Ikonin ihmeellinen matka

150-vuotisjuhlavuottaan viettävän Uspenskin katedraalin suurin aarre on Kozelštšanin Jumalanäiti, jonka uskotaan kykenevän ihmeisiin. Ikoni varastettiin kesäkuussa 2010 keskellä yötä.

Rautaputki iskeytyy voimalla Uspenskin katedraalin pohjoisen puolen ikkunaruutuun keskellä Helsingin hiljaista yötä. Isku ei kuitenkaan särje paksua lasia, joten hakkaamista jatketaan.

Lopulta noin kello 2.16 ikkuna räsähtää rikki ja säikähtäneet roistot luikkivat pusikon suojiin piiloon.

Hetken tuumailtuaan rötöstoverit havaitsevat, ettei kukaan huomannut murtoa ja he palaavat ikkunalle. Hämmästyttävän pienestä aukosta sisään pujahtaa ainakin 36-vuotias romanialaismies Ion Vasile.

Seuraavana aamuna Uspenskin katedraalin kirkkoherra Markku Salminen näkee lohduttoman näyn: kirkon suurin aarre, ihmeitä tekevä Kozelštšanin Jumalanäiti -ikoni on kadonnut. Mukana lähti lähes 400 rukoilijoiden votiivina eli uhrilahjana jättämää kaulakorua, jalokiveä ja sormusta.

”Seurakuntalaiset olivat šokissa ja kauhea suru valtasi kirkon, kun monelle hyvin rakas ikoni oli viety”, Salminen kertaa tapahtumia.

Myös toista ikonia yritettiin kähveltää yöllä, mutta se jäi yritykseksi. Hovioikeuden papereiden mukaan oli kesäkuun yhdeksäs päivä vuonna 2010.


Kozelštšanin Jumalanäiti on Uspenskin katedraalin esineistön kruununjalokivi. Sen historia ulottuu 1700-luvun Ukrainaan, ja 1800-luvun lopulta asti sen on uskottu kykenevän ihmeisiin.

Perimätiedon mukaan vuonna 1881 kreivi Vladimir Ivanovich Kapnistin tytär Maria oli sairastunut vaikeasti siten, ettei pystynyt lainkaan liikuttamaan käsiään tai jalkojaan. Maan parhaat lääkärit yrittivät hoitaa tytärtä, mutta mitään ei ollut tehtävissä. Lopulta Maria rukoili äitinsä kanssa Kozelštšanin Jumalanäidin edessä.

Silloin Kozelštšinan kylässä tapahtui ikonin ensimmäinen ihme, ja tyttären raajat alkoivat toimia.

Ikonista tehtiin muutama jäljennös, joista yksi päätyi Sorvalin Uspenien kirkkoon Viipurin esikaupunkiin. Jäljennöksenkin kerrottiin tekevän ihmeitä muun muassa parantamalla sairaita.

Kun toinen maailmansota tuhosi Viipuria, ihmeitä tekevä ikoni lähetettiin junalla Helsinkiin. Junaa pommitettiin, mutta kuin ihmeen kaupalla ikonia kuljettanut vaunu pääsi Helsinkiin asti ja arvoesine vietiin Katajanokalle Uspenskin katedraaliin.

Katedraalissa ihmiset rukoilivat sen edessä aina vuoteen 2010, kunnes romanialainen pitkäkyntinen sen varasti.


Kirkkoherra Salminen muistaa hyvin päivän, kun saapui kirkolle rikotun lasivitriinin eteen.

”Siinä oli itse asiassa käynyt sellainen pieni tietokatkos, ettei kirkkoherralle muistettu heti kertoa tapahtuneesta. Olin kyseisenä aamuna vieraana tv:n aamuohjelmassa, enkä tiennyt mitään varkaudesta.”

Tilanteen tasalle päästyään Salminen teki kuitenkin ratkaisuja. Kesken lasinsirujen siivoamisen pidettiin katedraalilla rukoushetki, ja Salminen määräsi, ettei ikonin paikalle saanut asettaa mitään muuta.

”Minulla oli vain sellainen tunne, ettei siihen voi laittaa kuin tämän kyseisen ikonin.”

Puoli vuotta vitriini pysyikin tyhjillään ja seurakuntalaiset kyselivät, pitäisikö siihen laittaa jotakin. Ei laitettu.

Tänä vuonna Uspenskin katedraali viettää 150-vuotisjuhlavuottaan ja Jumalanäiti on kunniapaikalla alttarin vasemmalla puolella uudessa lasivitriinissä. Taiteiden yö -torstaina kirkon ovet ovat vierailijoille avoinna iltaviidestä kymmeneen saakka.

Ikoni on kovin erinäköinen kuin alun perin ja sen ympärille tuodut korut ovat toisenlaisia kuin 2000-luvun alussa. Turistien virta vilkuilee sitä ja osa seurakuntalaisista polvistuu sen edessä.

Värikkäiden vaiheiden jälkeen ihmeitä tekevä ikoni todellakin löysi tiensä takaisin kirkkoon.

”En minä tiennyt, että se tulisi vielä takaisin, mutta jokin tunne siinä oli, kun jätimme vitriinin tyhjäksi”, Salminen kertoo.


Elokuun 18. päivänä vuonna 2010 katedraalin varashälytin soi jälleen. Taas keskellä yötä murtauduttiin kirkkoon, jonka suurin aarre oli varastettu paria kuukautta aiemmin. Tällä kertaa varkaiden kohteena oli matkamuistomyymälän rahalipas.

Vartija saapui paikalle viidessä minuutissa. Sama ikkuna oli rikottu. Kirkko eristettiin ja poliisit menivät koirien kanssa sisään.

Alttarin takaa löytyi kaksi makaavaa romanialaista miestä. Kirkon ulkopuolella törmättiin vielä kolmanteen vartiomieheen. Kolmikko otettiin kiinni.

Sisältä kiinni otetut miehet kielsivät tuntevansa vartiomiestä. Poliisi kuitenkin selvitti nopeasti, että toinen sisällä olevista romanialaisista ja vartiomies olivat olleet saman auton kyydissä edellispäivänä liikenneonnettomuudessa.

Vartiomies silti vannoi olleensa ohikulkumatkalla.

Poliisin tutkinta eteni ja syyskuussa saatiin selville, että varastetun Kozelštšanin Jumalanäidin vitriinistä löydetyn verijäljen dna sopi nyt kirkosta kiinni otetun Ion Vasilen dna:han.

Kuulusteluissa Vasile ei myöntänyt olleensa kirkossa kesäkuisena yönä. Dna-tulosta hän ei osannut oikein selittää.

Kolmikon epäloogisiin tarinoihin ei käräjäoikeudessa uskottu. Vasile sai törkeästä varkaudesta ja törkeästä varkauden yrityksestä yhteensä 3 vuotta 4 kuukautta vankeutta. Lisäksi hänelle määrättiin maksettavaksi 180 000 euron korvaukset.

Kaksi muuta miestä saivat vuoden ja kahden kuukauden vankeustuomiot törkeän varkauden yrityksestä. Kaikki miehet valittivat tuomioistaan hovioikeuteen.

30 000 euron arvoiseksi arvioitua ikonia ja 150 000 euron votiivilahjakoruja ei kuitenkaan löydetty. Eikä niiden uskottu enää koskaan löytyvän, sillä Vasile oli poistunut maasta Turun satamasta varkauden jälkeen.


Ikonin paikka ammotti edelleen tyhjyyttään Katajanokalla helmikuussa 2011.

Sitten tapahtui ihme. Vasilen tuomiota oli alennettu hovioikeudessa kahteen ja puoleen vuoteen. Alennuksesta seuraavana päivänä, 4. helmikuuta, Vasilella oli tunnustettavaa.

”Haluan nyt kertoa rikokseen liittyvät tapahtumat, niin kuin ne oikeasti tapahtuivat”, Vasile kertoi poliisille.

Mies myönsi varastaneensa Kozelštšanin Jumalanäidin ja sitä ympäröineet korut edellisvuoden kesäkuussa katedraalista. Häntä oli todennäköisesti jäänyt korpeamaan ajatus siitä, että hän joutui vastaamaan rikoksesta yksin, kun rikoskumppanien vankeusrangaistukset lähestyivät loppuaan.

Vasile oli myynyt oman osuutensa koruista Romaniassa 1 500 euron hintaan, mutta ikoni oli jätetty kesällä Turkuun maastokätköön.

Kuulusteluissa Vasile käräytti myös kirkon pihalta kiinni otetun vartiomiehen. Ihmeitä tekevä ikoni oli varastettu yhdessä hänen kanssaan. Varkaus oli itse asiassa vartiomiehen idea. Hän sai vanhan tuomionsa päälle vielä vuoden ja neljän kuukauden tuomion törkeästä varkaudesta.

Tieto maastokätköstä saavutti Pasilan poliisitalon ja rikosylikonstaapeli Antti Oikarin. Oikarikin muistaa monen vuoden takaisia tapahtumat hyvin.

”Otimme muuttolaatikon mukaan, kävimme hakemassa Romanian pojan Vantaan vankilasta oppaaksi ja lähdimme ajelemaan Turkuun”, Oikari sanoo.

Oikaria hieman epäilytti, voiko ikonia enää löytyä.

”Ikoni oli kätketty kesällä ja me olimme matkalla talvella. Lunta oli älyttömästi.”

Vasilen muistikuvat kätköpaikasta olivat erittäin hataria. Paikkaa etsittiin suunnistamalla laivaterminaalilta kohti jotakin urheilukenttää ja lopulta päädyttiin tutunnäköiseen puistoon.

”Sieltä hän tunnisti tiettyjen puiden välikön ja osoitti sinne. Laitoimme hänet sitten itse kaivamaan.”


Ihmeellistä kyllä, etsintöjen lopuksi lapio osui ikonin takakanteen. Ihmeitä tekevä ikoni oli haudattu noin viiden senttimetrin syvyyteen, mutta runsas lumi oli suojannut sitä hämmästyttävän hyvin.

Jumalanäiti kaivettiin varovasti käsin esiin, ja asetettiin muuttolaatikkoon. Samalla soitettiin Valamon konservointilaitokseen ja kysyttiin, mitä ihmettä kostealle ja repsottavalle ikonille pitäisi tehdä.

”Kyllä se mieleen jäi”, Oikari naureskelee yli seitsemän vuotta myöhemmin.

Vasile palautettiin Vantaalle istumaan tuomiotaan ja ikoni tuotiin Liisankadulle Helsingin ortodoksisen seurakunnan tiloihin. Suitsutusastiat, papit ja kirkkokuoro ottivat ikonin vastaan. Se vietiin ohjeiden mukaisesti jääkaappiin.

”Ikoni oli haiseva ja märkä, mutta olimme todella riemuissamme, että se oli löytynyt”, kirkkoherra Salminen sanoo.


Pitkä kunnostustyö tuotti tulosta ja ikoni saatiin kuivaksi. Riisa eli ikonia suojannut koristevaippa katosi, mutta nyt ikonissa näkyy sen historia. Uusia korujakin on kertynyt paljon ikonin ympärille.

Ikonin saapuminen takaisin Uspenskin katedraaliin oli spektaakkeli.

Ikonia kierrätettiin matkalla useissa ortodoksissa kirkoissa ennen kuin se tuotiin Helsinkiin.

Kun ikoni elokuussa 2011 palasi katedraaliin, sille järjestettiin ristisaattue Aleksanterinkatua pitkin. Saattueen edessä kulki ikoni, jota kantoi neljä ortodoksista varusmiestä. Ikonin perässä tuli muuta juhlakansaa ja kaksi kuoroa.

Katajanokalle oli saapunut koko kirkollinen ihmisiä toivottamaan rakastettua paluumuuttajaa takaisin. Täydessä salissa pidettiin rukouspalvelus, ja se asetettiin paikalle, joka sitä oli puoli vuotta odottanut. Tunnelma oli Salmisen mukaan loistava.

”Se oli muistutus, että maailma ja ihmiset ovat enemmän kuin pelkkää materiaa.”


Uskooko kirkkoherra Salminen, että ikonissa esiintyvällä Neitsyt Marialla tai itse Jeesus Kristuksella oli näppinsä pelissä vaiheikkaalla matkalla?

”Aivan varmasti oli, ikoni on selviytynyt toisesta maailmansodasta, tästä varkaudesta ja lisäksi tuonut toivoa useille ihmisille, jotka ovat kärsineet sairauksista tai esimerkiksi lapsettomuudesta”, Salminen sanoo.

Salminen pohtii, että ihmeitä kummastellaan aivan liiaksi tämän päivän yhteiskunnassa. Häntä ajoittain harmittaa, että ihmiset kasvavissa määrin uskovat ”enkelihoitoihin”, mutta vanhojen, ”testattujen” uskonnollisten yhteisöjen ihmeitä oudoksutaan, koska ne eivät lupaa liikoja.

”Ihmisten nälkä ja jano hengellisyyteen tuntuu kuitenkin olevan vahvempaa kuin vuosiin.”

Salmisen mukaan ikonin matka on yksi merkki siitä, että ihmeitä totisesti tapahtuu.

Oikaisu 24. elokuuta 2018 kello 9.36: Artikkelissa väitettiin virheellisesti, että Jumalanäiti-ikonia peittänyt riisa olisi tuhoutunut lumen alla. Tosiasiassa riisa kuitenkin katosi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  2. 2

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  3. 3

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  5. 5

   Kallion ilmaisutaidon lukio nousi vastustamaan myöhäisempiä kouluaamuja – ”Emme ehdi treeneihin jos koulu loppuu myöhemmin”

  6. 6

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  7. 7

   Lapsimorsian huutokaupattiin Facebookissa – ”Barbaarista teknologian käyttöä”

  8. 8

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  9. 9

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  10. 10

   Lentoyhtiöillä on jättimäinen ongelma, joka varjostaa alan tulevaisuutta – Voiko yhtiöiden päästö­lupauksiin uskoa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  5. 5

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  6. 6

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  7. 7

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  8. 8

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  9. 9

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  10. 10

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää