Kaupunki

Trendikkäät ”ilmaiset” turistikierrokset toimivat kuin Troijan hevonen – ”Tätä minä en halua nähdä”, sanoo Marco Zablonier ja osoittaa Helsingin tuomiokirkkoa

Kävelykierros läpi Helsingin paraatipaikkojen maksaa juuri sen verran kuin itse haluat. Yritykselle tippivirtoja tärkeämpää on saada hyvät arvostelut Tripadvisorin kaltaisille nettipalstoilla.

Helsingin tuomiokirkon portaiden juurella kymmenet ihmiset kerääntyvät puoliympyrään vihreälippiksisen miehen ympärille.

”Hei ja tervetuloa! Minun nimeni on Michael, ja toimin oppaananne tänään”, Mikael Penttilä kajauttaa mikrofoniin englanniksi. Hän on kävelykierroksia järjestävän Green Cap Toursin myyntijohtaja ja yksi oppaista.

Pian Penttilän ympärille kokoontuneet ihmiset saavat kahden tunnin kävelykierroksen aikana tietää muun muassa, miksi Designmuseon tiiliseinästä puuttuu palasia, miksi Kauppatorin kojujen ylle on viritelty verkko ja miksi Kruunuhaan talojen seinissä on kuvia eksoottisista eläimistä. Ja missä kannattaa syödä poronkäristystä.

Eivätkä he maksa kierroksesta mitään. Ainakaan periaatteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmaiset kävelykierrokset ovat muualla Euroopassa ja maailmalla hyvin suosittuja. Esimerkiksi Tukholmassa sellaisia järjestetään perinteisen kaupunkikierroksen lisäksi muun muassa Gamla Staniin, Södermalmille ja metroasemille.

Ilmaisia kierroksia pitäisi oikeastaan kutsua maksa mitä haluat -kierroksiksi. Tapana on, että lopuksi matkaaja antaa oppaalle haluamansa summan tippiä.

Green Cap Toursin kierroksilla yksi ihminen tippaa keskimäärin noin 2–5 euroa, Penttilä arvioi. Noin 30–40 prosenttia tipeistä saa yritys ja loput pitää opas. Jos tippimäärä jää vain muutamaan kymppiin, opas saa koko potin.

Penttilä arvioi, että tänä kesänä heidän kierroksillaan on käynyt keskimäärin noin parituhatta ihmistä kuukaudessa. Yritys järjestää kierroksia kuudesti viikossa kahdesti päivässä.

”Kävelykierrokset ovat matkailun nouseva trendi. Sen huomaa esimerkiksi kysynnän kasvusta: sähköposti huutaa Hoosiannaa varsinkin free tour -varausten osalta.”

Kysynnän kasvaessa yritys on alkanut järjestää kierroksia myös espanjaksi. Ensi vuonna ihmisiä saatetaan viedä myös esimerkiksi Kallioon, Penttilä sanoo.


Sveitsiläinen Marco Zablonier on saapunut Helsinkiin edellispäivänä Tampereelta.

”En osallistu ilmaisille kierroksille siksi, etten haluaisi maksaa mitään, mutta haluan päättää itse hinnasta.”

Zablonier haluaa nähdä kierroksella jotain sellaista, mihin tavallinen matkaaja ei löydä pelkästään nettihaun perusteella.

”Esimerkiksi tätä minä en halua nähdä”, Zablonier sanoo ja osoittaa tuomiokirkkoa.

Helsingin yksi tunnetuimmista maamerkeistä on kierroksen lähtöpiste, mutta liian kauan aikaa Penttilä ei rakennuksen käsittelemiseen käytä. Lyhyt tarina arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelutyöstä riittää, ja sitten noin 40 ihmisen ryhmä suuntaa kohti Helsingin yliopiston pääkirjastoa.

Ihmisletka venyy kymmenien metrien mittaiseksi. Kun ryhmä astuu sisälle kirjastoon, puheensorina lakkaa ja järjestelmäkamerat räpsyvät.


Penttilä vie ryhmän syrjemmälle. Alkaa noin viiteen minuuttiin tiivistetty oppitunti nyky-Suomesta: koulutus on ilmaista, hyvinvointivaltiota pidetään yllä verovaroin ja kun Englannin prinssi George syntyi, Suomi lähetti lahjaksi äitiyspakkauksen. Kyllä, suomalaiset vauvat nukkuvat laatikoissa.

Keski-ikäinen mies tiedustelee brittiaksentilla, miten Suomi suhtautuu työttömiin. Penttilä vastaa maan suurimman ongelman olevan se, että työpaikat katoavat syrjäseuduilta.

”Luulen, että Suomesta on tulossa kuin Kanada. Syrjäseutuja ei asuteta lainkaan, vaan ihmiset muuttavat kaupunkeihin”, Penttilä sanoo.

Seuraavaksi kysytään lisää koulutuksesta. Penttilä vastaa sen olevan huippuluokkaa ja jatkaa kertomalla, kuinka esimerkiksi Lapissa sairaaloihin on pitkät välimatkat ja kuinka niin sanottu aivovuoto vie suomalaisia muualle Eurooppaan.

Kysymyksiä olisi vielä lisää, mutta aikataulu pakottaa jatkamaan kohti Säätytaloa.

Letkassa kuulee ylivoimaisesti eniten espanjaa. Se ei ole ihme, sillä tilastojen mukaan pelkästään Espanjasta rekisteröitiin viime vuonna yhteensä runsaat 58 000 käyntiä Helsinkiin.

Ariana Feld ja Adolfo Ava ovat kotoisin Argentiinasta, mutta he asuvat tällä hetkellä Irlannissa.

Kävelykierrokselle osallistuminen on ensimmäinen asia, jonka he tekevät aina jokaisessa uudessa kaupungissa. Helsingissä he viettävät vain pari päivää, kunnes matka jatkuu bussin kyydissä Pietariin.

”On kiinnostavaa kuulla myös rakennusten historiasta. Jos olisimme tehneet vastaavan kierroksen itsenäisesti, olisimme vain kävelleet rakennusten ohi ja ottaneet kuvia”, Feld sanoo.


Espanjalaiset Oscar Rubio ja Ana Alcoceba ovat vieläkin lyhyemmällä visiitillä, sillä Itämerellä seilaava risteilyalus pysähtyy Helsinkiin vain kuudeksi tunniksi.

”Tiesimme, että Suomi oli aikoinaan Venäjän vallan alla, mutta emme tienneet, että puhutte siitä niin avoimesti. Se oli yllätys”, Rubio sanoo.

”Oli myös yllättävää, että suomalaiset pitävät niin paljon karaokesta. Seuraavalla kerralla Helsingissä haluamme mennä myös karaokebaariin”, Alcoceba jatkaa.

Penttilä kertoi ”tuppisuiden suomalaisten” rakkaudesta laulamiseen esitellessään karaokebaari Pataässän. Baarin lisäksi Penttilä suosittelee kierroksen aikana muun muassa ravintola Cellaa (hyvää poronkäristystä), Cafe Aaltoa (arkkitehtuuria ja karjalanpiirakoita) ja Café Ursulaa (henkilökohtainen suosikki).

Suositukset eivät ole maksettuja mainoksia, Penttilä vakuuttaa. Oppaat saavat suositella vain paikkoja, joissa he käyvät myös itse.

”Kuulemma Cellassa on kyllä ihmetelty, miksi sinne on alkanut tulla niin paljon turisteja.”


Kauppatorin ja Tähtitorninmäen jälkeen kierros päättyy Designmuseolle. Ihmiset kaivelevat kolikoita ja seteleitä taskuistaan ja sujauttavat ne kiitosten kera Penttilälle.

”Jos piditte kierroksesta ja käytätte esimerkiksi Tripadvisoria, käykää arvioimassa meidät. Se auttaisi meitä suuresti”, Penttilä vielä huikkaa.

Tässä piileekin koko ilmaiskierrosten juju ja syy siihen, miksi voittoa tavoittelevan yrityksen kannattaa järjestää viikossa useita ammattioppaiden vetämiä kierroksia lähes ilmaiseksi.

”Määrällisesti free tour on ylivertainen, mutta kun puhutaan rahasta, se ei ole niin merkittävä”, Penttilä sanoo.

Todelliset tulonsa yritys kerää maksullisista kierroksista. Myönteinen arvio esimerkiksi Tripadvisor-nettisivustolla ja kehu Facebookissa generoi liikennettä yrityksen maksullisille kierroksille.

Maailmalla osa kävelykierroksia tarjoavista yrityksistä on siirtynyt bisnesmalliin, jossa yritykset toimivat markkinoijina ja ulkopuoliset oppaat maksavat yritykselle päästäkseen vetämään kierroksia.

Penttilän mukaan heillä ei ole suunnitelmissa vaihtaa tällaiseen strategiaan. Kierrosten laatu saattaisi kärsiä ja sitä kautta myös yrityksen maine.

”Isona ajatuksena meillä on se, että saamme free tourilla näkyvyyttä ja jengiä paikalle. He jättävät arvostelun, mikä sitten nostaa meidän näkyvyyttämme kansainvälisten myyntisivustojen listauksissa siten, että ne, jotka ovat kiinnostuneita maksamaan, myös löytävät meidät”, Penttilä sanoo.

Marco Zablonier vaikuttaa tyytyväiseltä kierrokseen.

”Ihmettelin Tampereella, miksi joka paikassa on niin paljon karaokebaareja. Nyt kaikki on niin selvää!”

Fakta

Ilmaisia kävelykierroksia on jokaiseen makuun


 Useat tahot järjestävät Helsingissä ilmaisia kävelykierroksia. Esimerkiksi Helsingin yliopiston kampuksilla järjestetään taidehistoriallisia kävelykierroksia.

  Helsingin yliopiston tutkijoiden ja opiskelijoiden Helsinki Walks järjestää opastettuja historiallisia kierroksia Helsingissä ja lähialueilla.

  Happy Guide Helsinki järjestää useita maksullisia kävelykierroksia, mutta viikonloppuisin kierroksia järjestetään myös ilmaiseksi.

 Maailmanlaajuinen varaussivusto freetour.com listaa Helsingissä järjestettäviä kävelykierroksia. Sivustolta voi hakea myös muiden maiden ja kaupunkien kierroksia.

 Kävelykierroksia välittävät sivustot ottavat tavallisesti komission jokaisesta välitetystä kierroksesta.

 Espanjankielisille matkailijoille suunnattu varaussivusto Civitatis välittää Green Cap Toursin kierroksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Turismi
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  2. 2

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  8. 8

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  9. 9

   Hitler viihtyi sotavuosienkin aikana natsien lomaparatiisissa Baijerin alpeilla

  10. 10

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  6. 6

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  7. 7

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäläinen luonnonkosmetiikka tekee Suomessa kauppansa, ja yrityksen perustajalla on sille selitys: ”Skandinaavit ovat kurkkuaan myöten täynnä omaa pohjoismaista ilmastoaan”
  3. Äänestys Soinin luottamuksesta teki railoa hallituksen sisälle – jos edustajat olisivat saaneet vapaat kädet, lopputulos olisi ollut paljon arvaamattomampi
  4. Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä
  5. Italian tähtihakkuri Ivan Zaitsev lähes pitelemätön – tyly tappio varmisti Suomen MM-urakan päättymisen sunnuntaina
  6. Tästä naistaiteilijasta olisi voinut tulla ”Saksan Picasso”, jos hän olisi saanut elää
  7. William Morrisin ajatukset itse tehdyn arvokkuudesta ovat jälleen ajankohtaisia – näyttely Tukholmassa perehdyttää Arts and Crafts -liikkeen dynamoon
  8. Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä
  9. Näin Venäjän vaikutusvaltaa lisäävä kaasuputki uppoaa Itämereen – HS seurasi Nord Stream 2:n rakentamista Saksan rannikolla Tilaajille
  10. Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?
  11. Lasten dekkarifestivaaleilla lapset pääsevät ratkomaan arvoituksia ja salaisuuksia ihan itse
  12. Näytä lisää