Kaupunki    |   HS-analyysi

Kaupunkiprofessori väitti, että ulkomaillakin kauhistellaan Suomen ahdasta asumista – Syntyi pieni myrsky, mutta kuka lopulta oli oikeassa?

Mitä pitäisi sitten tehdä, jotta ihmisillä olisi varaa asua muuallakin kuin kopperoissa? kysyy HS:n kaupunkitoimittaja Marja Salomaa analyysissään.

Miniyksiöt: markkinavoimien kavala juoni vai vähävaraisten ihmisten toiveuni?

Keskustelu ahtaasta asumisesta lähti koville kierroksille sosiaalisessa mediassa sen jälkeen, kun kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara kritisoi ”miniasuntoja” haastattelussa Helsingin Sanomissa maanantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaattovaara vastustaa viimeiseen asti pikkuruisten 15 neliön yksiöiden yleistymistä Helsingin seudulla. Hän sai kuitenkin paljon moitteita muun muassa ajatushautomo Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläiseltä siitä, etteivät hänen vertailulukunsa Britannian tai Kööpenhaminan yksiöiden isommista alarajoista pidä paikkaansa.

Kiesiläisen antamaa kritiikkiä voi lukea tästä ja hänen blogitekstinsä tästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaattovaara toppuuttelee keskustelua, joka hänen mielestään on menossa yksityiskohtiin. Hän on huolissaan siitä, että nyt annetaan markkinavoimien valaa betoniin sellaista rakennuskantaa, joka on ainakin seuraavat 50 vuotta käytössä.

Tilastotietoihinsa kohdistunutta kritiikkiä hän kommentoi kysyttäessä seuraavasti:

”On totta, että Britanniassa yksiöiden suositus on vähintään tuo 37 neliötä, jonka Kiesiläinenkin mainitsee. Mutta keskustelussa oli ehdotus, jonka mukaan sen pitäisi olla 45 neliötä. Pienempään kokoon sitten päädyttiin”, Vaattovaara sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kööpenhaminassa tilanne on mutkikkaampi eikä Kiesiläisenkään viittaama raportti anna yksiselitteistä vastausta. Vaattovaara twiittasi maanantaina oman valokuvansa Kööpenhaminassa taannoin järjestetystä tapaamisesta.

Tanskalaisten alustuksen mukaan Kööpenhaminassa oli tuolloin vanhojen alueitten alaraja 65 neliötä ja uusilla alueilla 50 neliötä. Erilaisia poikkeuksia on kuitenkin paljon.
Kaikki tilastosetvintä vie Vaattovaaran mielestä huomiota pois itse asiasta eli hänen huolestaan miniasuntojen lisääntymisestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pääkaupunkiseudun asuntokannassa pienet asunnot ovat jo nyt yliedustettuina. Kysyn, mikä on yhteiskunnan rooli Helsingin seudun kiivaassa rakennustilanteessa?”, Vaattovaara sanoo.

Hänen mielestään ei voi olla niin, että yksityinen hyöty tai markkinat päättävät, millaisia perusrakenteita yhteiskuntaan tehdään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin maankäytön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) kritisoi Facebook-tekstissään Vaattovaaraa siitä, että hän käytti Vantaalle toteutettuja miniasuntoja perusteluna Helsinkiin kohdistuvassa kritiikissään. Helsinki on nimenomaan ohjannut asuntotuotantoa monipuolisemmaksi.

Vaattovaara täsmentää, että hän on huolestunut Helsingin seudun kehityksestä kokonaisuutena. Helsingin kaupungin asuntopoliittisia linjauksia hän kiittää.

Keskusteluun osallistui tiistaina myös Helsingin kaupunginkanslian järjestelmäpäällikkö Pekka Vuori, joka julkaisi Twitterissä tilastovertailua yksinasuvien ihmisten huoneistokoosta suurissa kaupungeissa.

Helsingissä, Tampereella ja Turussa yksinasuvista 36–38 prosenttia asuu yksiöissä. Sen sijaan Espoossa yksinasuvia on enemmän kolmioissa kuin yksiöissä.
Vastoin yleistä käsitystä yksinasuvien osuus Helsingin asuntokunnista jopa pieneni Vuoren mukaan vuosina 2007–2016, mutta kääntyi viime vuonna kasvuun. Tähän on vaikuttanut opiskelijoiden asumistukiuudistus.

Juuri opiskelijoiden ja muiden nuorten aikuisten on kuviteltu innostuvan Saton 15 neliön miniasunnoista Vantaan Martinlaaksossa. Ikäjakauma on kuitenkin monipuolisempi.

Poikkeusluvalla rakennettu kohde on mukana viiden vuoden tutkimusseurannassa, jossa Vantaan kaupunki hakee osviittaa kaupunkikehitystä varten.

Ensimmäisten haastattelujen perusteella 500 neliön kuukausivuokra on kiinnostanut hyvin monenlaisia ihmisiä. Kohteen 68 vuokra-asuntoon tuli hetkessä lähes 800 hakemusta. HS kertoi uusista vuokralaisista viime joulukuussa.

Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä pitää Saton uutuuskohdetta hyvänä, koska siinä on panostettu asuntojen korkeuteen ja talon yhteistiloihin. Taloon on jopa palkattu yhteisökoordinaattori.

”Tämä nimenomainen kohde ei ole mikään pahuuden ilmentymä”, Penttilä kommentoi.

Vantaan kaupunki haluaa hyvin tarkasti ohjata alueitten kehitystä. Tavoitteena on, ettei Vantaalle syntyisi kortteleita, joissa on vain yksiöitä. Sitä ei pidetä hyvänä alueiden sosiaalisen kehityksen kannalta.

Vantaan tuoreessa maapoliittisessa ohjelmassa onkin määritetty yksiöille talokohtainen 30 prosentin raja.

Helsingissä on jo pitempään noudatettu uusien asuintalojen tontinluovutuksessa ohjetta, jonka mukaan kerrosalasta 40–50 prosenttia on oltava perheasuntoja, joissa on vähintään kaksi makuuhuonetta.

Mutta mitä pitäisi sitten tehdä, jotta ihmisillä olisi varaa asua muuallakin kuin kopperoissa?

Penttilä muistuttaa, että perinteisessä yhteiskunnan tukemassa ara-tuotannossa 500 euron kuukausivuokralla saa enemmän asuinneliöitä kuin Saton Martinlaakson kohteessa.

”Meillä oli 1960-luvulla jakso, jonka aikana annettiin markkinoiden hoitaa asuntopolitiikkaa, yksiöitä suosittiin verotuksessa. Sen seurauksena syntyivät Kallion ja Harjun pienten asuntojen alueet”, Penttilä muistuttaa.

Kun asuntotuotanto nyrjähti tykkänään pieniin asuntoihin, yhteiskunta puuttui peliin ja yksiöiden veroedut poistettiin. Syntyi nykyinen arava-järjestelmä, jonka normit säätelevät kohtuuhintaista asumista.

Oikaisu kello 12.03: Tekstissä oli kertaalleen mainittu, että Saton kohde on Myyrmäessä, vaikka se on Martinlaaksossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntopolitiikka
 • Asuminen
 • Helsinki
 • Vantaa
 • Marja Salomaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  4. 4

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  5. 5

   Häirintään tulee järeämpi suoja: Suomi ottaa käyttöön satelliittipaikannuksen, joka on turvallisempi kuin 1970-luvulla kehitetty gps

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Isäpuolensa raiskaamaksi joutunut nainen synnytti lapsen käymälään, nyt 20-vuotiasta äitiä uhkaa jopa 20 vuoden vankeus El Salvadorissa

  8. 8

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  9. 9

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n vertailu paljasti rahastojen kuluissa ällistyttävän isot hintaerot – Näin tarkka säästäjä voi lisätä tuottojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Autoni hajosi Kehä III:lla ja päätyi romuttamoon – siirron yhteydessä tullut pysäköintivirhemaksu perittiin ulosotossa, vaikka en ollut autoa pysäköinyt

  10. 10

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää