Kaupunki    |   HS-analyysi

Uuden supermuseon pystyttäminen on ollut 30-vuotinen matka täynnä pettymyksiä ja peräytymisiä – Saavatko Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo nyt uuden kodin?

Jos uusi museo syntyy, näyttelyiden määrä saattaa vähentyä, kirjoittaa Paula Holmila analyysissään.

Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo halutaan yhdistää yhdeksi museoksi, jolle rakennetaan näyttävä, kansainvälistä huomiota herättävä uudisrakennus Helsinkiin joko Etelärantaan tai Hietalahteen.

Tämä on keskeinen opetusministeriön ja Helsingin kaupungin asettaman työryhmän ehdotus selvitystyössä, joka alkoi maaliskuussa, ja jonka tulokset julkistettiin tiistaina. Aikatauluksi ehdotetaan, että museo olisi valmis jo 2025 ja toimet organisaatioiden yhdistämiseksi aloitettaisiin heti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uudisrakennuksesta järjestettäisiin suuri arkkitehtuurikilpailu.

Työryhmä sai selvitystehtävän keväällä ja on sitä varten haastatellut 70 molempien alojen asiantuntijoita sekä Suomessa että ulkomailla. Työryhmä vakuutti, että tarve saada uusi kansainvälisen tason museo Helsinkiin nauttii suuren yleisön tukea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nyt on momentum!” julistettiin tiedotustilaisuudessa Kiasman teatteritilassa tiistaina.

Yhteisen museorakennuksen puuhaamisella on pitkä historia. Sekä Arkkitehtuurimuseo että Designmuseo toimivat nyt museokäyttöön sopimattomissa rakennuksissa ja ovat kamppailleet vuosikausia riittämättömien ja esimerkiksi näyttelytoimintaan huonosti sopivien tilojen kanssa.

Itsenäisyyden juhlavuonna 1987 valtio lähti auttamaan ongelmassa ja halusi ”lahjoittaa” uuden tilan. Järjestettiin Vaihtuvien näyttelyiden keskuksen arkkitehtuurikilpailu, joka olisi ollut lisärakennus museoiden väliin. Museothan toimivat vierekkäin ja niiden välissä on parkkipaikkana oleva tyhjä tila.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vierekkäiset rakennukset olisi yhdistetty yhteisellä näyttelytilalla. Suuren arkkitehtuurikilpailun voitti Tuomo Siitonen, mutta hankkeesta ei tullut mitään.

Seuraava yritys oli 90-luvun lopussa, kun Arkkitehtuurimuseo, Suomen Arkkitehtiliitto, Design-center ja muut alan järjestöt kuten esimerkiksi Rakennusinsinöörien Liitto saivat varatuksi Katajanokalta tontin yhteiselle Armiksi kutsutulle toimintakeskukselle.

Paikka oli nykyisen uimalan kohdalla. Siihen olisi tullut museoiden lisäksi myös toimitiloja järjestöille sekä liiketiloja. Armi-keskuksestakin järjestettiin suuri kilpailu, jonka voitti Turun ja Seinäjoen kirjastojen sekä Amos Rexin suunnitellut arkkitehtitoimisto JKMM (Asmo Jaaksi, Teemu Kurkela, Samuli Miettinen ja Juha Mäki-Jyllilä).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tästäkään hankkeesta ei tullut mitään, rohkeus petti. Kustannusten pelättiin räjähtävän käsiin.

Tämän jälkeen alettiin etsiä museoiden käyttöön sopivia saneerattavia tiloja. Katseet kohdistuivat Arkkitehtuurimuseon vieressä olevaan Kaartin Maneesiin. Museoiden tuolloiset johtajat Severi Blomstedt ja Marianne Aav tekivät tilaohjelmia myöten pitkälle meneviä suunnitelmia. Hanke sisälsi ajatuksen kokonaisen korttelin muuttamisesta arkkitehtuurin ja designin alueeksi. Mutta tämäkään idea ei edennyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitten tuli Guggenheim-hanke ja jossain välissä sen vauhdittamiseksi väläytettiin, että siitä tulisikin arkkitehtuurin ja designin museo. Ajatus ei kuitenkaan mitenkään konkretisoitunut tai edennyt virallisesti.

Yhdessäkään näistä yrityksistä ei ole yritetty sulauttaa museoita yhdeksi organisaatioksi, vaan on puhuttu kahden itsenäisen museon yhteistoiminnassa. Nyt halutaan museoita hallinnoivan kahden säätiön tilalle perustaa uusi säätiö ja yksi museo.

