Kaupunki

Australialainen Valerie Tan tuli Helsinkiin ja päätyi nukkumaan kulosaarelaisen kimppakämpän lattialle – Jussi Kuuttilan kotona on ”sohvasurffannut” jo 150 ihmistä

Sohvasurffauksen ajatuksena on tarjota matkailijoille ilmainen majapaikka mistä päin maailmaa tahansa. Ideana on elää kuin paikallinen ja saada syvällinen katsaus paikalliseen kulttuuriin.

Kulosaarelaisen kimppakämpän jääkaapin oveen on kiinnitetty postikortti karjalanpiirakasta. Korttiin kiteytyy australialaisen Valerie Tanin ensivaikutelma Suomesta. Hän nimittäin luuli, että karjalanpiirakka esittää australialaista jalkapalloa.

Tan on saapunut Suomeen edellisenä päivänä suoraan Melbournesta. Hän majoittuu suomalaisen Jussi Kuuttilan luona kulosaarelaisen kimppakämpän lattialla. He eivät ole koskaan ennen tavanneet. Majoituksesta sovittiin netissä.

Kyse on sohvasurffauksesta, reppureissaajien suosimasta matkailutavasta, jossa paikallinen tarjoaa ilmaiseksi sohvaansa matkailijoiden yöpymispaikaksi.

Sohvasurffaus sopii täydellisesti nykyajan matkailutrendiin. Elä kuin paikallinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sohvasurffaus on seurausta matkailun pirstaloitumisesta. Tavalliset arkiset asiat kiinnostavat matkailijoita yhä enemmän. Halutaan tietää, mitä paikallisten keittiökaapissa on tai mitä kirjoja löytyy heidän kirjahyllystään”, selventää Helsinki Marketingin toimitusjohtaja Laura Aalto.

Matkailun pirstaloitumisella Aalto tarkoittaa sitä, että enää ei ole olemassa yhdenlaista matkailijaa. Ihmiset lähtevät reissaamaan hyvin erilaisista syistä, eikä matkailijoita voida enää jakaa karkeasti työ- ja vapaa-ajan matkailijoihin.

Aalto kertoo, että matkailussa on tällä hetkellä vallalla iso Pohjoismaita ihaileva Nordic-trendi, johon Helsinki on päässyt mukaan. Mielikuva kalliista pohjoismaisista kaupungeista on alkanut pikkuhiljaa rapistua.

”Sitä paitsi, myös kalliiksi koetuissa kohteissa voi matkustaa edullisesti”, sanoo Aalto.

Sohvasurffaus tuntuu totisesti olevan tapa säästää matkustuskuluissa.

Kuka tahansa voi rekisteröityä Couchsurfing -nettisivulle ja tarjota sohvansa matkailijoiden yösijaksi. Kuten esimerkiksi Airbnb-majoituspalvelun, myös sohvasurffauksen luotettavuus perustuu sivustolla annettuihin suosituksiin. Suosituksia voivat kirjoittaa niin matkailijat kuin majoittajatkin.

Sivustolla on tarjolla sohvia ympäri maailmaa, eikä majoittuminen maksa matkailijalle mitään.


Australialainen Tan sohvasurffaa ensimmäistä kertaa.

Matkaa suunnitellessaan hän ei edes miettinyt muuta majoitusvaihtoehtoa. Nyt on aika kokeilla sohvasurffausta, Tan ajatteli ennen kuin pakkasi laukkunsa ja lensi maailman toiselle puolelle.

Helsingin jälkeen hän suuntaa Tukholmaan ja sieltä Keski-Eurooppaan. Päämäärä on Hollanti, jossa hän aloittaa opiskelijavaihtonsa.

Australiassa hänen ystävänsä kuitenkin suhtautuivat sohvasurffaukseen epäillen.

”Minulta kysyttiin, olenko varma ettei majoittumista vastaan tarvitse tehdä mitään vastapalveluksia”, kertoo Tan ja lisää, ettei halunnut kertoa edes vanhemmilleen matkustavansa yksin sohvasurffaamalla.

Couchsurfing -sivusto taistelee ahkerasti kaikenlaisia väärinkäytöksiä vastaan. Sivuston ylläpito listaa kaikki sivuston kautta sovitut yöpymiset. Käyttäjiä kehotetaan kuitenkin käyttämään maalaisjärkeä majoituksen valinnassa.

Jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on.

Myös majoittajan näkökulmasta sohvasurffaukseen liittyy paljon riskejä. Kun päästää vieraan ihmisen kotiinsa, miten voi olla varma, että omaisuutta ei varasteta tai tuhota?

Tanin majoittava Kuuttila ei lähde spekuloimaan sohvasurffaukseen liittyviä riskejä. Hän kohauttaa olkaansa ja toteaa olevansa luottavainen ihminen. Jo ensihoitajan työn puolesta tulee kohdattua paljon erilaisia ihmisiä.

Seitsemän vuoden aikana Kuuttila on ehtinyt majoittaa noin 150 matkailijaa.

”Mitään ei ole vielä tapahtunut”, Kuuttila sanoo tyynesti.

Hän kehottaa kaikkia suhtautumaan sohvasurffaukseen avoimin mielin.

”Kun tulee ulos suomalaisesta kuoresta, niin pärjää pitkälle.”

Sohvasurffaus toimii vastavuoroisuusperiaatteella. Monet majoittajista ovat budjettimatkailleet aikaisemmin ja haluavat antaa takaisin matkailuyhteisölle.

Kuuttilan motiivi lähteä majoittamaan matkailijoita oli hieman erilainen. Hän halusi tutustua ihmisiin ympäri maailmaa. Hänen kaveripiirinsä on muodostunut lähinnä sohvasurffauksen kautta tavatuista ihmisistä.

Sohvasurffaus tuntuu olevan hänelle elämäntapa, ei vain yksi keino matkustaa halvalla.

Sohvasurffaus perustuu ihmisten väliseen luottamukseen. Yhteisö on tiivis, ja siihen on tervetullut kuka tahansa. Esimerkiksi Helsingissä sohvasurffaajat kokoontuvat viikoittain ravintolaan istumaan iltaa.

Ympäri maailmaa järjestetään vuosittain noin 50 sohvasurffausleiriä. Leireillä sohvasurffaajat kokoontuvat muutamaksi päiväksi viettämään aikaa yhdessä.

Leireille tulee kävijöitä kaikkialta maailmasta.

”Yksi kaveri lentää Yhdysvalloista muutamaksi päiväksi Eurooppaan joka vuosi osallistuakseen sohvasurffausleirille Tallinnassa”, kertoo Kuuttila, joka itsekin osallistuu aktiivisesti leireille.

Jos sohvasurffauksen tavoite on elää kuin paikallinen, mitä australialainen Tan haluaa kokea Suomesta?

Tan kertoo odottavansa innolla suomalaisten ruokien kokeilemista. Poronkäristystä, ruisleipää ja karjalanpiirakoita. Niin kuin jalkapalloksi luultua karjalanpiirakkaa jääkaapin ovessa.

Piirakasta on keskustelun edetessä muodostunut suomalaisuuden symboli. Tan unohtuu hetkeksi kyselemään lisätietoa karjalanpiirakasta.

”Mitä sen sisällä on? Onko se vähän kuin australialainen lihapiirakka? Onko se enemmän välipala vai lounas?”


Tan saa kysymyksiinsä vastauksen, kun Kuuttilan kämppäkaveri Kimmo Juntunen tulee keittiöön tekemään itselleen karjalanpiirakan lounaaksi. Onneksi hänellä on ylimääräisiä piirakoita, ja Tanillekin riittää yksi.

Hän tutkailee tarkkaan karjalanpiirakan ulkomuotoa ennen kuin uskaltaa puraista palasen.

”Oi, onpa hyvää”, Tan sanoo suu täynnä piirakkaa.

Majoittaja Kuuttila hymähtää vieressä. Nyt kun tärkein, eli suomalainen ruoka, on kokeiltu, kaksikon suunnitelmissa on saunoa ennen Tanin lähtöä Tukholmaan.

Saunomisen lisäksi Kuuttila vie yleensä surffaajat kävelemään ympäri kaupunkia. Tan ehti kuitenkin käydä jo saapumispäivänään Suomenlinnassa.

Ensimmäisen päivän jälkeen Tanilla on Helsingistä hyvä ensivaikutelma.

Fakta

Sohvasurffaus


 Couchsurfing.com on ilmainen palvelu, jossa kuka tahansa voi ilmoittaa sohvansa matkailijoiden yösijaksi

 Tarkoitus on tutustua uuteen kulttuuriin ja elää kuin paikallinen

 Vastapalvelukseksi yösijasta matkailija voi esimerkiksi kokata ruokaa kotimaastaan tai opettaa majoittajalle uutta kieltä. Raha ei liiku palvelussa.

 Sohvasurffauksen ympärille on muodostunut oma yhteisönsä. Helsingin sohvasurffaajat kokoontuvat joka viikko.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Matkailu
 • Vilma Timonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille

  4. 4

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  5. 5

   Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa

  6. 6

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  9. 9

   ”Ihmisroska”-termiin yhdistetyn Markku Korhosen katkaisuhoito onnistui, kunnes paluujuna saapui Oulun rautatieasemalle

  10. 10

   Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  4. 4

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Hinausauton kuljettaja saapui työmaalle ja alkoi tuhota silmittömästi henkilöautoa Vantaalla – ”Minä tempaisin siitä asfaltinpalasella toisen sivuikkunan sisälle”

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä
  3. Kansanedustaja Jani Toivola siirtää kirjansa Helsinkiin kulu­korvauksista saamansa arvostelun jälkeen – ”Toivottavasti luottamus työhöni säilyy”
  4. Nuori Samuli Kaislasalo toi sormi murtuneenakin puhtia Suomen lentopallomiesten hakkuripeliin – ”Halusin antaa kaikkeni”
  5. Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa
  6. Suuri määrä matkalaukkuja myöhästyi vian vuoksi jatkolennoilta Helsinki-Vantaalla
  7. Liike Nyt kiinnosti ihmisiä, jotka ovat pettyneet perinteisten puolueiden välinpitämättömyyteen – ”Meitä houkutellaan makkaralla äänestämään”
  8. Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille
  9. Brexitin loppusuoralle on jäänyt vain vaikeita kysymyksiä, mutta ero ilman sopimusta olisi kaikille huono vaihtoehto Tilaajille
  10. Tunti sitten
  11. Trump ilmoitti taas uusista Kiina-tulleista – Hyötyykö niistä kukaan? Onko pelätty kauppasota nyt totta? HS etsi vastaukset keskeisiin kysymyksiin
  12. 84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen
  13. Näytä lisää