Ikonin ihmeellinen matka

150-vuotisjuhlavuottaan viettävän Uspenskin katedraalin suurin aarre on Kozelštšanin Jumalanäiti, jonka uskotaan kykenevän ihmeisiin. Ikoni varastettiin kesäkuussa 2010 keskellä yötä.

Rautaputki iskeytyy voimalla Uspenskin katedraalin pohjoisen puolen ikkunaruutuun keskellä Helsingin hiljaista yötä. Isku ei kuitenkaan särje paksua lasia, joten hakkaamista jatketaan.

Lopulta noin kello 2.16 ikkuna räsähtää rikki ja säikähtäneet roistot luikkivat pusikon suojiin piiloon.

Hetken tuumailtuaan rötöstoverit havaitsevat, ettei kukaan huomannut murtoa ja he palaavat ikkunalle. Hämmästyttävän pienestä aukosta sisään pujahtaa ainakin 36-vuotias romanialaismies Ion Vasile.

Seuraavana aamuna Uspenskin katedraalin kirkkoherra Markku Salminen näkee lohduttoman näyn: kirkon suurin aarre, ihmeitä tekevä Kozelštšanin Jumalanäiti -ikoni on kadonnut. Mukana lähti lähes 400 rukoilijoiden votiivina eli uhrilahjana jättämää kaulakorua, jalokiveä ja sormusta.

”Seurakuntalaiset olivat šokissa ja kauhea suru valtasi kirkon, kun monelle hyvin rakas ikoni oli viety”, Salminen kertaa tapahtumia.

Myös toista ikonia yritettiin kähveltää yöllä, mutta se jäi yritykseksi. Hovioikeuden papereiden mukaan oli kesäkuun yhdeksäs päivä vuonna 2010.


Kozelštšanin Jumalanäiti on Uspenskin katedraalin esineistön kruununjalokivi. Sen historia ulottuu 1700-luvun Ukrainaan, ja 1800-luvun lopulta asti sen on uskottu kykenevän ihmeisiin.

Perimätiedon mukaan vuonna 1881 kreivi Vladimir Ivanovich Kapnistin tytär Maria oli sairastunut vaikeasti siten, ettei pystynyt lainkaan liikuttamaan käsiään tai jalkojaan. Maan parhaat lääkärit yrittivät hoitaa tytärtä, mutta mitään ei ollut tehtävissä. Lopulta Maria rukoili äitinsä kanssa Kozelštšanin Jumalanäidin edessä.

Silloin Kozelštšinan kylässä tapahtui ikonin ensimmäinen ihme, ja tyttären raajat alkoivat toimia.

Ikonista tehtiin muutama jäljennös, joista yksi päätyi Sorvalin Uspenien kirkkoon Viipurin esikaupunkiin. Jäljennöksenkin kerrottiin tekevän ihmeitä muun muassa parantamalla sairaita.

Kun toinen maailmansota tuhosi Viipuria, ihmeitä tekevä ikoni lähetettiin junalla Helsinkiin. Junaa pommitettiin, mutta kuin ihmeen kaupalla ikonia kuljettanut vaunu pääsi Helsinkiin asti ja arvoesine vietiin Katajanokalle Uspenskin katedraaliin.

Katedraalissa ihmiset rukoilivat sen edessä aina vuoteen 2010, kunnes romanialainen pitkäkyntinen sen varasti.


Kirkkoherra Salminen muistaa hyvin päivän, kun saapui kirkolle rikotun lasivitriinin eteen.

”Siinä oli itse asiassa käynyt sellainen pieni tietokatkos, ettei kirkkoherralle muistettu heti kertoa tapahtuneesta. Olin kyseisenä aamuna vieraana tv:n aamuohjelmassa, enkä tiennyt mitään varkaudesta.”

Tilanteen tasalle päästyään Salminen teki kuitenkin ratkaisuja. Kesken lasinsirujen siivoamisen pidettiin katedraalilla rukoushetki, ja Salminen määräsi, ettei ikonin paikalle saanut asettaa mitään muuta.

”Minulla oli vain sellainen tunne, ettei siihen voi laittaa kuin tämän kyseisen ikonin.”

Puoli vuotta vitriini pysyikin tyhjillään ja seurakuntalaiset kyselivät, pitäisikö siihen laittaa jotakin. Ei laitettu.

Tänä vuonna Uspenskin katedraali viettää 150-vuotisjuhlavuottaan ja Jumalanäiti on kunniapaikalla alttarin vasemmalla puolella uudessa lasivitriinissä. Taiteiden yö -torstaina kirkon ovet ovat vierailijoille avoinna iltaviidestä kymmeneen saakka.

Ikoni on kovin erinäköinen kuin alun perin ja sen ympärille tuodut korut ovat toisenlaisia kuin 2000-luvun alussa. Turistien virta vilkuilee sitä ja osa seurakuntalaisista polvistuu sen edessä.

Värikkäiden vaiheiden jälkeen ihmeitä tekevä ikoni todellakin löysi tiensä takaisin kirkkoon.

”En minä tiennyt, että se tulisi vielä takaisin, mutta jokin tunne siinä oli, kun jätimme vitriinin tyhjäksi”, Salminen kertoo.


Elokuun 18. päivänä vuonna 2010 katedraalin varashälytin soi jälleen. Taas keskellä yötä murtauduttiin kirkkoon, jonka suurin aarre oli varastettu paria kuukautta aiemmin. Tällä kertaa varkaiden kohteena oli matkamuistomyymälän rahalipas.

Vartija saapui paikalle viidessä minuutissa. Sama ikkuna oli rikottu. Kirkko eristettiin ja poliisit menivät koirien kanssa sisään.

Alttarin takaa löytyi kaksi makaavaa romanialaista miestä. Kirkon ulkopuolella törmättiin vielä kolmanteen vartiomieheen. Kolmikko otettiin kiinni.

Sisältä kiinni otetut miehet kielsivät tuntevansa vartiomiestä. Poliisi kuitenkin selvitti nopeasti, että toinen sisällä olevista romanialaisista ja vartiomies olivat olleet saman auton kyydissä edellispäivänä liikenneonnettomuudessa.

Vartiomies silti vannoi olleensa ohikulkumatkalla.

Poliisin tutkinta eteni ja syyskuussa saatiin selville, että varastetun Kozelštšanin Jumalanäidin vitriinistä löydetyn verijäljen dna sopi nyt kirkosta kiinni otetun Ion Vasilen dna:han.

Kuulusteluissa Vasile ei myöntänyt olleensa kirkossa kesäkuisena yönä. Dna-tulosta hän ei osannut oikein selittää.

Kolmikon epäloogisiin tarinoihin ei käräjäoikeudessa uskottu. Vasile sai törkeästä varkaudesta ja törkeästä varkauden yrityksestä yhteensä 3 vuotta 4 kuukautta vankeutta. Lisäksi hänelle määrättiin maksettavaksi 180 000 euron korvaukset.

Kaksi muuta miestä saivat vuoden ja kahden kuukauden vankeustuomiot törkeän varkauden yrityksestä. Kaikki miehet valittivat tuomioistaan hovioikeuteen.

30 000 euron arvoiseksi arvioitua ikonia ja 150 000 euron votiivilahjakoruja ei kuitenkaan löydetty. Eikä niiden uskottu enää koskaan löytyvän, sillä Vasile oli poistunut maasta Turun satamasta varkauden jälkeen.


Ikonin paikka ammotti edelleen tyhjyyttään Katajanokalla helmikuussa 2011.

Sitten tapahtui ihme. Vasilen tuomiota oli alennettu hovioikeudessa kahteen ja puoleen vuoteen. Alennuksesta seuraavana päivänä, 4. helmikuuta, Vasilella oli tunnustettavaa.

”Haluan nyt kertoa rikokseen liittyvät tapahtumat, niin kuin ne oikeasti tapahtuivat”, Vasile kertoi poliisille.

Mies myönsi varastaneensa Kozelštšanin Jumalanäidin ja sitä ympäröineet korut edellisvuoden kesäkuussa katedraalista. Häntä oli todennäköisesti jäänyt korpeamaan ajatus siitä, että hän joutui vastaamaan rikoksesta yksin, kun rikoskumppanien vankeusrangaistukset lähestyivät loppuaan.

Vasile oli myynyt oman osuutensa koruista Romaniassa 1 500 euron hintaan, mutta ikoni oli jätetty kesällä Turkuun maastokätköön.

Kuulusteluissa Vasile käräytti myös kirkon pihalta kiinni otetun vartiomiehen. Ihmeitä tekevä ikoni oli varastettu yhdessä hänen kanssaan. Varkaus oli itse asiassa vartiomiehen idea. Hän sai vanhan tuomionsa päälle vielä vuoden ja neljän kuukauden tuomion törkeästä varkaudesta.

Tieto maastokätköstä saavutti Pasilan poliisitalon ja rikosylikonstaapeli Antti Oikarin. Oikarikin muistaa monen vuoden takaisia tapahtumat hyvin.

”Otimme muuttolaatikon mukaan, kävimme hakemassa Romanian pojan Vantaan vankilasta oppaaksi ja lähdimme ajelemaan Turkuun”, Oikari sanoo.

Oikaria hieman epäilytti, voiko ikonia enää löytyä.

”Ikoni oli kätketty kesällä ja me olimme matkalla talvella. Lunta oli älyttömästi.”

Vasilen muistikuvat kätköpaikasta olivat erittäin hataria. Paikkaa etsittiin suunnistamalla laivaterminaalilta kohti jotakin urheilukenttää ja lopulta päädyttiin tutunnäköiseen puistoon.

”Sieltä hän tunnisti tiettyjen puiden välikön ja osoitti sinne. Laitoimme hänet sitten itse kaivamaan.”


Ihmeellistä kyllä, etsintöjen lopuksi lapio osui ikonin takakanteen. Ihmeitä tekevä ikoni oli haudattu noin viiden senttimetrin syvyyteen, mutta runsas lumi oli suojannut sitä hämmästyttävän hyvin.

Jumalanäiti kaivettiin varovasti käsin esiin, ja asetettiin muuttolaatikkoon. Samalla soitettiin Valamon konservointilaitokseen ja kysyttiin, mitä ihmettä kostealle ja repsottavalle ikonille pitäisi tehdä.

”Kyllä se mieleen jäi”, Oikari naureskelee yli seitsemän vuotta myöhemmin.

Vasile palautettiin Vantaalle istumaan tuomiotaan ja ikoni tuotiin Liisankadulle Helsingin ortodoksisen seurakunnan tiloihin. Suitsutusastiat, papit ja kirkkokuoro ottivat ikonin vastaan. Se vietiin ohjeiden mukaisesti jääkaappiin.

”Ikoni oli haiseva ja märkä, mutta olimme todella riemuissamme, että se oli löytynyt”, kirkkoherra Salminen sanoo.


Pitkä kunnostustyö tuotti tulosta ja ikoni saatiin kuivaksi. Riisa eli ikonia suojannut koristevaippa katosi, mutta nyt ikonissa näkyy sen historia. Uusia korujakin on kertynyt paljon ikonin ympärille.

Ikonin saapuminen takaisin Uspenskin katedraaliin oli spektaakkeli.

Ikonia kierrätettiin matkalla useissa ortodoksissa kirkoissa ennen kuin se tuotiin Helsinkiin.

Kun ikoni elokuussa 2011 palasi katedraaliin, sille järjestettiin ristisaattue Aleksanterinkatua pitkin. Saattueen edessä kulki ikoni, jota kantoi neljä ortodoksista varusmiestä. Ikonin perässä tuli muuta juhlakansaa ja kaksi kuoroa.

Katajanokalle oli saapunut koko kirkollinen ihmisiä toivottamaan rakastettua paluumuuttajaa takaisin. Täydessä salissa pidettiin rukouspalvelus, ja se asetettiin paikalle, joka sitä oli puoli vuotta odottanut. Tunnelma oli Salmisen mukaan loistava.

”Se oli muistutus, että maailma ja ihmiset ovat enemmän kuin pelkkää materiaa.”


Uskooko kirkkoherra Salminen, että ikonissa esiintyvällä Neitsyt Marialla tai itse Jeesus Kristuksella oli näppinsä pelissä vaiheikkaalla matkalla?

”Aivan varmasti oli, ikoni on selviytynyt toisesta maailmansodasta, tästä varkaudesta ja lisäksi tuonut toivoa useille ihmisille, jotka ovat kärsineet sairauksista tai esimerkiksi lapsettomuudesta”, Salminen sanoo.

Salminen pohtii, että ihmeitä kummastellaan aivan liiaksi tämän päivän yhteiskunnassa. Häntä ajoittain harmittaa, että ihmiset kasvavissa määrin uskovat ”enkelihoitoihin”, mutta vanhojen, ”testattujen” uskonnollisten yhteisöjen ihmeitä oudoksutaan, koska ne eivät lupaa liikoja.

”Ihmisten nälkä ja jano hengellisyyteen tuntuu kuitenkin olevan vahvempaa kuin vuosiin.”

Salmisen mukaan ikonin matka on yksi merkki siitä, että ihmeitä totisesti tapahtuu.

Oikaisu 24. elokuuta 2018 kello 9.36: Artikkelissa väitettiin virheellisesti, että Jumalanäiti-ikonia peittänyt riisa olisi tuhoutunut lumen alla. Tosiasiassa riisa kuitenkin katosi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  3. 3

   Tänään aukeaa Helsingin uusin ostosjättiläinen – HS esittelee Kalasataman kauppakeskuksen liikkeineen

  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin Palmia siivoaa jo Turun linnaa ja tekee kouluruokaa Hämeenlinnassa – veronmaksajien omistaman yhtiön tulos painui miljoona euroa tappiolle

   Tilaajille
  7. 7

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  8. 8

   Uutistoimisto Reuters: Britannian May ei hyväksy uutta kansanäänestystä brexitistä – Britit ja EU-puoli ottivat yhteen Salzburgin huippukokouksessa

  9. 9

   Kyselytutkimus paljasti hämmentävän aukon suomalaisten ilmastotietämyksessä: Joka kymmenes uskoo päästöttömän ydinvoiman tuottavan eniten hiilidioksidipäästöjä

  10. 10

   Maailma meni menojaan, mutta porvoolaisessa sisäoppilaitoksessa kärsittiin nälkää ja opeteltiin vauvanhoitoa jäkälillä – Pepi Reinikainen kirjoitti kaiken ylös, ja se pelasti hänet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   VR odotti junaliikenteen palaavan normaaliksi torstaiaamuun mennessä – Ilta oli poikkeuksellista kaaosta henkilövahingon, sähkövian ja tuntien myöhästymisten vuoksi

  7. 7

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  8. 8

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  9. 9

   Mailin tornitalo kutistui kilometriseksi, ja nyt aavikolla seisoo onneton ranka – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  10. 10

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  11. Näytä lisää