Kaupunki

Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

Kolme päivää kestävät festivaalit ovat tuoneet Hietaniemen hautausmaalle tyhjiä kaljatölkkejä, virtsaamisjälkiä ja kymmenien tuhansien eurojen kulut sortuneen muurin korjaamisesta.

Perjantaina alkaneet Weekend Festivalit päättyvät tänään, mutta tapahtuman jäljet näkyvät Hietaniemen hautausmaalla vielä pitkään.

Helsingin Hietaniemen rannalle rakennettu festivaalialue on tuonut paljon nuoria kuuntelemaan konserttia liputta alueen vieressä sijaitsevalle hautausmaalle. Neljä metriä korkeiden muurien päälle ollaan kiivetty kuuntelemaan musiikkia ja juomaan omia alkoholijuomia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Avointa vessaa ei usein jakseta lähteä hakemaan, vaan me joudumme täällä siivoamaan virtsajälkiä pois vielä maanantaina”, sanoo hautausmaan ylipuutarhuri Ari Pipatti.

2000-luvun alussa Hietaniemen hautausmaalla ylipuutarhurina aloittanut Pipatti kuvailee omaa olotilaansa ”kettuuntuneeksi”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä oli oman urani viimeinen niitti. Olen sietänyt aika monta yhden päivän konserttia, mutta tämä festivaali on ylittänyt kaikki aikaisemmat mennen tullen.”

Pipatti sanoo, että pahin yksittäinen festivaalivieraiden aiheuttama tuho on ollut Hietaniemen hautausmaan ja juutalaisen hautausmaan välissä olevan muurin sortuminen. Muuria pitkin oltiin yritetty kiivetä, jolloin se oli sortunut kahdesta eri kohdasta.

”Tänne pyritään kaikista mahdollisista luukuista sisään”, sanoo Pipatti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pipatti arvioi muurin korjaamisen maksavan kymmeniä tuhansia euroja. Kustannusten jakautumisesta Helsingin juutalaisen seurakunnan ja Helsingin seurakuntayhtymän välillä ei olla vielä sovittu.

Normaalisti Pipatti nukkuu lauantaiaamuisin, mutta eilen hän tuli töihin hautausmaalle jo aamukuudelta. Hän oli saanut aikaisemmin viikolla tiedon, että Japanin laivasto oli tekemässä viikonloppuna kunniakäynnin Hietaniemen hautausmaalle.

Paikalle oli tulossa vierailemaan parin sotalaivallisen verran japanilaisia merisotilaita. Kunniavieraita oli saapumassa yhteensä useampi sata.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Emmehän me voineet ilmoittaa heille, että älkää tulko tänne. Minun oli pakko tulla aamulla itse katsomaan, että täällä oli kaikki kunnossa”, sanoo Pipatti.

Pipatti ei vielä tiedä, minkälaisia tuhoja lauantain ja sunnuntain välisenä yönä hautausmaalla on tapahtunut. Hän kuitenkin uskoo, että roskan määrä on vain lisääntynyt entisestään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Roskat ovat päätyneet puskiin ja haudoille hautausmaalta löytyvistä roska-astioista huolimatta. Ylipuutarhuri sanoo, että alkuviikko kuluukin hautausmaan henkilökunnalla siivoustalkoissa.

”Onneksi meillä on vielä kausityöntekijöitä töissä. Yksittäiset roskat saadaan varmasti siivottua pois tiistaihin mennessä”, Pipatti arvioi.


Hietaniemessä tänä viikonloppuna pidettävän Weekend Festivalin tiedottaja Tomi Lindblom ihmettelee Hietaniemen hautausmaalta tiedotusvälineisiin annettuja kärkeviä lausuntoja.

”On esitetty väitteitä hautausmaan rauhattomuudesta ja hävityksen kauhistuksesta”, Lindblom viittaa ylipuutarhurin lausuntoihin medioissa.

”Nyt on niin, että lausunnot eivät pidä paikkansa. On puhuttu fiaskosta ja että on tarvittu ratsupoliisia”, Lindblom kertoo.

”Olen jutellut juuri poliisin ja meidän turvan kanssa. Heidän mukaansa kaikki on mennyt hyvin.”

Lindblom kertoo olevansa huolestunut yksipuolisesta, julkisuuteen esitetystä viestistä, että Weekend Festival olisi häirinnyt hautarauhaa. Näin ei hänen mukaansa ole.

Myös Helsingin poliisin alueella päivystävän komisario Henri Helmisen mukaan hautausmaalta tullut viestintä on ollut kärkevää.

”Hän ja hänen työnantajaorganisaationsa kommentoikoon. Syystä tai toisesta hän [Pipatti] on ottanut kärkkään tiedottamislinjan. Hänen näkemyksensä eroavat minun näkemyksestäni”, komisario Helminen sanoi HS:lle iltayhdeksän aikaan lauantaina.

”Olen monta vuotta ollut näissä hommissa, eikä tämänvuotinen festivaali eroa millään tavalla aikaisemmista.”


Ylipuutarhuri Pipatti sanoo, että Weekend Festival on eronnut aikaisemmin Hietaniemen rannalla järjestetyistä konserteista erityisesti laajuuden ja keston vuoksi.

Kolme päivää kestänyttä festivaalia alettiin rakentamaan jo kaksi viikkoa ennen tapahtumaa, ja purkutöiden arvioidaan jatkuvan vielä viikon ajan festivaalin loppumisen jälkeen.

Hietaniemen hautausmaa on erotettu festivaalialueesta ympäröimällä se aidoilla. Pipatti sanoo, että hautausmaan aitaaminen on vaikeuttanut omaisten haudoilla vierailua sekä turistien ja siunaus- tai hautaamistilaisuuteen saapuvien ihmisten pääsyä alueelle.

Pipatilla on kertoa monta esimerkkiä ongelmista, joita festivaalin järjestelyt ovat aiheuttaneet hautausmaalla kuluneilla viikoilla.

Festivaalin ensimmäisenä päivänä perjantaina vainajaa arkussa kuljettanut ruumisauto joutui hautausmaan edessä festivaalikävijöiden ympäröimäksi, eikä auto päässyt etenemään.

Lauantaina festivaalin toisena päivänä hautausmaan työmaaruokalassa pitopalveluna toimineen hääruokaa valmistelleen ravintoloitsijan auton päälle oli virtsattu, kun hän oli yrittänyt lähteä hautausmaalta pois.

Hän sanoo, ettei seurakunta ole pystynyt ottamaan uusia varauksia vastaan tai toimittamaan tilaisuuksia normaalisti festivaalin tai sen rakentamisen aikana. Uurnanlaskuja on ollut torstaina ja perjantaina muutama yksittäinen, mutta vain siksi, että omaiset ovat näin välttämättä halunneet.

”Onhan se vähän kummallista, että joudumme leikkaamaan omaisten toiveita. Siunaustilaisuuteen saapuvien vieraiden olisi kuitenkin hyvin vaikea löytää aitojen takia perille, ja varsinkin autoilla liikkuminen on järjestelyjen vuoksi hyvin hankalaa”, sanoo Pipatti.

Pipatti haluaa tehdä selväksi, ettei hänellä ole mitään henkilökohtaista ongelmaa festivaalin järjestäjiä kohtaan. Hän sanoo purkauksen kohdistuvan siihen toimijaan, joka on antanut alun perin luvan festivaalien järjestämiselle Hietaniemen hautausmaan viereen.

”Hietaniemen ranta ei ole hyvä paikka järjestää kymmenien tuhansien ihmisten festivaaleja. Festivaalin voisi siirtää ensi vuodeksi vaikka Malmin lentokentälle, metsään tai hakkuuaukealle. Sinne voi rakentaa huoletta aidat alueen ympärille”, sanoo Pipatti.

Järjestettiin Weekend Festivalit tulevina vuosina sitten Hietaniemessä tai jossain muualla, Pipatti ei ole vastuussa hautausmaan ympäristöstä enää muutaman vuoden kuluttua. Hän kertoo jäävänsä silloin itse eläkkeelle.

”Se on oikeastaan syy, minkä takia olen nyt ärähtänyt. Että seuraajani ei tarvitsisi sitten enää tapella.”

Weekend Festivalin tiedottaja Lindblom ihmettelee, miksi Pipatin kommentit ovat olleet niin negatiivisia, kun ”ollaan käyty keskusteluja ylipuutarhurin kanssa etukäteen ja toteutettu kaikki hänen vaatimuksensa”.

Lindblom saattoi lauantaina illalla asiasta myös tiedotteen julkisuuteen.

Komisario Helminen kertoi, että lauantaina on ollut hiukan vilkkaampaa kuin perjantaina. ”Onhan täällä enemmän väkeäkin. Väki väsyy ja päihtyy enemmän”, Helminen luonnehtii.

”Tehdään poliisin perustyötä. Nuorison päihteiden käyttöä valvotaan. On ollut jokusia ylilyöntejä, ei mitään vakavaa kuitenkaan. Jokainen on tietysti liikaa, jos toisen koskemattomuutta loukataan.”

HS:ää lähestyttiin Weekend Festivalsista myös sähköpostitse. Kirjoituksissa paheksuttiin lähinnä festivaalin aiheuttamia liikkumisen haittoja.

Rantapyörätien käyttäjät olivat yllättyneitä kulun sulkemisesta. Myöskään vesiharrastuksiin ei ollut päästy normaalisti festivaalin sulkettua käynnin laitureille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Festivaalit
 • Poliisi
 • Hietaniemi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  2. 2

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  3. 3

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  7. 7

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  8. 8

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  9. 9

   Valtiovarainministeri Orpo: Italian budjettikapina uhkaa euroalueen uskottavuutta – ”Tärkeää, että komissio pysyy tiukkana”

  10. 10

   Klubiskenen keskeiset nimet vaativat häirinnän, puristelun ja syrjinnän lopettamista – kuvaavat avoimessa kirjeessä karua kohtelua ja asiattomuuksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  6. 6

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  9. 9

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  10. 10

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää