Kaupunki |HS seuraa

Jari Sillanpää: Lopetin huumeiden käytön neljä kuukautta sitten, enkä kadu mitään – Syyttäjä aikoo vaatia laulajalle yli vuoden ehdollista vankeutta

Sillanpäätä vastaan nostettiin syytteet kahdesta huumausainerikoksesta. HS:n hetki hetkeltä -seurannan löydät jutun lopusta.

Laulaja Jari Sillanpää vastasi syytteisiin huumausainerikoksista Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkoaamuna.

”Tämähän on kuin Hollywoodissa”, hyväntuulinen Sillanpää totesi nähdessään suuren toimittajajoukon.

”Pikkaisen jännittää, mutta avoimin mielin”, hän sanoi medialle.


Sillanpäätä vastaan nostettiin syytteet kahdesta huumausainerikoksesta. Juttukokonaisuudessa syytettyinä on yhteensä 12 henkilöä, joista seitsemän oli paikalla oikeussalissa. Kaikki syytetyt eivät tunne toisiaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monien yllätykseksi Sillanpää oli vaihtanut asianajajakseen kokeneen Riitta Leppiniemen, joka tunnetaan muun muassa Jari Aarnion asianajajana. Leppiniemi ja Sillanpää kuiskivat keskenään useasti käsittelyn aikana.

Kihlakunnansyyttäjä Nina Keskinen aikoo vaatia Sillanpäälle yli vuoden mutta alle puolentoista vuoden ehdollista vankeusrangaistusta. Keskinen perusteli esitystään metamfetamiinin vaarallisuudella ja sillä, että suurin ostettu kertaerä oli jopa 10 grammaa.


Leppiniemi oli täysin eri mieltä rangaistuksen suuruudesta. Leppiniemen mukaan asian saama julkisuus ja se, ettei Sillanpää myynyt huumeita eteenpäin ovat rangaistusta pienentäviä seikkoja. Sillanpää on ainoastaan tarjonnut juhlissa huumausainetta ystävilleen ilman maksua sekä käyttänyt ainetta itse.

Leppiniemen mukaan ehdollisen vankeusrangaistuksen tulisi olla kestoltaan enintään muutaman kuukauden mittainen, jos sitäkään.

”Hän on saanut jo aikamoisen rangaistuksen”, Leppiniemi sanoi viitaten laajaan julkisuuteen.

Huumejutun pääepäilty on 50-vuotias helsinkiläismies, joka on syyttäjän mukaan myynyt monille syytetyistä metamfetamiinia. Mies myi huumeita myös Sillanpäälle. Lisäksi miestä syytetään huumausaineiden salakuljettamisesta Bangkokista ja Amsterdamista Suomeen.

Syyttäjän mukaan pääepäilty on saanut myynnistä yli 100 000 euroa rikoshyötyä, jota syyttäjä vaatii menetettäväksi valtiolle. Pääepäillylle syyttäjä aikoo vaatia ehdotonta vankeusrangaistusta.

Sillanpää myönsi hankkineensa pääsyytetyltä mieheltä 35:llä eri kerralla metamfetamiinia yhteensä 118 grammaa.

Sillanpään miesystävälle syyttäjä aikoo esittää sakkorangaistusta, sillä hän oli välittänyt pääepäillyltä ostetun huume-erän Sillanpäälle.

Oikeudenkäynnissä tuli myös ilmi, että Sillanpää on käyttänyt metamfetamiinia Thaimaassa. Sillanpää myönsi, että Tulli löysi hänen matkatavaroistaan puoli grammaa metamfetamiinia maaliskuussa, kun hän palasi Thaimaasta Suomeen.

Sillanpää kertoi, että hän käytti Thaimaassa noin 10 grammaa huumausainetta.

Sitä, miten puolikas gramma päätyi hänen matkalaukkuunsa, tai mistä hän aineensa hankki, ei ole tiedossa.

Videolle on koostettu Sillanpään huumeidenkäytön julkiset käänteet:


Oikeudenkäynnin tauolla media pääsi esittämään kysymyksiään Sillanpäälle. Viihdetaiteilija vastasi runsassanaisesti kaikkiin kysymyksiin.

Sillanpää kertoi muun muassa, ettei ole käyttänyt huumeita neljään kuukauteen. Lisäksi hän sanoi, ettei kadu huumerikostaan, kuten ei mitään muutakaan elämässä. Huumeita Sillanpää totesi käyttäneensä pääosin vain juhlissa, ei jokapäiväisesti.

”Tämä on ollut ylä- ja alamäkeä”, Sillanpää sanoi oikeusprosessista kostein silmin. Sillanpää ei halunnut antaa lupausta siitä, käyttääkö huumeita tulevaisuudessa.

”Huumeiden käyttö vie turhaa aikaa”, Sillanpää kuitenkin sanoi.

Sillanpään huumejutun käsittely jatkuu perjantaina. Käräjäoikeus antaa tuomion 17. elokuuta.

Tammikuussa Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Sillanpään yli 23 000 euron sakkoihin metamfetamiinin käytöstä ja huumeiden vaikutuksen alaisena autoilusta.

Asia paljastui, kun moottoripyöräpoliisi pysäytti Sillanpään Annankadulla Helsingin Kampissa syyskuussa 2017.

Sillanpää ei valittanut käräjäoikeuden tuomiosta.

Liveseuranta päättyy

HS:n liveseuranta päättyy. Kiitos seuranneille.

Asian käsittely jatkuu oikeustalolla perjantaina.

Sillanpään asianajaja Leppiniemi piti syyttäjän rangaistusvaatimusta täysin ylimitoitettuna. Käräjäoikeus antaa tuomion ensi viikon perjantaina 17. elokuuta.

Sillanpää poistui salista, muu käsittely vielä jatkuu

Sillanpää ja Leppiniemi saivat luvan poistua salista, ja he lähtivät välittömästi.

Leppiniemi: Julkisuuden tulisi pienentää tuomiota

Asianajaja Leppiniemi vaatii Sillanpäälle vähäisempää rangaistusta, koska Sillanpää on julkisuuden henkilö, ja asiaa on käsitelty laajasti julkisuudessa.

Krp:n laboratoriotutkimuksissa todettiin Sillanpään matkalaukusta löytyneen huumausaineen olleen 97-prosenttista. Leppiniemi kuitenkin korostaa, ettei tämä aine ollut pääepäillyltä hankittua.

Syyttäjä on korostanut useasti aineen vaarallisuutta.

Leppiniemen mukaan metamfetamiinin vaarallisuutta tulisi arvioida enemmänkin myynnin osalta. Sillanpää on ainoastaan käyttänyt ainetta.

Leppiniemi pitää syyttäjän vaatimusta yli vuoden ehdollisesta vankeusrangaistuksesta liian ankarana. Hänestä mahdollisen vankeusrangaistuksen tulisi ollaan korkeintaan muutamia kuukausia, jos sitäkään.

Syyttäjä vaatii Sillanpäälle yli vuoden ehdollista vankeutta.

Syyttäjä lähtee Sillanpään kohdalla siitä, että suurin hankittu kertaerä oli kymmenen grammaa. Lisäksi on pienempiä kertamääriä.

Syyttäjä hakee yli vuoden ja alle puolentoista vuoden ehdollista vankeusrangaistusta Sillanpäälle.

Syyttäjä aikoo vaatia Jari Sillanpäälle ehdollista vankeutta

Julki tulleesta haastehakemuksesta selviää, että syyttäjä aikoo vaatia Sillanpäälle vankeusrangaistusta, joka voi olla ehdollinen.

Kahdelle syytetylle, 50-vuotiaalle pääepäilylle ja 57-vuotiaalle ostajalle, syyttäjä vaatii ehdotonta vankeutta.

Muille syytetyille syyttäjä vaatii sakkoja tai ehdollista vankeusrangaistusta. Sillanpään miesystävälle syyttäjä esittää sakkorangaistusta.

Haastehakemuksen vaatimukset voivat kuitenkin vielä muuttua oikeudenkäynnin edetessä.

Kaikki syytetyt eivät tunne toisiaan

Sekä eräs puolustusasianajajista että Sillanpää ovat todenneet, etteivät kaikki syytetyt tunne toisiaan. Kaikki kylläkin tuntevat pääepäillyn.

Kyse ei heidän mukaansa siis ole "ringistä".

Syyttäjä vaati pääepäilylle rangaistusta useista törkeistä huumerikoksista.

Puolustus kuitenkin vastasi, että useimmat rikoksista eivät ole törkeitä, koska erät metamfetamiinia jäivät alle 50 grammaan.

Syyttäjä kuitenkin sanoi, että 40 grammaakin metamfetamiinia on luokiteltu aiemmin törkeäksi.

Julki tulleesta haastahakemuksesta selviää, että Sillanpää on otettu tämän asian vuoksi kiinni 24.3.2018 kello 22.05 ja Sillanpää on vapautettu 26.3.2018.

Syyttäjä: pääepäilty on hyötynyt yli 100 000 euroa

Syyttäjä esitti pääsyytettyä koskevan rikoshyötyvaatimuksen.

Syyttäjän mukaan törkeistä huumerikoksista syytetty mies hyötyi metamfetamiinin myynnistä yli 100 000 euroa, joita syyttäjä vaatii menetettäviksi.

Syyttäjän mukaan huumeita Sillanpäälle Thaimaassa myyneet henkilöt ovat jääneet tuntemattomiksi.

Sillanpää vastasi toimittajien kysymyksiin tauolla

Oikeus piti 15 minuutin tauon, jonka aikana Sillanpää astui median eteen.

Sillanpää kertoi lopettaneensa huumeiden käytön neljä kuukautta sitten. Hän myös herkistyi muutamaan otteeseen kertoessaan muun muassa fanien suosiosta rikosasioista huolimatta.

"Elämä on parempaa ilman huumeita", Sillanpää vastasi HS:n kysymykseen. Lisäksi Sillanpää totesi, ettei kadu huumerikosta, kuten ei mitään muutakaan elämässä.

Sillanpää käytti 10 grammaa metamfetamiinia Thaimaassa – matkalaukusta löytyi 0,5 grammaa

Sillanpää on myöntänyt käyttäneensä 10 grammaa itse ostamaansa metamfetamiinia Thaimaassa. 0,5 grammaa huumausainetta löytyi hänen matkalaukustaan Helsinki-Vantaalla.

Sillanpää ei tiedä, miten puolikas gramma päätyi hänen matkalaukkuunsa, mutta myöntää, että se sieltä löydettiin.

Miesystävä välitti huumetta Sillanpäälle

Syytekohta 20: Vuonna 2016 Sillanpään miesystävä välitti huume-erän pääpäillyltä Sillanpäälle.

Miesystävä ei ole paikalla salissa, mutta on kirjallisesti myöntänyt asian oikeaksi.

Pääepäillyn asianajaja kiistää törkeät huumausainerikokset. Pääepäilty pitää myös syyttäjän esittämiä määriä pienempinä.

Pääepäillyn syytetään tuoneen kristallia Bangkokista

50-vuotiaan pääepäilty on syyttäjän mukaan tuonut vahvaa metamfetamiinia eli kristallia Thaimaan Bangkokista Suomeen. Miehen syytetään tuoneen kertaalleen kristallia myös Amsterdamista.

Syytteen mukaan erät ovat olleet noin kymmenen gramman painoisia. Pääepäilty myi huumausainetta myös Sillanpäälle.

Sillanpään syyte: 118 grammaa metamfetamiinia – Sillanpää myöntää

Neljäntenä syytekohtana luettiin Jari Sillanpään syyte. Syytteen mukaan Sillanpää piti hallussaan ja levitti metamfetamiinia aikavälillä 8.10.2014-10.2.2018.

Kihlakunnansyyttäjän mukaan Sillanpää hankki pääsyytetyltä mieheltä 35:llä eri kerralla kristallihuumetta yhteensä 118 grammaa.

Sillanpää myönsi syytteen. Arvioituun määrään on päädytty läpi käytyjen viestien perusteella.

"Määrä kuulostaa suurelta, mutta pitää sitä mahdollisena", Leppiniemi sanoi Sillanpään sanoneen.

Kihlakunnansyyttäjä Nina Keskinen aloitti syytteiden lukemisen

Ensimmäisen syytteen mukaan epäilty osti jutun pääsyytetyltä yhteensä 228 grammaa metamfetamiinia, ja myynyt siitä osan hän oli myynyt eteenpäin.

Mies sai rikoshyötyä arviolta 30 000 euroa syyttäjän mukaan. Puolustus vastasi määrän olleen vähäisempi.

Aluksi oikeudessa käytiin läpi salassapitoasioita. Osa toivoi tiettyjä kohtia salaisiksi terveydellisten seikkojen vuoksi. Noin 50-vuotias pääepäilty toivoi, että hänen osuutensa olisi kokonaan ilman yleisöä.

Paikalla salissa syytettyjä on seitsemän, mukaan lukien Sillanpää. Osa syytetyistä peitteli kasvojaan, mutta kuvaajat eivät heitä kuvanneet.

Syytettynä on yhteensä 12 henkilöä, mutta kaikilla ei ole velvoitetta olla läsnä.

Sillanpään asianajajana Riitta Leppiniemi

Sillanpää on vaihtanut asianajajaansa. Nyt hänen avustajansa on kokenut Riitta Leppiniemi, joka tunnetaan muun muassa Jari Aarnion tapauksesta.

Jutun käsittely alkaa aivan pian.

Juttu käsitellään istuntosalissa 209. Yleisö kutsutaan pikapuolin sisään.

Sillanpää astui saliin

"Pikkaisen jännittää, mutta avoimin mielin", Jari Sillanpää sanoi medialle. Kesä on ollut "mitä mahtavin" Sillanpään mukaan. Sillanpää kertoi myös, ettei ole hakeutunut hoitoon.

Monet muut syytetyistä ovat peittäneet kasvojaan, ja kävelivät saliin Sillanpään perässä.

"Tämähän on kuin Hollywoodissa", hyväntuulinen Jari Sillanpää totesi toimittaja- ja kuvaajajoukolle turvatarkastuksessa.

Tämän jälkeen hän vastasi toimittajien kysymyksiin muutaman minuutin ajan, minkä jälkeen hän ilmoitti, ettei hän aio vastata enää kysymyksiin.

Sillanpää saapui oikeustalolle

Jari Sillanpää saapuu oikeuteen puku päällään. Mukanaan hänellä on asianajaja Riitta Leppiniemi.

Huomenta!

Tervetuloa seuraamaan hetki hetkeltä -seurantaa, jonka aiheena on Jari Sillanpään huumausainerikossyytteet Helsingin käräjäoikeudessa.

Helsingin oikeustalolle on kerääntynyt parikymmentä median edustajaa, mutta Sillanpäätä odotellaan vielä paikalle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oikeudenkäynnit
 • Huumeet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  2. 2

   Kohudokumentaristi Michael Mooren presidentti Trumpia mätkivä uutuuselokuva ei innostanut yleisöä USA:ssa

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet

  5. 5

   Poliisi epäilee henkirikosta Helsingin Kannelmäessä, yksi henkilö otettu kiinni

  6. 6

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  7. 7

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  8. 8

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  9. 9

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  10. 10

   Poliisin ratsaama Airiston helmi on ollut Paraisilla esillä lähinnä myönteisessä valossa, sanoo kaupungin­hallituksen puheen­johtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  6. 6

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  10. 10

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää