Kaupunki    |   HS-analyysi

Kaupunkiprofessori väitti, että ulkomaillakin kauhistellaan Suomen ahdasta asumista – Syntyi pieni myrsky, mutta kuka lopulta oli oikeassa?

Mitä pitäisi sitten tehdä, jotta ihmisillä olisi varaa asua muuallakin kuin kopperoissa? kysyy HS:n kaupunkitoimittaja Marja Salomaa analyysissään.

Miniyksiöt: markkinavoimien kavala juoni vai vähävaraisten ihmisten toiveuni?

Keskustelu ahtaasta asumisesta lähti koville kierroksille sosiaalisessa mediassa sen jälkeen, kun kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara kritisoi ”miniasuntoja” haastattelussa Helsingin Sanomissa maanantaina.

Vaattovaara vastustaa viimeiseen asti pikkuruisten 15 neliön yksiöiden yleistymistä Helsingin seudulla. Hän sai kuitenkin paljon moitteita muun muassa ajatushautomo Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläiseltä siitä, etteivät hänen vertailulukunsa Britannian tai Kööpenhaminan yksiöiden isommista alarajoista pidä paikkaansa.

Kiesiläisen antamaa kritiikkiä voi lukea tästä ja hänen blogitekstinsä tästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaattovaara toppuuttelee keskustelua, joka hänen mielestään on menossa yksityiskohtiin. Hän on huolissaan siitä, että nyt annetaan markkinavoimien valaa betoniin sellaista rakennuskantaa, joka on ainakin seuraavat 50 vuotta käytössä.

Tilastotietoihinsa kohdistunutta kritiikkiä hän kommentoi kysyttäessä seuraavasti:

”On totta, että Britanniassa yksiöiden suositus on vähintään tuo 37 neliötä, jonka Kiesiläinenkin mainitsee. Mutta keskustelussa oli ehdotus, jonka mukaan sen pitäisi olla 45 neliötä. Pienempään kokoon sitten päädyttiin”, Vaattovaara sanoo.

Kööpenhaminassa tilanne on mutkikkaampi eikä Kiesiläisenkään viittaama raportti anna yksiselitteistä vastausta. Vaattovaara twiittasi maanantaina oman valokuvansa Kööpenhaminassa taannoin järjestetystä tapaamisesta.

Tanskalaisten alustuksen mukaan Kööpenhaminassa oli tuolloin vanhojen alueitten alaraja 65 neliötä ja uusilla alueilla 50 neliötä. Erilaisia poikkeuksia on kuitenkin paljon.
Kaikki tilastosetvintä vie Vaattovaaran mielestä huomiota pois itse asiasta eli hänen huolestaan miniasuntojen lisääntymisestä.

”Pääkaupunkiseudun asuntokannassa pienet asunnot ovat jo nyt yliedustettuina. Kysyn, mikä on yhteiskunnan rooli Helsingin seudun kiivaassa rakennustilanteessa?”, Vaattovaara sanoo.

Hänen mielestään ei voi olla niin, että yksityinen hyöty tai markkinat päättävät, millaisia perusrakenteita yhteiskuntaan tehdään.

Helsingin maankäytön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) kritisoi Facebook-tekstissään Vaattovaaraa siitä, että hän käytti Vantaalle toteutettuja miniasuntoja perusteluna Helsinkiin kohdistuvassa kritiikissään. Helsinki on nimenomaan ohjannut asuntotuotantoa monipuolisemmaksi.

Vaattovaara täsmentää, että hän on huolestunut Helsingin seudun kehityksestä kokonaisuutena. Helsingin kaupungin asuntopoliittisia linjauksia hän kiittää.

Keskusteluun osallistui tiistaina myös Helsingin kaupunginkanslian järjestelmäpäällikkö Pekka Vuori, joka julkaisi Twitterissä tilastovertailua yksinasuvien ihmisten huoneistokoosta suurissa kaupungeissa.

Helsingissä, Tampereella ja Turussa yksinasuvista 36–38 prosenttia asuu yksiöissä. Sen sijaan Espoossa yksinasuvia on enemmän kolmioissa kuin yksiöissä.
Vastoin yleistä käsitystä yksinasuvien osuus Helsingin asuntokunnista jopa pieneni Vuoren mukaan vuosina 2007–2016, mutta kääntyi viime vuonna kasvuun. Tähän on vaikuttanut opiskelijoiden asumistukiuudistus.

Juuri opiskelijoiden ja muiden nuorten aikuisten on kuviteltu innostuvan Saton 15 neliön miniasunnoista Vantaan Martinlaaksossa. Ikäjakauma on kuitenkin monipuolisempi.

Poikkeusluvalla rakennettu kohde on mukana viiden vuoden tutkimusseurannassa, jossa Vantaan kaupunki hakee osviittaa kaupunkikehitystä varten.

Ensimmäisten haastattelujen perusteella 500 neliön kuukausivuokra on kiinnostanut hyvin monenlaisia ihmisiä. Kohteen 68 vuokra-asuntoon tuli hetkessä lähes 800 hakemusta. HS kertoi uusista vuokralaisista viime joulukuussa.

Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä pitää Saton uutuuskohdetta hyvänä, koska siinä on panostettu asuntojen korkeuteen ja talon yhteistiloihin. Taloon on jopa palkattu yhteisökoordinaattori.

”Tämä nimenomainen kohde ei ole mikään pahuuden ilmentymä”, Penttilä kommentoi.

Vantaan kaupunki haluaa hyvin tarkasti ohjata alueitten kehitystä. Tavoitteena on, ettei Vantaalle syntyisi kortteleita, joissa on vain yksiöitä. Sitä ei pidetä hyvänä alueiden sosiaalisen kehityksen kannalta.

Vantaan tuoreessa maapoliittisessa ohjelmassa onkin määritetty yksiöille talokohtainen 30 prosentin raja.

Helsingissä on jo pitempään noudatettu uusien asuintalojen tontinluovutuksessa ohjetta, jonka mukaan kerrosalasta 40–50 prosenttia on oltava perheasuntoja, joissa on vähintään kaksi makuuhuonetta.

Mutta mitä pitäisi sitten tehdä, jotta ihmisillä olisi varaa asua muuallakin kuin kopperoissa?

Penttilä muistuttaa, että perinteisessä yhteiskunnan tukemassa ara-tuotannossa 500 euron kuukausivuokralla saa enemmän asuinneliöitä kuin Saton Martinlaakson kohteessa.

”Meillä oli 1960-luvulla jakso, jonka aikana annettiin markkinoiden hoitaa asuntopolitiikkaa, yksiöitä suosittiin verotuksessa. Sen seurauksena syntyivät Kallion ja Harjun pienten asuntojen alueet”, Penttilä muistuttaa.

Kun asuntotuotanto nyrjähti tykkänään pieniin asuntoihin, yhteiskunta puuttui peliin ja yksiöiden veroedut poistettiin. Syntyi nykyinen arava-järjestelmä, jonka normit säätelevät kohtuuhintaista asumista.

Oikaisu kello 12.03: Tekstissä oli kertaalleen mainittu, että Saton kohde on Myyrmäessä, vaikka se on Martinlaaksossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntopolitiikka
 • Asuminen
 • Helsinki
 • Vantaa
 • Marja Salomaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  4. 4

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  5. 5

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  8. 8

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  9. 9

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  10. 10

   Tii Möltsi kohtasi ketun työpaikkansa ovella Lauttasaaressa – ”Hän vain siinä makoili ja nakerteli kynnysmattoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  7. 7

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  8. 8

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  9. 9

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  10. 10

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  3. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  4. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  5. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  6. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  7. Turunmaan saariston näyttävästä viranomais­operaatiosta lähti viestejä sekä ulkomaille että Suomen eduskuntaan Tilaajille
  8. CNN: Venäjä-tutkintaa johtava USA:n apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein tarjoutui eroamaan
  9. Tunti sitten
  10. Tii Möltsi kohtasi ketun työpaikkansa ovella Lauttasaaressa – ”Hän vain siinä makoili ja nakerteli kynnysmattoa”
  11. FC Barcelonan pelaaminen Floridassa sai lisää vastatuulta, päätös ottelusta olisi historiallinen
  12. Presidentti Niinistö näkee avoimuudessa uhan: Suomalaisuutta voidaan käyttää peitetarkoituksiin
  13. Näytä lisää