Kaupunki    |   HS-gallup

Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

Viidennes pääkaupunkiseutulaisista ei tiedä, mitä mieltä olla kaupunkibulevardeista.

Uusmaalaisten enemmistö ei halua kaupunkibulevardeja Helsingin sisääntuloväylille. Helsingin Sanomien Kantar TNS:llä teettämän kyselytutkimuksen mukaan 51 prosenttia uusmaalaisista on sitä mieltä, että Helsingin pitäisi luopua kaupunkibulevardisuunnitelmistaan.

Bulevardien kannalla puolestaan on 24 prosenttia Uudellamaalla asuvista. Neljännes ei osannut kertoa kantaansa.

Pääkaupunkiseudulla asuvat vastustavat Helsingin kaavoitussuunnitelmia hieman muita uusmaalaisia tiukemmin. Heistä 54 prosenttia suhtautuu bulevardisointeihin kielteisesti. Vajaa neljännes kyselyyn vastanneista on rakentamisen kannalla. Joka viides ei osaa vielä sanoa, mitä mieltä on asiasta.

Kaikista suomalaisista bulevardeja kannattaa 20 prosenttia. Yli puolet ei tiedä, mitä mieltä olla Helsingin hankkeesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyselytutkimuksessa kerrottiin, että Helsinki suunnittelee moottoriteiden ja muiden sisääntuloteiden muuttamista kaduiksi eli niin sanotuiksi kaupunkibulevardeiksi. Kysymys kuului, ”pitääkö Helsingin mielestäsi jatkaa kaupunkibulevardien toteuttamista?”


Bulevardien vastustus ei ole uusi asia. Helsingin suunnitelmat ovat joutuneet muun muassa liikenneviranomaisten hampaisiin. Helmikuussa Helsingin hallinto-oikeus kumosi merkittäviä osia kaupunginvaltuuston syksyllä 2016 hyväksymästä Helsingin uudesta yleiskaavasta.

Joukossa oli neljä Helsingin kaavailemaa kaupunkibulevardia. Tyrmäyksen saivat Länsiväylän, Turunväylän, Hämeenlinnanväylän ja Lahdenväylän muuttaminen asuinkaduiksi.

Bulevardisointi ei hallinto-oikeuden mukaan täytä valtakunnallisia vaatimuksia sujuvan liikenteen järjestämisestä. Huolta liikenneviranomaisissa on herättänyt erityisesti tavaraliikenteen ja pitkän matkan linja-autoliikenteen hidastuminen.


Myös suojeltujen liito-oravien nopea levittäytyminen lännestä Helsinkiin on osoittautumassa haasteeksi bulevardisoinnille.

Helsingin kaupunkiympäristöstä vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) uskookin, että kaavoitussuunnitelmista käyty aiempi keskustelu on vaikuttanut gallupin tuloksiin.

”Ihmiset ovat todennäköisesti vastanneet bulevardisointikysymykseen yleisellä tasolla. Monilla on varmaan ollut mielessään suunnitelmat Hämeenlinnanväylän bulevardisoinnista ja julkisuudessa esillä olleet liikenteelliset kysymykset”, Sinnemäki sanoo.

”Kun suunnitelmista tulee konkreettisempia, asia kiinnostaa todennäköisesti erityisesti tulevien bulevardien lähellä asuvia. Heidän suhtautumisensa taas määrittyy siitä käsin, mitä alueelle suunnitellaan.”

Sinnemäen mukaan on hyvin mahdollista, että tarkempia suunnitelmia tehtäessä tulee myös esille vastustusta.

”Se voi kuitenkin liittyä muihin asioihin kuin liikenteeseen”, Sinnemäki sanoo.

Helsingin kaupungin kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikön Jussi Luomasen mukaan ihmiset suhtautuvat yleensä aina ympäristön muutoksiin aluksi varovaisen kielteisesti.

”Vastustus johtuu monesti siitä, ettei asiasta ole saatavissa tietoa riittävän helposti omaksuttavassa muodossa. Jos ei ole varma tietääkö tarpeeksi, saatetaan sanoa varmuuden vuoksi ei”, Luomanen sanoo.


Sinnemäki muistuttaa, että Helsingissä on hyvä syy, miksi yleiskaavassa päädyttiin muuttamaan nykyisiä moottoriliikennekäytössä olevia teitä kaduiksi.

”Helsingissä oli 10 vuotta sitten 75 000 asukasta vähemmän. Seuraavan kymmenen vuoden päästä Helsingissä asuu jotakuinkin saman verran enemmän ihmisiä”, Sinnemäki sanoo.

”Halutaan, että mahdollisimman moni ihminen voisi asua kohtuullisen matkan päässä keskustasta.”

Kyse on useiden vuosikymmenten rakentamispotentiaalista. Yleiskaavassa oli bulevardien varsilla asuntoja yhteensä noin 80 000 asukkaalle.

Jos hallinto-oikeuden päätös jää voimaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa, eikä neljää suunnitelluista kaupunkibulevardeista voida toteuttaa, jäljelle jäävien varsille voisi tulla vajaat 40 000 uutta asukasta.

”Liikenteelliset kysymykset tulevat ratkottaviksi pala palalta. Kaikki ei tapahdu kerralla”, Sinnemäki sanoo.

”Varmasti ei löydy rakentamisvaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä. Muutos ja uuden rakentaminen herättävät aina kritiikkiä.”

Bulevardisointi ei herätä innostusta Oulunkylässä: ”Kaunis ajatus, jossa ei ole järkeä”

Kaupunkibulevardiksi kaavaillun Tuusulanväylän kupeessa Oulunkylässä kaavasuunnitelma ei herätä innostusta.

”Kuvana on kaunis, että Tuusulanväylä olisi bulevardi, mutta ei siinä ole järkeä. Jos jossakin on vielä vähän luontoa, miksi se pitää rakentaa täyteen?” Vivianne Budsko-Lommi ihmettelee.

”Helsingissä on kyllä lääniä, mihin rakentaa.”

Eveliina Salomaa sanoo ymmärtävänsä, ettei kaupunki voi kasvaa pelkästään reunoilta.

”Mutta ei kaikkea silti kannata rakentaa täyteen. Tuusulanväylän varteen tavoitellaan 20 000 uutta asukasta. En tiedä, mahtuuko siihen oikeasti edes niin paljon”, Salomaa sanoo.


Samaa on pohdittu toisella puolella väylää Metsälässä.

”Jos molemmille puolille bulevardia tulee kerrostaloja ja katuosuudelle kaksi raitiovaunukaistaa, neljä autokaistaa sekä kevyt liikenne, sitten täytyisi kyllä räjäyttää olemassa olevia rakennuksia”, sanoo Metsälä-Seuran puheenjohtaja Pekka Ruha.

Seurassa toivotaan myös, että liikenneasiat suunniteltaisiin hyvin, koska Tuusulanväylä on tällä hetkellä todella ruuhkainen.

”Kyse on pääväylästä lentokentälle, ja bulevardi heikentäisi sitä yhteyttä. Myöskään alueen katuja ei ole rakennettu niin isolle ihmismäärälle. Alueen alkuperäiselle luonteellekin pitäisi antaa jokin painoarvo”, sanoo Pentti Mäkinen.

Etelä-Savon maakuntajohtajana työskentelevä Mäkinen kertoo tietävänsä, että rakentamisongelma on aito.

”Johonkin on pakko asuntoja rakentaa. Muuttoliike maakunnista pääkaupunkiseudulle oli taantuman aikaan vähäisempää. Kun talous on alkanut elpyä, muutetaan taas enemmän. Tänne muutetaan, koska yritysten kasvu tapahtuu täällä.”

Oikeuden kumoamisen välttäneiden kaupunkibulevardien suunnittelu on lähtenyt liikkeelle rivakasti, kertoo kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö Jussi Luomanen kaupunkiympäristön toimialalta.

Keväällä kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi Vihdintien suunnitteluperiaatteet. Syksyllä päätetään Tuusulanväylän jatkosuunnittelun suuntaviivoista.

”Tämän jälkeen on tarkoitus edetä asemakaavoitukseen”, Luomanen sanoo.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimusaineisto koottiin 20.–27. kesäkuuta internetpaneelilla.

 Haastattelujen kokonaismäärä on 1 001. Uudellamaalla vastaajista asuu reilu kolmannes.

 Tulosten virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Kaupunkibulevardit
 • Marjaana Varmavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  3. 3

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  4. 4

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  5. 5

   Ravintolaan unohtui Helsingin Maunulassa reppu, jossa oli käsiase ja satoja lääketabletteja – poliisi väijytti reppua hakemaan tulleen kaksikon

  6. 6

   Poliisioperaatio Lauttasaaressa: Pitkäpiippuisen aseen ja kookkaan Ruotsin lipun kanssa liikkunut mies otettiin kiinni metroasemalla

  7. 7

   Kilpisjärvelle satoi ensilumi – loppuviikolla lunta luvassa muuallekin

  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  10. 10

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  9. 9

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää