Kaupunki

Helsinki-Vantaalla vilisee ihmisiä, mutta kaikki heistä eivät aio nousta koneeseen

Helsinki-Vantaan kävijämäärät kasvoivat ennätyslukemiin alkuvuoden aikana. Kaikki kävijät eivät suuntaa lennolle, vaan kentälle tullaan myös viettämään aikaa. Tunnelmoijat ovat kuitenkin vähentyneet merkittävästi.

Aamulla aikaisin tai myöhään illalla.

Silloin he useimmiten saapuvat. Nimittäin ihmiset, jotka käyvät lentokentällä viettämässä aikaa, tunnelmoimassa ja hoitamassa asioita ilman, että heillä on aikomustakaan lähteä reissuun.

Alepassa heidät tunnistaa erityisesti muita täydemmästä ruokakorista, Helsinki-Vantaan lentokentän Alepan myyjä Ilona Mustonen sanoo. Ostoksien joukosta löytyy arkiruokaa: maitoa, tortilla-aineksia ja hedelmiä.

Vaikka suurin osa lentokentän Alepan asiakkaista on kentän työntekijöitä, matkustajia tai matkustajia hakemassa olevia ystäviä tai sukulaisia, tulee osa asiakkaista myös lähiseuduilta ruokaostoksille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaupassa käy vakioasiakkaita aivan kuten missä tahansa muussakin ruokakaupassa, myyjät kertovat.

”On myös pariskuntia, jotka käyvät ensin viereisessä ravintolassa syömässä ja tunnelmoimassa ja hakevat meiltä sitten ruokatarvikkeet kotiin”, myymäläpäällikkö Lassi Melanen kertoo.

Lentokentän kauppa onkin auki ympäri vuorokauden, mikä palvelee tarvittaessa sekä lähialueen asukkaita että kentän työntekijöitä.

Pullonpalautuskone laskee pulloja, kun mies palauttaa muovikassillisen tölkkejä. Suunnitelmissa on tuskin ollut nousta niiden kanssa koneeseen.

Helsinki-Vantaan lentokentän läpi kulkee vuosittain miljoonia ihmisiä, eikä tahti ole hidastumassa. Alkuvuoden aikana lentoasemalla on vieraillut jo ennätykselliset 10,1 miljoonaa lentomatkustajaa, Finavia kertoi heinäkuun lopussa.

Kentälle onkin yleensä tapana saapua silloin, kun tarkoituksena on nousta lentokoneen kyytiin. Kävelykierros kentällä kertoo kuitenkin myös muuta: osa terminaalin väestä on saapunut paikalle vain lähdön tunnelman ja palveluiden takia.

Niin myös nurmijärveläinen Oona Lindroos, joka on tullut kentälle syömään jäätelöt poikiensa Eelin, 2, ja Iivon, 4, kanssa.

Lentokentällä työskentelevä Lindroos on lomalla, mutta kentän tunnelma vetää puoleensa myös vapaa-ajalla. Nousevat ja laskevat lentokoneet houkuttelivat perheen kentälle hellepäivänä.

”Kävimme näköalaterassilla katsomassa lentokoneita poikien kanssa”, Lindroos kertoo reissun tarkoituksesta.


Ilman lentolippua liikenteessä olevat tunnelmoijat pääsevät lentokentällä terminaaliin, mutta eivät turvatarkastuksen läpi. Tilanne muuttui, kun matkustusasiakirjoja alettiin tarkastamaan jo turvatarkastuksen yhteydessä, Finavian riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystynen kertoo.

Lentokentällä aikaa viettäneiden määrä putosi silloin huomattavasti.

”Muutos tapahtui noin kahdeksan vuotta sitten. Sitä ennen turvatarkastuksen läpikin pääsi kuka tahansa. Silloin ravintoloissakin kävi paljon väkeä ja ne olivat aivan täynnä vappuna ja äitienpäivänäkin. Oli aivan huippupaikkoja, missä pidettiin häitäkin”, Pystynen muistelee kulta-aikoja.

Aiemmin sukulaiset ja ystävät pääsivät saattamaan lähtijää portille saakka, Pystynen sanoo.

Finavia ei tarkastele, kuinka moni saapuu nykyään kentälle vain huvin vuoksi.

Muutaman kerran vuodessa paikalla käy myös vantaalainen Tapani Luoma. Aivan lentokentän tuntumassa asuva Luoma saapuu kentälle tunnelmoimaan ja katsomaan, miten kenttä on muuttunut.

Muutoksia on vuosien aikaan riittänyt: Terminaalin pinta-ala on kasvanut ja kasvaa edelleen. Vuoteen 2020 mennessä terminaalin koko on tarkoitus kasvattaa niin suureksi, että se vastaa kymmentä Eduskuntatalon pinta-alaa.

Kehitystä on kiitelty ja viime vuonna lentokenttä valittiin Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoasemaksi. Toisinaan muutokset aiheuttavat myös harmitusta ja päänvaivaa. Esimerkiksi lentokentällä myytävien vesipullojen korkeaa hintaa ihmeteltiin alkukesästä.

Muutokset ovat pistäneet myös Luoman silmään. Aiemmin hän kävi kentällä poikansa ja pojanpoikiensa kanssa katsomassa lähteviä ja saapuvia lentokoneita. Nykyisin yhteiset visiitit ovat harventuneet, sillä näköalaterassin yhteydessä ei ole enää mukavaa kahvilaa, jossa voisi viettää aikaa.

”Myös lentokentän ravintoloiden hinnat ovat nousseet aika korkeiksi”, Luoma sanoo.

Useimmiten kentälle huvikseen saapuvat ovat eläkeläisiä, jotka käyvät kahvilla, Bistrot Helsinki -ravintolan työntekijä Nataliga Shwani kertoo. Heinäkuisena iltapäivänä he kuitenkin loistavat poissaolollaan.

Tilalla oli aiemmin myös toisenlainen kävijäkunta: aamun ensimmäisen oluen perässä saapuvat kävijät. Ennen turvatarkastusta T2-terminaalissa sijaitsevalla ravintolalla oli anniskeluoikeudet aamuviidestä lähtien. Alkoholilainsäädännön muutoksen jälkeen ensimmäiset oluet tarjoillaan nyt kello yhdeksältä aamulla, ravintolasta kerrotaan.

Shwani kertoo muutamien ihmisten saapuvan edelleen aamun ensimmäiselle oluelle.

”Ei heitä paljoa ole, mutta muutamia”, Shwami kertoo.


Suurin osa kentän palveluita käyttävistä on lentokentän omia työntelijöitä: lentokenttäpoliisit noukkivat lounaseväitä valmisruokahyllystä, siivooja kiikuttaa postikortin viereiseen postilaatikkoon ja virkailijat hakevat iltapalaa kotiin.

Lentäjä Ville Korpela istuu parturissa ja odottaa vuoroaan. Korpela piipahtaa lentokentän parturissa muutaman viikon välein ennen työvuoron alkua. Muutaman tunnin päästä lentäjä nousee koneeseen ja suuntaa Oulun kautta Haniaan, Kreikkaan.

”Täällä pääsee aina nopeasti hiustenleikkuuseen, ja onhan tämä kätevä sijainti”, Korpela sanoo.

Hiustenleikkuun jälkeen hän aikoo suunnata kuntosalille ja lounastamaan lentokentän loungeen ennen lennon lähtöä.

Parturi Maria Purasen mukaan noin puolet lentokentän parturissa käyvistä asiakkaista saapuu lähialueilta.

”He ovat löytäneet tiensä tänne hyvin”, Puranne iloitsee.

Helle vyöryy ovista terminaaliin saakka, ja Burger Kingin eteen kerääntynyt jono huokuu lämpöä. Jos aikomuksena olisi viilentää oloa kylmällä juomalla tai jäätelöllä, voi joutua jonottamaan hyvän tovin.

Päivisin jonot voivat kasvaa ruuhkapiikkien myötä.

”Siksi kannattaakin tulla aikaisin aamulla tai myöhään illalla”, Alepan myyjä Mustonen vinkkaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki-Vantaa
 • Lentoasemat
 • Vantaa
 • Pauliina Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  5. 5

   Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita

  6. 6

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  7. 7

   Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi

  8. 8

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  9. 9

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  10. 10

   Halvaantunut yhdysvaltalainen mies kävelee selkärankaan asennetun elektrodin ansiosta – se vahvistaa aivojen viestit lihaksille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää