Kaupunki

Helsingin edustalla lepää paratiisi, jossa teltat ovat isompia kuin Kallion yksiöt – ”Lapista voi varmaan löytää näin paljon luonnonrauhaa”

Kaunissaari on Helsingin saarista ainoa, jossa saa pitkäaikaistelttailla.

Luonto, meri, kalliot ja rauha sekä saarella vallitseva yhteisöllisyys ovat Kaunissaaren parhaita puolia. Näin kertovat Kaunissaaressa pitkään telttailleet Seija Ahonen, Mia Pekkanen ja Sami Pekkanen.

Telttanaapurilta voi aina kysyä neuvoa, seuraa tai ylimääräistä grillimakkaraa. Päivät kuluvat merelle tuijotellen.

Saaren eteläosassa kävellessä erottaa nopeasti päiviksi saapuneiden retkitelttailijoiden asumukset koko kesän telttailusta nauttivien rakennelmista. Osa teltoista on jopa isompia kuin Helsingin Kallion yksiöt, eikä niissä tarvitse kyyristellä. Ruoan laittamiselle ja nukkumiselle on jaettu tilat erikseen.

Telttarakennelmia on yhtä monta erilaista kuin on telttailijaa. Tänä kesänä pitkäaikaistelttailijoita on noin 40.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pitkäaikaistelttailu ja erilaiset rakennelmat ovat kiellettyjä kaikissa muissa Helsingin saarissa. Pari päivää kerrallaan voi telttailla muillakin saarilla, mutta pysyviä rakennelmia tai telttapohjia ei saa rakentaa muualle.

Kaunissaari sijaitsee Sipoon saaristossa noin 22 kilometrin päässä Helsingin Vuosaaresta itään. Saari on kaksi kilometriä pitkä ja 800 metriä leveä, ja sen pinta-ala on 100 hehtaaria. Saari on helsinkiläisten virkistyskäytössä ja suosittu ulkoilu- ja telttailusaari.

Telttapaikan kausimaksu maksaa 300 euroa. Saarella voi yöpyä myös lyhyemmän aikaa, jolloin telttapaikka maksaa 15 euroa vuorokaudessa.Saaren eteläpuoliskolla Seija Ahonen istuu telttansa edustalla ja kutoo villasukkaa.

Ahonen astui Kaunissaareen ensimmäisen kerran vuonna 1983 silloin yhdeksänvuotiaan poikansa kanssa. Ahonen oli lukenut paikasta, ja äiti ja poika päättivät lähteä tutustumaan siihen yhdessä. Pikkuhiljaa käynnit saarella pitenivät ja teltta vaihtui isompaan.

Muutaman vuoden päästä Ahosen poika lopulta ilmoitti, että telttailu ei enää nuorelle herralle maistu. Ahonen jatkoi telttailua Kaunissaaressa sitkeästi itsekseen.

”Moni kysyy, miten uskallan telttailla yksin. Minua se ei ole haitannut. Mutta jos yöllä alkaa kuunnella kahahduksia teltan ulkopuolelta, ei varmasti saa unta. Silloin on hyvä laittaa radioon puolen tunnin ohjelma päälle ja nukahtaa siihen”, Ahonen sanoo.

Ahonen aloittaa päivänsä aikaisin ja käy meressä peseytymässä. Sitten on aika nauttia aamukahvi.

”Lapista voi varmaan löytää näin paljon luonnonrauhaa kuin täältä, vaikka Kaunissaari on niin lähellä Helsinkiä”, Ahonen sanoo.

Nyt Ahosen pojan perheellä on oma teltta puolen kilometrin päässä Ahosen telttapaikasta.

”Lapsille tämä saari on täydellinen. He näkevät luontoa ja oppivat selviytymään. Ja täällä saa juosta rauhassa”, Ahonen sanoo.


Telttailijat eivät turvaudu sähkön tai lämpimän veden kaltaisiin ylellisyyksiin. Kauppalaiva, josta saa ostettua ruokaa ja juotavaa, käy tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin.

Yhteisessä käytössä ovat keittokatokset, käymälät ja kaksi saunaa.

Kaunissaaren luonto on monipuolinen. Toisaalta on kalliorantoja, toisaalta metsää ja lehtoa.

Ravintolan terassilta taas voi kuunnella erilaisia luonnon ääniä, kun ihmisiä on kerääntynyt yhteen paistattelemaan päivää.


Mia Pekkanen ja Sami Pekkanen ovat poistuneet Kaunissaaresta vain pari kertaa viimeisen kuukauden aikana ja silloinkin ainoastaan täyttämään ruokavarastoaan.

Juhannusmyrskyä lukuun ottamatta telttailijat ovat saaneet nauttia tänä kesänä lämpimästä ja aurinkoisesta ilmasta.

Aurinko kuumentaa teltan aamuisin niin, että viimeistään yhdeksältä pariskunnan on siirryttävä joko viereiselle kalliolle tai pihalle riippumattoon loikoilemaan.

Helteestä pariskunta ei valita lainkaan.

”Tämä on ihan poikkeuksellista. Edellisinä kesinä täällä on hytisty kylmissään melkein koko kausi”, Mia Pekkanen sanoo.


Ensimmäisen kesänsä Mia Pekkanen on viettänyt Kaunissaaressa lapsena vuonna 1973.

”Minä tulin tänne ensimmäisen kerran mukaan tasan 30 vuotta sitten appiukon kanssa, ja se oli menoa se”, Sami Pekkanen kertoo.

Pekkasten teltassa nukkumatila on erillään keittiöstä ja ”ruokailuhuoneesta”.

Teltan edustalla on terassipöytä, grilli ja riippumatto. Takana on tiskausalue. Teltan muovi-ikkunasta näkee suoraan kimaltelevalle merelle.

Kauden loputtua teltat puretaan, mutta sama telttapaikka pysyy vuodesta toiseen. Pekkasten telttapaikka oli aikaisemmin saaren toisella puolella. Nykyisellä paikallaan se on ollut jo kohta kaksikymmentä vuotta.


Pekkaset saapuvat Kaunissaareen aina heti kauden alussa eli toukokuun puolessavälissä ja viihtyvät siellä kauden loppuun eli noin syyskuun puoliväliin saakka. Heillä ei ole omaa venettä, vaan he liikkuvat Vuosaaresta lähtevällä laivalla kaupungin ja saaren väliä.

Luonto, meri ja kalliot saavat pariskunnan palaamaan saarelle uudestaan ja uudestaan.

”Yhteishenki saarella on todella hyvä. Kaikki pitkäaikaistelttailijat tuntevat toisensa, ja apua saa aina tarvittaessa. Iltoja vietetään usein naapureiden kesken”, Pekkaset kertovat.

Sähköä ei ole, joten kännykät ladataan aurinkopaneelilla. Ilman televisiota päivät kuluvat muun muassa korttia pelaillen – ja välillä korttipeleistä suivaantuneena kinastellen.

”Kyllähän tämä on aika paljon tällaista merelle tuijottelua”, pariskunta sanoo.


Vuosien aikana telttailijat ovat Mia Pekkarisen mukaan vähentyneet.

”Hyvin täällä olisi tilaa uusille telttailijoille. Tuntuu, että moni ei ehkä halua enää näin alkeellista menoa.”

Kaunissaaressa telttatyylejä on monenlasia

Fakta

Kaunissaari


 Kaunissaari sijaitsee Sipoon saaristossa noin 22 kilometrin päässä Helsingin Vuosaaresta itään.

 Laivat Vuosaaren ja Kaunissaaren välillä liikennöivät 2–3 kertaa päivässä. Matka kestää noin tunnin.

 Saaressa ovat yhteisessä käytössä keittokatokset, käymälät ja kaksi saunaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • telttailu
 • Saaristo
 • Minja Rantavaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  2. 2

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  3. 3

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  4. 4

   Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta

  5. 5

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  6. 6

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  7. 7

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  8. 8

   Miksi katolisesta kirkosta paljastuu toistuvasti lasten hyväksikäyttöä? Tutkijat selittävät asiaa muun muassa pappien poikkeuksellisella valta-asemalla

  9. 9

   Madonna muutti musiikkimaailman – 60 vuotta täyttävä pop-ikoni räjäytti naisenergian 1980-luvulla, eikä häntä ole saatu vieläkään vaiennettua

  10. 10

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  6. 6

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  9. 9

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  10. 10

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää