Kaupunki

Weekend Festivalin porteilla jouduttiin perjantaina jonottamaan tunteja – miksi tapahtuman ympärillä tuntuu kuohuvan vuodesta toiseen?

Festivaalin tiedottaja sanoo, että todellisten järjestysongelmien lisäksi moni kohu on todellisuudessa ollut yhden kävijän synnyttämä ”somekatastrofi”.

Eilen Helsingin Hietaniemessä alkanut Weekend Festival ei pyörähtänyt käyntiin tänäkään vuonna ongelmitta, kun festivaalikansa joutui jonottamaan useita tunteja porttien ulkopuolella päästäkseen sisälle alueelle.

Festivaalin alkamisajankohta siirtyi kolme tuntia eteenpäin festivaalialueen keskeneräisten töiden takia.

Festivaalin tiedottaja Tomi Lindblom kertoi perjantaina HS:lle, että portit avattiin myöhässä yleisön turvallisuuden takaamiseksi. Festivaalialueen rakentaminen oli vielä kesken, ja alueella ajoi trukkeja, kuorma-autoja ja muita ajoneuvoja.

”Ei ihmisiä olisi voinut sinne päästää. Turvallisuus menee meillä kaiken muun edelle, vaikka sen takia jouduttiin valitettavasti ihmisiä jonotuttamaan”, sanoo Lindblom HS:lle lauantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarkkaa syytä siihen, miksi rakennustyöt myöhästyivät sovitusta aikataulusta, ei ole saatu selvitettyä.

”Ei ole kyse sellaisesta, että tämä nyt olisi ”Peten” tai ”Kaken” tai kenenkään yksittäisen ihmisen syy. Todennäköisesti joku on rakennustöissä mennyt pieleen, mikä on aloittanut suuremman tapahtumaketjun”, sanoo Lindblom.

Kenenkään suuren artistin esiintymistä ei jouduttu perjantaina perumaan, vaan esiintyjien aikataulua siirrettiin tapahtuneen takia myöhemmäksi.

Jonottajille ei ole tarjottu hyvitystä perjantain pitkittyneestä jonotusajasta, eikä Lindblomin korviin ole kantautunut, että kukaan olisi sellaisia myöskään vaatinut.

Lindblom korostaa olevansa pahoillaan tapahtuneesta, eikä hän omien sanojensa mukaan ”kiellä tai kiistä” tapahtunutta tai väheksy jonottajien turhautumista. Hän myöntää, että ongelma oli tällä kertaa täysin tapahtumanjärjestäjän päässä.

”Jos olisin ollut itse siellä jonottamassa, niin olisin minäkin ollut raivoissani ja näreissäni. Tämä oli meidän osaltamme anteeksiantamatonta”, hän sanoo.

Jonottamisen jälkeen loppuilta sujui alueella itse paikalla olleen Lindblomin mukaan rauhallisesti ja hyvässä tunnelmassa.

Alueelta poistettiin illan aikana poliisin tai ensihoitajien matkaan muutama ihminen, jotka olivat muun muassa kiivenneet luvatta aidan yli tai nauttineet illan aikana liikaa alkoholia.

”Jos katastrofaalista alkua ei olisi tapahtunut, niin selvällä enemmistöllä olisi jäänyt tapahtumasta hyvä mieli”, sanoo Lindblom.


Tämä vuosi ei ollut ensimmäinen kerta, kun Weekend Festival on noussut otsikoihin.

Ensimmäisen kerran festivaalit järjestettiin vuonna 2012 Espoon Luukissa. Tapahtuma muistetaan pahoista ruuhkista, joiden takia kävijät joutuivat kävelemään useita kilometrejä päästäkseen alueelle ja sieltä pois. Ruuhkiin juuttuneilta festivaalivierailta jäi näkemättä yksi perjantain pääesiintyjistä Skrillex.

Vuonna 2013 festivaali siirtyi Espoosta Helsingin Kyläsaareen. Lähellä asutusta puheenaiheeksi nousi festivaalin äänenvoimakkuus, joka oli lähiasukkaiden ja Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen mukaan liian kovalla.

Järjestäjät tappelivat lopulta yhteensä kolmen vuoden ajan kaupungin kanssa siitä, kuinka kovalla ja myöhään musiikkia saa Weekend Festivalin aikana soittaa.

Vuonna 2015 festivaali jouduttiin lopettamaan kovan äänenvoimakkuuden takia jo kello 23 eli tuntia aikaisemmin, kuin mitä järjestäjät olisivat halunneet. Sen vuoden jälkeen festivaali uhattiin siirtää toiseen kaupunkiin, kuten esimerkiksi Hämeenlinnaan.

Seuraavana vuonna Weekend Festival sai luvan soittaa musiikkia puoleen yöhön asti, ja festivaali pysyi Kyläsaaressa.

Vuonna 2017 festivaalivieraiden kärsivällisyyttä koeteltiin, kun jonotusajat alueen porteilla venyivät aloituspäivänä useiden tuntien mittaiseksi. Syynä olivat hiekkakentälle kovien sateiden muodostamat lätäköt, jotka täytyi pumpata kuiviksi ennen yleisön päästämistä sisään.

Samana vuonna festivaalin tähtiesiintyjä deadmau5 eli Joel Zimmermann väitti Twitterissä, että häntä heitettiin esiintymisen aikana rintaan kivellä. Twitterissä artistin ja festivaalin somevastaavan välillä käydyn riidan päätteeksi Zimmermann luonnehti Weekend Festivalin järjestäjiä ”lapsiksi” ja sanoi, ettei aio esiintyä festivaalilla enää jatkossa.


Weekend Festivalin tiedottaja Lindblom ei alle­kirjoita väitettä, että festi­vaalilla olisi ollut aina ongelmia. Hän kertoo vuosi toisensa jälkeen toistuvien asioiden johtuvan kahdesta eri syystä: todellisista ongelmista ja ”somekatastrofeista”.

Todellisiin ongelmiin hän laskee tämän vuoden rakentamisesta johtuneet jonot, viime vuoden sateet ja ensimmäisen vuoden liikenneruuhkat.

Muiden vuosien kohut ovat olleet hänen mielestään normaalia festivaalitoimintaa, josta on noussut mediassa turhan suuri kohu.

”Nykyaikana somettaminen tekee katastrofeja asioista, jotka eivät oikeasti sellaisia ole. Ihminen on saattanut rakentaa omasta kokemuksestaan asian, joka sitten lähtee leviämään laajasti faktana”, Lindblom sanoo.

Yhtenä esimerkkinä tällaisesta tilanteesta hän mainitsee uutisoinnin järjestelyjen pettämisestä ja pari vuotta sitten siitä, että festivaalialueella olisi ollut liian vähän vesipisteitä.

Lindblom sanoo, että todellisuudessa vesipisteitä olisi ollut tuolloin alueella useampiakin, mutta asiasta kertonut ei ollut huomannut tätä.

”Media lähtee joskus helposti uutisoimaan asioista parinkin somekommentin perusteella, vaikka todellisuudessa kymmenettuhannet muut festivaalikävijät eivät ole edes huomanneet mitään ongelmaa.”

Oli kyse sitten todellisista ongelmista tai somekatastrofeista, minkä takia ongelmat järjestelyissä tuntuvat nousevan otsikoihin juuri Weekend Festivalin kohdalla?

Lindblom sanoo, etteivät monet ongelmat johdu itse festivaalista, vaan siitä, että se on järjestetty monena vuotena eri alueilla. Festivaali on joutunut muuttamaan kolme kertaa uuteen paikkaan seitsemän vuoden aikana.

Alkuperäisestä paikasta Espoosta lähdettiin sen takia, että alueelle oli vaikea päästä. Kalasatamasta jouduttiin siirtymään Hietaniemeen satama-alueen rakennustyömaan takia.

”Olosuhteet ovat olleet jokaisella alueella erilaiset. Sehän nyt olisi aivan hölmöä, jos olisimme olleet samalla alueella ja silti toistaisimme samoja virheitä”, sanoo Lindblom.

Weekend Festivalin järjestysongelmia ei voi tästä syystä hänen mielestään verrata muihin Suomen festivaaleihin, jotka järjestetään vuodesta toiseen samassa paikassa.

”Meidän on ollut pakko muuttaa eri paikoista pois. Weekend Festival on kiertolainen monella tavalla”, sanoo Lindblom.


Vielä ei ole tietoa, onko ”kiertolais­festivaali” löytänyt pysyvän paikkansa Hietaniemen uimarannalta.

”Alueena ranta on huikea, tunnelma siellä on aivan kuin olisi Ibizalla. Jos ei ota jonotusta huomioon, niin paikka on täydellinen festivaalialue”, sanoo Lindblom.

Järjestelyt eivät kuitenkaan sujuneet Hietaniemessäkään täysin ongelmitta. Festivaalialueen vieressä sijaitsevalle krematorio­kappelille oltiin unohdettu kertoa erikoisjärjestelyistä, kuten hautausmaan ympärille pystytetyistä aidoista.

Lindblom myönsi HS:lle perjantaina, että järjestelypalaveriin oltiin unohdettu kutsua krematorion edustaja. Hänen mukaansa Helsingin kaupunki oli vastuussa palaverista.

”Meille valkeni vasta Helsingin Sanomien tekemästä uutisesta, ettei Krematoriosäätiö kuulu Helsingin seurakuntayhtymään. Olimme olleet siinä käsityksessä, että kun tiedotamme asioista Hietaniemen hautausmaan työntekijöitä, tieto kulkeutuu samalla myös krematorion henkilökunnalle”, sanoo Lindblom.

Lindblomia harmittaa, että hautausmaan ympärille pystytetyt aidat ovat aiheuttaneet krematorion ja hautausmaan henkilökunnassa harmitusta. Hän sanoo, että aitojen tarkoitus ei ole ollut vaikeuttaa ihmisten kulkua hautausmaalle, vaan pitää festivaalikansa sieltä poissa.

Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhurille on tarjottu ”kädenojennuksena” 30 ilmaislippua festivaaleille, jotka hänen toivotaan jakavan eteenpäin alueella työskenteleville ihmisille.

Lindblomin tiedossa ei ole, ovatko liput löytäneet tiensä myös krematorion työntekijöille. Liput lähetettiin ainoastaan hautausmaan edustajalle ennen kuin sekaannus kahdesta erillisestä organisaatiosta selvisi.


Ainakaan vielä Weekend Festivalin ympärillä pyörineet kohut eivät ole vaikuttaneet festivaalin suosioon.

Tänä vuonna lippuja on myyty ennakkoon samassa tahdissa kuin aikaisempina vuosina, ja päivittäiseksi kävijätavoitteeksi asetettu 25 000 näyttää Lindblomin arvion mukaan toteutuvan.

”Ne, jotka ovat festivaaleilla itse, niin tykkäävät kyllä siellä olla. Jos järjestelyt olisivat kaoottiset koko festareilla, niin eihän tänne silloin haluttaisikaan palata enää seuraavana vuonna.”

Lindblom sanoo, ettei seuraavan vuoden festivaalialueen paikasta ole vielä ollut puhetta. Päätökseen vaikuttaa myös tämän vuoden festivaalista kerätyt kokemukset.

”Weekend Festival jatkuu kyllä, mutta missä, siitä ei ole vielä varmuutta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Festivaalit
 • Kaupunkikulttuuri
 • Hietaniemi
 • Anni Hakama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  2. 2

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  3. 3

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  6. 6

   Puolustusvoimien entinen komentaja antaa ronskissa muistelmakirjassaan ohjeen päättäjille: Suomen ei pidä liittyä Natoon

  7. 7

   Mikä on epäterveellisin herkku?

  8. 8

   Keskusta ja kokoomus antoivat tukensa Timo Soinille – merkittävin asia äänestyksessä oli politiikan uskottavuus

  9. 9

   Mies kylvi pelkoa naapureissa vuosien ajan ja soitteli yötä myötä haitaria Haagassa – Oikeus: Miehen sai häätää

  10. 10

   Kapinalippu nousi asunnottomien asuntolan lipputankoon Hietaniemenkadulla – Tuntematon pilailija onnistui täydellisesti: lippu on jumissa eikä sitä saada alas

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  3. 3

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä

  4. 4

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  5. 5

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  6. 6

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  10. 10

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää