Kaupunki

Onko tässä Suomen erikoisin hauta? Närpiöläinen Josef Back kaatui Krimin sodan tuiskeessa ja lepää moottoritien penkalla Lauttasaaressa

Paikallishistorioitsija toivoisi, että Lauttasaaren tuntemattoman sotilaan hautamuistomerkki siirrettäisiin moottoritien kyljestä rauhallisempaan paikkaan.

Yksinäinen on pohjanmaalaisen Pirttikylän pojan hauta, vaikka viereisen ojan toisella puolella kulkevaa Länsiväylää pitkin suhahtelee päivittäin noin 60 000 autoa. Helteisenä päivänä liikenteen tuottaman ilmavirran humahdukset kimpoavat moottoritien meluvallista niin, ettei Lauttasaaren tuntemattoman sotilaan hautamuistomerkillä pysty keskustelemaan.

Luonnonkiven päälle kiinnitetyssä rautakuulassa lukee: ”Rauha hänen tomulleen.”

Olisivatko Lauttasaarta puolustaneet joukot haudanneet krenatööritarkk’ampuja Josef Backin, 29, tähän, jos olisivat tienneet, että noin sata vuotta myöhemmin viereen rakennetaan yksi Suomen vilkkaimmista moottoriteistä? Tuskin.Voi olla, että elokuussa 1855 ei Viaporin taisteluiden melskeessä ehkä ollut muita vaihtoehtoja. Vainaja olisi pitänyt vihollisen väijytyksessä soutaa saaresta Seurasaarenselkää pitkin Hietaniemen hautausmaalle. Back oli sitä paitsi ainoa Lauttasaaren kohdalla käydyssä taistelussa kaatunut suomalainen sotilas. Hänet oli luultavasti helpointa haudata mahdollisimman lähelle paikkaa, jossa hän kaatui.


Paikallishistorioitsija, Lauttasaari-seuran entinen puheenjohtaja Ville Elomaa osaa kertoa, että Backin kaatumisen aikaan paikalta oli ihan mukava näkymä Maamonlahdelle. On siinä kelvannut Pirttikylän sotasankarin levätä luonnon rauhassa pitkälle 1900-luvun puolelle. Länsiväylä rakentui vasta 1960-luvulla. Sitä ennen hautamuistomerkkiä ympäröivä maa kuului Talbergien kauppiassuvulle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lauttasaaressa lähes koko elämänsä asunut Elomaa muistaa käyneensä tuntemattoman sotilaan haudaksi kutsutulla muistomerkillä jo lapsena. Paikka ja sen tarina ovat kiehtoneet häntä siitä lähtien.

Hautamuistomerkissä ei lue Backin nimeä. Elomaan mukaan paikalla on ilmeisesti jossain vaiheessa ollut risti, joka on aikojen saatossa kadonnut, ehkä varastettu. Siihen viittaa ruotsinkielisen Helsingfors Tidningarin lehtijuttu vuodelta 1864. Ehkä juuri alkuperäisen ristin katoamisen vuoksi Backin henkilöllisyys unohtui lähes vuosisadaksi.

Tieto Lauttasaaren tuntemattoman sotilaan henkilöllisyydestä täsmentyi vasta 1958. Henkilöllisyyden selvittämistä hämmensi esimerkiksi se, että Lauttasaaren taisteluiden kaatuneista ja loukkaantuneista oli liikkeellä myös virheellistä tietoa. Erään asiakirjan mukaan taistelussa kuoli elokuussa aliupseeri Johan Sohlberg. Nykytiedon mukaan hän kaatui kuitenkin vasta syyskuussa.


Viaporin taisteluista tehdyt erilaiset aikalaisdokumentit ovat vahvistaneet, että Back kuoli Lauttasaaren Särkinokassa, lähes 400 kilometrin päässä kotoa.

Haudan avaamisen yhteydessä olisi mahdollista selvittää Backin tarkka kuolinsyy. Elomaan mukaan ei tiedetä, saiko Back osuman luodista vai peräti tykinkuulasta.

Pohjanmaalla nykyisin Närpiöön kuuluvassa Pirttikylässä torppariperheeseen vuonna 1826 syntyneen Backin elämästä tiedetään suurin piirtein saman verran kuin hänen kuolemastaan. Kirkonkirjojen mukaan Back muutti 19-vuotiaana ensin Kaskisiin ja sieltä Kristiinankaupunkiin. Sieltä hänet värvättiin aikansa jonkinlaisiin eliittijoukkoihin tarkka-ampujapataljoonaan toukokuun 20. päivänä 1848.

Backin sotilasurasta tiedetään kaatumisen lisäksi se, että rankka työ vaati ilmeisen rankat huvit. Hänen tililleen oli kertynyt mainintoja rikkeistä, jotka tässä ajassa kuulostavat varsin normaalilta parikymppisen ihmisen elämältä, mutta olivat 1800-luvun puolivälissä rangaistavia tekoja: kiroilua, juopottelua ja esiaviollisia suhteita.

Elomaa haluaisi tietää, onko Back todella haudattu nykyisen moottoritien ojanpenkalle, luonnonkiven ja rautakuulan merkitsemään paikkaan.

”Parasta olisi tutkia asia vaikka jonkinlaisilla arkeologisilla kaivauksilla”, hän sanoo ja kertoo toivovansa Backille kunniakkaampaa viimeistä leposijaa.

Elomaa on ehdottanut, että hautamuistomerkki siirrettäisiin Länsiväylän pientareelta meluvallin hiljaisemmalla puolella sijaitsevan Maamonlahden puiston koivujen varjoon.

Siirtopuheet tyssäsivät viimeksi vuonna 2014 silloisen Rakennusviraston päätökseen pysyä Helsingin kaupunginmuseon vuonna 2010 tekemässä päätöksessä. Sen mukaan Backin hautarauha häiriintyisi, mikäli hautamuistomerkkiin kajotaan.

Elomaa kertoo vähintään toivovansa, että haudalle veisi parempi tie. Vanha tie on päässyt vuosikymmenien saatossa pahasti ruohottumaan.

Kaupungin puistovastaavan Päivi Apajalahden mukaan puhetta haudalle vievän polun kunnostamisesta on viimeksi ollut lokakuussa 2017.

”Polkua kunnostetaan, kun saadaan kunnostuksesta sovittua ja suunniteltua eri osapuolten kanssa.”


Kaupungin mukaan hautamuistomerkki sijaitsee valtion, käytännössä Liikenneviraston vastuualueella koska se katsotaan osaksi moottoritietä. Backin hautamuistomerkin kohtalo on siis monen eri tahon käsissä.

Back joutuu siis edelleen odottamaan. On hänellä ollut haudallaan seuraakin aivan lähiaikoina. Kävijöistä kertovat muistomerkin laidalla lojuvat pari tyhjää oluttölkkiä. Voi vain arvailla, ovatko oluenjuojat eksyneet paikalle sattumalta vai tarkoituksella piilotelleet meluvallin takana.

Viaporin taistelu Lauttasaaressa kesti kaksi vuorokautta

Historiankirjojen mukaan englantilaisten ja ranskalaisten joukot alkoivat kerääntyä Pihlajasaaren ja Harmajan välille elokuun kuudentena päivänä vuonna 1855. Ennen elokuuta taisteluita oli ehditty käydä jo esimerkiksi Santahaminan edustalla.

Sotatoimet Suomenlahdella olivat osa aivan toisella puolella Eurooppaa käytävää Krimin sotaa. Tarkoitus oli häiritä Turkkia vastaan sotivaa Venäjää hajauttamalla sodankäynti myös Itämerelle. Suomen rannikko ja Viaporin (nykyinen Suomenlinna) linnoitus olivat tuohon aikaan venäläisten eturintamaa. Suomenlahden suomalaisten ja venäläisten joukkojen tarkoituksena oli estää vieraiden valtojen joukkoja etenemästä Kronstadtiin ja Pietariin.

Elokuun seitsemäntenä päivänä englantilais-ranskalaiset joukot hyökkäsivät Viaporiin, ja yhdeksännen päivän aamuna niiden laivastosta erkaantuneet kaksi fregattia ja yksi korvetti avasivat tulen kohti Lauttasaarta. Tulituksen kerrotaan aiheuttaneet metsäpaloja ja tuhonneen Myllykallion optisen lennätinaseman.

Optiset lennätinasemat olivat tuon ajan pikaviestisovelluksia. Niiden avulla joukot pystyivät lähettämään tiedon mereltä lähestyvistä vihollisaluksista tai lisäpatruunoiden tarpeesta jopa vartissa Hangosta Kronstadtiin. Heppoisen näköistä kallion laella sijaitsevaa lennätinasemaa kannatti siis puolustaa.

Englantilaiset ja ranskalaiset yrittivät kahdesti nousta maihin, mutta yritykset kariutuivat rannikon suojasta veneitä kohti suunnattuun tulitukseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Lauttasaari
 • Historia
 • Sodat
 • Elisa Rimaila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  2. 2

   ”Meinasin sokaistua” – Vasta auenneen kauppakeskuksen huutavan kirkas mainostaulu suututtaa kalasatamalaisia, Redi pahoittelee

  3. 3

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  4. 4

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  5. 5

   Mitä isä edellä, sitä poika perässä – Teemu Selänteen suojelijan jälkikasvu esitti halpamaisen tempun: ”Me emme unohda sitä”

  6. 6

   Hallitusrintama repeilee: ”En voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”, sanoo kokoomusedustaja – HS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä

  7. 7

   Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

  8. 8

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  9. 9

   Koulupäivien loppumista aikaistettiin Espoossa, mutta kukaan ei tiedä miksi – Viesti rehtoreille: ”Asian vastustamiseen ei kannata laittaa energiaa”

  10. 10

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  7. 7

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  8. 8

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää