Kaupunki    |   HS-analyysi

Ruusulankadun päihdeasuntolan ”laajentaminen” nosti tyhjästä turhan nettiraivon – Töölössä sijaitsevaa asuntolaa ei olla laajentamassa

Tieto Ruusulankatu 10:n laajentumisesta on virheellinen tieto, joka on levinnyt syksyn kaavamuutoksesta asti internetissä.

Toisin kuin internetissä sitkeästi yhä uudelleen leviävä nettiadressi kertoo, Taka-Töölössä Helsingissä osoitteessa Ruusulankatu 10 sijaitseva Sininauhasäätiön asumispalveluyksikkö ei ole laajentumassa. Tästä huolimatta laajentumista herättiin Facebook-ryhmässä innokkaasti vastustamaan tiistaina.

Väärä tieto lähti liikkeelle jo syksyllä 2017, kun Helsingin kaupunki päätti Ruusulankatu 10:tä koskevasta asemakaavan muutoksesta. Päätöksessä puhuttiin ”sosiaalista asuntotoimintaa palvelevan” rakennuksen laajentamisesta ”nykyisen rakennuksen korkuisella osalla, johon tulee asumista sekä toimintaa tukevia palveluja.”

Tämä tieto riitti käynnistämään kampanjan nimien keräämiseksi nettiadressilla muutoksen vastustamiseksi.

Marraskuussa 2017 internetin Adressit.com-sivustolle perustetussa adressissa puhutaan suunnitelmasta, jonka tarkoituksena on laajentaa ”Helsingin Töölössä, osoitteessa Ruusulankatu 10, sijaitsevaa Sininauhasäätiön ylläpitämää tuetun asumisen yksikköä.” Käytännössä adressi siis ymmärtää kaavamuutoksen kasvattavan asumispalveluyksikköä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin ei kuitenkaan ole.

 

”Jostain oli levinnyt väärä tieto.”

Sininauhasäätiön toimitusjohtajan Henri Pelkosen mukaan kaavamuutos mahdollistaa lisärakennuksen tekemisen tontille, mikä on jossakin kohtaa vääristynyt ikään kuin rikkinäisen puhelimen kautta asumispalveluyksikön laajentamisaikeiksi.

”Jostain oli levinnyt väärä tieto, että Ruusulankatu 10:n asumispalveluyksikköön oltaisiin tekemässä laajennusta. Todellisuudessa Sininauhasäätiö etsii yhteistyökumppania, joka rakentaisi tontille kaavan mukaisen rakennuksen, eikä tarkoituksena ole laajentaa nykyistä asumispalveluyksikköä”, sanoo Pelkonen.

Yhteistyökumppanin etsintä on Pelkosen mukaan vasta aluillaan.

Adressin sisällössä kuvaillaan Sininauhasäätiön Ruusulankatu 10:n asumispalveluyksikön ympäristölleen Taka-Töölössä tuottamia uhkia ja häiriöitä.

Adressi oli ennen tiistaita, noin kahdeksan kuukauden aikana, ehtinyt kerätä noin sata pääosin nimetöntä allekirjoitusta. Tiistaina asiasta heräsi jälleen keskustelu Töölö-liike-nimisessä Facebook-ryhmässä, ja adressi keräsi saman tien yli 60 allekirjoitusta, noin kolmanneksen kaikista allekirjoituksista.

Tiistaina iltapäivällä Sininauhasäätiön työntekijä tuli kertomaan Facebook-keskusteluun faktoja, ja samalla keskustelun ylläpitäjä ilmeisesti siivosi pois suurimman osan keskustelun kommenteista. Virheellistä tietoa sisältävä adressi jatkaa elämäänsä yhä Adressit.com-sivustolla.

Pelkosen mukaan Ruusulankatu 10:n asumispalveluyksiköstä on tänä vuonna tullut joitakin valituksia naapureilta.

 

”Yksikön toiminta on asettunut ja rauhoittunut alkuvuosista.”

”Nyt kesällä on tullut jotakin yhteydenottoja. Ne ovat koskeneet lähinnä valituksia asumispalveluyksikön auki olevista ikkunoista naapureille asti kantautuneesta liian kovalla olleesta musiikista. Osa palautteista on myös ollut positiivisia”, Pelkonen kertoo.

Hänen mukaansa jännitteitä asumispalveluyksikön ja naapuruston välillä on purettu naapurustoilloissa, joissa asukkaat ovat kohdanneet toisiaan kasvotusten. Viimeksi tällaisia Hyvä naapuri -iltoja on järjestetty helmi- ja toukokuussa.

”Naapurustotyö kuuluu yksikön arkeen ja yksikön toimintaa kehitetään jatkuvasti naapurusto huomioiden. Yksikön toiminta on asettunut ja rauhoittunut alkuvuosista”, Pelkonen sanoo.

Tilanteen rauhoittumisesta on olemassa myös tilastoitua tietoa. Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston erityisasiantuntija Inari Viskari kirjoitti heinäkuun puolivälissä blogissaan, että poliisin tuoreiden tilastojen mukaan Taka-Töölön näpistykset ovat vähentyneet Ruusulankatu 10:n asumispalveluyksikön avaamisen jälkeisestä vuodesta 2013 vuoteen 2018 mennessä kolmanneksen.

Rikoskomisario Juha Piippo Helsingin poliisista kertoo, ettei Ruusulankatu 10 erotu poliisin tilastoissa minkäänlaisena mustana pisteenä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö poliisi asumispalveluyksikössä ja sen ympäristössä vierailisi.

”Toki tämän kaltaisiin asuntolatyyppisiin kohteisiin on tehtäviä enemmän kuin niin sanottuihin normaaleihin asuinosoitteisiin”, hän sanoo.

Ja kaikenlaista Ruusulankatu 10:ssä sattuu, sitä ei kukaan kiellä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että naapurusto olisi vaarallisempi kuin Helsingin ydinkeskusta muuten.

 

Jo pelkkä tervehtiminen voi edesauttaa naapurisovun ja turvallisuudentunteen lisääntymistä.

Inari Viskari nostaa blogikirjoituksessaan esiin Ruusulankatu 10 asumispalveluyksikön edut. Mahdollisia rikosasioita on helpompi selvittää, kun epäillyn osoite tiedetään. Jo pelkkä asunto edistää päihdeongelmaisen mahdollisuuksia paremman elämän suunnan löytämiselle enemmän kuin se, että hänet leimataan ”narkkariksi” ja rikolliseksi.

Viskari antaa blogissaan myös hyvin yksinkertaiselta toimivan neuvon päihdeongelmaisen kohtaamiseen. Jo pelkkä tervehtiminen voi edesauttaa naapurisovun ja turvallisuudentunteen lisääntymistä. Ruusulankatu 10:n lähellä sijaitsevassa Töölön kirjastossa tervehtimisestä on jo saatu rohkaisevaa esimerkkiä.

”Moi on se sana. Se että ihminen tulee kohdatuksi”, sanoi Sininauhasäätiön naapurustotyöntekijä Paula Ahonen Helsingin Sanomien haastattelussa aiemmin heinäkuussa.

Niinkin yksinkertainen asia kuin ihmisten tervehtiminen voi riittää lopettamaan häiriökäyttäytymisen. Sama on havaittu myös takatöölöläisissä kaupoissa. Näpistykset vähenevät, kun muistetaan kysyä ihmisen ulkonäöstä välittämättä esimerkiksi: Miten voi auttaa?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Ruusulankatu 10
 • Kolumnit
 • Elisa Rimaila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Tapon yritys Aleksis Kiven kadulla: 27-vuotias mies lähti seuraamaan itselleen tuntematonta miestä ja löi tätä teräaseella porttikäytävässä

  3. 3

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  4. 4

   HJK:n juhlat yökerhossa päättyivät epäiltyyn pahoinpitelyyn lauantaina aamuyöllä

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän – Liberaalijohtaja HS:lle: ”He käyttäytyvät superpopulistisesti”

  7. 7

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Radanvarren asemilta viedään pyöriä kuin ilmaisia ämpäreitä ja se tuskastuttaa poliisia – ”Juna-asemat ovat pyörävarkaiden supermarketteja”

  10. 10

   Molemmat Turun saariston talousrikos­tutkinnassa pidätetyt ovat ulkomaalaisia – Venäläismediat: Toinen on Venäjän kansalainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  4. 4

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  5. 5

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  6. 6

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  7. 7

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  8. 8

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  9. 9

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää