Kaupunki

Tuntemattomien rikollisten ketju huijasi hyvällä suomen kielellä helsinkiläisnaisen pankkitunnukset – Oikeudessa maksumieheksi päätyi satunnainen vastaantulija

Huijarit saivat naisen antamaan puhelimessa pankkitunnuksensa ja siirsivät saman tien rahaa kadulla tapaamansa miehen tilin kautta omiin taskuihinsa.

Aggressiiviseen ja ovelaan huijaustaktiikkaan turvautuneet varkaat veivät helsinkiläisnaisen tililtä 2 950 euroa hänen omilla pankkitunnuksillaan. Huijarit esiintyivät Aktia Pankin työntekijöinä.

Sähköpostiviestillä alkanut huijaus tapahtui huhtikuun lopulla vuonna 2016. Tuolloin helsinkiläisnainen sai sähköpostin, jonka otsikko oli ”Aktia Turvallisuus päivittää”. Viestin mukaan naiselle soitettaisiin pian kiireisestä tietoturva-asiasta.

Nainen ei avannut viestin liitetiedostoa, mutta viikonlopun jälkeen hänelle soitettiin hänelle entuudestaan tuntemattomasta numerosta. Puhelimessa täydellisesti suomea puhunut mies kertoi edustavansa Aktian turvallisuusosastoa. Naisen mukaan mies oli vihainen, koska hän ei ollut avannut aiemmin tullutta sähköpostiviestiä.

Noin 10–15 minuuttia kestäneen puhelun päätteeksi nainen taipui antamaan pankin edustajana esiintyneelle miehelle kaksi pankkitilinsä tunnuslukua. Puhelun jälkeen nainen sai kiitosviestin, jossa häntä kiellettiin kirjautumasta tililleen seuraavien 12 tunnin aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nainen havaitsi pian, että hänen tililtään oli siirretty tuntemattomalle tilille 2 950 euroa. Hän teki asiasta rikosilmoituksen.

Kaksi vuotta tapahtuman jälkeen, huhtikuussa 2018, Vantaan käräjäoikeus tuomitsi rahanpesusta 30-vuotiaan miehen, joka ei ollut koskaan ollut yhteydessä Aktia Pankin nimissä huijattuun helsinkiläisnaiseen. Mies sai kolme kuukautta ehdollista vankeutta ja hänet määrättiin maksamaan helsinkiläisnaiselle ja Aktia Pankille yhteensä 2 950 euroa.

Helsinkiläisnaisen mukaan kyseinen mies ei voi olla sama mies, joka hänelle huhtikuussa 2016 soitti. Miehen suomen kielen taito ei riitä niin vaativaan keskusteluun. Miehen tili on kuitenkin sama, jolle helsinkiläisnaisen rahat siirrettiin.

Kuinka tämä on mahdollista?

30-vuotiaan miehen mukaan hän tapasi kaksi itselleen tuntematonta ulkomaalaista miestä huhtikuussa samana päivänä, jona huijarit kävivät naisen tilillä. Kohtaaminen tapahtui Vantaan Myyrmäessä, kun mies oli koulumatkalla.

Englanninkielisin nimin esittäytyneet ja siististi pukuihin pukeutuneet miehet vaikuttivat kiireisiltä ja ehkä hieman hätääntyneiltä. He puhuivat englantia ja espanjaa ja kertoivat hukanneensa lompakkonsa. Mukana olivat menneet kaikki henkilöllisyystodistukset ja muut tärkeät kortit ja asiakirjat. Miehet kertoivat tarvitsevansa apua vastaanottaakseen rahaa joltakin kolmannelta taholta.

30-vuotias on kertonut oikeudessa, ettei tiennyt, haluaako auttaa, mutta miehet olivat olleet niin kohteliaita ja hätäisiä, että lopulta hän päätyi auttamaan, koska nämä ”eivät vaikuttaneet rikollisilta”.

Pienen keskustelun jälkeen 30-vuotias antoi miehille Aktiassa sijaitsevan tilinumeronsa. Miehet kuvasivat hänen Aktiasta saamansa kortin, jossa oli vain tilinumero ja miehen nimi. Mies kertoo kysyneensä, mistä raha tulisi ja pukumiehet kertoivat sen tulevan Espanjassa asuvalta ystävältä.

Miehet soittivat ystävälleen ja vaikuttivat kovin levottomilta. 30-vuotias kertoo ajatelleensa, että pukumiehille oli selvästi tapahtunut jotain.

Puhelun päätteeksi miehet kertoivat rahojen tulleen 30-vuotiaan tilille Aktiaan. Mies muistaa ihmetelleensä, kuinka Espanjasta lähetetyt rahat niin nopeasti ehtivät tilille. Hän kuitenkin meni läheiselle automaatille ja huomasi, että tilillä oli paljon rahaa.

Hän nosti 400 euroa. Myöhemmin hän nosti miehille vielä kahdesti 1 000 euroa.

Palkkioksi hän sai jonkinlaisen summan itsekin, mutta ei enää jälkeenpäin osannut kertoa, paljonko. Miehille tuli kiire lähteä ja 30-vuotias lupasi nostaa loput 800 euroa Helsingissä. Hän sai nostettua puolet summasta, ennen kuin kortin nostoraja tuli vastaan. Tilille jäi miehen mukaan 150 euroa.

Hän kertoo yrittäneensä soittaa Helsingistä miesten antamaan puhelinnumeroon useita kertoja antaakseen heille loput nostamansa 400 euroa, mutta ei koskaan saanut näitä kiinni.

Muutaman päivän päästä Aktia sulki 30-vuotiaan miehen tilin.

Poliisikuulusteluissa 30-vuotias mies on kertonut, ettei hänen tililleen noin vain siirretyn rahamäärän suuruus ihmetyttänyt häntä, koska summa ei ollut tarkoitettu hänelle, vaan kyse oli ystävien välisestä maksusta. Miestä huoletti lähinnä se, mitä Kela sanoisi, kun hänen tililleen oli tullut niin paljon rahaa.

30-vuotias joutui yksin poliisitutkinnan kohteeksi ja sai syytteen rahanpesusta. Miehen kuvaamien pukumiesten jäljille poliisi ei päässyt.

Käräjäoikeus katsoi selvitetyksi, että 30-vuotias on antanut tietoisesti pankkitilinsä käytettäväksi ja hän on ottanut vastaan helsinkiläisnaisen tililtä maksuvälinepetoksella siirrettyjä rahoja hyötymistarkoituksessa rahanpesurikostunnusmerkistössä tarkoitetuin tavoin. Sen takia hänen katsottiin syyllistyneen rikokseen.

30-vuotias valitti saamastaan käräjäoikeuden tuomiosta. Hovioikeus päätti tiistaina antamassaan tuomiossa pitää käräjäoikeuden tuomion voimassa.

Aktia tiedotti viimeksi heinäkuun lopulla nimissään lähetetyistä huijausviesteistä. Kalasteluyrityksiä sen nimissä on lähetetty sähköpostitse ja puhelimitse.

Pankin mukaan tyypillisen huijausviestin otsikko on "Kiireellinen Päivitys" tai "Aktia Verkkopankki Päivittää". Viestejä ei pankin mukaan pidä avata.

Pankki muistuttaa, että se ei koskaan kysele sähköpostin tai puhelimen välityksellä henkilötunnuksia, tili- tai korttinumeroita eikä verkkopankkitunnuksia tai turvalukuja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikos
 • Huijaukset
 • Aktia
 • Elisa Rimaila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  3. 3

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  4. 4

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  5. 5

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  6. 6

   Laulaja Janna Hurmerinta koki kaksi vuotta sitten elämässään suhdekatastrofin, joka nyt on luettavissa hänen uusista lauluistaan – mutta ei haastatteluista

  7. 7

   Kahdeksan ihmistä sai tuomiot Turun parkkimittarijutussa – työntekijät veivät mittareista satojatuhansia euroja

  8. 8

   Järjestö: Lesboksen pakolaisleirillä jopa lapset ovat yrittäneet itsemurhaa – ”En ole koskaan nähnyt samanlaista kärsimystä”

  9. 9

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  10. 10

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  8. 8

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää