Kaupunki

Herttoniemen melu­aidasta tulikin mölyaita: vaimentamisen sijasta se tehostaa meteliä omakotialueella – HKL lupaa, että ongelma korjataan

”Asukkaat kärsivät metromelusta entistä enemmän ja aiempaa laajemmalla alueella”, sanoo Herttoniemen omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Hannasofia Hardwick.

Herttoniemessä Itä-Helsingissä seisoo meluaita, joka vaikuttaa vallankumoukselliselta: se ei vaimenna vaan tehostaa melua.

Uusi aita sijaitsee Herttoniemen ja Siilitien asemien välisellä osuudella metroradan ja Itäväylän välissä. Noin kilometrin mittainen aita rakennettiin kesän aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ennen tiedettiin, että metro on, mutta ei kuultu sitä. Nyt sen kuulee ja tuntee”, sanoo Ritva Castrén kotipihallaan länsiherttoniemeläisellä omakotitaloalueella.

Castrénin on hiukan korotettava ääntään tullakseen kuulluksi. Metro menee juuri ohi.


Castrénin talo sijaitsee muutaman kymmenen metrin etäisyydellä metroradasta kuten noin 110 muuta länsiherttoniemeläistä omakotitaloa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eläkkeellä oleva Castrén on asunut talossa yhdeksänvuotiaasta asti. Tänä kesänä sai alkunsa aivan uusi aikakausi.

”Alkoi kiskojen kirskunta. Se alkaa, kun metrojunat lähtevät Herttoniemen asemalta ja kiihdyttävät. Tässä kohtaa ne alkavat jarruttaa lähestyessään Siilitien asemaa”, Castrén selostaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin kuuluu olevan. Sama kirskunta kuuluu metron kulkiessa toiseen suuntaan kohti Helsingin keskustaa. Siilitieltä lähtevät junat kiihdyttävät Castrénin talon kohdalla ja alkavat pian jarruttaa lähestyessään Herttoniemen asemaa.

Asiaa ei auta yhtään se, että länsimetron valmistuttua junien vuorovälejä pienennettiin, koska junia lyhennettiin Espoon asemalaiturien takia.

”Nyt niitä menee puolentoista minuutin välein jompaankumpaan suuntaan. Pahin melu on varmaankin Oravatien tuossa [Herttoniemen aseman] päässä. Siellä talot ovat lähempänä rataa.”


Mistä tässä on oikein kysymys? Selitys on loppujen lopuksi yksinkertainen. Meluaita rakennettiin vaimentamaan metroradan vieressä kulkevan Itäväylän autoliikenteen melua, ei metron.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun metallinen aita rakennettiin metroradan ja Itäväylän väliin, siitä tuli korkeampi kuin metroradan ja asutuksen välissä ennestään olleesta meluvallista. Uusi meluvalli heijastaa metron synnyttämän melun vanhan vallin ylitse suoraan asuinalueelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Asukkaat kärsivät metromelusta entistä enemmän ja aiempaa laajemmalla alueella”, sanoo Herttoniemen omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Hannasofia Hardwick.

 

”Heräsi kysymys, että mitenkäs tuo metromelu.”

Länsiherttoniemeläiset ovat hänen mukaansa olleet vuosikausia yhteydessä Helsingin kaupunkiin, jotta alueelle rakennettaisiin Itäväylän melua vaimentava aita. Nyt kun se on rakennettu, tyrmistys on ollut suuri, kun aita on moninkertaistanut metron aiheuttaman melun.

”Heräsi kysymys, että mitenkäs tuo metromelu. Kun oltiin yhteydessä kaupunkiympäristön toimialaan, sieltä heitettiin pallo aika nopeasti HKL:lle”, Hardwick kertoo.

Itäväylän uuden meluvallin rakennutti Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala. Metrosta taas vastaa Helsingin kaupungin liikennelaitos eli Hardwickin mainitsema HKL.

”Eniten ihmetyttää, miksi ei ole kokonaiskuvaa. Vaiennetaan ajoneuvoliikennettä mutta ei ajatella lainkaan metromelua. Kaupunki torjuu automelua, HKL torjuu metromelua. Mikseivät ne keskustele?” Hannasofia Hardwick kysyy.

Samaa on miettinyt Ritva Castrén.

”En ymmärrä, miksi metron ja Itäväylän meluaitoja ei voitu liittää yhdeksi projektiksi. Ilmeisesti kun on kaksi tahoa, ne eivät päässeet sopimukseen.”


HKL vastaa: ”Ensi vuonna rakennetaan korotus”

Koko Itäväylän ja metroradan meluprojekti on vielä keskeneräinen, sanoo laatu- ja ympäristöpäällikkö Eeva Heckwolf Helsingin kaupungin liikennelaitokselta (HKL).

”Uuden automelua torjumaan rakennetun meluaidan myötä syntyneet meluongelmat tulivat HKL:lle yllätyksenä”, hän sanoo.

HKL vastaa metron melun torjunnasta, kun taas Helsingin ympäristötoimiala torjuu autoliikenteen melua Itäväylällä.

”Siilitien [vanhan] metron meluaidan korotus on ollut hyväksyttynä HKL:n investointibudjetissa jo viime vuodesta. Tänä vuonna on määrä tehdä suunnittelu, ja ensi vuonna rakennetaan korotus. Korotus on järkevää toteuttaa vasta sitten, kun alueen infra alkaa olla muilta osin valmista.”

 

”Uusi meluaita rakentuu peltikaseteista ja on metron meluaitaa korkeampi.”

Helsingin kaupunki tekee paraikaa Itäväylällä perusparannustöitä. Sen vuoksi alueella on 30–40 kilometrin tuntinopeusrajoitukset, joten uuden meluaidan todellista tehoa on vielä liian varhaista arvioida.

Perusparannustöiden projektinjohtaja Jukka Väisänen kaupunkiympäristön toimialalta tuli mukaan toteutukseen vasta suunnittelun jälkeen.

”Mitä tiedän taustasta, HKL:n kanssa käytiin keskustelua, että heidän seinänsä rakennettaisiin yhtä aikaa. Liikennelaitos ei kuitenkaan lähtenyt suunnitteluvaiheessa mukaan. Heillä on nyt se matala pieni aita siellä.”

Itäväylän autoliikenteen meluaitaa ei voitu rakentaa metroradan ja asuinalueen väliin vanhan meluaidan korvaajaksi, koska autojen meluaidan tulee olla kiinni liikenneväylässä.

”Uusi meluaita rakentuu peltikaseteista ja on metron meluaitaa korkeampi. Tämän johdannaista on, että melu heijastuu [asuinalueelle]”, Väisänen sanoo.

Myös HKL:llä ollaan Eeva Heckwolfin mukaan tietoisia uuden aidan ongelmasta.

”Vaikuttaa siltä, että meluaidan metronpuoleinen rakenne ei ime riittävällä tavalla melua.”

Sanottua

Melueste saa kritiikkiä asukkailta


”Tuntuu ilmeiseltä, että ei ole otettu huomioon peltisen meluaidan heijastusvaikutuksia. Metro kulkee asutuksen puolella aitaa, ja aita heijastaa metromelun omakotialueelle.”

”Asukaspalautetta ei otettu kuuleviin korviin. Asukkaiden mukaan myös metron ääni häiritsee. Virkamiesten mielestä ei voi häiritä koska se ei ole kokoaikaista.”

”Metrojunat ohittavat alueemme ruuhka-aikoina runsaan puolen minuutin välein. Osalla Oravatien pihoista on silloin lähes mahdotonta käydä keskustelua.”

”Metron ääni muuttunut korvia vihlovaksi metalliseksi kirskunnaksi, joka kantautuu nyt kaikkialle, sinnekin missä sitä ei aiemmin havaittu. Se on luonnollisesti häiritsevintä radan lähellä.”

”Omakotialueen vakavan meluongelman osalta melumittauksia ei katsottu tarpeelliseksi suorittaa paikan päällä Itäväylän meluestettä suunniteltaessa – laboratoriosimuloinnit riittivät. Virkamiehiltä kaivataan siis aitoa empatiakykyä. Sitä voi osoittaa lähestymällä asukkaita.”

”Pitkän taistelun jälkeen tilanne huononi. Saatiin meluaita, josta tulikin mölyaita. Todellista fingerporia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Kaupunkisuunnittelu
 • Metroliikenne
 • Meluaita
 • Helsinki
 • Herttoniemi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

  2. 2

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  3. 3

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  4. 4

   MV-lehden Janitskinin tuominnut oikeus laittoi rajat verkon vihan­lietsonnalle – Mutta miksi suomalaiset saatiin niin helposti kääntymään toisiaan vastaan?

  5. 5

   Harvardin yli­opisto joutui oikeuteen etnisistä kiintiöistä – Aasialais­taustaiset opiskelijat sanovat yli­opiston syrjivän heitä, koska he ovat liian hyviä

  6. 6

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  7. 7

   Kuluttaja­valintojen liika korostaminen ilmasto­talkoissa on vaarallista ajan­hukkaa

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Parjattu kahvi estääkin monia sairauksia – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, kuinka syntinen myrkky muuttui terveys­juomaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kun media innostuu räjähtävistä lepakoista, pääsevät valehtelijat osa­puoliksi julkiseen keskusteluun – näin median tulee muuttua, uutuuskirja vaatii

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  2. 2

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  3. 3

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  4. 4

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  5. 5

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  6. 6

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  7. 7

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  8. 8

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  9. 9

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  10. 10

   BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  10. 10

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kun media innostuu räjähtävistä lepakoista, pääsevät valehtelijat osa­puoliksi julkiseen keskusteluun – näin median tulee muuttua, uutuuskirja vaatii
  3. Helsingistä löytyy erittäin varakkaita taloyhtiöitä – Joissakin taloissa asukkaille maksetaan vastikkeiden sijaan jopa osinkoa
  4. MV-lehden Janitskinin tuominnut oikeus laittoi rajat verkon vihan­lietsonnalle – Mutta miksi suomalaiset saatiin niin helposti kääntymään toisiaan vastaan?
  5. Hevosurheilu: Olympiavoittaja Iivo Niskanen houkutteli useita maajoukkuehiihtäjiä ravihevosen omistajiksi – osa lähti mukaan kymmenen minuutin miettimisajalla
  6. Tunti sitten
  7. Salibandyssa miehet ovat maailmanmestareinakin haastajia ja tässä on avainsyy: ”Toivottavasti kukaan ei vedä hernettä nenään”
  8. Ansioluettelonsa ja uransa perusteella Stubb on ylivoimainen Weberiin verrattuna, mutta Weber on syntynyt Saksaan
  9. Venäläisten rahan­pesuun puuttuminen on vaikeaa
  10. Mikko Rantanen NHL:n syöttö­pörssin kärkeen – Patrik Laineen tykki lauloi ylivoimalla
  11. 2 tuntia sitten
  12. Kuluttaja­valintojen liika korostaminen ilmasto­talkoissa on vaarallista ajan­hukkaa
  13. Maailman­mestareiden karua arkea Helsingissä: Eväät säilössä jään päällä ja harjoitus­paikka vaihtuu kuusi kertaa viikossa – ”Kertoo tahdon­voimasta, että luistelijat tulevat ja vielä maksavat siitä”
  14. Näytä lisää