja yhtä paljon kuin muinakin vuoden aikoina, Helsingin kirjastopalveluiden johtaja Katri Vänttinen sanoo. Lainatapahtumia on vuodessa noin 9 miljoonaa kappaletta, eli keskimäärin noin 750 000 lainaa kuukaudessa.

Kesäksikään lainaus ei hiljene, vaan silloinkin lainatapahtumia on vähintään 700 000 kuukaudessa.

Kesäisin kirjastoista lainataan erityisesti dekkareita, elämänkertoja ja uutuuskirjoja. Hyllyyn jäävät ammattikirjallisuus ja oppikirjat, Vallilan ja Kallion kirjastojen johtaja Harri Rahavirta kertoo.

”Viime kesän suosikki oli Tatu ja Patu -äänikirjat, joita lapsiperheet lainasivat automatkoille ja sadesään varalle”, Rahavirta sanoo.

Aiemmin kirjastot hiljenivät kesäksi, mutta enää niin ei käy.

”Muutama vuosikymmen taaksepäin kesän laina-ajat olivat kaksi kuukautta. Ennen lomaa lainattiin iso pino lukemista ja lähettiin koko kesäksi pois. Nyt ihmiset viettävät enemmän aikaa kaupungissakin kesäisin”, Rahavirta sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lukeminen
 • Kirjastot
 • lukuhaaste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  2. 2

   Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

  3. 3

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  4. 4

   MV-lehden Janitskinin tuominnut oikeus laittoi rajat verkon vihan­lietsonnalle – Mutta miksi suomalaiset saatiin niin helposti kääntymään toisiaan vastaan?

  5. 5

   Harvardin yliopisto joutui oikeuteen etnisistä kiintiöistä – Aasialaistaustaiset opiskelijat sanovat yliopiston syrjivän heitä, koska he ovat liian hyviä

  6. 6

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  7. 7

   Parjattu kahvi estääkin monia sairauksia – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, kuinka syntinen myrkky muuttui terveys­juomaksi

   Tilaajille
  8. 8

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  9. 9

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  10. 10

   Voiko pikku­yrityksessä saada jatkossa potkut, jos myöhästelee, saa ajokiellon tai osaaminen on puutteellista? HS käy läpi hallituksen kiistellyn irtisanomis­pykälän merkitystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  2. 2

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  3. 3

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  5. 5

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  6. 6

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  7. 7

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  8. 8

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  9. 9

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  10. 10

   Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 4 tuntia sitten
  2. MV-lehden Janitskinin tuominnut oikeus laittoi rajat verkon vihan­lietsonnalle – Mutta miksi suomalaiset saatiin niin helposti kääntymään toisiaan vastaan?
  3. Liisa Jaakonsaari harmittelee kirjassaan valo­voimaisten demari­miesten harva­lukuisuutta
  4. Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet Tilaajille
  5. Parjattu kahvi estääkin monia sairauksia – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, kuinka syntinen myrkky muuttui terveys­juomaksi Tilaajille
  6. Harvardin yliopisto joutui oikeuteen etnisistä kiintiöistä – Aasialaistaustaiset opiskelijat sanovat yliopiston syrjivän heitä, koska he ovat liian hyviä
  7. Maailman­mestareiden karua arkea Helsingissä: Eväät säilössä jään päällä ja harjoitus­paikka vaihtuu kuusi kertaa viikossa – ”Kertoo tahdon­voimasta, että luistelijat tulevat ja vielä maksavat siitä”
  8. Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa Tilaajille
  9. Mitä ensiaputaitoja lastenkin olisi hyvä osata? – Opettele tärkeimmät taidot uutislähetyksestä
  10. Venäläisten rahanpesuun puuttuminen on vaikeaa
  11. Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin
  12. Näytä lisää