Kaupunki

Helsinki tavoitti somessa yli 17 miljardia ihmistä Trumpin ja Putinin kokouksen aikaan, kertoo raportti – YK:n mukaan maailmassa on tosin vain 7,6 miljardia ihmistä

Ulkoministeriön ja media-analyysejä tuottavan yhtiön mukaan Helsingin saama näkyvyys Trumpin ja Putinin tapaamisesta oli aivan omaa luokkaansa.

Suomi ja Helsinki saivat valtavasti positiivista näkyvyyttä, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat pääkaupungissa heinäkuussa.

Torstaina Helsingin kaupunki julkaisi verkkosivuillaan tiedotteen, johon on koottu lukuja kokonaistavoittavuudesta internetissä.

Tiedotteessa kerrotaan muun muassa, että 2.–20. heinäkuuta nettimedioiden artikkeleita huippukokouksesta kertyi yhteensä yli 343 000, ja ne saivat potentiaalisesti jopa 342 miljardia näyttökertaa.

Sosiaalisessa mediassa seuranta-ajalla 26. kesäkuuta–17. heinäkuuta käytetyimmillä kymmenellä kielellä jopa 404 546 osumaa, joissa mainittiin Trump, Putin sekä Suomi tai Helsinki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kärkipäivänä 16. heinäkuuta löytyi 85 700 some-osumaa näillä hakusanoilla. Sosiaalisen median osumien potentiaalinen tavoittavuus oli yli 17 miljardia henkilöä tiedotteen mukaan.

Näistä Facebookin osuus olisi 9,4 miljardia ja Twitterin 7,6 miljardia.

Esimerkiksi Facebookin mukaan sillä on maailmassa 1,4 miljardia päivittäistä käyttäjää. YK:n mukaan maailmassa puolestaan on 7,6 miljardia ihmistä.

Maailmassa on noin 7,6 miljardia ihmistä, miten siis Helsingin näkyvyys sosiaalisessa mediassa voi olla yli 17 miljardia henkilöä, ulkoministeriön maakuvayksikön päällikkö Petra Theman?

”Useampi meistä seuraa useampia kanavia, siitä se sitten muodostuu. Sama ihminen voidaan siis laskea useampaan kertaan”, Theman vastaa.

”Potentiaalinen tavoittavuus on kyllä vähän ongelmallinen luku, siksi emme sitä mielellään usein käytä.”

Mitä ideaa on julkaista tällaisia lukuja, joita harva pystyy ymmärtämään?

”Se on fakta, että kyse oli todella poikkeuksellisesta näkyvyydestä. Ja koska muissakin tapahtumissa käytetään tällaista lukua, käytetään sitä tässäkin. Se on hyvä vertailuluku. Tiedotteessa kuitenkin selvennetään, että todennäköisesti todellisesti noin yksi neljästäkymmenestä on oikeasti nähnyt kyseiset postaukset”, Theman kertoo.

Tiedotteen lopussa asia ilmaistaan näin:

”Potentiaalinen tavoittavuus on potentiaalinen arvo, joka perustuu verkkosivujen uniikkeihin kuukausittaisiin kävijöihin sekä sosiaalisen median kanavien seuraajamääriin. Yleisesti arvioidaan,että noin 1/40 verkkomedioiden sekä sosiaalisen median kanavien seuraajista on oikeasti nähnyt kyseiset sisällöt.”

”Mutta olen siitä samaa mieltä, että kyseessä on todella hankala luku. On tärkeää huomata ero todellisiin kokoluokkiin, tarkkana saa olla”, Theman toteaa.


Tavoittavuuslukuja on ollut luomassa Meltwater-niminen yritys, joka tekee kansainvälistä mediaseurantaa.

Meltwaterin Suomen maajohtaja Juha Westerlund myöntää, että lukujen hahmottaminen tavan ihmisille on liki mahdotonta. Myös lukujen analysoimiseen liittyy omat haasteensa esimerkiksi sisältöä suoltavien bottien vuoksi.

”Tämänkaltaisissa numeroissa on tavoitteena luoda tilaajalle jatkuvuutta, jota he pystyvät mallintamaan ja analysoimaan. Lukuihin pitää saada johdonmukaisuutta, mutta on totta, ettei markkinointia tai viestintää pysty mittamaan täysin aukottomasti.”

Westerlundin mukaan mediaseurannan raporteissa on olennaista, saada kokonaiskuva tapahtuneesta. Ja Helsingin-huippukokouksen näkyvyyden kokonaiskuva vaikuttaa äärimmäisen suurelta.

”No, ei ole kyllä vastaavaa tullut vastaan. Sekä tuotetun materiaalin määrä että ihmisten kiinnostuneisuus olivat aivan omaa luokkaansa. Lisäksi, kun tapahtuman päähenkilöt olivat tätä tasoa, keskustelu jatkui sosiaalisessa mediassa todella laajasti kansainvälisesti.”

Sitä, kuinka moni eri ihminen maailmassa todellisesti oli Helsingin saaman näkyvyyden piirissä, ei pysty arvioimaan.

Tähtitieteellisten lukujen takana on siis laajaa, todellista näkyvyyttä erittäin paljon. Petra Theman kertoo, ettei hänkään koskaan ole nähnyt vastaavanlaista huomiota Helsingin kohdalla.

”Yksi onnistunut kampanjamme oli Suomi-emojit, jotka tavoittivat ihmisiä ympäri maailman. Huippukokouksen luvut ovat kuitenkin aivan eri luokkaa.”

Theman mainitsee, että erityisesti tavoittavuutta kasvatti se, että Suomessa vieraili useita kansainvälisiä huipputoimittajia, jotka julkaisivat omissa some-kanavissaan Helsinkiä ylistäviä päivityksiä. Muutenkin ulkoministeriön ja Helsingin kaupungin tilaaman selvityksen mukaan Suomi kuvataan ”liberaalina, kehittyneenä ja edistyksellisenä maana sekä eräänlaisena peilinä oman maan (Yhdysvallat, Venäjä) kehityksenkulkuun liittyen”.

Eräänä merkittävimpänä some-vaikuttajana Theman pitää CNN:n televisiokasvoa ja toimittajaa Anderson Cooperia, joka antoi Helsingille erittäin positiivista näkyvyyttä Instagram-tilillään.

”Rakastan tätä kaupunkia ja sen ihmisiä”, yli puolentoista miljoonan Instagram-seuraajan tähtitoimittaja kirjoitti selfiensä kuvatekstiksi.
Helsingin kaupungin julkaisemassa tiedotteessa mainittiin myös, että Helsingin näkyvyyden laskennallinen arvo on noin 3,4 miljardia euroa. Se perustuu Meltwaterin journalististen tuotosten laskentakaavaan, jossa potentiaalinen lukijamäärä jaetaan 40:llä ja kerrotaan 0,37 eurolla sekä toiseen sosiaalisen median kaavaan.

”Sekin on aika hypoteettinen luku. Mutta se kertoo, ettei tällaista näkyvyyttä pysty ostamaan”, Theman toteaa.

Sitä, miten Helsinki tulee hyötymään hurjasta näkyvyydestä, ei kukaan osaa vielä tarkasti sanoa.

”Me kuitenkin ajattelemme niin, että mitä useampi täällä vierailee ja mitä useampi Helsingistä keskustelee, sitä parempaa taloudellista ja poliittista menestystä Suomelle luomme. Varsinkin, jos huomio on näin positiivista, kuten heinäkuussa oli”, Theman sanoo.

Oikaisu 9. elokuuta kello 16.37: Meltwaterin maajohtajan nimi on Juha Westerlund, ei Juho Westerlund.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  3. 3

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  4. 4

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  5. 5

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  6. 6

   Brittimedia: EU varautuu brexit-neuvotteluiden romahtamiseen

  7. 7

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  8. 8

   Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

  9. 9

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen – Helsingin pelastuslaitos: Tuuli uhkaa taloja

  10. 10

   Helsinkiin rakennetaan historian kallein sairaala – Tällainen yhdeksännumeroisen summan nielevästä rakennuksesta tulee

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trump johtaa tänään puhetta YK:n turva­neuvostossa, suora lähetys kello 17 – ”Kaikkien aikojen katselluimmassa istunnossa” väännetään todennäköisesti kättä Iran-sopimuksesta
  3. Onko nolla levyä tarpeeksi? Uuteen Oodiin ei tule levyosastoa ja kirjatarjonnassa Sello ja Pasila päihittävät sen ylivoimaisesti – ”Ei voi olla totta!”
  4. Kommentoiko Venäjän pää­ministeri Medvedev krp:n operaatiota Turun saaristossa? HS:n suora lähetys ja hetki hetkeltä -seuranta kello 17 jälkeen
  5. UEFA palkitsi HJK:n ruohonjuuritason työstä parhaan seuran -palkinnolla – pelaajamäärä kasvanut yli 600:lla
  6. Pörssiklubi äänestää tänä iltana naisten pääsystä jäseniksi – HS kertoo tuloksen tuoreeltaan
  7. Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?
  8. Poliisilta lisätietoa Tampereella tapahtuneesta kiristyksestä ja henkirikoksesta: 69-vuotias mies lähti naisen kanssa ravintolasta, joutui kiristyksen kohteeksi ja kuoli lyönnin seurauksena
  9. Italian entinen maajoukkuehyökkääjä kiistää dopingin – sanoo saaneensa kiellettyä ainetta saastuneesta ruuasta
  10. Brittimedia: EU varautuu brexit-neuvotteluiden romahtamiseen
  11. Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä
  12. Näytä lisää