Kaupunki

Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

Kolme päivää kestävät festivaalit ovat tuoneet Hietaniemen hautausmaalle tyhjiä kaljatölkkejä, virtsaamisjälkiä ja kymmenien tuhansien eurojen kulut sortuneen muurin korjaamisesta.

Perjantaina alkaneet Weekend Festivalit päättyvät tänään, mutta tapahtuman jäljet näkyvät Hietaniemen hautausmaalla vielä pitkään.

Helsingin Hietaniemen rannalle rakennettu festivaalialue on tuonut paljon nuoria kuuntelemaan konserttia liputta alueen vieressä sijaitsevalle hautausmaalle. Neljä metriä korkeiden muurien päälle ollaan kiivetty kuuntelemaan musiikkia ja juomaan omia alkoholijuomia.

”Avointa vessaa ei usein jakseta lähteä hakemaan, vaan me joudumme täällä siivoamaan virtsajälkiä pois vielä maanantaina”, sanoo hautausmaan ylipuutarhuri Ari Pipatti.

2000-luvun alussa Hietaniemen hautausmaalla ylipuutarhurina aloittanut Pipatti kuvailee omaa olotilaansa ”kettuuntuneeksi”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä oli oman urani viimeinen niitti. Olen sietänyt aika monta yhden päivän konserttia, mutta tämä festivaali on ylittänyt kaikki aikaisemmat mennen tullen.”

Pipatti sanoo, että pahin yksittäinen festivaalivieraiden aiheuttama tuho on ollut Hietaniemen hautausmaan ja juutalaisen hautausmaan välissä olevan muurin sortuminen. Muuria pitkin oltiin yritetty kiivetä, jolloin se oli sortunut kahdesta eri kohdasta.

”Tänne pyritään kaikista mahdollisista luukuista sisään”, sanoo Pipatti.

Pipatti arvioi muurin korjaamisen maksavan kymmeniä tuhansia euroja. Kustannusten jakautumisesta Helsingin juutalaisen seurakunnan ja Helsingin seurakuntayhtymän välillä ei olla vielä sovittu.

Normaalisti Pipatti nukkuu lauantaiaamuisin, mutta eilen hän tuli töihin hautausmaalle jo aamukuudelta. Hän oli saanut aikaisemmin viikolla tiedon, että Japanin laivasto oli tekemässä viikonloppuna kunniakäynnin Hietaniemen hautausmaalle.

Paikalle oli tulossa vierailemaan parin sotalaivallisen verran japanilaisia merisotilaita. Kunniavieraita oli saapumassa yhteensä useampi sata.

”Emmehän me voineet ilmoittaa heille, että älkää tulko tänne. Minun oli pakko tulla aamulla itse katsomaan, että täällä oli kaikki kunnossa”, sanoo Pipatti.

Pipatti ei vielä tiedä, minkälaisia tuhoja lauantain ja sunnuntain välisenä yönä hautausmaalla on tapahtunut. Hän kuitenkin uskoo, että roskan määrä on vain lisääntynyt entisestään.

Roskat ovat päätyneet puskiin ja haudoille hautausmaalta löytyvistä roska-astioista huolimatta. Ylipuutarhuri sanoo, että alkuviikko kuluukin hautausmaan henkilökunnalla siivoustalkoissa.

”Onneksi meillä on vielä kausityöntekijöitä töissä. Yksittäiset roskat saadaan varmasti siivottua pois tiistaihin mennessä”, Pipatti arvioi.


Hietaniemessä tänä viikonloppuna pidettävän Weekend Festivalin tiedottaja Tomi Lindblom ihmettelee Hietaniemen hautausmaalta tiedotusvälineisiin annettuja kärkeviä lausuntoja.

”On esitetty väitteitä hautausmaan rauhattomuudesta ja hävityksen kauhistuksesta”, Lindblom viittaa ylipuutarhurin lausuntoihin medioissa.

”Nyt on niin, että lausunnot eivät pidä paikkansa. On puhuttu fiaskosta ja että on tarvittu ratsupoliisia”, Lindblom kertoo.

”Olen jutellut juuri poliisin ja meidän turvan kanssa. Heidän mukaansa kaikki on mennyt hyvin.”

Lindblom kertoo olevansa huolestunut yksipuolisesta, julkisuuteen esitetystä viestistä, että Weekend Festival olisi häirinnyt hautarauhaa. Näin ei hänen mukaansa ole.

Myös Helsingin poliisin alueella päivystävän komisario Henri Helmisen mukaan hautausmaalta tullut viestintä on ollut kärkevää.

”Hän ja hänen työnantajaorganisaationsa kommentoikoon. Syystä tai toisesta hän [Pipatti] on ottanut kärkkään tiedottamislinjan. Hänen näkemyksensä eroavat minun näkemyksestäni”, komisario Helminen sanoi HS:lle iltayhdeksän aikaan lauantaina.

”Olen monta vuotta ollut näissä hommissa, eikä tämänvuotinen festivaali eroa millään tavalla aikaisemmista.”


Ylipuutarhuri Pipatti sanoo, että Weekend Festival on eronnut aikaisemmin Hietaniemen rannalla järjestetyistä konserteista erityisesti laajuuden ja keston vuoksi.

Kolme päivää kestänyttä festivaalia alettiin rakentamaan jo kaksi viikkoa ennen tapahtumaa, ja purkutöiden arvioidaan jatkuvan vielä viikon ajan festivaalin loppumisen jälkeen.

Hietaniemen hautausmaa on erotettu festivaalialueesta ympäröimällä se aidoilla. Pipatti sanoo, että hautausmaan aitaaminen on vaikeuttanut omaisten haudoilla vierailua sekä turistien ja siunaus- tai hautaamistilaisuuteen saapuvien ihmisten pääsyä alueelle.

Pipatilla on kertoa monta esimerkkiä ongelmista, joita festivaalin järjestelyt ovat aiheuttaneet hautausmaalla kuluneilla viikoilla.

Festivaalin ensimmäisenä päivänä perjantaina vainajaa arkussa kuljettanut ruumisauto joutui hautausmaan edessä festivaalikävijöiden ympäröimäksi, eikä auto päässyt etenemään.

Lauantaina festivaalin toisena päivänä hautausmaan työmaaruokalassa pitopalveluna toimineen hääruokaa valmistelleen ravintoloitsijan auton päälle oli virtsattu, kun hän oli yrittänyt lähteä hautausmaalta pois.

Hän sanoo, ettei seurakunta ole pystynyt ottamaan uusia varauksia vastaan tai toimittamaan tilaisuuksia normaalisti festivaalin tai sen rakentamisen aikana. Uurnanlaskuja on ollut torstaina ja perjantaina muutama yksittäinen, mutta vain siksi, että omaiset ovat näin välttämättä halunneet.

”Onhan se vähän kummallista, että joudumme leikkaamaan omaisten toiveita. Siunaustilaisuuteen saapuvien vieraiden olisi kuitenkin hyvin vaikea löytää aitojen takia perille, ja varsinkin autoilla liikkuminen on järjestelyjen vuoksi hyvin hankalaa”, sanoo Pipatti.

Pipatti haluaa tehdä selväksi, ettei hänellä ole mitään henkilökohtaista ongelmaa festivaalin järjestäjiä kohtaan. Hän sanoo purkauksen kohdistuvan siihen toimijaan, joka on antanut alun perin luvan festivaalien järjestämiselle Hietaniemen hautausmaan viereen.

”Hietaniemen ranta ei ole hyvä paikka järjestää kymmenien tuhansien ihmisten festivaaleja. Festivaalin voisi siirtää ensi vuodeksi vaikka Malmin lentokentälle, metsään tai hakkuuaukealle. Sinne voi rakentaa huoletta aidat alueen ympärille”, sanoo Pipatti.

Järjestettiin Weekend Festivalit tulevina vuosina sitten Hietaniemessä tai jossain muualla, Pipatti ei ole vastuussa hautausmaan ympäristöstä enää muutaman vuoden kuluttua. Hän kertoo jäävänsä silloin itse eläkkeelle.

”Se on oikeastaan syy, minkä takia olen nyt ärähtänyt. Että seuraajani ei tarvitsisi sitten enää tapella.”

Weekend Festivalin tiedottaja Lindblom ihmettelee, miksi Pipatin kommentit ovat olleet niin negatiivisia, kun ”ollaan käyty keskusteluja ylipuutarhurin kanssa etukäteen ja toteutettu kaikki hänen vaatimuksensa”.

Lindblom saattoi lauantaina illalla asiasta myös tiedotteen julkisuuteen.

Komisario Helminen kertoi, että lauantaina on ollut hiukan vilkkaampaa kuin perjantaina. ”Onhan täällä enemmän väkeäkin. Väki väsyy ja päihtyy enemmän”, Helminen luonnehtii.

”Tehdään poliisin perustyötä. Nuorison päihteiden käyttöä valvotaan. On ollut jokusia ylilyöntejä, ei mitään vakavaa kuitenkaan. Jokainen on tietysti liikaa, jos toisen koskemattomuutta loukataan.”

HS:ää lähestyttiin Weekend Festivalsista myös sähköpostitse. Kirjoituksissa paheksuttiin lähinnä festivaalin aiheuttamia liikkumisen haittoja.

Rantapyörätien käyttäjät olivat yllättyneitä kulun sulkemisesta. Myöskään vesiharrastuksiin ei ollut päästy normaalisti festivaalin sulkettua käynnin laitureille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Festivaalit
 • Poliisi
 • Hietaniemi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  7. 7

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita

  10. 10

   Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti
  3. Pelko Malediivien syöksymisestä kriisiin väheni, kun itsevaltainen presidentti myönsi vaalitappionsa – yllätystulos voi kääntää paratiisisaarten katseen Kiinasta länteen
  4. Presidentti Niinistö vastasi YK-puheessaan Trumpille mainitsematta häntä nimeltä: Kansainvälinen yhteistyö on ”paineen alla”
  5. 2 tuntia sitten
  6. Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita
  7. Airiston Helmi on ollut puolustusministeriön syynissä 2010-luvulla – mitään hälyttävää ei löytynyt
  8. Jokereille toinen peräkkäinen tappio ja ikävä takaisku – kapteeni Peter Regin loukkaantui
  9. Molemmat talousrikoksista epäillyt miehet vangittiin – Tämä tiedetään nyt saariston laajasta poliisi­operaatiosta
  10. Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi
  11. Ranskan ex-pääministeri Manuel Valls loikkaa Espanjan politiikkaan pyrkimällä Barcelonan pormestariksi – lupasi jättää Ranskan pysyvästi
  12. Britannian työväenpuolue otti uuden ärhäkän brexit-linjan: Ovi pidettävä auki uudelle EU-kansanäänestykselle
  13. Näytä lisää