Kaupunki

Weekend-festivaali saartoi Hietaniemen hautausmaan, joku unohti kertoa krematoriolle – ”Aivan katastrofaalista”

Hietaniemen hautausmaan ja viereisen krematoriokappelin henkilökunta on yllättynyt festivaalin järjestelyjen laajuudesta. Weekendin mukaan tiedonkulun ongelmat johtuvat Helsingin kaupungista, kaupunki kiistää.

Weekend-festivaali järjestetään tulevana viikonloppuna Hietaniemen uimarannalla. Festivaalin järjestelyt eivät ole kuitenkaan sujuneet ongelmitta. Festivaalialueen vieressä sijaitsevalle krematoriokappelille unohdettiin kertoa erikoisjärjestelyistä.

Festivaalin kattavat rakennustyöt selvisivät Krematoriosäätiön toiminnanjohtajalle Mikael Wilénille vasta, kun portteja alettiin asetella krematoriokappelin ympärille.

”Helposti luullaan, että olemme osa Helsingin seurakuntayhtymää ja kuvitellaan että viesti tulee perille. Helsingin seurakuntayhtymä ja Krematoriosäätiö ovat kaksi eri organisaatiota”, selventää Wilén.


Wilén teki suunnitelmat siunaustilaisuuksista edellisiin vuosiin pohjaten. Krematoriokappelissa ei ole siunauksia perjantaina tai lauantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Torstai oli kuitenkin kiireinen päivä krematoriokappelissa. Wilénin mukaan siunauksia oli aamusta iltaan. Samaan aikaan festivaalijärjestelyt olivat täydessä vauhdissa.

”Järjestäjät olisivat halunneet sulkea koko alueen”, kuvailee Wilén.

Wilénin mukaan kappelin vahtimestarit ovat saaneet omaisilta palautetta, että osa kappelille tilatuista takseista ei ole saapunut perille. Ennen siunaustilaisuuksia krematorion henkilökunnan on ilmoitettava portille päästämään saattoväki läpi.

”Vaatii omaisilta päättäväisyyttä, että pääsee perille saakka”, toteaa Wilén.


Viereisellä Hietaniemen hautausmaalla on myös yllätytty festivaalijärjestelyjen laajuudesta. Hietaniemen hautausmaan verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa suositellaan välttämään haudoilla vierailua torstain ja sunnuntain välisenä aikana.

Kauttaaltaan aidatulla alueella tulee olemaan muutama kulkuaukko: Jalan kulkevia haudallakävijöitä festivaalin toimitsijat päästävät sisään harkintansa mukaan, hautausmaan verkkosivuilla kirjoitetaan.

Hautausmaa varoittaa haudoilla kävijöitä kovaäänisestä musiikista. Se alkaa perjantaina noin kello 13 ja päättyy sunnuntaina noin kello 21.

Jo festivaalin järjestelyt ovat aiheuttaneet harmia hautausmaalle.

”Aivan katastrofaalista. Millon portit ajetaan umpeen ja suljetaan uurnalehto. Kukaan ei ole organisoinut tätä kunnolla”, kertoo hautausmaan ylipuutarhuri Ari Pipatti.

Hautausmaa on saanut järjestelyistä paljon negatiivista palautetta omaisilta. Pipatti on parhaansa mukaan pyrkinyt ohjaamaan heitä valittamaan luvanmyöntäjälle eli Helsingin kaupungille.


Pipatin mukaan järjestelyjen aikataulu on jäänyt heille täysin pimentoon.

”Me olemme hautausmaa, meillä on toimituksia ja hautauksia. Kaksi viikkoa etukäteen aletaan rakentaa festivaalia. Tässä on sellainen kolmen viikon häiriö”, sanoo Pipatti.

”Teknopoppi ja hautausmaa eivät soi samaan tahtiin.”


Weekend-festivaalin tiedottaja Tomi Lindblom myöntää, että järjestelypalaveriin unohdettiin kutsua krematorion edustaja. Hänen mukaansa Helsingin kaupunki oli vastuussa palaverista.

Lindblom on kuitenkin pahoillaan, jos tieto ei ole kulkenut festivaalin naapureille asti. Hän kertoo, ettei tapahtumasta voinut tiedottaa ennen kuin virallinen lupa oli myönnetty. Lupa myönnettiin heinäkuussa, keskellä lomakautta.

”Näin isot tapahtumat suunnitellaan hyvissä ajoin. Emme voineet ryhtyä käytännön toimenpiteisiin ilman virallista lupaa”, kertoo Lindblom.

Hautausmaalle ja krematoriokappelille pitäisi kuitenkin päästä ongelmitta.

”Portin työntekijöille on annettu ohjeet, että omaiset päästetään hautausmaalle ja krematoriokappelille.”


Hietaniemen uimaranta on Helsingin kaupunkiympäristön ja liikuntapalveluiden aluetta. Vuokraus toteutettiin yhteistyössä toimialojen kesken.

Kaupungilla ei ole velvollisuutta järjestää kokousta tapahtumajärjestäjän ja muiden osapuolten kanssa.

”Halusimme järjestää tapaamisen, jotta osapuolet näkisivät toisensa. Tarkoitus oli helpottaa yhteyden luomista”, kertoo erityissuunnittelija Päivi Munther elinkeino-osastolta Helsingin kaupungilta.

Muntherin mukaan tapahtumanjärjestäjän velvollisuus on tiedottaa lähiympäristölle melusta ja liikennejärjestelyistä. Näin Weekend-festivaalin velvollisuus olisi ollut kertoa krematoriolle ja hautausmaalle järjestelyjen laajuudesta.

”Tulevaisuudessa pitäisi tehdä tiiviimpää yhteistyötä osapuolten välillä”, toteaa Munther.

Myös ruotsinkielinen Minervakoulu on Weekendin ympäröimä

Hietaniemen hautausmaa ja krematoriokappeli eivät olleet ainoita, jotka yllättyivät Weekend-festivaalin rakennustöiden mittakaavasta. Festivaalialueen sisälle on saarrettu myös väistötiloissa toimiva ruotsinkielinen Minervakoulu.

Minervakoulun väistötilat sijaitsevat Hiekkarannantiellä, festivaalin anniskelualueen vieressä.

”Ihan hauskaa, että lapset saavat osansa modernista musiikkikasvatuksesta”, kertoo Annika Ahonala, jonka kaksi lasta käyvät Minervakoulua.

Ahonala suhtautuu festivaalin tuomiin muutoksiin huumorilla, mutta ihmettelee rakennustöiden mittakaavaa.

”Rakennustyöt kestävät kaksi viikkoa, ei tällä alueella ole koskaan tehty festareita samalla mittakaavalla. Toivottavasti alueen vuokrahinta on kohdillaan”, pohtii Ahonala.

Helsingin ruotsinkieliset koulut aloittivat lukuvuoden tiistaina.

Weekend-festivaali alkoi perjantaina kello 13. Koululla opetus lopetettiin samaan aikaan. Kello viiteen asti toimiva iltapäiväkerho toimi perjantaina eri paikassa festivaalin takia.

”On selvää, että tämän tyyppinen tilanne vaikuttaa kaikkeen toimintaan koululla. Meillä on paljon oppimistilaisuuksia, joita järjestetään esimerkiksi ulkona”, kertoo Minervakoulun rehtori Ronnie Rehn.

Rehnin mukaan tapahtumanjärjestäjän kanssa on käyty positiivista keskustelua alueen järjestelyistä. Kaupungilta koulu ei ole puolestaan saanut yhteydenottoa.

”Osa vanhemmista on ärtyneitä, kun koululle ei pääse autolla. Koulun tiloissa toimii myös esikoulu”, sanoo Rehn.

Koulupäivien loputtua opettaja on saattanut ryhmänsä festivaalin rakennusalueen ulkopuolelle. Kouluun tuleminen on jäänyt vanhempien vastuulle.

Weekend-festivaalin rakennustyöt ovat saartaneet koulun väistötilat kokonaan. Sisääntulo on tällä hetkellä yhdessä paikkaa.

Rehn ei näe rakennustöissä ongelmaa.

”Kysy uudestaan sitten, kun nämä festivaalit on juhlittu.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  3. 3

   Itäsuomalaiset miehet tulevat Viipuriin viihtymään ja vähät välittävät hiv-epidemiasta – ”En ole ikinä käynyt hiv-testissä, enkä mene”, sanoo Venäjällä seksipalveluja käyttävä Markku

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  6. 6

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  7. 7

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  8. 8

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  9. 9

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  10. 10

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää