Kaupunki

Herttoniemen melu­aidasta tulikin mölyaita: vaimentamisen sijasta se tehostaa meteliä omakotialueella – HKL lupaa, että ongelma korjataan

”Asukkaat kärsivät metromelusta entistä enemmän ja aiempaa laajemmalla alueella”, sanoo Herttoniemen omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Hannasofia Hardwick.

Herttoniemessä Itä-Helsingissä seisoo meluaita, joka vaikuttaa vallankumoukselliselta: se ei vaimenna vaan tehostaa melua.

Uusi aita sijaitsee Herttoniemen ja Siilitien asemien välisellä osuudella metroradan ja Itäväylän välissä. Noin kilometrin mittainen aita rakennettiin kesän aikana.

”Ennen tiedettiin, että metro on, mutta ei kuultu sitä. Nyt sen kuulee ja tuntee”, sanoo Ritva Castrén kotipihallaan länsiherttoniemeläisellä omakotitaloalueella.

Castrénin on hiukan korotettava ääntään tullakseen kuulluksi. Metro menee juuri ohi.


Castrénin talo sijaitsee muutaman kymmenen metrin etäisyydellä metroradasta kuten noin 110 muuta länsiherttoniemeläistä omakotitaloa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eläkkeellä oleva Castrén on asunut talossa yhdeksänvuotiaasta asti. Tänä kesänä sai alkunsa aivan uusi aikakausi.

”Alkoi kiskojen kirskunta. Se alkaa, kun metrojunat lähtevät Herttoniemen asemalta ja kiihdyttävät. Tässä kohtaa ne alkavat jarruttaa lähestyessään Siilitien asemaa”, Castrén selostaa.

Näin kuuluu olevan. Sama kirskunta kuuluu metron kulkiessa toiseen suuntaan kohti Helsingin keskustaa. Siilitieltä lähtevät junat kiihdyttävät Castrénin talon kohdalla ja alkavat pian jarruttaa lähestyessään Herttoniemen asemaa.

Asiaa ei auta yhtään se, että länsimetron valmistuttua junien vuorovälejä pienennettiin, koska junia lyhennettiin Espoon asemalaiturien takia.

”Nyt niitä menee puolentoista minuutin välein jompaankumpaan suuntaan. Pahin melu on varmaankin Oravatien tuossa [Herttoniemen aseman] päässä. Siellä talot ovat lähempänä rataa.”


Mistä tässä on oikein kysymys? Selitys on loppujen lopuksi yksinkertainen. Meluaita rakennettiin vaimentamaan metroradan vieressä kulkevan Itäväylän autoliikenteen melua, ei metron.

Kun metallinen aita rakennettiin metroradan ja Itäväylän väliin, siitä tuli korkeampi kuin metroradan ja asutuksen välissä ennestään olleesta meluvallista. Uusi meluvalli heijastaa metron synnyttämän melun vanhan vallin ylitse suoraan asuinalueelle.

”Asukkaat kärsivät metromelusta entistä enemmän ja aiempaa laajemmalla alueella”, sanoo Herttoniemen omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Hannasofia Hardwick.

 

”Heräsi kysymys, että mitenkäs tuo metromelu.”

Länsiherttoniemeläiset ovat hänen mukaansa olleet vuosikausia yhteydessä Helsingin kaupunkiin, jotta alueelle rakennettaisiin Itäväylän melua vaimentava aita. Nyt kun se on rakennettu, tyrmistys on ollut suuri, kun aita on moninkertaistanut metron aiheuttaman melun.

”Heräsi kysymys, että mitenkäs tuo metromelu. Kun oltiin yhteydessä kaupunkiympäristön toimialaan, sieltä heitettiin pallo aika nopeasti HKL:lle”, Hardwick kertoo.

Itäväylän uuden meluvallin rakennutti Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala. Metrosta taas vastaa Helsingin kaupungin liikennelaitos eli Hardwickin mainitsema HKL.

”Eniten ihmetyttää, miksi ei ole kokonaiskuvaa. Vaiennetaan ajoneuvoliikennettä mutta ei ajatella lainkaan metromelua. Kaupunki torjuu automelua, HKL torjuu metromelua. Mikseivät ne keskustele?” Hannasofia Hardwick kysyy.

Samaa on miettinyt Ritva Castrén.

”En ymmärrä, miksi metron ja Itäväylän meluaitoja ei voitu liittää yhdeksi projektiksi. Ilmeisesti kun on kaksi tahoa, ne eivät päässeet sopimukseen.”


HKL vastaa: ”Ensi vuonna rakennetaan korotus”

Koko Itäväylän ja metroradan meluprojekti on vielä keskeneräinen, sanoo laatu- ja ympäristöpäällikkö Eeva Heckwolf Helsingin kaupungin liikennelaitokselta (HKL).

”Uuden automelua torjumaan rakennetun meluaidan myötä syntyneet meluongelmat tulivat HKL:lle yllätyksenä”, hän sanoo.

HKL vastaa metron melun torjunnasta, kun taas Helsingin ympäristötoimiala torjuu autoliikenteen melua Itäväylällä.

”Siilitien [vanhan] metron meluaidan korotus on ollut hyväksyttynä HKL:n investointibudjetissa jo viime vuodesta. Tänä vuonna on määrä tehdä suunnittelu, ja ensi vuonna rakennetaan korotus. Korotus on järkevää toteuttaa vasta sitten, kun alueen infra alkaa olla muilta osin valmista.”

 

”Uusi meluaita rakentuu peltikaseteista ja on metron meluaitaa korkeampi.”

Helsingin kaupunki tekee paraikaa Itäväylällä perusparannustöitä. Sen vuoksi alueella on 30–40 kilometrin tuntinopeusrajoitukset, joten uuden meluaidan todellista tehoa on vielä liian varhaista arvioida.

Perusparannustöiden projektinjohtaja Jukka Väisänen kaupunkiympäristön toimialalta tuli mukaan toteutukseen vasta suunnittelun jälkeen.

”Mitä tiedän taustasta, HKL:n kanssa käytiin keskustelua, että heidän seinänsä rakennettaisiin yhtä aikaa. Liikennelaitos ei kuitenkaan lähtenyt suunnitteluvaiheessa mukaan. Heillä on nyt se matala pieni aita siellä.”

Itäväylän autoliikenteen meluaitaa ei voitu rakentaa metroradan ja asuinalueen väliin vanhan meluaidan korvaajaksi, koska autojen meluaidan tulee olla kiinni liikenneväylässä.

”Uusi meluaita rakentuu peltikaseteista ja on metron meluaitaa korkeampi. Tämän johdannaista on, että melu heijastuu [asuinalueelle]”, Väisänen sanoo.

Myös HKL:llä ollaan Eeva Heckwolfin mukaan tietoisia uuden aidan ongelmasta.

”Vaikuttaa siltä, että meluaidan metronpuoleinen rakenne ei ime riittävällä tavalla melua.”

Sanottua

Melueste saa kritiikkiä asukkailta


”Tuntuu ilmeiseltä, että ei ole otettu huomioon peltisen meluaidan heijastusvaikutuksia. Metro kulkee asutuksen puolella aitaa, ja aita heijastaa metromelun omakotialueelle.”

”Asukaspalautetta ei otettu kuuleviin korviin. Asukkaiden mukaan myös metron ääni häiritsee. Virkamiesten mielestä ei voi häiritä koska se ei ole kokoaikaista.”

”Metrojunat ohittavat alueemme ruuhka-aikoina runsaan puolen minuutin välein. Osalla Oravatien pihoista on silloin lähes mahdotonta käydä keskustelua.”

”Metron ääni muuttunut korvia vihlovaksi metalliseksi kirskunnaksi, joka kantautuu nyt kaikkialle, sinnekin missä sitä ei aiemmin havaittu. Se on luonnollisesti häiritsevintä radan lähellä.”

”Omakotialueen vakavan meluongelman osalta melumittauksia ei katsottu tarpeelliseksi suorittaa paikan päällä Itäväylän meluestettä suunniteltaessa – laboratoriosimuloinnit riittivät. Virkamiehiltä kaivataan siis aitoa empatiakykyä. Sitä voi osoittaa lähestymällä asukkaita.”

”Pitkän taistelun jälkeen tilanne huononi. Saatiin meluaita, josta tulikin mölyaita. Todellista fingerporia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Kaupunkisuunnittelu
 • Metroliikenne
 • Meluaita
 • Helsinki
 • Herttoniemi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Espoon keskuksessa on niin kammottavassa kunnossa oleva käymälä, että sen ovet teljetään lopullisesti – ”On ihmisarvoa alentavaa vaatia, että kukaan kävisi siellä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Satiiriohjelma opastaa kiinalaisia käyttäytymään Ruotsissa: ”Historiallisten rakennusten ulkopuolelle ei saa ulostaa” – Kiina vaatii SVT:ltä anteeksipyyntöä

  5. 5

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  6. 6

   Bill Cosby saa vankeustuomion seksuaalirikoksista – Koomikko yrittää välttää nimeämisen ”väkivaltaiseksi seksuaalirikolliseksi”

  7. 7

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  8. 8

   Jos seksuaalinen häirintä oli niin pahaa, miksei poliisille ilmoitettu, kysyi Donald Trump – ja sai vastaansa ryöpyn kertomuksia siitä miten vaikeaa seksuaalisesta häirinnästä on puhua

  9. 9

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  10. 10

   Käräjätuomarille syyte Helsingissä: Julkaisi vahingossa Axl Smithin salakuvaamien uhrien nimiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  5. 5

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  8. 8

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  9. 9

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  10. 10

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. STT:n vastaava päätoimittaja Mika Pettersson eroaa, tilalle Minna Holopainen – ”Saneeraus on käynyt luonnolle”, Pettersson sanoo
  3. Poliisi jatkaa Turun saariston yrityksen talousrikostutkintaa – Molemmat pidätetyt ovat ulkomaalaisia
  4. Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”
  5. Metallica esiintyy ensi kesänä Hämeenlinnassa
  6. Jos seksuaalinen häirintä oli niin pahaa, miksei poliisille ilmoitettu, kysyi Donald Trump – ja sai vastaansa ryöpyn kertomuksia siitä miten vaikeaa seksuaalisesta häirinnästä on puhua
  7. Satiiriohjelma opastaa kiinalaisia käyttäytymään Ruotsissa: ”Historiallisten rakennusten ulkopuolelle ei saa ulostaa” – Kiina vaatii SVT:ltä anteeksipyyntöä
  8. Ruotsissa alkaa tänään hallituspeli, ja siitä on tulossa harvinaisen vaikea – Ruotsi­demokraatit ovat ratkaisemassa ensimmäistä erää oikeiston eduksi
  9. Espoon keskuksessa on niin kammottavassa kunnossa oleva käymälä, että sen ovet teljetään lopullisesti – ”On ihmisarvoa alentavaa vaatia, että kukaan kävisi siellä”
  10. Käräjätuomarille syyte Helsingissä: Julkaisi vahingossa Axl Smithin salakuvaamien uhrien nimiä
  11. Bill Cosby saa vankeustuomion seksuaalirikoksista – Koomikko yrittää välttää nimeämisen ”väkivaltaiseksi seksuaalirikolliseksi”
  12. Näytä lisää