Tiedotustilaisuudessa nostatettiin henkeä julistamalla, että suomalainen arkkitehtuuri ja design on niin arvostettua, että uudesta museosta ja museokonseptista voisi tulla kansainvälisesti johtava hanke. Tässä vedottiin alojen kansainvälisesti kiistatta korkeaan maineeseen. Työryhmä tuntui uskovan myös, että alat ja niiden toiminta­mahdollisuuksien turvaaminen nauttisi suuren yleisön kannatusta.

Työryhmään kuuluivat Sibelius-Akatemian johdossa toiminut Tuomas Auvinen, Artekin entinen johtaja Mirkku Kullberg ja Opetushallituksen Kokeilukeskuksen kehittäjä Ulla Teräs. Arkkitehtuurin asiantuntijaa työryhmään ei kutsuttu, mutta ryhmä kuunteli selvitystyössään molempien museoiden johtoa, henkilökuntaa ja ja muita alan asiantuntijoita.

Arkkitehtuurimuseo lähtee hankkeeseen altavastaajan asemasta. Designmuseo on onnistunut näyttelyissään tavoittamaan suurta yleisöä vuosittain yli 100 000, Arkkitehtuurimuseon kävijämäärien jäätyä alle 30 000:en vuodessa.

Arkkitehtuurimuseo on ollut huomattavissa vaikeuksissa viimeiset vuodet, ja opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää parhaillaan taloudellisia ja muita epäselvyyksiä museon toiminnassa. Tämä selvitys on kuitenkin erillinen eteenpäin katsovasta uudesta konseptista ja menee omalla painollaan eteenpäin.

Jos uusi organisaatio perustetaan, jäävät nämä murheet nyt vastuussa olevien murheeksi. Tarkoitus lienee myös puhdistaa pöytä?

Arkkitehtuuri ja design kietoutuvat toisiinsa kiinteästi ja yhteistyöllä on pitkä traditio. Kykeneekö riitojen ja epäselvyyksien repimä Arkkitehtuurimuseon säätiön hallitus viemään eteenpäin tällaista avarakatseisuutta ja näkemystä vaativaa hanketta eteenpäin, jää nähtäväksi.

Maassa on joka tapauksessa huutava tarve molempien alojen näyttelyiden lisäämisestä. Tästä kertoo osaltaan sekin, että muut organisaatiot kuten taidemuseot, ovat ruvenneet ottamaan ohjelmaansa jopa arkkitehtuurin ja designin näyttelyitä.

Jos museot yhdistetään niin että niillä on yhteiset näyttelytilat, alan katselmusten määrä kuitenkin vähenee. Esimerkkinä mainitussa Ruotsin Arkdesin toiminnassa näyttelytoiminta on ollut toistaiseksi melko vähäistä ja design-painotteista.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok) totesi kannattavansa kansainvälisesti merkittävää uutta konseptia ja sanoi toivovansa nyt sisällöllistä keskustelua eikä kinastelua paikasta.

Työryhmän selvitys luovutettiin Vapaavuorelle ja kulttuuriministeri Sampo Terholle (sin), joka vaikutti Vapaavuorta innostuneemmalta selvityksestä.

Työryhmän asettama aikataulutavoite – uusi museo vuonna 2025 – on kunnianhimoinen. Organisaation, tilaohjelman, arkkitehtuurikilpailun järjestämisen ja rakentamisen kannalta tämä on todella optimistinen tavoite. Hyvää henkeä ja optimismia työryhmä kuitenkin onnistui työllään nostattamaan.

Oikaisu 21.8. kello 19.35: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Ulla Teräs olisi opetusministeriön virkamies. Hän on Opetushallituksen Kokeilukeskuksen kehittäjä. Lisäksi ”Arkkitehtuurimuseon johto” on muutettu muotoon ”Arkkitehtuurimuseon säätiön hallitus”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Designmuseo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Ranska arvostelee Trumpia huonosta käytöksestä

  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  6. 6

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  7. 7

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  8. 8

   Ortodoksinen seura­kunta luovuttaa: Itäkeskuksen suur­kirkon työmaa on myynnissä

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  10. 10

   Brittihallitukselta tuki brexit-sopimukselle, mutta pääministeri Mayn asema saattaa olla uhattuna – ”Nyt muiden on kannettava vastuunsa”, sanoi EU:n pää­neuvottelija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  3. 3

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  4. 4

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  9. 9

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  10. 10

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  7. 7

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää