Kaupunki

Koulukuljettaja peruutti ojaan ja tarvitsi 11-vuotiaan neuvoja – Nurmijärvellä jatkuvat ongelmat pakottivat vanhemmat perustamaan oman kuljetusringin

Nurmijärvi kilpailutti koulukuljetukset keväällä ja reititys on otettu kunnan omaksi toiminnaksi. Osassa reiteistä aikataulu on ollut liian tiukka. Ongelmia on aiheuttanut myös, se että osa uusien yrittäjien kuljettajista ei ole tuntenut Nurmijärven aluetta.

Koulukuljetuksissa on ollut pahoja ongelmia Nurmijärvellä tänä syksynä.

Lapsia on viety vääriin paikkoihin, kyytiä on jouduttu odottamaan lähes pari tuntia tai sitä ei ole tullut ollenkaan. Lapset ovat opastaneet kuljettajille, missä asuvat.

Vanhemmille lähetetyt tiedot lapsien noutoajoista ovat tulleet myöhään ja kuljetustietoja on jouduttu poikkeuksellisesti lähettämään tekstiviesteilläkin. Keskiviikkona erään ekaluokkalaisen vanhemmat saivat tiedon aamun kuljetuksesta vasta puoli seitsemän aamulla.

Nurmijärven Nukarilla asuva Elisa Nikula on toistaiseksi perunut 11-vuotiaan poikansa koulukyydit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olemme peruneet ne siihen asti, kunnes pystytään turvaamaan turvalliset ja ajallaan toimivat kuljetukset”, Nikula sanoo.

”Olemme eilen illalla pitäneet viiden perheen kanssa palaverin, jossa jaoimme loppuviikon kuljetukset. Viemme ja haemme lapsia vuorokyydein ja isovanhempiakin on valjastettu kuljettajiksi, kun ei meidän työnantajat jousta ihan loputtomiin.”

Tiistaina Nikulan lapsi kertoi koulukyydin aikaisessa puhelinsoitossa, että koululaisia kuljettanut ajoneuvo oli peruuttanut ojaan.

Tämän jälkeen Nikulan työpäivä kului hermoillessa, kun soittoa lapsen kotiin pääsystä ei tämän jälkeen alkanut kuulua.

”Kun vihdoin sain hänet kiinni ja kysyin, mikset vastaa, niin hän sanoi, etten mä kerinnyt, kun neuvoin kuskia. Hän on yhtenä vanhimpana koululaisena Nukarin alueella ottanut vastuuta siitä, että lapset ovat jääneet oikeille pysäkeille”, Nikula kertoo.

”Ei ole tuon ikäisten lasten homma ole kuitenkaan navigoida kuskia ja kertoa, että mihin hän pysähtyy. Lapsihan ei osaa kuitenkaan etukäteen hirveän paljon aikaisemmin sanoa sitä pysäkkiä ja sitten siellä painellaan ohi ja joudutaan tekemään u-käännöksiä.”

Koulukyytejä käyttää noin 500 esi- ja peruskoululaista Nurmijärvellä.

Osa heistä on erityistä tukea tarvitsevia lapsia. Oppilaskuljetusten ongelmia on ollut sen verran paljon, että vanhemmat ovat olleet huolissaan lasten turvallisesta koulumatkasta ja siitä, pääsevätkö nämä ajoissa kouluun. Ongelmia on ollut ympäri Nurmijärveä.

”Alakoululta tuli rehtorilta jo viesti, jossa pyydettiin laittamaan ainakin 1.-3. -luokkalaisten reppuun lapulla heidän osoite, että on suurempi todennäköisyys saada lapsi koulusta kotiin. Se kertoo jo paljon koulun epätoivosta”, kirjoittaa eräs Helsingin Sanomiin yhteyttä ottanut vanhempi viestissään.

Nurmijärven kunta kilpailutti koulukuljetuksia hoitavat yritykset viime keväänä ja teki muutoinkin muutoksia koulukyytien järjestämiseen.

Kuljetuksia hoitaa nyt viisi tarjousten perusteella valittua yritystä: Kuninkaantien Liikenne, Ventoniemi, Mavo, Mr. Taxi ja Nurmijärven Linja. Näillä kaikilla yrityksillä on aiempaa kokemusta oppilaskuljetuksista. Nurmijärven Linja on yrityksistä ainoa, joka on hoitanut kunnan koulukyytejä aiemminkin.

Kuljetusten reititys on otettu kunnan omaksi toiminnaksi ja käytössä on uusi reititysohjelma. Kunta on myös palkannut työntekijöitä koulukuljetuksien suunnitteluun ja järjestämiseen. Kaiken tämän tarkoituksena on ollut koulukyytien sujuvoittaminen.

Tästä huolimatta koulukuljetuksissa on ollut syyslukukauden alussa paljon vaikeuksia.

 

”Osassa reiteistä on ollut liian tiukka aikataulu.”

”Muinakin syksyinä haasteita näissä kuljetuksissa on ollut, mutta ei milloinkaan näin isoja kuin nyt. Tämä johtuu siitä, että koulukuljetuksiin liittyen muuttui monta asiaa yhdellä kertaa”, Nurmijärven sivistystoimenjohtaja Tiina Hirvonen sanoo.

”Tuli uudet yrittäjät ja kuljettajat, meidän kuljetustiimissämme henkilöt vaihtuivat ja samalla vielä otimme reitityksen itsellemme uudella ohjelmalla.”

Uuden ohjelman käyttö ei vielä ole sujuvaa ja ohjelmantekijät ovat avustaneet kuljetustiimiä.

Uusi reititysohjelma on otettu käyttöön, koska sen avulla on ollut tarkoitus parantaa kuljetuskäytäntöjä ja tiedottamista. Ohjelman myötä huoltajat voivat muun muassa seurata kuljetusten etenemistä ja ilmoittaa itse kuljetuksissa tapahtuvista muutoksista.

Hirvosen mukaan reititystä joudutaan muuttamaan, jotta koulukyydit sujuisivat paremmin. ”Osassa reiteistä on ollut liian tiukka aikataulu”, Hirvonen myöntää.

Kun tähän on vielä yhdistynyt se, että osalle kuljettajista Nurmijärvi on alueena uusi, niin sekaannuksia on tullut.

”Pyrimme selvittämään tilanteen mahdollisimman pikaisesti. Tarkoituksena on, että ensi viikolla päästäisiin tarkastelemaan muokattuja reittejä.”

Nurmijärven kunta yrittää saada kunnan tilaamat oppilaskuljetukset toimimaan mahdollisimman pian yhteistyössä kuljetusyrittäjien, koulukuljetustiimin sekä reititysohjelman tuottajan kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulukyyti
 • Nurmijärvi
 • Satu Pajuriutta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja häkellyttävän moni kertoi ostavansa ne itse

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan

  4. 4

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  5. 5

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, hän siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  6. 6

   S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia

  7. 7

   Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

  8. 8

   Kimi Räikkösestä tehty kirja murskasi myyntiennätyksen – jätti Teemu Selänteen kauas taakseen

  9. 9

   Päiväkoti vai kotihoito? Syyllisyys kalvaa pienten lasten vanhempia, kertoo tuore tutkimus

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  10. 10

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää