Kaupunki

Kaupunkihurmos käy nyt niin kuumana, että Asuntomessutkin haluavat Helsinkiin – Jätkäsaari muuttuu syyskuussa laboratorioksi, jossa etsitään hyvän elämän salaisuutta

Edellisen kerran Helsingissä järjestettiin asuntomessut vuonna 1981.

Asuntomessut saapuvat lähes 40 vuoden tauon jälkeen Helsinkiin.

Tällä kertaa messut eivät esittele omakotitaloja ja pienkerrostaloja. Jätkäsaaressa on syyskuun alussa näytteillä kaupunkiasumisen uusia ratkaisuja ja palveluita.

Uudenalainen kaupunkitapahtuma nostaa esiin sitä, minkälaista elämää ja yhteistä toimintaa on mahdollisuus viritellä asuntojen ulkopuolelle naapurustoon ja koko kaupunginosaan.

Kaupunkielämää-tapahtuman avajaiset ovat 1. syyskuuta Jätkäsaaren Hyväntoivonpuistossa noin hehtaarin kokoisella ”Jätkäsaari-areenalla”. Ilmainen tapahtuma kestää toista viikkoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Edellisen kerran Helsingissä järjestettiin asuntomessut vuonna 1981. Tapahtumapaikkana oli Torpparinmäki.

Paluu Helsinkiin voidaan nähdä jälleen yhtenä hiljaisena merkkinä kantakaupunkimaisen elämäntyylin paluusta yhteiskunnallisen keskustelun keskiöön.

Asuntomessut ovat perinteinen ja ehkä tunnetuin asumiseen liittyvä tapahtuma Suomessa. Yleensä messut on järjestetty huomattavasti Jätkäsaarta väljemmin asutetuilla tienoilla.

”Urbaani asuminen kasvaa voimalla Helsingissä, ja Asuntomessut haluaa olla kehittämässä tulevaisuuden asumista eri tavoin. Tarvitsemme tietoa siitä, mitä toiveita ja tarpeita hyvin erilaisilla asuntokunnilla on”, sanoo asuntomessuja pyörittävän Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala.

Käytännössä Jätkäsaari muuttuu siis syyskuussa laboratorioksi, jossa etsitään hyvän kaupunkielämän salaisuutta.

Yhteistyökumppanina ovat Helsingin kaupunki, ja tapahtumaan osallistuvat myös pormestari Jan Vapaavuori ja apulaispormestari Anni Sinnemäki. Ympäristöministeriön lisäksi mukana on kymmeniä toimijoita.

Jos tarkkoja ollaan, Jätkäsaaren kaupunkiasumiseen keskittyvät messut ovat eräänlainen Asuntomessujen uusi sivuhaara. Perinteisemmät asuntomessut järjestettiin tänä kesänä Porissa.

Kun perinteisillä asuntomessuilla tutkitaan jotain rakenteilla olevaa tai vastavalmistunutta, uudenlaisissa kaupunkiasumista tutkivissa tapahtumissa ollaan jo rakennetun ympäristön keskellä.

Jätkäsaaressa ohjelma on monipuolista. Areena on auki maanantaista torstaihin klo 11–20, perjantaina klo 11–21 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11–19. Iltaisin ja viikonloppuisin tarjolla on myös musiikkia ja erilaisia esityksiä.

Iltapäivisin 25 kaupunkitutkijaa kertoo naapurustoista ja ikääntymisestä sekä vertaa Helsinkiä muihin suurkaupunkeihin. Asumisen monia näkökulmia pohditaan joka päivä pyörivissä Jätkä talks -keskustelutilaisuuksissa, joihin kaupunkilaisten toivotaan osallistuvan.

Ensimmäiset asukkaat muuttivat Jätkäsaareen viitisen vuotta sitten, ja nyt siellä elää jo 7 600 ihmistä. Rakentamisen tahti on ennätysmäinen. Tänä vuonna aloitetaan lähes tuhannen asunnon rakentaminen. Joukossa on niin kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, asumisoikeustaloja kuin hitas- ja omistusasuntoja.

Jätkäsaaren asuntomessuille odotetaan 50 000–80 000 kävijää. Vieraat pääsevät tutustumaan myös yli 40:een jo rakennettuun kohteeseen, kuten taloyhtiöiden kattosaunoihin, kuntosaleihin, ryhmärakennustalon asukkaiden yhteiseen keittiöön ja sukupolvien kortteliin, jossa opiskelijat, keski-ikäiset ja eläkeläiset jakavat yhteiset tilat.

Kimmo Rönkä, joka toimii Suomen Asuntomessuilla tulevaisuuden asumisen asiantuntijana, uskoo, että ihmiset arvostavat elämässään entistä enemmän muiden kanssa kohtaamista ja yhdessä tekemistä.

Siksi asukkaiden kokemuksia tarvitaan entistä enemmän kortteleiden ja muun ympäristön suunnitteluun.

”Näitä näkemyksiä haluamme kerätä tietopankkiin, jota tutkijat ja toimijat voivat käyttää”, Rönkä sanoo.

Asuntomessut haluaa Tuomaalan mukaan löytää myös lisää mahdollisuuksia, joilla voidaan vauhdittaa digitalisaation läpimurtoa asumisen palveluissa.

”Maailmalla on käytössä monenlaisia sovelluksia, jotka eivät ole vielä lyöneet Helsingissä läpi.”

Helsinki etsii asumiseen uusia ideoita kilpailulla

Helsingin kaupunki hakee asumiseen uusia ideoita ja innovaatioita asuntoreformikilpailulla. Jätkäsaaressa kisataan siitä, minkälainen urbaani hybridikortteli syntyy, kun asumista, liiketiloja ja maan päällisiä autopaikkoja yhdistetään. Pysäköintiä ei piiloteta maan alle, jotta pysäköintitilaa on mahdollista joskus tulevaisuudessa muuttaa vaikka asunnoiksi.

Jätkäsaaren Melkinlaiturin tuntumassa oleva tontti on ainutlaatuinen, sillä tulevaisuudessa ratikka 9:n uusi reitti kiertää kaupunkikorttelin lähellä Länsisatamaa.

Myös Vuosaaren Meri-Rasilassa etsitään uusia malleja kohtuuhintaiseen asumiseen perheille, mutta myös muunlaisille asuntokunnille. Valmis tontti odottaa lähellä merta Kallahden puiston laidalla ja peruskoulun naapurissa.

Kolmas kilpailupaikka on Pasilassa Postinpuiston tuntumassa.

”Sinne etsitään mallia umpikorttelista, joka on tarkoitus rakentaa puusta. Siellä on tarkoitus kehitellä asumisen palveluja”, kertoo johtava asiantuntija Henna Helander.

Helander on myös puheenjohtaja Suomen arkkitehtiliitossa, joka on mukana kilpailun järjestämisessä.

Asuntoreformikilpailuun voivat osallistua alan ammattilaisten lisäksi kaupunkilaiset ja osaajat. Tavoitteena on löytää kaupunkiasumiseen ideoita, joilla lisätään erilaisten asukkaiden yhteistoimintaa. Ne voivat olla vaikkapa uudentyyppisiä digitaalisia palveluiden alustoja, joita asukkaat voivat käyttää sekä uusia rahoitusmalleja tai tekniikkaa, kuten hiilineutraalia rakentamista.

Kilpailua esitellään Kaupunkielämää-asuntomessutapahtumassa Jätkäsaaressa syyskuun alussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen
 • Asuminen
 • Asuntomessut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti

  6. 6

   Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita

  7. 7

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  10. 10

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti
  3. 2 tuntia sitten
  4. Pelko Malediivien syöksymisestä kriisiin väheni, kun itsevaltainen presidentti myönsi vaalitappionsa – yllätystulos voi kääntää paratiisisaarten katseen Kiinasta länteen
  5. Presidentti Niinistö vastasi YK-puheessaan Trumpille mainitsematta häntä nimeltä: Kansainvälinen yhteistyö on ”paineen alla”
  6. Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita
  7. Airiston Helmi on ollut puolustusministeriön syynissä 2010-luvulla – mitään hälyttävää ei löytynyt
  8. Jokereille toinen peräkkäinen tappio ja ikävä takaisku – kapteeni Peter Regin loukkaantui
  9. Molemmat talousrikoksista epäillyt miehet vangittiin – Tämä tiedetään nyt saariston laajasta poliisi­operaatiosta
  10. Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi
  11. Ranskan ex-pääministeri Manuel Valls loikkaa Espanjan politiikkaan pyrkimällä Barcelonan pormestariksi – lupasi jättää Ranskan pysyvästi
  12. Britannian työväenpuolue otti uuden ärhäkän brexit-linjan: Ovi pidettävä auki uudelle EU-kansanäänestykselle
  13. Näytä lisää