Kaupunki

Kuuro Tomas Vaarala valmistui insinööriksi ja pääsi töihin, vaikka häneltä vietiin tutut tulkit viime metreillä – ”Eikö yhteiskunta halua, että kuulun siihen?”

Kuuro Tomas Vaarala opiskeli sinnikkäästi läpi korkeakouluopintojen ja valmistui lopulta sähkötekniikan insinööriksi. Matkalla kohti työelämää on riittänyt haasteita.

Kuuro opiskelija Tomas Vaarala seisoo yleisön edessä tumma puku päällään valmiina juhlapuheeseensa Metropolia-ammattikorkeakoulun valmistujaisjuhlassa. Häntä jännittää. Sitten hän kohottaa kätensä yleisölle.

”Nämä neljä vuotta ovat herättäneet minut tähän maailmaan”, Vaarala viittoo juhlaväelle tulkin välityksellä. Hän on juuri valmistunut sähkötekniikan insinööriksi ensimmäisenä kuurona pitkään aikaan.

Insinöörilakki tuntuu Vaaralan päälaella erityisen hyvältä, sillä valmistuminen ei todellakaan tullut ilmaiseksi. Vaaralaa on vaivannut läpi opiskeluiden alituinen stressi ja huonounisuus, sillä kaiken eteen on joutunut tekemään moninkertaisesti töitä kuuleviin nähden. Nyt valmistuminen vihdoin koitti.

”Valitettavasti tiedän, että joudun kamppailemaan vielä paljon, että olisin lähempänä oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa tässä yhteiskunnassa”, Vaarala kertoo juhlan jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaaralan tie insinööriksi on ollut toden teolla kivinen. Luennoilla istuminen, ryhmätyöt ja asioiden sopiminen tulkkien välityksellä ovat vaatineet paljon vaivaa.

Lisäksi esimerkiksi pakollisen työharjoittelun suorittaminen viime kesänä osoittautui liki mahdottomaksi. Vaarala ei saanut kutsuja edes palkattomien harjoittelujen työhaastatteluihin, vaikka hän lähetti yli 60 tarkasti tehtyä hakemusta työnantajille. Työnantajat vieroksuivat osaavaa ja innokasta, mutta kuuroa työmiestä.

Vasta Helsingin Sanomien artikkelin jälkeen Vaarala huomattiin. Silloin sinnikäs opiskelija löysi sähköalan yrittäjän Henrik Söderlundin ja Valkeus oy:n. Tälläkin hetkellä Vaaralalla riittää töitä Söderlundin yrityksessä, ja hän vihdoin tienaa tekemällä koulutustaan vastaavia töitä. Söderlund on ollut äärimmäisen tyytyväinen työntekijäänsä.

”Tällä alalla puhutaan usein asennusjäljestä, eli siitä, miltä jonkun työ näyttää. Tomaksen asennusjälki on loistava”, Söderlund kertoo.


Opiskeluiden loppurutistus ja päättötyö osoittautuivat Vaaralalle kuitenkin kaikkein vaikeimmaksi ponnistukseksi, kun Kelan tulkkauspalveluiden kilpailutus astui voimaan tammikuussa. Vaarala menetti neljä viidestä tulkistaan, joiden kanssa hän oli luonut paljon uutta viittomakielistä sanastoa. Opintojen yhteydessä esiin nousi paljon sähköalaan liittyviä yksityiskohtia, joista tuskin oltiin ikinä puhuttu viittomakielellä.

”Olin tehnyt paljon töitä ja sitten jouduin aloittamaan kaiken lähes alusta. Se oli kamalaa, eikä Kelassa kukaan kiinnostunut huolistani”, Vaarala kertoo.

”Kaikesta tehtiin todella vaikeaa. Eikö yhteiskunta halua, että kuulun siihen?”

Vaarala korostaa, että kuka tahansa tulkki ei voinut auttaa häntä opiskeluissa. Kaikkien aikaa tuhlattiin, kun ryhmätöissä kommunikaatio ei enää toiminutkaan entiseen malliin. Sosiaaliset tilanteet kävivät vaivaannuttaviksi.

”Oli raskasta selittää tulkeille viittoen, miksi taajuusmuuttajan lähtöjännite ja -virta on säröinen tai mitä haittaa voi lähtöjännitteen käyrämuodosta olla moottorille.”

Vaaralaa harmittaa se, että hänestä välittyi monta kertaa todellista tyhmempi kuva, koska tulkkien käännökset olivat virheellisiä. Tulkkeja hän ei kuitenkaan tästä syytä, sillä heidät laitettiin mahdottomaan paikkaan.

 

”Nyt seison tässä ja voin sanoa: en luovuttanut.”

Kela kilpailutti tulkkauspalvelunsa tammikuussa, ja listoilta poistettiin useita pitkään palvelleita tulkkeja. Esimerkiksi Kuurojen liitto kritisoi voimakkaasti uudistuksen toimivuutta ja sitä, ettei asianosaisia heidän mukaansa osallistettu päätöksiin riittävästi.

”On erittäin vaikea ymmärtää, miksi tällainen rajoitus tehtiin”, Kuurojen liiton eritysasiantuntija Marika Rönnberg sanoo. Liitto on tehnyt Kelan menettelystä kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Rönnbergin mukaan Kela ei edes tee säästöä vähentämällä käytettävien tulkkien määrää, sillä vain käytetyistä palveluista on joutunut maksamaan. Monelle kuurolle tilanne on huono, mutta myös useille tulkeille uudistus merkitsi työttömyyttä.

Kela vastasi HS:n kysymyksiin vain sähköpostitse kesälomakauden keskeltä.

”Valtaosalla asiakkaita uusi kilpailutus ei ole muuttanut arkea. He varaavat tulkin tarpeen mukaan kuten aikaisemminkin”, Kelan etuuspäällikkö Anne Neimala kirjoitti.

”Muutama asiakas on kokenut, että heidän tilanteensa on heikentynyt, koska heidän aikaisemmin käyttämänsä tulkki ei ole enää käytettävissä.”

Vaarala kuului siihen joukkoon, jolle kilpailutus oli isku vasten kasvoja. Uusien tulkkien kanssa ei voinut keskittyä itse opiskeluun. Sen sijaan piti käydä läpi sanastoa, koulun tapoja ja kaikkea, minkä edelliset tulkit jo osasivat.

Vaarala yritti yhteensä yhdeksän kuukauden ajan saada järkeä tulkkauksen järjestelyyn, mutta useista yhteydenotoista huolimatta Kelasta ei kuulunut tyydyttävää vastausta. Vaarala olisi halunnut käyttää niin sanottua suorahankintaa vanhoihin tulkkeihinsa, koska kilpailutuksen jälkeen hänen arkensa vaikeutui huomattavasti.


”Tavoitteena on, että ammatti­taitoinen ja sopiva tulkki löytyisi han­kinnassa valituilta palvelun tuot­tajilta. Poikkeus­tilanteissa, jos yrityksistä huolimatta tämä ei ole mahdollista, voidaan käyttää suorahankintaa. Jokainen suorahankinnan tarve arvioidaan erikseen”, Kelan Neimala kirjoittaa sähköpostissaan.

Vaarala lähetti yli 50 sähköpostia Kelaan ja palkkasi asiamiehen hoitamaan järjestelyä. Yhdeksän kuukauden työn jälkeen mitään ei tapahtunut. Kaikki tämä oli lisäkuormitusta kriittisen opiskeluvaiheen päälle.

Kuurojen liiton Rönnberg epäilee, ettei Kelan hankintayksiköissä olla perillä kilpailutuksen vaikutuksista yksilöihin. Hän uskoo, ettei viranhaltijoilla ollut syvällistä tietoa kuurojen tarpeista.

”Hankintalaki on tehty ostajan ja tuottajan väliseksi laiksi. Palvelun käyttäjillä ei ole mitään sananvaltaa.”

Periksiantamaton Vaarala on silti tyytyväinen siihen, että hän on nyt valmistunut sähkötekniikan insinööri, joka käy alan töissä. Suurella osalla kuuroista ei todellakaan ole näin onnellinen tilanne.

”Eräänä aamuna mietin pitkään, luovutanko vai en. Nyt seison tässä ja voin sanoa: en luovuttanut. Minä tein sen!” Vaarala kertoi juhlapuheessaan ennen raikuvia aplodeja ja lukuisia onnitteluja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Opiskelu
 • Tasa-arvo
 • Kuulo
 • Kela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  3. 3

   USA:n pörssikurssit uusiin ennätyksiin – Trumpin kauppasodasta huolimatta sijoittajat ”bailaavat railakkaasti”

  4. 4

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  5. 5

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  6. 6

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  9. 9

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  10. 10

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  10. 10

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää