Kaupunki

Jarin uhkarohkeasta soudusta Tallinnaan ja takaisin tuli todellinen taistelu: halkeileva airo, epätoivoa Tallinnassa ja pelottava puhelu vaimolle – ”Paino putosi 8,5 kiloa”

Yhteensä 27,5 tuntiin soutamista sisältyi sisua, pelkoa, väsymystä ja nestehukkaa. Vaikeina hetkinä matkassa mukana ollut Suomen lippu valoi Saarioon sisua jatkaa matkaa.

Palomies Jari Saario souti ensimmäisen kerran soutuveneellään Tallinnaan kesäkuussa. Silloin Saario palasi takaisin Helsinkiin iltalaivalla ja haki veneen seuraavana päivänä perheineen trailerilla Piritan vierasvenesatamasta.

Suoritus oli tuolloin kova, 12,5 tuntia soutamista yhteen menoon. Mutta sisäsoudussa ikämiesten Suomen ennätystä hallussaan pitävä Saario ei ollut vielä tyytyväinen.

Viimeinen pisara oli, kun Saario kuunteli radiosta, miten juontajat vitsailivat, että kyllähän nyt kaikki voisivat soutaa Tallinnaan – hieno juttu olisi, jos soutaisi vielä takaisin.

Niinpä Saario päätti lähteä uudestaan kohti Tallinnaa ja tällä kertaa soutaa matkan molempiin suuntiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskiviikko 1.8. kello 15.00: lähtö Lauttasaaresta kohti Tallinnaa

Varhain keskiviikkoaamuna Saario kipusi Lauttasaaressa noin 40-kiloiseen soutuveneeseensä. Vene on Saarion mukaan alun perin tarkoitettu järviolosuhteisiin: se on noin viisi metriä pitkä ja metrin leveä. Veneen seinämät ovat hyvin matalat.

Saario oli kertonut aikeistaan soutaa Tallinnaan ja takaisin ainoastaan vaimolleen ja valmentajalleen, itse olympiakultaan tähtäävälle soutaja Joel Naukkariselle. Naukkarinen ohjeisti Saariota juomaan joka tunti 1,2 litraa vettä. Niinpä Saariolla oli mukanaan yhteensä 27 litraa vettä.

Syntymästä asti pienellä veneellä avomerellä kulkeneella Saariolla oli veden lisäksi mukana urheilujuomaa, välipalakeksejä, pullollinen puhtikauraa, suolaa, urheilugeelejä ja kookosvettä.

Normaalisti Saarion veneessä ei ole Suomen lippua, mutta nyt hän päätti pystyttää lipun veneen perään, olihan hän lähdössä ulkomaille.

Uhkarohkea soutaja ei tiennyt, että lipusta tulisi matkan onnistumisen kannalta vielä hyvinkin tärkeä.


Keskiviikko 1.8. noin kello 18.00: huonovointisuutta ja kovaa vastatuulta

Merellä puhalsi niin kova vastatuuli, että jo muutaman tunnin soutamisen jälkeen Saarion keho oli aivan hapoilla.

Lisäksi Helsingistä Tallinnaan kulkee vilkas laivaliikenne, joka aiheuttaa suuria aaltoja.

Urheilugeelit eivät olleet imeytyneet Saarion kehoon ja aiheuttivat hänelle kuvottavan olon.

”Olen isänmaallinen ihminen. Esimerkiksi aina kun Finlandia-hymni alkaa soida, ihoni menee kananlihalle. Siinä sitten mietin vilkaistuani Suomen lippua, että missä ihmeessä se suomalainen sisu on, olenko tällainen luovuttaja. Päätin, että nyt mennään vaan, täytyy päästää flow-tilaan”, Saario kertoo.

Hän puri hammasta ja päätti jatkaa matkaa. Ranta tulee jossain vaiheessa kyllä vastaan, vaikka siihen menisi vielä todella kauan, hän ajatteli.

Torstai 2.8. kello 4.30: epätoivoa ja vaikeuksia Tallinnassa

Kun Saario läheni Tallinnaa 13,5 tuntia myöhemmin, oli ilmassa paksu meriusva ja soutaja näki vain vaivoin eteensä. Vihdoin Piritan venesatama tuli vastaan.

Saario päätti mennä hotelliin ja nukkua muutaman tunnin ennen takaisin lähtöä. Lähihotelli oli kuitenkin täynnä. Hän otti taksin keskustaan ja kävi useassa muussa hotellissa, mutta missään ei ollut tyhjää huonetta, jossa soutaja saisi hetken lepuuttaa raajojaan.

Saario yritti syödä huoltoasemalla kebabia, mutta ruoka ei maistunut ja hän oli hyvin väsynyt. Urheilugeeleistä aiheutunut kuvottava olo jatkui. Saario ajatteli, että paluumatka jää tekemättä.

”Sitten huomasin taas repustani törröttävän Suomen lipun ja ajattelin, että takaisin päin vaan. Lähdin kävelemään Piritan rantaa kohti ja löysin hostellin, jossa sain käydä suihkussa ja nukkua muutaman tunnin.”

Saariolla oli siis takanaan 13,5 tuntia soutamista ja viisi tuntia kävelyä Tallinnassa varusteet selässä, mutta hän ei saanut unta. Makoiltuaan sängyssä jonkin aikaa Saario nautti triplaespresson ja palan suklaakakkua.

Oli aika lähteä soutamaan takaisin Helsinkiin.

Torstai 2.8. kello 15.30: taistelua pinnalla pysymisestä

Piritan venesatamassa satamamestari ei huolinut Saarion venesäilytyksestä maksua.

”Hän sanoi vain, että hullu suomalainen, et ole mitään velkaa.”

Kun Saario lähti soutamaan Helsinkiin päin, meri oli peilityyni. Puolessavälissä ilma muuttui kuitenkin painostavaksi.

”Alkoi kylmä tuuli. Katsoin selkäni taakse ja näin, että koko taivas oli täynnä salamoita.”

Soutaja ymmärsi, että tuli laittaa kaikki voimat peliin. Samalla hän myös ymmärsi, että nyt oli niin vene kuin mieskin äärirajoilla.

 

”Katsoin selkäni taakse ja näin, että koko taivas oli täynnä salamoita.”

”Viimeiset kuusi tuntia olivat taistelua, että pysyin pinnalla. Siinä jäivät syömiset ja juomiset. Ei minulla ollut mitään hätää, mutta töitä piti tehdä ja paljon.”

Samalla Saario jännitti, kestäisikö hänen aironsa. Hänen toinen aironsa oli ollut jo valmiiksi vähän halki, mutta uudet airot eivät olleet ehtineet saapua ennen matkan alkua eikä hänellä ollut mukana vara-airoja.

Väsyneenä Saario souti välillä sivuttain ja sahasi välillä edestakaisin, mikä pidensi matkaa.

Noin 15 tuntia myöhemmin helpotus oli suuri, kun Saario kuuli lähettyviltä hylkeiden huutoja. Saarion mukaan siitä tietää, että nyt ollaan jo lähellä.

Saario oli ollut yhdeksän tuntia katveessa, kun kuuli kännykkänsä soivan. Hän ajatteli, että nyt on pakko vastata tai muuten vaimo soittaisi pelastusmiehiä hänen peräänsä.

”En voinut pitää puhelinta korvalla, jotta sain pidettyä veneen hallinnassa. Huusin vain kovaa puhelimeen päin, että kaikki hyvin, kyllä mä täältä tulen. Silloin pelotti, että nytkö kaadun sen takia, että vastasin vaimolle puhelimeen.”

 

”Pelotti, että nytkö kaadun sen takia, että vastasin vaimolle puhelimeen.”

Kun Saario oli melkein rannassa, merivartiosto tuli vierelle ja käski häntä pysähtymään. He kyselivät, mistä mies oli tulossa ja mihin menossa.

”He ihmettelivät tarinaani, että olin soutanut niissä aalloissa koko yön. Pyysin, että jos heillä on kännykkä, niin voisivatko ottaa kuvan ja laittaa minulle sähköpostilla. Halusin muiston itselleni.”


Perjantai 3.8. kello 6.30: paluu Lauttasaareen

Saario pääsi takaisin Lauttasaareen venepaikalleen perjantaina aikaisin aamulla.

”Otin Suomen lipun ylpeänä kainaloon ja menin kotiin. Olipas sisua, ajattelin.”

Hän oli juonut matkan aikana vain yhdeksän litraa vettä, ja jonkin verran oli eväitäkin syömättä. Päästyään kotiin Saario sai nukuttua vain noin kolme tuntia. Hänen kehonsa kävi ylikierroksilla. Saario lähti vaimonsa kanssa kauppaan ja syömään. Tosin ruoka ei vieläkään oikein maistunut.

”Kävin puntarilla ja huomasin, että paino oli pudonnut kahdeksan ja puoli kiloa. Nesteet olivat lähteneet.”

Lauantai 4.8. kello 15.00: ”En suosittele kenellekään”

Palomies Saario on saanut nukuttua reissunsa jälkeen ja on jo töissä.

”Kyllä kropassa tuntuu, että jotain on tehty. Nyt on tiedossa palauttelua ja vain lyhyitä treenejä. Mutta ihan normaalisti pystyn olemaan töissä.”

Suorituksena soutaminen Tallinnaan ja takaisin oli huomattavasti pahempi kuin kesäkuussa tehty aikaisempi soutu ainoastaan Tallinnan suuntaan.

”En suosittele kenellekään. Mutta näin jälkikäteen tuntuu huimalta, ja nyt se on tehty. Viime kerran jälkeen minua jäi vähän harmittamaan, mutta nyt ei harmita enää mikään. Kohti uusia haasteita!”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Tallinna
 • Urheilu
 • Minja Rantavaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  3. 3

   Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  6. 6

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  9. 9

   Tutkijat antoivat mustekalalle ekstaasia, ja epäsosiaalinen eläin ryhtyi välittömästi halimaan

  10. 10

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. MM-hopea riitti Fifan yllätysvalintaan, Luka Modric Vuoden pelaaja: ”On suuri kunnia ja kaunis kunnia seistä täällä”
  3. 2 tuntia sitten
  4. Teollisuushalli syttyi palamaan Turussa – asbesti hankaloittaa palon raivausta
  5. Brian Giontan yli 50 miljoonan dollarin NHL-ura päättyi: ”Toiveena oli pelata yksi ottelu liigassa”
  6. Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet
  7. Tähtien sota -tuottaja Gary Kurtz on kuollut – ”Ilman häntä ei olisi ollut voimaa”
  8. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  9. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  10. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  11. 4 tuntia sitten
  12. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  13. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  14. Näytä lisää