Kaupunki

Taistelu rapistuvasta ostoskeskuksesta kuumenee – Kuka on Puhoksen pienosakkaiden mainostama mystinen uusi ostajatarjokas?

Puhoksen osakkeenomistajat ovat HS:n tietojen mukaan jakaantuneet kahteen leiriin.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta saa tiistaina käsiteltäväkseen yllättävän paperin. Siinä lautakuntaa varoitetaan melko uhkaavinkin seuraamuksin esittämästä kaupunginhallitukselle suunnitteluvarausta Puhoksen ostoskeskuksen tontista ja rakennuksista NSF III Finland Advisory -kiinteistökehitysyhtiölle, joka sellaista kaupungilta on hakenut.

NSF on osa pohjoismaista kiinteistökehitysyhtiö NREP:iä.

Kaupunkiympäristölautakuntaa varoitetaan esittämästä kaupunginhallitukselle suunnitteluvarauksen antamista nyt, koska tontin nykyisellä vuokralaisella Puotiharjun Puhos oy:llä on paperin allekirjoittaneiden mukaan lainmukainen oikeus anoa vuokrasopimukselle jatkoa vuoden 2019 loppuun mennessä.

Paperi on laadittu kiinteistöosakeyhtiö Puhoksen hallituksen kokouksessa viime torstaina. Kokouksessa oli läsnä kolme hallituksen viidestä jäsenestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilanne on kiusallinen Helsingille, sillä lautakunta on jo kolmesti jättänyt asian pöydälle eli lykännyt päätöstään. Se on harvinaista ja kiusallista kaupungin kannalta siksi, että sen voidaan tulkita olemaan kyvytön päätöksentekoon ja sitä kautta aiheuttavan haittaa neuvotteluosapuolen eli NREP:n elinkeinonharjoittamiselle.

Puhoksen osakkeenomistajat ovat HS:n tietojen mukaan jakaantuneet kahteen leiriin. Suuromistajat Ilmarinen, Kesko ja HOK-Elanto ovat tehneet osakkeidensa myynnistä esisopimukset NREP:n kanssa. Ne ovat tehneet sopimukset yrityksinä.

Pienosakkaat ja Sponda vastustavat hanketta. Ne kertovat löytäneensä kiinteistön kehittäjäksi tahon, jonka tarjous on osakkeenomistajille NREP:n tarjousta parempi. Tämän tahon nimeä tai suunnitelmaa ei ole tässä vaiheessa kerrottu julkisuuteen.

Kiinteistöyhtiö Puhoksen hallituksen tehtävänä on ajaa kiinteistöyhtiön etua. Torstaisessa kokouksessa paikalla olleet hallituksen jäsenet päätyivät siihen, että kiinteistöyhtiön ei tulisi kannattaa sopimusta NREP:n kanssa. Se johtuu siitä, että yhtiölle ilmaantunut toinen tarjous olisi jäsenten mukaan osakkeenomistajien kannalta parempi.

Puhoksen ostoskeskuksen tontin omistaa Helsingin kaupunki. Kiinteistöyhtiön osakkaiden eli ostoskeskuksen nykyisten toimijoiden vuokrasopimus on päättymässä 31. joulukuuta 2020. Eri puolilla on jo vuosien ajan pohdittu kiinteistön kehittämistä ja tulevaisuutta, mutta kaikkia osapuolia tyydyttävää ratkaisua ei ole löydetty.

Puhoksen ostoskeskus on kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokas, mutta se on joutunut vuosikymmenten saatossa huonoon kuntoon ja vaatisi perinpohjaista kunnostusta.

”Nykyisessä taloudellisessa tilanteessaan yhtiö ei pysty huolehtimaan yhtiön omistamien liikerakennusten peruskorjaamisesta tai muista korjaustoimenpiteistä. Yhtiöllä ei myöskään ole tällä hetkellä varoja huolehtia maanvuokrasopimuksen päättämiseen liittyvistä velvoitteistaan, kuten rakennusten purkamisesta”, kaupunkiympäristölautakunnan esittelytekstissä todetaan.

Omistajat ja kaupunki ovat siksi etsineet ”kolmatta toimijaa”, joka rahoittaisi kiinteistön kunnostuksen ja sen edelleen jalostamisen. Tällaiseksi toimijaksi ilmoittautui NREP, joka on anonut Helsingin kaupungilta suunnitteluvarausta. NREP on ilmoittanut, että sillä on takanaan omistajien hyväksyntä 56 prosentista osakkeita. Osuus vastaa jotakuinkin Ilmarisen, Keskon ja HOK-Elannon osakkeiden yhteismäärää.

Suunnitteluvarausta hakeneen NREP:n suunnitelmassa Puhoksen ostoskeskuksen nykyisistä kolmesta rakennusosasta kaksi purettaisiin. Tilalle rakennettaisiin asuinkerrostaloja noin 30 000 kerrosneliön verran. HS:n tietojen mukaan NREP:n kanssa kilpailevan ehdotuksen paremmuus perustuisi siihen, että siinä asuinrakentamista on 40 000 kerrosneliötä, jolloin kiinteistönjalostuksesta saatava tuotto olisi parempi.

Rakennuksista vanhin ja kulttuurihistoriallisesti arvokkain A-osa pyöreine sisäpihoineen ja suihkulähteineen kunnostettaisiin. Kunnostus maksettaisiin asuinrakentamisesta saatavalla voitolla. Sen jälkeen nykyiset pienosakkaat tulisivat tiloihin vuokralaisiksi.

NREP on esittänyt, että sen suunnitelmassa pienosakkaiden asema ja toiminta säilyisivät ennallaan. Se on ollut myös Helsingin kaupungin toive. Puhoksen A-osassa on paljon maahanmuuttajataustaisten helsinkiläisten kauppaliikkeitä ja muuta toimintaa, jonka säilyttämistä on pidetty tärkeänä.

Pienosakkaat ovat kuitenkin suhtautuneet NREP:n suunnitelmiin epäilevästi tai vähintään varauksellisesti. NREP on ilmoittanut haluavansa lunastaa kiinteistöosakeyhtiö Puotinharjun Puhoksen omistajilta kaikki näiden osakkeet kompensaatiohintaan. Se ei kuitenkaan ole kertonut, paljonko se kustakin osakkeesta olisi valmis maksamaan. NREP:n suunnitelmien mukaisessa mallissa nykyisten pienosakkaiden asema ja toiminta eivät siis säilyisikään ennallaan, vaan osakkuus vaihtuisi vuokrasuhteeksi.

Viime torstaina kiinteistöyhtiö Puhoksen yhtiökokous totesi, että jos kaupunki rikkoo nykyistä tontinvuokrasopimusta ja antaa suunnitteluvarauksen NREP:lle, Puotiharjun Puhos Oy:n osakkaat joutuvat tilanteeseen, jossa heidän mahdollisuutensa hankkia kumppaneita ja rahoitusta tontin kehittämiseen ja rakennusten kunnostamiseen käy mahdottomaksi.

Yhtiökokouksessa todettiin, että kiinteistöyhtiöllä on laillinen oikeus jatkaa oman kehitysyhteistyökumppanin etsimistä ensi vuoden loppuun saakka. Mikäli Helsinki rikkoisi tätä oikeutta antamalla suunnitteluvarauksen ennen sitä esimerkiksi NREP:lle, kaupungille saattaisi tulla taloudellisia seuraamuksia.

Kaupungille tilanne on hankala: se haluaisi ostoskeskuksen A-osan toiminnan jatkuvan nykyisellään, mutta sen intresseissä ei ole kunnostaa rakennusta itse saati ryhtyä sen omistajaksi.

Kaupungin näkökulmasta kiinteistön kolmesta rakennuksesta B- ja C-osien purkaminen ja rakentaminen asunnoiksi on sen strategian mukainen. Kaupunki haluaa asuinrakentamista hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle. Puhos sijaitsee Itäväylän ja Turunlinnantien risteymässä, ja ostoskeskuksen vieressä on Itäkeskuksen metroasema.

Keskon, HOK-Elannon ja Ilmarisen intressit ovat arvoitus, sillä niistä ei ole kerrottu julkisuudessa. Kiinteistöjen kehittäminen ei ole ainakaan Keskon ja HOK-Elannon toiminta-aluetta. Kiinteistösijoitusyhtiö Spondan tilanne lienee osapuolista helpoin: se haluaa kiinteistöosakeyhtiö Puhoksen osakkeistaan mahdollisimman korkean hinnan.

Oikaisu 11.8. kello 18.25: Kiinteistöyhtiö Puhoksen hallituksen kokous pidettiin viime torstaina, ei viime viikon torstaina, kuten jutussa aikaisemmin kirjoitettiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  8. 8

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  9. 9

   Itäsuomalaiset miehet tulevat Viipuriin viihtymään ja vähät välittävät hiv-epidemiasta – ”En ole ikinä käynyt hiv-testissä, enkä mene”, sanoo Venäjällä seksipalveluja käyttävä Markku

   Tilaajille
  10. 10

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää